USA-stödde Juan Guaido uppviglar till kupp mot Maduro i Venezuela

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 april 2019
- NewsVoice redaktion
Gauido - Foto:RT.com

Den USA-stödde Juan Guaido som kallar sig “interimpresident” försöker uppvigla Venezuelas militär att delta i en kupp mot landets demokratiskt tillsatta president Maduro. Försöket verkar dock inte gå vägen eftersom bla försvarsministern sluter upp bakom Maduro.

Juan Guaido flankas i en video av soldater, militärfordon och opposionsledaren Leopoldo Lopez som Guaidos mannar lyckats befria från en arrest där Lopez spärrats in för samhällsomstörtande aktiviteter. Videon ska ha spelats in på flygplatsen Generalissimo Francisco de Miranda i Caracas.

Leopoldo Lopez senaste Twittrande:

Nu råder en viss förvirring om vad som händer och vilken part som folket ska tro på. Framför allt människor som är trogna Maduro samlas på gatorna i Caracas. Politiskt medvetna säger att allt är bara ytterligare ett kuppförsök i Sydamerika initierat av USA.

NewsVoice har tidigare skrivit att USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton offentligt sagt att USA är bästa part att ta hand om Venezuelas olja och att det är bäst för Venezuelas folk.

RT skriver:

“The three-minute video was shot ahead of a planned anti-government rally that day, in which Guaido said that the soldiers deployed to the streets would be acting to “protect Venezuela’s constitution.”

Guaido had earlier claimed on Twitter that he was meeting with “the key military units” of the Venezuelan army as “the beginning of the final phase of Operation Freedom.””

Enligt RT tar Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino avstånd från Juan Guaidos kuppförsök. Han skriver enligt RT på Twitter:

“The FANB [Venezuela Armed Forces] stands firm in defense of the National Constitution and its legitimate authorities. All the military units deployed in the eight Integral Defense Regions report normalcy in their barracks and military bases, under the command of their natural commanders.”

Ryssland har hela tiden i bakgrunden stött Maduros regering. Ryssland har samarbetsavtal med Venezuela och har fört över stridskrafter till landet för att förhindra en kupp mot landet. 

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq