Greenwald: Mueller-rapporten både avfärdar och utplånar konspirationsteorin att Ryssland samarbetade med Trump

publicerad 19 april 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Mueller-rapporten. Foto: RT.com
Mueller-rapporten. Foto: RT.com
Mueller-rapporten. Foto: RT.com

NOTERAT. Den prisbelönte och oberoende undersökande journalisten Glenn Greenwald, som visslaren Ed Snowdens valde att samarbeta med för att offentliggöra information om NSA signalspaning, säger att den nu offentliggjorda Mueller-rapporten inte bara avfärdar utan även utplånar konspirationsteorin om att Ryssland samarbetade med Trump för att påverka USA-valet 2016.

Text: Torbjörn Sassersson

Med Glenn Greenwalds egna ord:

“The two-pronged conspiracy theory that has dominated U.S. political discourse for almost three years – that (1) Trump, his family and his campaign conspired or coordinated with Russia to interfere in the 2016 election, and (2) Trump is beholden to Russian President Vladimir Putin — was not merely rejected today [18 April] by the final report of Special Counsel Robert Mueller. It was obliterated: in an undeniable and definitive manner.”

Greenwald fortsätter i sin artikel i The Intercept att förklara vad rapporten avslöjar om vad som egentligen hände under USA-valet. Mueller-rapporten slår till och med fast att det inte gått att finna några bevis för att en enda amerikansk medborgare överhuvudtaget kunnat kopplas till samröre med ryska “Internet Research Agency” (IRA) som utpekats som aktör i sammanhanget. Organet IRA existerar onekligen, men inga kopplingar har kunnat bevisas.

Debatt

Detta visar att de 1000-tals artiklar som publicerats under 3 år i massmedier som hävdat ett samröre (Russia collusion) mellan Trump-administrationen och Ryssland är inget annat än fake news, falsk propaganda eller falskt PR-spinn.

Nu bör debatten handla om detta enorma problem, men tex de svenska medier som gjort sig skyldiga till spridning av falska nyheter kommer naturligtvis inte att vilja ha den debatten. Den uteblivna debatten är i sin tur ytterligare ett problem ovanpå det första enorma problemet.

Man kan därför fråga sig vad vi ska ha dessa medier till om de så lättvindigt och utan skam kan vilseleda så många och så länge. Om mediekonsumenterna måste “simma” igenom så mycket fake news för att emellanåt finna sanna nyheter kan vi fråga oss om det inte är bättre att istället vända sig direkt till de nya nätmedier som faktiskt gör seriösa försök att sortera fram de nyheter som innehåller mer sanning i ett hav av vilseledande “nyheter”.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat