Sveriges riksdagsmän och politiker – Lobbyister eller folkarbetare?

publicerad 11 februari 2019
- av Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Historikern Christer Nilsson sammanfattar riksdagsmännens privilegier och hur det har isolerat dessa från folket vilket de borde arbeta för heltid, men inte alltid gör. Idag finns det goda skäl att utgå ifrån att en toppolitiker samtidigt är en välavlönad lobbyist. 

Artikeln uppdaterad kl 17:32*

349 riksdagsmän tjänar i dag hyfsat, 66,900 kr i månaden (2008: 52,900 kr). Är man ordförande i ett utskott, tillägg på 20 procent. Dessutom ett antal fringisar: Guldkort på SJ à 89,100 kronor per år, utlandsresor, övernattningslägenheter på attraktiva adresser och fallskärm när man slutar.

Statsministern och talmannen tjänar båda 172,000 kronor i månaden. För att slippa kritik för egen mannamån har en arvodesnämnd inrättats som kontinuerligt höjer arvodena. Men omtänksamt nog är det i praktiken riksdagen själv som kontrollerar (och beordrar) nämnden.

Färre än tre procent (och minskande) av befolkningen är medlemmar i ett politiskt parti. Ur denna krympande folkspillra rekryteras sedan alla politiker i kommuner, landsting och riksdag. En skara  som är mer yrkesproffs, med en lukrativ karriär, än förtroendevalda. Pengarna styr. En sann födkrok. Politiker som för sin överlevnad lyssnar mer på sitt eget parti och dess ideologi än på folkviljan.

En demokrati som sätts på spel, karriären går spikrak – från ungdomsförbunden, utan besvärande yrkesutbildning eller yrkesutövning, rakt in till arvoderade uppdrag i den politiska apparaten eller regeringskansliets statsrådsberedning, i dag häpnadsväckande stor 4800* personer.

Ingvar Carlsson har berättat att på Tage Erlanders tid ingick han och fyra personer i statsrådsberedningen.

Partierna har mer gemensamt med varandra än med de väljargrupper de påstår sig företräda.

Toppstyrningen har ökat och allt kretsar kring partiledningen och i synnerhet partiledaren. Partistödet är en avgörande brytpunkt. Partiet har blivit ekonomiskt oberoende av medlemmarna som står för 2 procent, 98 procent från skattebetalarna och det är hissnande summor 1,2 miljarder per år, 4,8 miljarder under en mandatperiod. Det sägs att partistödet när det skapades skulle ”stärka demokratin”. Nu vet vi bättre. Det stärker partikassorna. Utan någon redovisning. Utan insyn från medier och från oss som betalar notan.

Mer demokratiskt skulle i så fall vara att den enskilde riksdagsmannen skulle få stödet i stället. I dag får han/hon förlita sig till RUT, Riksdagens utredningstjänsts 35 medarbetare, för att tampas med regeringsdraken som backas upp med 4800* tjänstemän.

Regeringarna ser till sina egna när det gäller ”efterarbetsmarknaden”-  6 av 10 är politiker som blir landshövdingar, generaldirektörer, diplomater och chefer för statliga företag. Cirka 50% av avhoppade toppolitiker går till PR-svängen och ”konsultuppdrag” med fördubblade löner – Björn Rosengren, Göran Persson, Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg. Det är skandal att insynen, hur dessa lobbyister agerar i sin nya roll, är lika med noll i Sverige, till skillnad från i USA eller i Bryssel där man kräver full transparens.

Text: Christer Nilsson, historiker


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ni som före mig kommenterat har i mycket rätt. Särskilt Torsten Johansson och Savalle som frågar efter tråddragarna. Det här har pågått under lång tid för att komma hit. Det började efter andra världskriget, planen som de håller på att genomföra. Som väljare har vi inte kunnat påverka det så vi har inte fått de politiker vi förtjänar.
  Det är de rikaste som bestämmer, de flesta finns i USA och de äger de multinationella företagen. Eric Schüldt i sin serie Idévärlden beskrev hur kapitalismen fungerar. Den leder till undergång för samhället. I de följande avsnitten tog man inte med sig det och vägde in hur kapitalismen påverkar till exempel skolan.
  Tekniken har gjort att vi har hela världen i vår hand. Det är lätt att roa sig och fly verkligheten. Och att matas med en falsk verklighet som vi ska försöka uppnå. Vi ska ha ny fin bil utanför vårt fantastiska hus med sin exklusiva inredning, vi ska slänga oss i soffan med våra välartade barn, modellsmala och dela på en chokladask. Det blev aldrig riktig socialism i Sverige därför man bjöd in kapitalägarna att vara med och utforma lagar. Den svenska modellen kunde väl varit en bra variant, där de som arbetade betalade kostnader för de svaga.
  Men det fungerar inte när det tippar över, fler och fler som behöver hjälp. Då räcker inte pengarna till. Ni som är liberaler tror väl på att hjulen ska snurra ? Vi ska arbeta, betala skatt och konsumera så det blir pengar till välfärdssamhället ? Det är bara den lilla haken att vi blir sjuka av det vi konsumerar och så har vi bara råd att gå till skolmedicinen som trycker ner symtomen med giftiga mediciner/vaccinationer som gör oss ännu sjukare.
  Jag önskar så att svenskar skulle vara som fransmännen men vi är mycket lojala till myndigheterna. Man kan komma med kritik men efter ett tag kommer strykandet med hartassen fram. Socialstyrelsen behövde aldrig stå till svars för att de ljugit om amalgamet och den har inte heller lärt upp läkarkåren hur amalgamskadade ska diagnostiseras och behandlas efter förbudet mot kvicksilver 2009.
  Skolmedicinen skadar mer än de läker. Sociala myndigheter spärrar in människor på sjukhus i stället för att bota dem. De löser problemen med barn som lider av undernäring med giftiga mediciner som skadar dem ännu mer. I media dyker det upp med jämna mellanrum att det är fel med vitaminer, mineraler, örter. Christer Nilsson vad fick du skriva om i läkartidningen? Finns det någon som kan upplysa oss om hur lagen att alternativa inte får behandla cancer kom till ?
  Jag har hjälpt en kvinna som inte klarade att ta hand om sina pengar. Hon hade svårigheter att räkna. Nu har hon fått problem med närminnet. Min alternativa läkare säger att hon har brist på Acetylkolin, en signalsubstans. Det går att rätta till med kosttillskott och rätt mat. Men kommunen/omsorgen stoppade mig för jag var inte officiellt hennes gode man.
  Nu fick hon inte inta ett näringspulver som skulle bygga upp hennes muskler eller en dyr omega 3 olja som hon själv bekostat. I stället blev det micrade färdigportioner och kaffebröd och saft. Så nu har hon inte kraft att gå, utan blivit rullstolsbunden och därmed ännu mer vårdkrävande. De runt omkring kvinnan tycker de gör rätt.
  Jag lämnade naturligtvis in en ansökan eller rättare sagt kvinnan gjorde det att hon skulle ha mig som god man. Det gjorde kommunen också, alltså en totalt främmande person som hon också skrev på för. Hon förstod inte det. Överförmyndaren och tingsrätten har inte tagit kontakt med mig och förklarat varför de valde den andra. När jag ringde sa de att det var sekretess. Anmälan till IVO blev god dag yxskaft.
  Jag är rädd för att trådryckarna nått långt in vårt samhälle. Jag undrar ju över varför de inom vården inte griper varje möjlighet att hitta botemedel för sina patienter. Om man tar upp missförhållanden så försvarar de hela tiden skolmedicinen ändå.
  Och hur är det med er som skriver här tar ni lydigt era årliga influensa- och fästingsvaccinationer, äter giftiga piller, micrar maten, borstar tänderna med fluor som hindrar nedbrytningen av mat? Om ni vill ha bra hälsa så gör ni inte det. Kanske blir ni ändå drabbade, tänk på att i god tid skaffa er en officiell god man som tycker som du, annars är det storebror som bestämmer. Fast jag är pessimist den vägen stängs också snart, tror jag.

 • Kan inte låta bli att tjata.
  I SVERIGE kan väljarna aldrig utgöra ett hot mot genomkorrupta politiker.
  I Schweiz kan du sparka eller rätta en politiker som inte följer FOLKETS vilja!!!
  Därför är socialismen så vidrig för svenska folket.

  • Samuel
   En stor del av Din kritik i tidigare inlägg se även jag som befogad. Rikspolitiker synes bli mer och mer självbefruktande. Men , men som den 88-åring jag är, kan jag inte fördömma vare sig det ena eller det andra partiet, som i riksdagen formerat mitt liv. Inget parti, kan ta åt sig äran, av att ha format vårt samhälle till vad det var för 35 år sedan. Vist har det socialistiska, (som jag ser det skattefinansierande förespråkare), satt mer spår än något annat, men det är nog summan av ledamöternas arbete som är det dåtida positiva resultatet. Hade jag vetat och sett vad jag ser i dag, hade jag varmt och ärligt tackat dem för 35 år sedan. De har gjort mycket för en fattig familjs tbc-drabbade arbetarunge i Gamla Stan. Förlåt avsteget från subjektet i artikeln, men jag kände att Du måste bli motsagd.

   • Vad svarar man när politikerna har tappat total respekt för folket, kan aldrig känna hotet när de begår avsiktliga fel för att förödmjuka befolkningen.
    Här Torsten skall Du få ett exempel på vad jag menar:Initiant Nay: «Chur muss sparen»
    3:00 min
    Von 250’000 auf 200’000 Franken wird der Lohn der Churer Stadträte gekürzt. Das Gehalt des Stadtpräsidenten wird von 260’000 auf 230’000 Franken verringert.
    Die Stimmbeteiligung lag bei gut 43 Prozent. 62.5 Prozent (6411 Stimmen) hiessen die Initiative «200’000 Franken Jahreslohn sind genug» gut. 3853 stimmten gegen die Initiative.
    Initiative «200’000 Franken Jahreslohn sind genug»
    Ja Nein
    6411 3853
    Unbestritten ist, dass die Löhne der Stadträte im schweizerischen Vergleich zu den höheren zählen. Allerdings ist die Stadtregierung mit nur drei Mitgliedern kleiner als in vielen vergleichbaren Städten. Das Total der Stadtratslöhne ist somit im Landesvergleich eher tief. Zudem wurde von den Gegnern einer Lohndeckelung vorgebracht, die Löhne der Stadträte würde damit unter jene der ihnen unterstellten Chefbeamten fallen.
    Die Initiative wurde von der SVP eingerreicht. Im Parlament sprach sich lediglich diese Partei für die Initiative aus.
    http://www.srf.ch/news/schweiz/abstimmungen/abstimmungen/abstimmungen-und-wahlen-chur/churer-kuerzen-ihrer-regierung-die-loehne
    Ursäkta att det inte är översatt men socialisterna skulle aldrig våga!

    • Den nämnda Franfen tror jag står i paritet med Dollarn, Rätt bra betalt och OK politik prutning/justering. Det finns inget som säger att något parti i Sveriges Riksdag, mer än V skulle rösta för en arvodessänkning. Det står alla partier fritt att motionera om sänkmingar. I kommunpolitiken gäller detsamma, men mig veterligt är alla politiker ointresserade
     av att sänka både egna och andras arvoden.
     Mammon är vare sig höger eller vänster.

 • En BRA artikel som troget återger verkligheten. Demokratin har aldrig funnits. Jag har själv varit politiker och sett detta, därför hoppade jag av.
  Ställ denna i kontrast till nedanstående som skickades ut för över en vecka sedan och so, givetvis, inte bemötts varken av statsm Löfvén, de politiska partierna, tankesmedjorna eller media.

  – när jag studerat det politiska systemets resultat under de senaste
  100 åren, förvånas jag över att systemet som sådant har misslyckats
  med att eliminera så pass grava felyttringar som kriminalitet, korruption
  ända upp på regeringsnivå, bedrägerier, våld mm. I ett globalt perspektiv har det
  även lett till krig.

  Till yttermera visso kan jag inte finna en enda ansats under de senaste
  100 åren till att söka svaren på varför dessa felyttringar finns, deras grundläggande
  orsaker, samt hur man skall kunna bli av med dem.

  Min fråga blir därför: vill man från politiskt håll inte lösa dem eller förmår man inte göra det?

  Som analytiker inom stora ITsystem, bidrar jag gärna, på förfrågan, med att
  göra en sådan analys.

  Tacksam för sakligt svar som inte innehåller politisk propaganda.

  • Pelle
   Christer avslutar artikeln med . Som varande långt ut i de medborgerliga leden, vill jag knyta transparensen till medias missbruk av sin demokratiska funktion. Styrningen av vad som publiceras är uppenbart internationell. Uppdraget till media är propaganda och/eller undanhållande.
   Politikers och medias lingvistiska finnesser, som att sätta namn på icke existerande rörelser och människors gemensamma rättstyckande, förenklar framförandet. Vi, i Sverige lär inte av egen kraft kunna påverka media till att bättra sig, det finns delar av medieutbudet vi inte klarar oss utan.
   Vår Svenska politik är inte längre vår. Den är formerad internationellt. Den har fått oss att deltaga i samtliga krig underde sista17 åren, och är nu på väg att dra in oss i ett förödande tredje världskrig.( Medverkan i sanktioner är deltagande i krig ). Det finns med 100 % säkerhet fler som är emot krig än för dem. I rikspolitiken har våra partier passerat sista brukningsdagen, vi behöver forma nya folkliga internationella samarbeten för att driva frågor som är nödvändiga i vår tid. Fred och en rättvis fördelning av allt som vårr tids människor behöver kan vara ett grundkoncept. Det efterlysta samarbetet skall vara av en politisk dignitet, så att det inte går att förtigas av vare sig Svenskt eller internationellt media..

 • Ett av det enfaldigaste uttryck jag vet är: Tala med din politiker! Vem är min politiker?
  Är det mödan värt när vi lever i så olika världar? Jag kontaktade ett antal politiker för ett några år sedan när jag engagerade mig för skolmaten. Jag kände mig fullständigt irrelevant. Att jag är deras uppdragsgivare fattar de inte.
  Deras lojalitet ligger hos partiet i första och därefter hos övriga politikerkåren.
  Det gäller vi och dem. Tydligare kan det inte demonstreras än vid senaste valet. Problemet försvåras av att vi inte har några självständiga medier som sköter sin jobb och granskar makten.

  På med de gula västarna!

  • “Problemet försvåras av att vi inte har några självständiga medier som sköter sin jobb och granskar makten”?
   Problemet är att väljarna inte har möjlighet att sparka politiker som missbrukar sina mandat.
   En gång inne i politikerkretsarna så finns det inget hot ifrån väljarna!!!

 • Är det inte avslöjande med dessa enorma löneuttag som de tillskansat sig
  Och det beror på att politikerna själva med “rösternas” hjälp FÖRRINGAT DEN SVENSKA KRONANS VÄRDE FULLSTÄNDIGT. Den har ett uruselt värde.
  En US dollar kostar 9:27 SEK
  En Schweizer franc 9:26 SEK
  Beträffande den så kallade JÖKen överenskommelsen om 73 punkter är det rent bedrägeri mot väljarna eftersom de knappast har en aning om hur och varför de blivit lurade.

 • Bra artikel från Christer som vanligt. Frågan är om den kan bidra till att väcka några fler i Sverige. Precis som Jan säger så får vi de politiker vi förtjänar.

  Om politikereliten så skulle höja skatterna med 50% och ge till sig själva så tror jag tyvärr att en majoritet av svenska befolkningen skulle rösta på det allternativet. Så hjärntvättade är de (folket).

  Och detta vet politikerna om och utnyttjar till 100%. Det är en viktig lärdom och erfarenhet från den politiska “Broilerutbildningen” och det viktigaste incitamentet att idag bli politiker.

  Det andra viktigaste incitamentet är känslan av makt. Makt berusar och är en drog, precis som andra droger. De är därmed att betrakta som både bedragare och drogmissbrukare.

  Det enda jag inte håller med Christer om i denna artikel är “Politiker som för sin överlevnad lyssnar mer på sitt eget parti och dess ideologi än på folkviljan.” Jag tror inte ens att de lyssnar på sin egen idelogi om den skulle hota den egna makten och därmed de förmåner bedragarna har tillsakansat sig.

  Titta bara på den s.k. Januariöverenskommelsen!

 • Jan
  Så är det. Det är även vi själva, som skall återställa den förlorade demokratin och dess administration. Den politiska individen, kallar sig liberal och formar resten av sina liv, i enbart den makt vi själva överlämnat till dem. Vad göra åt det? Inte troligt vi själva duger att förändra längre. Vi, folket, är i dag just bara folket, isolerade vid frukostbordet. De som i allmäna val stulit demokratin ochmedborgerliga inflytande, har media, författningssamlingen, EU, Neokon i USA, FN, IMF m.fl internationella institutioneratt hålla oss i tygeln.
  I bl.a detta media syns människor, som skulle kunna medverka till att forma nya tag, mot en förändring av bl.a. det som artikeln framför, men även det som FN negligerar, fred och rättvisa . Tjänstemän, har hakat på samma kostnadståg som gamla katedraler runt jorden. I USA, spm politiskt, har råkat mycket värre ut än vi, finns motsvarande verbal opposition av både allmän och akademisk karraktär. ( De ärliga tankarna hålls där ännu inte tillbaka av tryckfrihetsförordningen) Kanske en start av ett internationellt samarbete, under samma aktionsnamn, kunde startas tillsammans med oppositionen i USA.
  Jag fick ett kort en gång från USA, en ko stod på sin sena spene och texten var “stå inte bara där, gör något “

  • Låt mig tillägga under eget inlägg. Politiker styrs numera av korporatister, internationella storföretag, men bekostas av folket. De drabbade är vi, alla länders folk, som har förlorat eller ännu inte vunnit inflytande, genom samarbete i t.ex fackföreningar/unioner.
   Globaliseringen , G7 , Bilderberg, Eu m.fl.raderade vår påverkan. Att förnya inflytandet, måste börja där beredande doctriner tagits fram, för att beröva oss detsamma. Här kommer USA in.

 • Både Christer och Jan skriver med all önskvärd tydlighet. Nu borde vi som har kloka huvuden kvar försöka tänka ut hur man skall råda bot på denna skevheten.

 • För cirka 20 år sedan sa jag att det är inte rimligt att man inte kan gå in i ett parti i vuxen ålder och med stor erfarenhet från arbetslivet. Istället måste man gå med i ett ungdomsförbund och svälja allt man matas med. Därefter avgörs din politiska karriär av att du knullat rätt personer i ungdomsförbundet.
  Jag tror det stämmer i ännu högre grad idag.

 • Vill man raljera så kan man ju säga att vi har de politiker vi förtjänar, dvs det är vi som väljare vilka har tillåtit dessa politiker att göra sig oberoende av oss väljare.

  Helt klart blir det på detta sätt när partierna uteslutande lever av sina frikostiga statsbidrag, att bli politiker är numera en ytterst tydlig karriärväg med hyggliga ekonomiska villkor utan några större krav på vare sig utbildning/kompetens eller erfarenhet.

  Om grundlagens ord om att ” all makt utgår i från folket” skall gälla så är det ur en väldigt begränsad pool av “folk” som vi väljare blir representerade, mindre än 3 % kan ju knappast vara ett representativt urval. Något vi också dagligen kan se när tex 349 gummiryggar partilojalt trycker på “rätt” knapp vid omröstningar i kammaren.

  Det lustiga och som jag tycker bör nämnas är att varje enskild riksdagsman/kvinna enligt konstitutionen sitter på ett personligt mandat från sin hemmavalkrets och skall därför enligt denna ordning fatta sina personliga beslut vid dessa omröstningar. Dvs överväganden betr vad som bäst för den egna hemmavalkretsen skall inte stå tillbaka för vad partiledningen anser att resp riksdagsman skall rösta.

  Att riksdagsgummiryggarna ändå törs strunta i sina hemmavalkretsar beror ju till stor del på att det är partiet själv på central nivå som styr nomineringen och att hemmavalkretsen därmed i praktiken inte kan påverka vilka personer inom resp parti som skall representera dem.

  Demokratin är avskaffad av de politiska partierna själva och vi som väljare har tillåtit dem att avskaffa demokratin, så vi har de politiker vi förtjänar.

 • En del anade nyheter tar nästan kål på en. Efter att ha tagit del av den här sammanställningen, köns det som att ha kvävts av det egna raklöddret.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *