Veganism och kapital i förening

publicerad 28 januari 2019
- Hans Sternlycke
Foto: Oliver Sjöström (Ollivves.com). Pexels.com-licens (free use)

Miljömagasinet har i nr 4 liksom övriga media okritiskt refererat den treåriga forskning som gjorts av 30 forskare av The EAT-Lancet Commission och som presenterats i medicintidningen Lancet om att vi måste minska köttkonsumtionen 80% om vi ska få god hälsa, klara klimatet och att föda jordens ökande befolkning. Men det har inte varit oberoende forskning och påståendena håller inte.

EAT är en stiftelse som grundats av idealisten Gunhild Stordalen. Men man har tätt samarbete med FReSH (Matreform för hållbarhet och hälsa) , där nästan alla stora företag inom livsmedels- och kemikalieindustrin ingår, de som står för det storskaliga och giftbemängda jordbruket som föröder jorden och den processade näringslösa mat som hotar vår hälsa. Medvetet eller omedvetet blir det ett gröntvättande av den agrobussiness som gett oss de problem vi har idag.

Dietisten Zoë Harcombe har gjort en analys på den kost som föreslås av EAT-Lancet. Den ger stort underskott av B12, retinol (ett fettlösligt A-vitamin), vitaminerna D och K2, omega 3, järn, natrium och kalium. De innehåller för lite av den essentiella fettsyran omega 3, men för mycket av inflammationsdrivande omega 6.

Flera av forskarna hade en förutfattad ståndpunkt som vegetarianer, som de försökte uppfylla. Det saknades kompetens på flera områden de uttalade sig om, bland annat jordbruk. En stor del av jorden lämpar sig bara för gräsbete, det fordras ingen konstgödsel eller tillskottsfoder, och djuren där binder mer växthusgaser än de producerar. Ändå behandlas all animalieproduktion som om den framställts med nutida industriell djurhållning med motsvarande klimatutsläpp.

Text: Hans Sternlycke


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Sture B – Sluta snacka sån skit och se dig själv i spegeln för jag är tämligen säker på att du är en bidragande faktor till allt mördande! Det är så typiskt inbitna köttätare som bidrar till så mycket lidande för andra varelser och sedan dessutom ha mage att håna veganer. Skamligt! Ni alla här som anser er vara så upplysta måste nog tänka till ordentligt, och jag syftar på alla er som de fakto bidrar till lidande, ni verkar inte kunna se klart där bakom blodstörsten.

  • Vi måste naturligtvis informera dessa individer (obs ej “djur”) om det olämpliga i att äta kött!
   (Obs “Vi måste.. inte “vi ska”. “Vi måste” = till intet förplktande, “Vi ska” = vi ska agera..)

  • @ esoteric warrior

   Om vi ska tala om minskat lidande så tror jag att vi är på rätt nivå. Du som människoapa, likt en gnu, tycker inte om köttätare eftersom du är vegan och har övat upp din medkänsla, men du till skllnad från en gnu, kan säkert tänka i fler steg än typ “rovdjur – fy”?

   Ett djur som lever någorlunda naturligt, slipper transporter och avlivas smärtfritt, är väl det mest ideala för både djuren och de som vill äta kött i dagsläget?

   Naturen i sig självt är betydligt mer mordisk och grymt än vad en ekologiskt hållbar djurhållning kan vara. Och vad skulle resultatet egentligen bli av en massa veganska gnuer utan några rovdjur? Förmodligen artfattig nedtrampad öken, utdragen svält, lidande och massdöd.

   Se dig själv i spegeln, veganen! Köttätare behöver alls inte vara så dåliga för djur som du kanske tror och veganer behöver inte vara så nyttiga för naturen som de själva tror heller.

   Många veganer har ex, röstat på alla de Riksdagspartier som, helt evident, förstör den ekologiska hållarheten genom tillväxt av mänsklig population och global frihandel av allsköns skit, inkl. en ökad mängd halalslaktat kött, på tal om “blodtörst”.

 • I den här artikeln kändes du rationellt vettig för många veganer ser verkligen ut som utmärglade koncentrationslägerfångar.

 • Sternlycke kan inte heller så mycket som man skulle önska av en artikelförfattare.
  Vilka problem är det “storskalig agrobusiness ger oss idag”?

  Vi har aldrig haft så god tillgång på ren och hälsosam mat som idag.

  De stora gräsytorna, oavsett de betas eller slås till foder, behöver också gödslas för att inte utarmas.

  Det var uppfriskande att höra Göran Persson i TV4 igår säga att “om vi tar bort kon ur ekvationen, då skjuter vi oss inte i foten, vi skjuter oss i huvudet”.
  Ett uttalande som TV4 och Anders Pihlblad direkt dementerade!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *