Kan antibiotika hjälpa mot tandköttsbakterier i hjärnan på Alzheimer-patienter?

2
35

Brain alzheimer - Photo: Corbis

I slutet av januari skrev internationell press om att bakterien Porphyromonas gingivalis som orsakar tandköttsinfektioner även hittats i hjärnan på Alzheimer-patienter. TV Helse ställde därför frågan till några läkare om antibiotika kan lindra eller bota Alzheimer.

Text: Torbjörn Sassersson

TV Helse har sedan starten 2016 skrivit om att kroniska sjukdomar kan bero på infektioner. Innan och sedan dess har allt fler nya forskningsrön pekat i denna riktning även om kopplingen mellan olika sjukdomar och infektioner av virus, bakterier och mikrosvamp varit kände långt tidigare.

I en studie som publicerades den 23 januari 2019 i Science Advances presenterades fynd som visar att bakterien Porphyromonas gingivalis hittats i hjärnan på patienter med Alzheimers sjukdom. Porphyromonas hittades i 51 av de 53 hjärnor som undersöktes. Studien indikerar därför att bakterier i munnen som orsakar tandlossning kan spridas till hjärnan. Samma bakterie har även hittats hos personer som lider av ledgångsreumatism.

Läs resten av artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Som jag ser det så är det EBV-Virus som ställer till med Fibromyalgi, Alzheimer, Diabters typ 2, Tandproblem, MS, Artos m.m.Det finns böcker att läsa om detta Medial Läkning Kostguiden och Medial Läkning av Anthony William han beskriver viken kost vi ska undvika och tillföra för att hålla oss friskare och undvika EBV-Virusets obehagliga framfart. EBV- Viruset är framodlat av Läkemedelsindustrin som många med mig ser det som. Tro inte att Läkemedelsindustrin vill att vi ska vara friska.

  2. I boken Hva Alle Bör Vite av norske författaren Iver Mysterud visas fram starka bevis för att Alzheimers främst är en funktion av en svampinfektion i hjärnan. Porphyromonas gingivalis kan mycket väl vara en mikrob i den cykel som avslutas med en svampfas. Därmed kan också Alzheimers såväl förebyggas som behandlas framgångsrikt. Se 36 goda råd för att förebygga/behandla http://www.almanova.eu. Jag har recenserat boken som till stora delar bygger på Bredesens lyckade behandlingar.
    @Ingrid Ahlinder, Anthony William ges också stort utrymme i senaste numret av AlmaNova och EBV spelar en oerhört viktig roll.
    Vi står inför ett paradigmskifte där mikrobernas roll för kroniska sjukdomar kan få den uppmärksamhet de förtjänar

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här