Digitala E-kronor lanseras sannolikt av Riksbanken

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Riksbankshuset i Stockholm (2016). Foto: Bengt Oberger. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia
Riksbankshuset i Stockholm (2016). Foto: Bengt Oberger. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia
Riksbankshuset i Stockholm (2016). Foto: Bengt Oberger. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Svenska Riksbanken blir den första centralbanken i världen som ska testa digitala E-kronor, men det handlar inte alls om en kryptovaluta. I dag presenterar Riksbankens en ny rapport om E-kronan som en del et utvecklingsprojekt.

E-kronasystemet ska fungera stabilt vid allvarliga krissituationer i Sverige. Privata aktörer kan inte ta hela ansvaret för att betalningar fungerar. En stor skillnad med E-kronor (elektroniska kronor) är att med dessa kan du göra betalningar omedelbart och dygnet runt.

Projektet föreslår att Riksbanken:

 • Ska utforma en teknisk lösning för en E-krona.
 • Testa vilka lösningar som kan realiseras.
 • Tar fram förslag på lagändringar som behövs för att tydliggöra Riksbankens mandat och en E-kronas legala ställning.
 • Utreda  ekonomiska aspekterna av en tillämpad E-krona i Sverige.

“Det är viktigt att uppdatera de pengar Riksbanken ger ut till ett format som passar den moderna ekonomin. Därför kommer vi att utveckla en pilotversion av en digital centralbankspeng – en E-krona”, sa Riksbankschefen Stefan Ingves hösten 2018 på konferensen DI Framtidens betalningar.

Allt färre använder kontanter

Riksbanken har i 350 år gett ut pengar till allmänheten, men eftersom kontantanvändandet minskat väsentligt kan det bli problematiskt att betala med kontanter, resonerar Riksbanken. Därför behövs ett komplement till kontanter.

E-kronor beskrivs som stabilare och säkrare än kryptovalutor

Riksbanken beskriver E-kronor som svenska kronor som kan hållas på ett konto hos Riksbanken (kontobaserad) eller som kan lagras lokalt på ett betalkort eller i en smartphone-app i mobilen (värdebaserad).

En värdebaserad E-krona är redan förenlig med riksbankslagen, men en kontobaserad E-krona innebär dock att lagen måste förändras.

“I dag utförs redan många betalningar digitalt men Riksbanken menar att det finns en risk med att dessa betalningstjänster drivs i privat regi, exempelvis Swish”, skriver banken SevenDay.

Tanken är att E-kronasystemet bli ett parallellt och oberoende system till det betalsystem som idag erbjuds av den privata sektorn. Det minskar, enligt Riksbanken, sårbarheten jämfört med att bara ha ett system, förklarar SevenDay.

”Att inte agera på utvecklingen och helt överlämna betalningsmarknaden till privata aktörer, medför att allmänheten i förlängningen blir helt beroende av privata betalningslösningar, vilket kan göra det svårare för Riksbanken att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende”, skriver Riksbanken i sin rapport.

E-kronan är inte en kryptovaluta eftersom e-kronor ska ha samma värde som fysiska sedlar och mynt. Kryptovalutor som kan ha svårt att behålla ett stabilt värde är dock inte valutor utan finansiella tillgångar. Kryptovalutor har inte heller någon ansvarig officiell utgivare.

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Sannolikt bättre än att kontakta banken, eftersom överföringar kan vara batteridrivna. Vid en kraftig solstorm kan de ev. slås ut, tror jag, men då är nog några hundratals e-kronor det minsta bekymret.

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_solar_storms

   Då kan det handla om civilisationens slut om vi inte har röstat för beredskap i några val och att den hunnits byggas upp, men det röstar inte 99,999% av svenska folket för, tyvärr, undantaget 7 personer.

   Kanske synd att kalla det “civilisation” förresten. Så väldigt “civiliserad” är den ju faktiskt inte. Folket röstar till ca 75% på krigsliberala partier. (sic)

  • Antar att skillnaden är att e-kronor och pengar på konton, är att e-kronor är individuella krypterade text och siffersträngar, medan transaktioner från ett konto inte innehåller individuella krypterade text och siffersträngar för varje krona.

   Med individuella krypterade text och siffersträngar kan ett kort laddas med sådana och sedan fungera som pengar utan att kontakta banken. Skillnaden är förmodligen att enheternas väg mellan bank privatpersoner och tillbaka till banken kommer kunna spåras, kanske t.o.m. kommer kunna lokaliseras, vilket jag inte tror är möjligt med vanliga pengar.

   Alltså blir dessa e-kronor sannolikt en del av total övervakning om vanliga pengar skulle avskaffas. Så länge de enbart utgör är ett komplement så är det dock inga problem. Alla med mobiltelefoner och smartphones är ändå nästan totalt triangulerade och övervakade.

 • Bra. Här talas om ett komplement. Samtidigt som detta genomförs borde man lagstadga om att alla som säljer något även MÅSTE ta emot kontanter som till skillnad från e-valuta är anonym.

  Även trevligt att i framtiden kunna bli av med alla dessa kryptovalutor som dragits rakt ur rektum.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *