Konkurrens om Arktis mellan Ryssland, Kina och USA kan eskalera

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 februari 2019
- NewsVoice redaktion

GEOPOLITIK. Shirvan Neftchi bakom Caspian Report förklarar i videon ovan Rysslands ambitioner i Arktis. Regionen har potentiellt stora naturrikedomar, men även andra länder har ambitioner om expansion i området. Ryssland har störst försprång med en stor och modern isbrytarflotta.

En potentiell konflikt mellan flera stater fick en nystart 2007 när ryska forskare placerade en rysk flagga på botten nära Nordpolen. Ryska politiker föreslog kort därpå ett namnbyte från Arktiska Havet till Ryska havet. Situation blev än mer laddad när Ryssland började aktivera gamla sovjetiska marinbaser och från dessa öka sin närvaro i och runt Nordpolen.

Gamla sovjetiska marinbaser väcks till liv och nya byggs. Google Maps
Gamla sovjetiska marinbaser väcks till liv och nya byggs. Google Maps

Flera stora ryska militärövningar har även genomförts. Ryssland är för närvarande den enda staten med en arktisk armé. Dessutom hävdar Ryssland att de äger betydande delar av havsbotten i regionen och att dessa sammantaget utgör en rysk ekonomisk zon. Kanada, Norge och Danmark med NATO som instrument, alla länder med ambitioner i området, förkastar en rysk exklusiv rätt till dessa områden.

Den 21:a februari 2019 varnade den amerikanska admiralen James Foggo Ryssland och Kina att inget enskilt land ska kunna hävda rätten över det Arktiska Havet. Kina har en plan att utnyttja de allt mer isfria områdena för att kunna bedriva handel med bla Europa, men Kina är inte en del av The Arctic Council.

Ryssland gör anspråk på stora områden av havsbotten på och runt Nordpolen. Karta: Caspian Report
Ryssland gör anspråk på stora områden av havsbotten på och runt Nordpolen. Karta: Caspian Report

James Foggo säger att amerikanska företag inte har något intresse av att använda en ”arktisk silkesväg” beroende på att de amerikanska fraktskeppen är för stora för att klara av att ta sig igenom det grunda området, enligt artikeln: ”’It’s nobody’s lake’: US admiral warns China and Russia over Arctic”. Kina har däremot inte lika djupgående fraktfartyg och kan enkelt utveckla sina rutter.

Kina och Ryssland kanske inte helt överens

Den amerikanska statssekreteraren Mike Pompeo varnar att om inte USA är med på banan kommer Ryssland och Kina fylla vakuumet och försöka utnyttja USA svaga närvaro på alla sätt de kan. Foggo ska ha uttryckt tanken att Kina och Ryssland inte nödvändigtvis är helt eniga om hur de två länderna ska samsas om Arktis.

Shirvan Neftchi, Caspian ReportShirvan Neftchi på Caspian Report säger att Rysslands mål är att år 2020 befästa Ryssland som dominerande stat över Arktis. Året råkar sammanfalla med den amerikanska strategidokumentet ”Joint Vision 2020” enligt principen “full-spectrum dominance” som ska ge USA ultimat dominans över land, hav, luftrum, rymd och cyberrymd i och runt hela världen, vilket NewsVoice skrivit om vid flera tillfällen.

FAKTA: ”Joint Vision 2020 was a document released on May 30, 2000, by the United States Department of Defense proclaiming the need for ”full-spectrum dominance” on the battlefield. The Joint Vision 2020 concepts have subsequently formed the basis of United States military doctrine.” – Wikipedia

Läs mer: A 21st-Century Military Doctrine for America (10 j)

Isbrytarflotta – en avgörande faktor

Ryssland har ett kraftigt övertag mot USA när det gäller isbrytare. Ryssland har snart kanske 50 isbrytare och US endast 7 st, enligt Neftchi (2016), men enligt en artikel i Popular Mecanics från 2018 har USA endast 2 operativa isbrytare. Dessa farkoster är avgörande för att länderna ska kunna öppna upp farleder för sina fraktfartyg.

Mikhail Khodarenok - Foto: RT.com
Mikhail Khodarenok – Foto: RT.com

RT skriver att den pensionerade ryska översten Mikhail Khodarenok säger att James Foggos uttalande om att Arktiska Havet är ”nobody’s lake” är av ren politisk natur. Foggo säger ingenting om hur USA egentligen ska hantera Ryssland i Arktis och om USA börjar ”annektera” (NewsVoice ordval) kustnära områden, kanaler och sedan bygga militärbaser i samma region som Ryssland är en militär konflikt inte otänkbar, antyder Khodarenok.

”It’s telling that he never clarified how exactly the US Navy is going to accomplish that task. Are they going to create naval groups in the Arctic Ocean, seize important coastal areas, channels, naval bases and ports? But that means war with a nuclear power, one which would see unrestricted use of weapons of mass destruction.” – Mikhail Khodarenok

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq