Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Lyktornas festival i Kina – en 2000-årig tradition

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 februari 2019
- NewsVoice redaktion

 

KULTUR. På lyktornas festival fylls hela Kina med färgglada lyktor. De flesta lyktorna har röd färg, rött anses vara en symbol för lycka, välgång och en blomstrande framtid. Ingen vet egentligen hur det började, det finns många sägner, bara att det var någon gång under Han dynastin för över 2000 år sedan.

Text: Karl Wang

På kinesiska heter festivalen Yuan Xiao (元宵节—yuán xiāo jié), tecknen betyder ungefär, första-nattens-festival och är även Kinas eget Valentine day. Den infaller den femtonde dagen av den första månaden enligt den gamla kinesiska mån-kalendern, eller jordbrukskalendern.

I det gamla agrariska Kina var det kinesiska nyåret, den första fullmånen, en början på ett nytt år för jordbruket och markerade vårens annalkande. Den dagen inföll den 19:e februari i år i den gregorianska kalendern som Sverige tillämpar och markerar slutet på vårfestivalen.

De flesta lyktorna har röd färg, rött anses vara en symbol för lycka, välgång och en blomstrande framtid. Ursprungligen var det silke spänt över en metallram, men numera använder man billigare material. Lyktorna kan ta fantastiska skepnader av drakar, hästar och allehanda djur, och i år är det förstås Grisens år.

Ingen vet egentligen hur det började, det finns många sägner, bara att det var någon gång under Han dynastin för över 2000 år sedan. Intressant nog tillverkas fortfaran de flesta lyktor i en enda stad i Kina, och så har det varit sedan festivalen började.

Staden heter Zigong (自贡) och ligger i Sichuan i västra Kina. Där bor omkring 2.5 miljoner människor och staden är även känd för sin salt produktion.

Legender om ursprunget till festivalen

Buddismen kom till Kina från Indien, och man tror att kejsaren Han Ming Di, som levde åren 28 till 75, och var släkt med Han dynastins grundare Liu Bang, uppdrog till munkar att tända lyktor i alla tempel, hem och palats för att visa respekt till Buddha. Det växte under åren till en av Kinas stora festivaler. Han är även känd som en av Kinas skickligaste och mest hängivna ledare, djupt troende buddist, och gick till historien som kejsare Ming. (Inte att blanda ihop med Ming dynastin 1368-1644)

Man tror att buddismen kom till Kina från Indien år 67, och spreds via Xinjiang över Kina där den blandades med Taoismen, som grundades av filosofen Lao Tsi som levde för omkring 2600 år sedan. Det var han som myntade tesen, ”Den som vill framgångsrikt leda ett folk måste kunna följa dem”, något som kanske svenska politiker skulle behöva studera.

Grundläggande för Taoismen är en stor fundamental respekt för naturen och allt levande, harmoni med naturen, och Taoismen har kommit att bli ledande i dagens Kina och landets politik.

Bollsoppa

Alla ska äta Tangyuan under festivalen, 汤圆, som bokstavligen betyder ”bollsoppa”, en slags runda bollar gjorda av rismjöl som är fyllda med något sött innehåll som sesame, söt bönpasta eller jordnötssmör. Även drakdansen, lejon-dansen och att gå på styltor hör till festivalen.

Det finns även en del saker som är ”förbjudna”:

  • Man skall inte äta gröt, för det var de fattigs mat och då blir man fattig,
  • man skall alltid lämna lite ris i skålen för det betyder att man alltid äter sig mätt,
  • man får inte tvätta håret eller kläder, då tvättar man bort lyckan,
  • ingen skall städa, sy eller sticka, för det punkterar och städar bort rikedom.
  • Man skall inte låna pengar, för då hamnar man i evig skuld, och
  • man skall inte gå till doktorn för då blir man alltid sjuk.
  • Gråta eller att krossa porslin betyder olycka.

Vuxna idag tror lika mycket på detta som vuxna i Sverige tror på jultomten men tradition är tradition. Traditionellt var kvinnas plats i hemmet, utom på denna festival, då gick hon ut och hade roligt.

Det finns många festivaler i Kina, en del nationella, andra lokala, och folk missar sällan ett tillfälle att ha lite roligt. Samtidigt är det värt att påminna om att även Sverige har en mycket rik tradition av sägner och sagor om tomtar, troll och mystiska väsen, och man har midsommar och jul.

Beklagligt nog tycks detta alltmer glömmas bort i den nymoderna socialismens spår och massinvandringen i en era som starkt påminner om Mao Zedong-regimen som började 1949, alltså för 70 år sedan. Kina har återvänt till sina traditionella rötter, men vad kommer Sverige att var likt om 70 år?

Text: Karl Wang

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq