Är du trött på att kämpa med diabetes?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 december 2018
- NewsVoice redaktion

Diabetes

Allt fler blir sjuka i diabetes (typ I och II) allt från en tidig ålder till upp i femtioårsåldern. Antalet människor med diabetes växer och det som är mest oroande är att nästan hälften av de människor som har det inte vet om det. De känner inte igen symptomen och när de märker av dem kan de behandla dem på fel sätt.

Diabetes är en sjukdom som får din kropp att ha för högt blodsocker. Dina celler producerar inte insulin – ett hormon som hjälper glukos att komma in i cellerna från blodet och gör så att glukosen stannar i blodet. När det ackumuleras börjar folk få hälsoproblem som i sin tur kan leda till döden.

Diabetes är en kontrollerbar sjukdom – det går inte att botas, men kan kontrolleras i stor utsträckning. Diabetespatienter måste ständigt övervaka sina blodsockernivån och använda insulininjektioner. Förutom dagligt insulindosering måste de noggrant övervaka kosten, träna, ta sina mediciner och till och med undvika stressiga situationer, eftersom de också påverkar sockernivån i blodet.

Men denna att-göra-lista kan tyckas överväldigande, särskilt för nya patienter. Och utöver detta – din hälsa och till och med ditt liv beror på dina dagliga rutiner, vilket är ganska chockerande först. Men du kan fortfarande leva ett fullvärdigt liv även med de påfrestande rutinerna.

Här är några råd till dem som har kämpat med diabetes för ett tag och förmodligen blir trött på att kämpa.

 1. Vi gör alla misstag och blir trötta ibland. Ingen är perfekt och att göra misstag är acceptabelt. Du måste förstå att du är mänsklig, inte en robot, och därför måste förlåta dig själv för att du inte alltid kan hålla koll på din kost, motion,dina injektioner. Ja, dina beslut kommer att göra skillnad, men att bli arg på dig själv för att du någon gång försummar din strikta diet kommer inte att göra någon nytta. Du kommer bara att känna dig olycklig och ledsen. Var inte för hård mot dig själv och om du misslyckades med dina matvanor, gå vidare och försök en gång till steg för steg. En av de starkaste känslorna som diabetespatienter upplever är hjälplöshet. Rädslan för lågt eller högt blodsocker och stress vid hantering av normala blodsockernivåer är ganska vanligt bland nya patienter. Även om det känns jobbigt, så måste du ta itu med problemen och prata med din läkare.
 2. Gör inte för stora planer. Ja, du hörde det rätt – gör inte stora planer, för du kommer inte att klara av det. Dela istället upp dina planer i små bitar av genomförbara uppgifter. Sätt upp realistiska små dagliga mål och sätt sedan större mål på lång sikt. Försök inte drastiskt förändra ditt liv, för du kommer förmodligen inte att klara av det. Precis som det är praktiskt taget omöjligt att att bygga ett hus på en vecka eller att lära sig att simma på en dag (även om det sker mirakel), så kommer allt för drastiska förändringar i din kost, motionsvanor och andra aspekter av livet att bränna ut dig. Börja smått och anpassa din behandlingsplan till din livsstil. Efter ett tag kommer din livsstil att förändras och anpassas till din behandling. Då kan du ställa större mål.
 3. Be om hjälp. Du ska inte skämmas över att be om hjälp och du kan bli förvånad över det stöd du får. Även Steve Jobs gav rådet att helt enkelt fråga folk om hjälp. Hitta en vän som du kan vara öppen om angående din diabetes och var inte rädd för att säga sanningen, att lätta ditt hjärta. Det bästa är egentligen att hitta någon annan som också har diabetes, eftersom ni kommer att ha gemensamma erfarenheter. Att delta i diabetesgrupper är också mycket praktiskt, eftersom du kan behöva råd från erfarna diabetespatienter.
 4. Prata med din läkare. Det kanske låter för bekant, men att regelbundet träffa din läkare och prata om dina symtom hjälper honom att hitta dig den mest lämpliga medicinen för dig. Dessutom är mer information alltid bättre än mindre, särskilt när man talar om diabeteskontroll.

Text: Extern skribent

Relaterat

 • Läs mer om hälsa i NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: diabetes
Stöd NewsVoice 2024
 • Varför uppstår diabetes ??? Kan det vara så att det är kemikalier och gifter i vaccinerna som orsakar blockeringen i körtelfunktionen vid diabetes 1. Formaldehyd i ex stelkrampvaccinet har nämligen just den effekten, så om man då naturmedicinskt rensar bort detta och gör en normaliserande behandling som stöttar körtelns funktion så finns inte längre grundorsaken till diagnosen. Diabetes 2 är när cellerna inte klarar omvandla glukosen som bukspottkörteln och insulinet skapat av kolhydraterna till energi. Är det vaccinernas gifter och andra kemikalier som blockerar cellernas funktion. Vad händer om man rensar ur detta och ger bl a elektrolyter och får igång omvandlingen i cellerna och då åtgärdar grundorsaken till energilösheten……
  Ja man kan undra hur svårt det ska behöva vara egentligen…… det är ju inte några nya problem !!

 • FDA förutspådde redan 2003 att 80% av jordens befolkning skulle ha diabetes vid 2020 och de kommer förmodligen att få rätt. Det talade om för mig då att de vet anledningen till varför detta kommer att ske och att de kanske till och med är planerat. Moderat motion och hemlagad mat på riktiga råvaror är viktigt. Vore det inte bättre att fokusera på förebyggande vård än att säga att det är en kontrollerbar sjukdom? Visserligen kan sjukdomen i de allra flesta fall kontrolleras men hur lätt är det att kontrollera biverkningarna?

 • Det ni beskriver i artikeln är diabetes typ 1 där kroppen saknar egen produktion av insulin.

  Typ 2 beror på kosten som orsakar ett ständigt högt blodsocker vilket mattar av insulinkänsligheten hos cellerna. Insulin har till funktion att öppna cellerna så att blodsockret kan komma in och bli till bränsle i cellen vilket då sänker nivån av socker i blodet. Om man ändrar sina vanor så att blodsockernivåerna sänks så ökar insulinkänsligheten igen hos cellerna. Man kan alltså tillfriskna från typ 2. Typ 2 är egentligen en för hög nivå av insulin i kroppen, ironiskt nog är skolmedicinens lösning på problemet att ge patienterna mer insulin vilket igen ökar insulinresistensen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *