Johan Thyberg: Inkonsekvenser i den politiska debatten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Politiker i media. Montage: NewsVoice. Foto: Crestock.com
Johan Thyberg - Foto: Anna Mi Skoog
Johan Thyberg – Foto: Anna Mi Skoog

ANALYS. Vi har under regeringsbildningens gång – främst från Centerpartiets (C) och Liberalernas (L) sida – fått höra att de genom att stötta en Socialdemokrati—Miljöpartiregering (S/MP) förhindrar att de två ”ytterkantspartierna” – Sverigedemokraterna (SD) och Vänsterpartiet (V) – får något verkligt inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under kommande mandatperiod.

Text: Johan Thyberg

Särskilt viktigt enligt C och L är att man genom det så kallad januariavtalet som slutits tillsammans med S och MP förhindrar att en borgerlig, M-ledd regering skulle bli beroende av SD i varenda omröstning i riksdagen.

Vad man däremot knappast nämner med ett ord är att den nya av C och L stöttade S/MP-regeringen i varje omröstning på liknande sätt är beroende av stöd från V. Utgångspunkten är då att på samma sätt som C och L utgår ifrån av att förslag från en M-ledd regering får nej från samtliga tre rödgröna partier, att förslag från en S/MP-regering får nej från det så kallad högerblocket (M, SD och KD).

Mandatfördelningen i den nya riksdagen är sådan att det nya regeringsblocket (S, C, L och MP) har 167 mandat, vilket i sig inte innebär någon majoritet. För detta krävs 175 mandat. Faktum är sålunda att den nya regeringen i varenda omröstning enligt de premisser som gavs ovan är beroende av stöd från V.

ArcanumSkolan 2024

Båda ”ytterkantspartierna” är ”röda skynken” för C och L, SD i egenskap av ett parti som man anser har sina rötter i nynazismen (observera då att C eller dess föregångare Bondeförbundet under 30- och 40-talet företedde idéer mycket lika dem i det tyska nazistpartiet, däribland en uttalad rasbiologi) och att V (tidigare VPK, Vänsterpartiet Kommunisterna) har sina rötter i kommunismen, en ideologi som fortfarande idag härskar i ett antal diktaturstater runt om i världen.

Enligt boken Kommunismens Svarta Bok som gavs ut i Sverige 1999 har kommunistiska regimer genom brott som mord, tortyr och etnisk rensning uppemot 100 miljoner människors död på sitt samvete. Många av dagens Vänsterpartister har säkerligen en gång i tiden – och många gör det kanske fortfarande idag – sett upp till Kinas tidigare ledare Mao som en förebild, en person som enligt beräkningar var ansvarig för att 60-70 miljoner människor dödades i fredstid.

Detta kan jämföras med antalet offer för nazismen i Tyskland som beräknas vara mellan 11-17 miljoner människor, varav 6 miljoner judar i förintelseläger i anslutning till andra världskriget. Båda dessa exempel är självklart fruktansvärda och svåra att jämföra, men ändå viktiga att hålla i minnet.

Ett uttalat inslag i den politiska debatten är vidare att företrädare för sju partier i riksdagen (S, MP, V, M, C, KD och L) nästan dagligen och stundligen talar om SD och därmed dess över en miljon väljare som rasister. Vad detta baseras på är i första hand den restriktiva migrationspolitik som SD länge förespråkat med hänvisning både till de höga kostnader invandringen innebär (dokumenterat bland annat av Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi) samt problem med integration och brottslighet.

Flera partier har idag närmat sig eller i stort slutit upp bakom SD:s syn på invandringen, däribland S och M, medan andra fortfarande i sina partiprogram förespråkar en nära nog fri invandring, till exempel C och MP. Det har däremot inte lett till att man slutat tala om SD som ett rasistiskt parti.


Att använda skällsordet rasist på det sätt som görs idag kan knappast ses som annat än ett tecken på den låga nivå som präglar den politiska debatten i Sverige. Man undrar vad det är för definition av ordet rasism man använder sig av.


Som tydligt framförts av Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor är M och KD på inget sätt främmande för att tillsammans med V fälla den just tillträdda regeringen. Från V:s sida har man sagt sig avse att göra detta bland annat om förslag till förändrad arbetsrätt och införande av marknadshyror läggs fram.

Det finns även ett antal andra punkter i januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L som V sannolikt inte vill se genomförda. Det gäller till exempel:

 • avskaffande av värnskatten,
 • sänkt marginalskatt,
 • sänkta arbetsgivaravgifter,
 • förändrad A-kassa,
 • förändring eller avskaffande av Arbetsförmedlingen med mera.

Det finns därför anledning att tro att det finns ett stort antal frågor där S/MP-regeringen kan riskera nederlag. Frågan är då om denna regering som C och L påstår verkligen blir så mycket mer stabil än en M/KD-regering skulle ha blivit?

Vad vi nu står inför är alltså en regering som i varje blockskiljande omröstning är beroende av V:s stöd – ett parti som man påstår har fråntagits allt inflytande på den politiska inriktningen i Sverige.

Alternativet sägs ha varit en regering som i varje sådan omröstning skulle ha varit beroende av SD:s stöd. Vilket av dessa alternativ man föredrar är upp till var och en att bedöma. Ytterligare en möjlighet skulle kunna ha varit ett extraval som i bästa fall resulterat i ett politiskt block med egen majoritet.

Text: Johan Thyberg

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • #Johan Thyberg skriver bl a i sin artikel: “Detta kan jämföras med antalet offer för nazismen i Tyskland som beräknas vara mellan 11-17 miljoner människor, varav 6 miljoner judar i förintelseläger ….. “.
  I den andra (långa) kommentaren skriver Karl W bl a: “För det första var det inte ”6 miljoner judar [som dog] i förintelseläger”. “Det är en efterkrigspropaganda som har bitit sig fast”.
  Som den uppmärksammade läsaren kan se, så diskuterar både artikelförfattaren Johan Thyberg och signatur “Karl W” just det som jag även försökte göra i min kommentar, men den rönte (ett allt för ofta förekommande oblitt öde) nämligen på censuren: “[Kommentar raderad. Artiklen handlar inte om hur många judar som mördades under andra världskriget]”.
  Jaha, detta kallar jag, för just det som är artikelns namn: “Inkonsekvenser i den politiska debatten”.

 • “Skrotnisse”, ovan, skriver …. “Men se det är bara en sak som globalisterna önskar se och det är massinvandring till landet.” Fullständigt riktigt! Det är en önskan och inriktning som en hyperrik maffia länge har varit sysselsatta med. Benjamin Disraeli, flera gånger brittisk premiärminister, sa på 1800-talet att framtidens stora ödesfråga blir “rasfrågan”. En stor puff framåt, blev de nya migrationslagar som infördes 1966 i USA och som öppnade upp portarna för hela klotets befolkning, att få ett amerikanskt medborgarskap. Det var främst judiska “människorätts”-organisationer som inte legat på latsidan i denna viktiga fråga, allt sedan 1920-talet. I Sverige satte det igång då också, när Vänstervågen tsunami-likt dränkte oss. Redan 1975 fick vi en lag, undertecknad av Olof Palme och Anna-Greta Leijon, som uttalade att vi från och med nu, skulle bli ett multikulturellt land. Dagen Nyheter och en förintelse-överlevare, David Schwartz, som kommit till Sverige bedrev, vad som kan betecknas, en lyckad kampanj! Vid denna tid satte “flyktinginvandring” rejält igång, bl a med amerikanska Vietnam-desertörer, som ju inte kunde ges asyl här. Det skulle inte amrisarna gilla! Så, fantasin började flöda och lagar kom i vänsterliberal anda, att tolkas “kreativt”, högljutt understödda av inte minst Bonnierpressen. På den vägen har det varit i dryga 50 år. Inte blev det bättre när Muren och SSSR rämnade 1989-91.
  Väst påstods ha vunnit “Kalla Kriget” och USA var störst, bäst och vackrast och stridsropet Full Spectrum Dominance ljöd frän neocons och Likudpolitiker: Nu skall Den Nya Världsordningen, en global och gränslös/statslös och privatiserad ordning, genomföras. Västeliten, inklusive svensk politisk elit, löpte amok.
  Massmordet “9/11” blev kick-off för blodiga krig i MENA, skapade flykting/migrant strömmar, som “påpassligt” leddes upp mot Europa, betalt av George Soros, miljardären som Annie Lööf betraktar med stor beundran. Denna förunderliga center-kvinna, som nu har Sveriges öde i sin hand. Förvisso inte mol allena. Dock, de är alla kriminella: har infört diktatur, främst genom att skydda internationell kriminalitet medelst påtvingad anpasslighet av SR och SVT.

 • Löfven vill lansera “JA”, Januariavtalet, som en beteckning på den politiska Skvadern. Jag föredrar JÖK, Januariöverenskommelsen, som en fortsättning av den negativt belastade DÖ.
  För övrigt tror jag att M behöver en ny ledare för att med trovärdighet kunna och våga närma sig SD.

 • Lite svårt aty veta vart Karl W vill komma. Det finns uppgifter som säger att desiffror jag uppger är i underkant och som Karl W säger kanske öven siffror som säger att de är i överkant. Frågan ör om de exakta siffrorna verkligen ör så intressanta? Är inte verkligheten tillräckligt fasansfull i alla fall?

  • I slutändan är det inte en fråga om siffror mer eller mindre, utan om förfalskad information som sprids. Som ung man hade jag tillfället att träffa de som var med. Dom lever inte längre. Verkligheten var betydligt mer fasansfull än siffrorna. Det finns en dokumentär på Youtube som heter ”Auschwitz The Nazis and the Final Solution [BBC]”. Det är en av de bästa verklighetsbeskrivningarna jag sett. Den kan beskrivas som ”tillnyktrande”. Ta även en titt på Steven Spielbergs Schindler’s List från 1993. Visserligen är det en Hollywood dramatisering, och mycket av det värsta är inte med, men filmen är sevärd och i stort historiskt korrekt. Problemet som jag för fram är att svenskarna, och inte bra svenskarna, systematiskt och skickligt matas med förfalskad information främst genom MSM, men även av bok skribenter som har ett helt annat syfte än att sanningsenlig informera. Dessutom, att de som försöker lägga tillrätta ”faktafantasierna” ständigt förföljs och trakasseras av främst de MSM journalister dom kritiserar, och det främst genom anklagelser och uthängningar i just MSM media. Vi behöver bättre lagstiftning.

 • V sa att de var tvungna att släppa fram den nya regeringen. Men stämmer det verkligen? Nej. Aldrig någonsin tidigare har V haft ett sådant trumfläge.
  Dels så fanns nu hotet om att S blir tvingade att börja montera ner viktiga reformer som arbetsrätten osv.
  Dels så kunde V i detta läge, i princip begära precis vad de ville.
  För det fanns inget hot om något SD inflytande ändå. Det V skulle gjort och borde gjort, är att kräva att bli en del av den nya regeringen. Samt att få på papper sina önskemål.

  Nu när C och L hade visat sina kort och skapat en ny allians med MP och S, så kommer denna vinna hela tiden mot något annat höger alternativ. För M och KD har inte skapat någon ny allians med SD.
  Därför var det enda möjliga denna mitten soppa. Men V hade kunna styra denna något enormt. Kritiken kom också något enormt från det inre i V.

  Allt visar bara på att våra politiker är totalt styrda av de globalistiska krafterna utifrån. Nu var vi i ett läge där saker behövde tittas på, det gäller skolan, vården, och allt annat.
  Men se det är bara en sak som globalisterna önskar se och det är massinvandring till landet. Allt annat kan kvitta. Därför får MP och C bestämma färdriktningen och alla andra blir och vill vara panelhönor. V tyckte det blev jättejobbigt när de fick bollen. Nej, den ville de inte hålla i. Deras medlemmar tror att V är ett parti med ideologi, men i praktiken är partiledningen totalt styrd.

  Jag tror många nu börjar se att, vi i praktiken faktisk är en bananrepublik. Det är så oerhört tydligt nu.

 • Sättet att ljuga och bedraga större delen av valmanskåren kan vi förhoppningsvis tvingas att göra en ände på när verkligheten kryper inpå svenskens vardag. Socialister och journalister har bedyrat sina herrar politiker sin vördnad och underkastelse för sättet hur man bedrager folket. Parasitismen utrotar sig själv förr eller senare kanske.
  Det mest löjeväckande och kostbara apspel folket fått uppleva på länge. Men det kanske det som var meningen med de utplundrade skattepengarna?

 • Man blir bara så trött på dravlet, okunnigheten och osakligheten, med ursäkt för uttrycken. För det första var det inte ”6 miljoner judar [som dog] i förintelseläger”. Det är en efterkrigspropaganda som har bitit sig fast. Det var omkring 800,000 personer av olika etniska grupper som avrättades i förintelselägren, 80% var av judisk börd. Det fanns ett 30-tal gaskammare runt bara Auschwitz. Totalt dog mellan 4 till 4.9 miljoner, och det inkluderar de som dog i fånglägren och arbetslägren. Många arkebuserades, och de flesta dog av svält, undernäring och sjukdomar. Total kostade WW2 krigen omkring 80 miljoner liv eller 4% av jordens befolkning. Det har funnits andra ”förintelser”. När Mongolerna etablerade Mongol imperiet, 1206-1294, uppskattar man att omkring 50% av dåvarande Kinas befolkning dödades.

  Mao Zedong var inte heller ansvarig för att ”60-70 miljoner” människor dödades i fredstid. Mao var kanske en briljant revolutionär, men han måste nog gå till historien som en av de sämsta nationsadministratörerna någonsin. Nästan ingenting han företog sig fungerade. Mao var otroligt naiv och godtrogen. Folk dog under Mao tiden av grovt administrativ vanskötsel, i grunden inte helt olika den som drabbar Sverige idag. De flesta av undernäring, sjukdomar och svält. När DengXiaoPing tog över 1978 så hade omkring 100 miljoner fått sätta livet till sedan 1912, 70% mellan 1912 till 1949 då Kina hade demokrati, som Sverige idag. En del dog i strider, även under Mao regimen. Det rörde sig inte alltid om ”fredstid”. Man kan mycket väl säga att Mao var ansvarig, men att han dödade 60-70 miljoner är fel. Sedan undanber jag mig att någon finkammar webben på propagandabloggar, glöm inte att många som upplevde detta finns idag, det är bara att gå och fråga vad som pågick. Det är där man kan hitta sanningen, inte på bloggar och medieartiklar med ”faktafantasier”.

  • Intressanta uppgifter du delar med dig av. Jag antar att de också är sanna. Innan jag sett bevis på motsatsen tror jag dig. Tack!

    • Det var en kommentar till Karl W, ovan som minsann tilläts diskutera judars offerstatus. Det jag skrev har mycket stor allmän betydelse för att förstå den moderna historien. Tänk om, SVP”

   • Vad jag skrev om var var artikeln syftar på, hur debatterna snedvrids och förfalskas, hur information förfalskas, och hur allmänheten ständigt matas med ”faktafantasier” och fejknyheter. Problem blir ”utmaningar”, illegala invandrare blir ”papperslösa”, en häktad två gånger dömd utländsk brottsling på rymmen blir ”kidnappad svensk bokförläggare”, ett projekt att utveckla turism i Xinjiang blir ”övervakning av muslimer”, marockansk terrorist blir ”schweizisk man”, halshuggning blir ”knivskador på hasen”, regeringsbeslut blir ”på order av kommunistpartiet”, häktad blir ”fängslad utan rättegång”, arresterad blir ”kidnappad”, trakasserier, förföljelser, mobbning blir ”granskning”, bekämpa terrorsekt blir ”etniska och religiösa förföljelser”, irakisk våldtäktsman blir ”göteborgspappan”, ett polisiärt försvarsvapen blir ”halsgrepar” [tortyrverktyg], kungen portas från försäljningsresa blir ”kungen ställer in i protest”, bekämpa terrorsekt blir ”brott mot religionsfrihet”, moderera blir ”censurera”, utländska kriminella migranter blir ”gängvåld”. Jag kan fortsätta hur långt som helst. Välkommen till en svenska propagandamaskinen avsedd att indoktrinera och åsiktsstyra. Den är en nära nog identisk spegling av den tyska för 90 år sedan. Den fungerade då, den fungerar idag.

 • Historiskt!
  Många har kanske halvt på skämt uttalat “tar vi medeltiden hit har vi medeltid i Sverige”
  Säkert tänker man då kanske mera på att klansammhällen var den rådande sociala samhällsstrukturen och demokratifrågor var ännu inte födda..

  Verkar som om dessa skulle få rätt.
  Fredagens regeringsbildning visar med all tydlighet att vi nu i Sveriges högsta församling infört
  klanagendan som styrelseform och statsskick.

  Det gick verkligen snabbt o folket fattar ingenting.
  Kan någon förklara varför gårdagens röstning överguvudtaget ägde rum?

  Sidorna om Sverige som demokrati kan rivas ur skolorna böcker i samhällskunskap.
  Man häpnar. Kanske kan det vara detta som får svenskarna att ta tag i sitt folk och ena sitt land.
  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *