Robot med inbyggd AI anser att vi ska konsultera “aliens”

publicerad 15 januari 2019
- av NewsVoice
Ex Machina - Wallpaper
Ex Machina - Wallpaper
Från SF-filmen "Ex Machina" med Alicia Vikander i huvudrollen som robot - Bild: Wallpaper

DEBATT. Hörde något intressant i programmet Konflikt i P1 den 5 januari 2019, där reportern besökte en rymdmässa som hölls i Bremen förra året. Det fanns en robot där som hette Luna och reportern ville prata med roboten. Han ville fråga roboten om det finns risk för att det blir en konflikt i rymden.

Text: Maria Sjöstrand

Då sa robotens utvecklare att den inte kunde svara på den frågan. Att den bara visste sådant som han tränat den till att veta. Reportern insisterade på att få fråga.

Sedan sa han till roboten: "Vem ska jag fråga om konflikter i rymden?"

Roboten svarade: "Fråga aliens".

Reportern skrattade till vid detta oväntade svar och upprepade; "aliens?"

Robotens utvecklare visste inte hur roboten kunde veta det, men tyckte att det var ett smart svar. Reportaget slutade abrupt där.

Detta med A.I. är mycket farligare och mer komplicerat än människor vill tro. Hur kunde roboten veta det, undrade utvecklaren förbluffat? Alltså den person som trodde att han visste vad roboten visste och kunde, för det var han som hade tränat den och försett den med information. Det är ett tydligt bevis för att A.I. inte går att kontrollera.

En annan problematisk sida med det hela är att det finns en sådan tjusning och dragningskraft kring detta med robotar, alltså maskiner som på något sätt liknar en människa. Så fort folk ser en robot vill de prata med den och ställa frågor till den. Det finns verkligen något förledande med dessa maskiner eller skulle man kanske säga förföriskt? De är ju verkligen också gjorda för att skapa kontakt med och interagera med människor. Det sägs att de är till för att hjälpa och avlasta människor, men är det sant?

Robotar tillverkas med ett operativsystem som kan "utveckla sej självt" genom de erfarenheter det gör. Det skulle ju betyda att en robot kan dra egna slutsatser, ha en egen åsikt och göra sina egna planer. Däremot har den ingen själ och inget hjärta, så den kan inte ha någon moral och inte heller förstå kärlek. Den kan bara ha vissa program inlagda som i bästa fall spärrar det vi kallar grymma handlingar, onda tankar och kriminella planer. Annars gör den bara det den kan, utan någon urskiljning mellan ont och gott.

Varför skulle man egentligen vilja tala med en sådan apparat? Finns det inte nog med människor som har svårt att skilja mellan ont och gott, utan att man ska betala dyra pengar för att tillverka sådana apparater också?

När det kommer till vad roboten svarade reportern, så är det tydligt att åtminstone robotens utvecklare anser att aliens verkligen finns, då han ansåg att roboten gav ett smart svar. Ja det skulle i så fall göra hela fenomenet A.I. ännu mer komplicerat, men eftersom roboten Luna hade fått information från något håll som utvecklaren inte kände till, kanske man får börja fundera på om det kan stämma ändå, att aliens finns?

Text: Maria Sjöstrand