Ny våg av anhöriginvandrare – Sverige gränslöst generöst i EU

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Migranter i Rumänien längs "Balkan route" (2015). Foto: Gémes Sándor, SzomSzed (Szegedma.hu). Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Migranter i Rumänien längs "Balkan route" (2015). Foto: Gémes Sándor, SzomSzed (Szegedma.hu). Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Migranter i Rumänien längs “Balkan route” (2015). Foto: Gémes Sándor, SzomSzed (Szegedma.hu). Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

NB NYHETSBYRÅN. Anhöriga till mer än 20,000 migranter får i sommar rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Det visar en genomgång av de nya reglerna för familjeåterförening, som är en del av januariavtalet mellan S, MP, C och L. Man kommer även att bevilja respit vad det gäller försörjningsansvaret. Om detta skriver Expressen.

S, M och SD – riksdagens tre största partier – har alla förespråkat en fortsatt stram migrationslinje efter 2015. Ett första avsteg från den nya politiken gjordes i och med den så kallade gymnasielagen, som gav 9000 “ensamkommande” en ny möjlighet till uppehållstillstånd. Lagen drevs igenom av MP och fick stöd av C, som därigenom för första gången öppet splittrade alliansen.

I det nya januariavtalet har C och MP fått igenom ännu en av sina gemensamma hjärtefrågor. Från och med i sommar får alternativt skyddsbehövande återigen rätt till familjeåterförening. Det betyder att dessa personers kärnfamiljer nu får rätt till tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

Enligt en prognos från Migrationsverket från i höstas, gjord på beställning av regeringen, skulle denna förändring innebära en ökning med totalt 7700 beviljade uppehållstillstånd på grund av anknytning. Det gäller åren 2019-2021. Verket gör även prognosen, att asylinvandringen skulle öka med 1000 personer under samma period. Detta till följd av de mer generösa reglerna för familjeåterförening.

Men i samma prognos skrivs även följande:

“En återgång till tidigare regelverk för anhöriginvandring skulle innebära att Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU för familjeåterförening, där inte minst Tyskland har gått i en mer restriktiv riktning”.

Bortsett från Migrationsverkets prognos så har konsekvenserna av de ändrade reglerna inte utretts.


Läget innebär att ingen av de 20,000 personerna kommer att omfattas av något försörjningskrav för att deras anhöriga skall beviljas uppehållstillstånd. De behöver alltså varken kunna försörja sig själva eller sina anhöriga. Detta så länge de anhöriga ansöker om uppehållstillstånd inom tre månader från att de nya reglerna har trätt i kraft.


Den nytillträdde justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) tycker inte, att de nya generösare reglerna för familjeåterförening står i konflikt med Socialdemokraternas migrationspolitik:

Morgan Johansson, migrationsminister - Pressfoto
Morgan Johansson, migrationsminister – Pressfoto

“Vårt kongressbeslut sedan några år tillbaka har ju egentligen två ingångar: Det ena är att Sverige inte kan ha lagstiftning som i allt för hög utsträckning avviker från andra EU-länder. Och det är erfarenheten från 2015 som säger oss det. Det andra är, att möjlighet till familjeåterförening är viktigt utifrån integrationssynpunkt. Det står också i våra riktlinjer. Så man kan inte påstå att det här går rakt emot socialdemokratisk politik.”

Morgan Johansson menar att Migrationsverket har gjort bedömningar framför allt om det här skulle innebära, att fler söker sig hit. ’De gjorde en bedömning i höstas som visade att det är mycket, mycket marginella effekter av en sådan här förändring. För det är ju fortfarande så att det är många färre som söker sig till Europa än tidigare, och att det är mycket svårare att ta sig igenom Europa än tidigare’, hävdar Johansson.

Samtidigt säger Migrationsverket, att siffrorna är väldigt preliminära och väldigt osäkra. Expressens genomgång visar att det är 20 000 personer som nu får en ny möjlighet till familjeåterförening som de inte har haft tidigare.

Mot bakgrund av den uträkning Expressen har gjort, tycks Migrationsverkets siffror vara väldigt låga. Johansson har inte gjort någon egen konsekvensanalys utan lutar sig mot Migrationsverkets preliminära siffror:

“Jag måste gå på siffrorna, på det som man ändå bedömer. De här 8000, fördelade på tre år, är ju en effekt som är hanterbar”, menar han.

Inom EU pågår just nu en revidering av migrationsreglerna, men Morgan Johansson tycker inte att man borde invänta EU:s nya ramar.

“Nej, som sagt, inte när jag ser vad den totala effekten av det här ser ut att bli”, säger den nye migrationsministern.

Text: NB Nyhetsbyrån


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Sen vill ju regeringen lägga in ,sjukdom, skörhet och ömmande fall för att få asyl. Så sjukvården ska belastas ytterligare? Jag kan se framför mig ett stort antal som simulerar sjukdom för att man vill till Sverige.
  Dårhuset är inte färdigt än.

 • @ stenbj

  Mitt i prick. Pådraget i mitten av åttiotalet gällande denna påstådda torka med påföljande massvält i Etiopien var ju mer än massivt. Medierna var översållade med bilder o berättelser om vilken misär det etiopiska folket levde under , det hade inte regnat på ett par år i landet , hette det.

  Alla engelska o amerikanska musikartister värda namnet engagerades i två jättekonserter i London o Philadelphia , som direktsändes på TV under gott o väl ett halvt dygn. På det spelade dessa artister in två låtar ” , We are the world ” … “Feed the world “… ( nån som minns ? ) med uppmaning till folk att skänka pengar till de svältande , som naturligtvis vevades flitigt på radio o TV.

  Jag tog upp för bara några veckor sen upp detta med en politiskt medveten kompis här i Addis Abeba som bekräftade mina misstankar ; den påstådda landsomfattande torkan gällde ett förhållandevis litet område som mer eller mindre alltid lever under dessa omständigheter , och här i landet fanns det inget nyhetsvärde i denna historia.

  Men de summor som detta pådrag torde ha genererat måste varit ofantliga. Man kan ju undra i vilkas fickor de hamnade.

 • De ekonomiska ankar-migranterna kommer oftast inte från några små familjer. När de s.k. “ensamkommande barnen” tar hit sina egna fruar och riktiga barn så blir 20 tusen rätt snabbt 100 tusen. En mor, bror, syster och farbror senare så har vi ett nytt Malmö till såväl innehåll som utseende på en mycket kort tid. Men det är ju bara 11 år kvar till år 2030 så det är väl bara att lägga i högväxeln för vårt stundande Mad-Max-samhälle. Om vi har tur kanske vi hinner legalisera retroaktivt dödsstraff för historiskt landsförräderi innan vi återgår till att jaga, plocka rötter och äta upp varandra i brist på annan föda. Samhällsutveckling – Hipp Hipp Hurra…

 • De tillfälliga uppehållstillstånden för anhöriginvandrarna går väl med automatik över i PUT efterhand, allt annat vore ju främlingsfientligt och oanständigt.

 • Usch va korkat!
  Istället bör de Amerikanska och Europesiska storföretag som köper upp land i Afrika genom samarbete med korrupta regimer och därmed driver befolkningen ur lander stoppas snabbastr möjligt! Dessutom är jordbruket de bedriver inte alls miljövänligt utan förstör istället okända arealer odlingsbart land som använts av urbefolkningen i 1000tals år.
  Ett exampel är Etiopien där de hungrande och svältande som vi hjälpte med “AID foir Africa” då nyss avlurats sina marker genom “samverkan” med “sin” regering. Samma år som konserterna hölls exporterade Etiopien en rekord skörd av bomull , från marken man lurat av de då svältande. Torkan fanns bara i bergen, där den nästan alltid funnits.
  C och MP är alltså två riktigt elaka globalistpartier, under täckmantel av bondeförbundare och miljövänner. Ulvar i fårakläder passar utmärkt.

  Och tala gärna om för de inkommande att med ny regering kan det bli bakslag och hemförlovning efter några år. Sverige måste slå tillbaka de här vansinnigheterna!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *