Magnetiska nordpolen rör sig snabbt mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 februari 2019
- NewsVoice redaktion
North magnetic pole movement - NOOA
North magnetic pole movement - NOAA
North magnetic pole movement – NOAA

Nordpolens magnetiska pol rör sig med en accelererande fart mot Ryssland. Orsaken beror på förändringar i jorden inre magnetiska egenskaper. Förändringen är så snabb att flygplan, båtar och ubåtar runt Nordpolen måste ta hänsyn den vid navigation. 

Tack vare äldre sjöfartsloggar är det känt att den magnetiska nordpolen länge var placerad i norra Kanada och positionen har ändrats under århundradena på ett oregelbundet sätt inom den regionen. Under de senare 50 åren har detta “irrande” upphört och den magnetiska nordpolen rör sig rakt och bestämt mot Ryssland, uppger Ciaran Beggan, en geofysiker vid The British Geological Survey i Edinburgh.

Den magnetiska polen rör sig nu hela 5-6 mil per år.

Transporter runt Nordpolen måste därför hänsyn till dessa geomagnetiska förändringar. Normalt använder båtar, ubåtar och flygplan GPS, men många farkoster måste även ha magnetkompasser om GPS-systemet skulle fela.

Magnetiskt polskifte

The Guardian skriver att jordens magnetiska fält kontinuerligt blir svagare, vilket får forskare att befara att det kommer att leda till ett magnetiskt polskifte, där den magnetiska nord- och sydpolen skiftar plats. Senast det skedde var för 780,000 år sedan. Detta polskifte kan ta 1000 år, enligt forskare.

ArcanumSkolan 2024

“It’s not a question of if it’s going to reverse, the question is when it’s going to reverse” … “Such a flip would not be instantaneous, but would take 1,000 or more years to play out.” – The Guardian

Text: NewsVoice

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq