Konkurrens om Arktis mellan Ryssland, Kina och USA kan eskalera

9

GEOPOLITIK. Shirvan Neftchi bakom Caspian Report förklarar i videon ovan Rysslands ambitioner i Arktis. Regionen har potentiellt stora naturrikedomar, men även andra länder har ambitioner om expansion i området. Ryssland har störst försprång med en stor och modern isbrytarflotta.

En potentiell konflikt mellan flera stater fick en nystart 2007 när ryska forskare placerade en rysk flagga på botten nära Nordpolen. Ryska politiker föreslog kort därpå ett namnbyte från Arktiska Havet till Ryska havet. Situation blev än mer laddad när Ryssland började aktivera gamla sovjetiska marinbaser och från dessa öka sin närvaro i och runt Nordpolen.

Gamla sovjetiska marinbaser väcks till liv och nya byggs. Google Maps
Gamla sovjetiska marinbaser väcks till liv och nya byggs. Google Maps

Flera stora ryska militärövningar har även genomförts. Ryssland är för närvarande den enda staten med en arktisk armé. Dessutom hävdar Ryssland att de äger betydande delar av havsbotten i regionen och att dessa sammantaget utgör en rysk ekonomisk zon. Kanada, Norge och Danmark med NATO som instrument, alla länder med ambitioner i området, förkastar en rysk exklusiv rätt till dessa områden.

Den 21:a februari 2019 varnade den amerikanska admiralen James Foggo Ryssland och Kina att inget enskilt land ska kunna hävda rätten över det Arktiska Havet. Kina har en plan att utnyttja de allt mer isfria områdena för att kunna bedriva handel med bla Europa, men Kina är inte en del av The Arctic Council.

Ryssland gör anspråk på stora områden av havsbotten på och runt Nordpolen. Karta: Caspian Report
Ryssland gör anspråk på stora områden av havsbotten på och runt Nordpolen. Karta: Caspian Report

James Foggo säger att amerikanska företag inte har något intresse av att använda en “arktisk silkesväg” beroende på att de amerikanska fraktskeppen är för stora för att klara av att ta sig igenom det grunda området, enligt artikeln: “‘It’s nobody’s lake’: US admiral warns China and Russia over Arctic”. Kina har däremot inte lika djupgående fraktfartyg och kan enkelt utveckla sina rutter.

Kina och Ryssland kanske inte helt överens

Den amerikanska statssekreteraren Mike Pompeo varnar att om inte USA är med på banan kommer Ryssland och Kina fylla vakuumet och försöka utnyttja USA svaga närvaro på alla sätt de kan. Foggo ska ha uttryckt tanken att Kina och Ryssland inte nödvändigtvis är helt eniga om hur de två länderna ska samsas om Arktis.

Shirvan Neftchi, Caspian ReportShirvan Neftchi på Caspian Report säger att Rysslands mål är att år 2020 befästa Ryssland som dominerande stat över Arktis. Året råkar sammanfalla med den amerikanska strategidokumentet “Joint Vision 2020” enligt principen “full-spectrum dominance” som ska ge USA ultimat dominans över land, hav, luftrum, rymd och cyberrymd i och runt hela världen, vilket NewsVoice skrivit om vid flera tillfällen.

FAKTA: “Joint Vision 2020 was a document released on May 30, 2000, by the United States Department of Defense proclaiming the need for “full-spectrum dominance” on the battlefield. The Joint Vision 2020 concepts have subsequently formed the basis of United States military doctrine.” – Wikipedia

Läs mer: A 21st-Century Military Doctrine for America (10 j)

Isbrytarflotta – en avgörande faktor

Ryssland har ett kraftigt övertag mot USA när det gäller isbrytare. Ryssland har snart kanske 50 isbrytare och US endast 7 st, enligt Neftchi (2016), men enligt en artikel i Popular Mecanics från 2018 har USA endast 2 operativa isbrytare. Dessa farkoster är avgörande för att länderna ska kunna öppna upp farleder för sina fraktfartyg.

Mikhail Khodarenok - Foto: RT.com
Mikhail Khodarenok – Foto: RT.com

RT skriver att den pensionerade ryska översten Mikhail Khodarenok säger att James Foggos uttalande om att Arktiska Havet är “nobody’s lake” är av ren politisk natur. Foggo säger ingenting om hur USA egentligen ska hantera Ryssland i Arktis och om USA börjar “annektera” (NewsVoice ordval) kustnära områden, kanaler och sedan bygga militärbaser i samma region som Ryssland är en militär konflikt inte otänkbar, antyder Khodarenok.

“It’s telling that he never clarified how exactly the US Navy is going to accomplish that task. Are they going to create naval groups in the Arctic Ocean, seize important coastal areas, channels, naval bases and ports? But that means war with a nuclear power, one which would see unrestricted use of weapons of mass destruction.” – Mikhail Khodarenok

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Korp
Korp
Gäst
2 juli 2019 kl 11:02

Rysslands flytande kärnkraftverk redo att värma upp Arktis. https://www.neimagazine.com/news/newsrussias-fnpp-expects-a-licence-in-july-7171129 Omfattande testning av de två KLT-40S-reaktorerna installerade på Rysslands demonstration flyktande NPP (FNPP), Akademik Lomonosov, har nu slutförts, kärnkraftverket Rosenergoatom (del av det statliga kärntekniska företaget Rosatom) sa den 24 april. Syftet med testerna var att bekräfta att de tekniska parametrarna för kärnkraftverk överensstämde med konstruktionen och för att säkerställa att den är helt klar för drift. Reaktorerna togs i full kraft den 31 mars. “Framgångsrikt genomförande av test är ett bra resultat av ett stort team av Rosatom-specialister, säger Rosenergoatom generaldirektör Andrei Petrov. “Under de senaste månaderna, i enlighet med programmet har alla nödvändiga inspektioner av NPP-systemen och utrustningen genomförts under den gradvisa ökningen av dess makt.” Han tillade att efter provningarna godkände kommissionen för godkännande av fartyget skulle upprättas, en licens för vilken är planerad till juli. NPP förväntas bli ett av de viktigaste infrastrukturelementen i utvecklingen av Rysslands norra havsrutt”. Akademic Lomonosov” har två KLT-40S reaktorer, som kan producera upp till 70 el och 50 megawatt värmeenergi per timme. Reaktorerna är en ny modifiering av KLT-40M-enheterna som används av Taymyr-klassen med lågtryck av kärnkraftdrivna isbrytare. En enda enhet kan producera tillräckligt med energi och värme för att möta kraven på en stad med en befolkning på 100 000. NPP kommer att bli den första av en föreslagen flotta flytande kärnkraftverk som kan ge värme och energi till Rysslands avlägsna regioner och hjälpa till med utvinning av naturresurser. Ryssland planerar också att hyra ut liknande konstruktioner till andra länder där de kommer att användas för elproduktion och avsaltning av vatten, eftersom anläggningen kan omvandlas till en avsaltningsanläggning med en produktionskapacitet på cirka 240 000 kubikmeter färskvatten per dag. Den beräknade operativa livslängden är 40 år, som kan förlängas till 50 år. Efter slutet av dess livscykel kan enheten tas bort för reaktorutbyte och underhåll, utan att lämna några farliga material. Ryssland jobbar nu på en andra generation som kommer att ha två stycken RITM-200M reaktorer med en kapacitet på 50 MW styck. Ryssland stänger norra sjövägen för utländska krigsskepp. Minst tio militära baser har utplacerats för att försvara den norra delen av landet. Vissa av dem är utformade för luftförsvar, medan andra är avsedda för ytfartyg och ubåtar. Civila skepp kan fortfarande passera norra havsrutter som tidigare. En sjöresa från Västeuropa till Japan eller Kina är 40% kortare genom Arktis än genom Suezkanalen. Länderna i östra Asien är intresserade… Read more »

Jan Norberg
Reply to  Korp
2 juli 2019 kl 15:29

Bästa Korp, jag föreslår att du skickar in en artikel till Newsvoice om detta.

Detta med denna nya väg mellan kontinenter kan komma att få stor geopolitisk betydelse ganska snart, ryssarnas drag skall dock ställas i ljuset av andra stora geopolitiska avgöranden som inom en inte alltför avlägsen framtid kan komma att påverka oss i såväl Sverige som i övriga världen.

Dina findings enligt ovan är intressanta som utgångspunkt för en bredare diskussion, vänligen inkom därför med en riktig artikel om detta ämne.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
23 juni 2019 kl 09:52

RT.com (22 Jun, 2019): Great game in Arctic: US eyes military port to counter Russia & China at North Pole

“US lawmakers want its military to challenge Russia and China on the high seas by finding one or more locations for a port that would help feed Washington’s growing appetite for Arctic oil and other natural riches.
The National Defense Authorization Act 2020 (NDAA) suggests that the Coast Guard and other branches of the US military should identify and designate a new strategic port in the Arctic. It openly states that the move is meant to counter Russia’s presence in the polar region.”

https://www.rt.com/news/462456-us-arctic-port-russia/

Korp
Korp
Gäst
4 april 2019 kl 08:38

Löfven kan få träffa Putin – för första gången: AP TT NYHETSBYRÅN- Publicerad 26 mar 2019.
Statsminister Stefan Löfven (S) träffar inom kort Rysslands president Vladimir Putin. De två ledarna kan träffas den 9 april i samband med Internationellt Arktiskt Forum i Sankt Petersburg.

Moskva, April 3. Deltagarna i forumet ”Arktis: territorium dialog”, kommer att hållas i St Petersburg, 9 och 10 April, för att diskutera detaljerna i byggandet i permafrosten.
Utforskning av Arctic hyllan i Ryssland idag blev en av de viktigaste strategiska uppgifter, som varar i flera decennier. Globala projekt på modernisering och rekonstruktion av den sociala, industriellt, bostäder, transporter och annan infrastruktur i arktiska behöver uppdatera byggregler med tanke på de extrema förhållandena.
Detaljerna i klimat gör det svårt eller omöjligt med konstruktioner av infrastruktur, olja och gas företag som använder endast teknik, tidigare testats på befintliga fält. Tekniska processer av ändra termisk stenar i regioner, vilket ökar risken för deformation eller ens förstöra byggnaderna.
Deltar i verksamheten i forumet Arctic gör Rysslands President Vladimir Putin, som kommer att ha möten med ordförandena i Island och Finland.

Korp
Korp
Gäst
21 mars 2019 kl 18:01

USA:s militärstrateger fortsätter ständigt att provocera Ryssland och Kina. https://riafan.ru/1162679-ekspert-rasskazal-o-momentalnom-i-zhestkom-otvete-shoigu-na-signaly-vvs-ssha-v-evrope Amerikanerna överförde sex B-52 strategiska bombplaner till Europa för att delta i olika träningsmanövrer. CNN TV-kanal kallade det “en ljus signal till Ryssland, som firar femårsdagen för den militära annexationen på Krim.” Och militärexperten Igor Korotchenko förklarade vad svaret från försvarsminister Sergey Shoigu till denna “signal” skulle vara. USA:s flygvapenbombare landade vid Fairford Air Force Base i Storbritannien i slutet av förra veckan, “för integration i teatern och deltagande i flygövningar”, tillsammans med allierade och NATO-partner, sa CNN och citerade USA:s militär. På måndagen flög fyra B-52 Stratofortress-bombare över norska, baltiska och medelhavs öarna. Samtidigt gjorde amerikanska bombare stationerade vid Andersens flygbas på ön Guam ett förtroendeflyg i Indo-Stillahavsområdet, “norrut till området öster om Kamchatka halvön.” “Sammanfattningsvis visade flygningar i Indo-Stillahavsområdet och Europa USA:s lojalitet mot sina allierade och partners genom de väpnade styrkornas globala engagemang”, noterade US Air Force. CNN kallade det en signal avsedd för Ryssland på femårsdagen av dess återförening med Krim. “Jag förstår inte vilken typ av reaktion amerikanerna förväntar oss av oss?” Det kan inte vara, eftersom försvarsministern Sergei Shoigu är upptagen med den planerade byggandet och utvecklingen av Ryska federationens försvarsmakt, inom vilka bland annat luftfartsstyrkor är redo att avvärja eventuella hot. Det betyder att vi inte kan få någon reaktion på överföringen av amerikanska flygvapenbomber till Europa. Vi kommer inte krångla över det här. Eftersom det är dumt. Vi genomför systematiskt arbete för att säkerställa landets försvar, där eventuella angreppsscenarier, inklusive sådana, tas med i beräkningen, säger Igor Korotchenko, chefredaktör för National Defense Magazine, i en intervju med korrespondenten Federal News Agency . Enligt honom, “om någon pressas in i ryskt luftrum, kommer Ryska federationen att skjuta ner, förstöra gränsöverskridaren, och om det finns några provokationer, kommer de att spåras och stoppas”. “Om någon vill skicka några signaler till Ryssland, låt dem se på våra strategiska kärnkrafts tillstånd och lugna ner sig. Utpressning och skrämmande Ryssland är värdelös. Vi har en av världens bästa arméer, vi har S-400 långdistansluftsskyddssystem som distribueras runt omkretsen av landet, vi har skapat ett solitt radarfält, vi har täckt de viktigaste objekten. I synnerhet täcker Tor-M2-komplexen båda grupperna trupper och våra baser i Arktis i Tor-M2DT-varianten. Vi har normala luftfartsskyddssystem och luftrumskontroll. Våra anti-flygplan försvarskomplex – både C-400 och Tor-M2 – köper aktivt alla länder som skulle vilja driva en suverän politik från Washington “, säger FAN-samtalspartnern. Igor… Read more »

Korp
Korp
Gäst
21 mars 2019 kl 09:22

Saknar Ryssland förmåga att försvara sig? Ryska ubåtar har alltid varit och förblir det största hotet mot Förenta staterna, säger Dmitry Rodionov , en militär expert och chef för Centrum för geopolitisk forskning vid Institutet för innovativ utveckling , i en kommentar till Federal News Agency. Detta meddelades av Sevmash VD Mikhail Budnichenko. “Den fjärde Borey-klassen ubåt, prins Vladimir, kommer att överlämnas till flottan i december 2019, samtidigt planeras att överföra det andra asket, Kazan,” rapporterade RIA Novosti . Enligt statsvapenprogrammet ingår det i Ryska marinens planer att bygga åtta ubåtar av den här klassen. Tre av dem byggdes och införlivades i flottan: “Vladimir Monomakh”, “Alexander Nevsky”, “Yuri Dolgoruky”. “Prince Vladimir” ska överlämnas till flottan år 2019. Enligt Dmitry Rodionov fortsätter programmet för storskalig återupprustning av den ryska armén och flottan enligt schema. Detta bör förstås av väst, som genom sina handlingar förstör systemet för världens säkerhet som råder efter det kalla kriget. Nato-länderna måste inse att Ryssland inte längre är detsamma som den var på 90-talet, att iden för “Serdyukovism” också passerade för den. Den ryska armén idag är en farlig motståndare. Idag ser amerikanska medier och militära experter inte längre ro på den ryska armén och dess vapen som något antediluvianskt. Deras publikationer vittnar om ett formidabelt vapen som ryssarna har, mot vad USA saknar förmågan att motsätta sig. USA använder självklart en välkänd teknik för att mjölka pengar från skattebetalarna till den inhemska vapenindustrin. Om de inte låter oss utveckla och producera kraftfullare vapen, kommer vi att tvivla på dig. “Det är i den andan publikationen i We Are The Mighty är hållen, som berättar hur den ryska demonen kommer att förstöra USA med ett slag”, förklarade Dmitry Rodionov. Experten erinrade om att det inte finns rök utan eld: Ryska ubåtar har alltid varit det största hotet för amerikanerna. Och deras rädsla är helt motiverad och objektiv. “Ubåtsflottan har alltid varit och förblir en av huvudkomponenterna i vår kärnsköld, och uppmärksamhet har alltid betalats specellt till det, även under de svåraste åren. Och i dag – mot bakgrunden av våra “partners” ovänliga steg, deras försök att släppa ut en ny vapenkapplöpning – är detta problem särskilt viktigt. Och det är ingen tvekan om att alla samtal kommer att ges ett mer än värdigt svar “, avslutade Dmitry Rodionov. Tidigare berättade en expert för FAN att Förenta staterna, som drar sig tillbaka från fördraget om avskaffande av intermediate-range… Read more »

Korp
Korp
Gäst
15 mars 2019 kl 02:58

Ryssland kommer att distribuera ytterligare luftförsvar i norra havsrutt området rapporterar befälhavaren för Ryska federationens nordflotta, admiral Nikolai Evmenov. Dessutom uppdateras norra flottan regelbundet med nya fartyg, och arbetet pågår för uppbyggnad av markenheternas kapacitet. Sedan början av året har en ny norm införts för att stärka Rysslands försvarsförmåga i Arktis. För att passera längs norra havsrutter måste utländska krigsfartyg begära tillstånd från Moskva. Samtidigt planerar Förenta staterna att skicka en flottemission till Arktis fram till slutet av 2019. Admiral Nikolai Evmenov, sade att det nödvändigt säkerställa luftrummets säkerhet över den arktiska transportartären. Det här är inte det enda åtgärd som Rysslands militära avdelning har för att stärka försvarskapaciteten i polcirkeln. Vårt land kommer fortsätta att bedriva verksamhet som syftar till att säkerställa sina suveräna rättigheter i Arktis, mot bakgrund av den ständiga amerikanska militära närvaron i norra breddgrader. Inte bara Förenta staterna, utan även Norge, Kanada och även Storbritannien, som inte ingår i Arktis styrkor, förklarar aktivt sina positioner i Arktis. Stort intresse för Nordens infrastrukturpotential visas av staterna i Asien-Stillahavsområdet, främst Kina och Japan. För asiatiska länder kan norra havsrutter i framtiden bli ett bekvämt och kort alternativ till de nuvarande vägarna. Transport på norra havsrutterna genomförs idag, men när ishavet smälter kommer volymerna att växa, säger experter. När klimatet förändras blir rutten fri från is. Ämnet i tvisten är inte bara norra havsrutten, utan också de rika mineraltillförsel som utforskas på arktiska hyllan – det här är både olja och gas. Den amerikanska sidan insisterar på att området bör regleras av internationell havsrätt, nämligen bestämmelserna i FN:s sjöfartskonvention. Observera att Washington inte har anslutit sig till dokumentet. Enligt bestämmelserna kan staterna inte kontrollera havsytan utanför deras territorialvatten, som sträcker sig 22,2 km från kusten. Utländska fartyg kan komma in i landets territorialvatten, förutsatt att “fred, god ordning eller säkerhet i kuststaten inte störs. USA:s militär gör systematiskt uttalanden om “friheten att navigera” i polcirkeln. Så i februari i år, sa befälhavaren för den amerikanska flottan i Europa och Afrika, admiral James Foggo att den amerikanska sidan noterar Rysslands och Kinas större aktivitet i Arktis. Tidigare uttryckte general Joseph Dunford, ordförande för de gemensamma cheferna, även oro för att arktiska kan bli en konfliktzon i framtiden. Det var exakt oro över tillväxten av Rysslands försvarspotential i den arktiska regionen som uppmanade USA:s utrikesminister Michael Pompeo att besöka Island i mitten av februari. En månad tidigare talade amerikanska marinsekreteraren… Read more »

Korp
Korp
Gäst
8 mars 2019 kl 12:03

https://riafan.ru/1158564-ekspert-rasskazal-kak-ssha-pytayutsya-protivostoyat-rossii-v-arktike?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop
Moskva den 8 mars. Washington försöker “tillämpa olika tricks” för att minska klyftan med Ryssland i Arktis och återfå inflytande i regionen. Detta konstaterades av expertorganisationen för militära politiska forskare Andrei Koshkin på TV-kanalen “Star”.
Enligt honom har Washington också agerat oärligt i informationsutrymmet. De amerikanska myndigheterna försöker skapa en “extrusions atmosfär” för Moskva från denna region. Experten menar dock att Washington helt enkelt inte kan konkurrera med Ryssland på grund av en stark eftersläpning och en svag arktisk flotta.
Koshkin erinrade om att i närvaro av sex isbrytare i Förenta staterna är det bara en som faktiskt är involverad – “Polar Star”, fyra kommer att skrivas av. Samtidigt har Ryssland 41 isbrytare. Ingen i världen har en sådan kärnflotta, påtalade Koshkin.

Perra J
Gäst
25 februari 2019 kl 20:00

Om man går in på Google Maps, ser man snart att ingen is alls finns vid Nordpolen (Sydpolens is ser man dock).
Är detta en följd av konflikten som beskrivs här? Dvs ingen har rätt att visa hur området egentligen ser ut?