How to keep Human Bias out of Artificial intelligence (AI)?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Kriti Sharma - Pressfoto: TED Talks Warwick

 

“AI algorithms make important decisions about you all the time — like how much you should pay for car insurance or whether or not you get that job interview. But what happens when these machines are built with human bias coded into their systems? Technologist Kriti Sharma explores how the lack of diversity in tech is creeping into our AI, offering three ways we can start making more ethical algorithms.” – TEDxWarwick

Kriti Sharma is the Founder of AI for Good, an organization focused on building scalable technology solutions for social good. In 2018, she also launched rAInbow, a digital companion for women facing domestic violence in South Africa.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Maskiner kan, om de som bestämmer så önskar, omprogrammeras. Människor som har och drivs av sitt stora makt och kontrollbehov, är dock inte lika lätta att korrigera.
  AI kan användas som ett verktyg för både kompetenta och inkompetenta inom många områden och man skall nog fundera över vad detta kan leda till. Om vi ser bakåt i tiden, alla “stora uppfinningar” som skapats och vidareutvecklats för människans bästa, så finner vi, att det alltid finns de som fokuserat sin kreativitet på att skapa en mörk baksida.

  Ser denna video som ett litet rop på hjälp ifrån Kritis sida. Hon ser hur programmeringen styr bort henne själv ifrån det som hon brinner för att göra. Hon försöker på ett ödmjukt sätt lyfta upp problematiken till folket. Detta för mig är en indikation på att detta är ett toppstyrt projekt, som styrs av människor som har en helt annan agenda.

  Som jag tolkar det så kan AI användas som ett verktyg för både kompetenta och inkompetenta, någonstans hoppas jag att de som är trygga i sig själva väljer att följa sin egen magkänsla.

  Vill lyfta frågorna: hur kommer detta att påverka utbildning i framtiden, motivationen att studera/bredda kunskaper? Får känslan av att AI rätt eller fel använt kan leda till en fördumning av folket och att önskan i grund och botten handlar om en total styrning av massorna.

  Vi fotfolket får inte lov att diskriminera, vara rasistiska etc. men överheten får? Är det som vi ser hända inom politiken, rättsväsendet och samhället ett medvetet skapat kaos för att vi alla i slutändan skall säga…tack gode Gud för AI…. nu blir det äntligen ordning i ledet igen?

  Behövs domstolar eller kan en AI utdöma straffet direkt på häktet? Algoritmer stänger av användare ifrån plattformar och sänder gamla damer till rättssalen för att de använt ord ifrån en ständigt uppdaterad ordlista, om vad som är tillåtet eller inte att säga. Då finns det ingen tidsbrist i rättssalarna medans våldtäktsanmälningarna läggs på hög. Anpassning till AI verkar ligga i prioritet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *