Dödlig svampinfektion sprids globalt – Candida auris

9
58
Bild: Candida auris. Bildkälla: Healthunits.com
Bild: Candida auris. Bildkälla: Healthunits.com

“Resistenta bakterier beräknas orsaka fler dödsfall än cancer fram till 2050, men forskarnas senaste huvudbry är den mystiska dödliga Candida auris, en svamppatogen upptäckt2009″. Det skriver Sanja R. Juric som tittar närmare på en artikel i New York Times vars budskap inte nått ut brett till den svenska allmänheten.

Text: Sanja R. Juric, hälsoskribent | Bild: Candida auris. Bildkälla: Healthunits.com

I en äldre intervju i New York Times år 1945, varnade Nobelpristagaren Alexander Fleming, mannen som uppfann penicillin, att missbruk av antibiotika kunde leda till multiresistenta bakterier. Endast tio år efter den globala introduktionen av antibiotikan kunde man se fall av resistens. 70 år senare har det blivit ett globalt hälsoproblem.

Resistenta bakterier beräknas orsaka fler dödsfall än cancer fram till 2050, men forskarnas senaste huvudbry är den mystiska dödliga Candida auris, en svamppatogen upptäckt 2009.

Ett av dess många offer, var en äldre man från Brooklyn, New York. Blodtesterna inför en planerad bukoperation i maj förra året, visade att mannen var infekterad med den dödliga patogenen. Trots en snabb isolering på intensivvården avled mannen 90 dagar senare. Det gjorde inte Candida auris.

Det krävdes en särskild rengöringsutrustning för att göra rent rummet, samt att riva ut några tak- och golvplattor för att utrota svampen.

“Allt var positivt – väggarna, sängen, dörrarna, gardinerna, telefonerna, diskbänken, whiteboard, droppställning, pumpen” säger doktor Scott Lorin, sjukhusdirektören. – New York Times

Både resistenta bakterier och svampar, angriper oftast individer med svagt immunförsvar. De sprids snabbt i sjukhusmiljöer och kan finnas på kläder, verktyg och möbler under en lång tid. Forskare menar att om man inte tar fram mer effektiva läkemedel och drar ner på onödig användning av antibiotika, finns risk att bakterier kommer att spridas till den friskare befolkningen.

Ellen Silbergeld. Foto: Melissa Golden (Melissagolden.com)
Ellen Silbergeld. Foto: Melissa Golden (Melissagolden.com)

En stor del av antibiotikan används inom jordbruket

Ellen Silbergeld, en ledande forskare inom området för resistenta bakterier, säger att mer än 80 procent av läkemedelsproduktionen i USA går till jordbruket. Ingen gjorde kopplingen att genom att behandla djuren med antibiotika, kommer även köttet att innehålla resistenta bakterier, menar Silbergeld.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. .Kommer inte det mesta av vårt kött från Brasilien. och Argentina idag? Där sker åtminstone slutmatning i djurststallar vilka ofta kräver antibiotika i födan.
  Samma slappa regler som i USA, inklusive GMO och växtgifter ”på köpet”. Och Jordbruksverket pekar bara på produktivitet, kg kött per ha, tex. Vårt SLV, som borde skydda oss och mäta alla farligheterna gör ingenting åt något av de nämnda problemen! Stäng SLV eller byt politik snarast!

 2. Tyvärr är New York Times inte att lita på, kanske en ny fear monger när svin och fågelinfluensa inte fick önskat effekt. Men Ellen Silvergeld har nog rätt i att de antibiotika som djuren får äter vi sedan i med deras kött. Inte att talar om dricksvattnet, där vi kissat ut både hormoner, psykofarmaka och antibiotika. Hela den del av våran miljö skulle miljöpartiet ägna sig åt , det vore mycket vettigare och mer trovärdig.

 3. Erik O.H.Enby 9 maj, 2019 at 17:03
  Hej Sanja R. Juric,
  För 30 år sedan publicerade jag bollformationer liknande de som inleder din artikel. Jag hittade dem i blod från patienter med ALS och MS men även vid andra sjukdomsbilder. Se referenser nedan.
  http://www.enby.se/svenska/forskning/uppsats/7/blodforandringar-hos-kroniskt-sjuka.htm
  http://www.enby.se/svenska/forskning/uppsats/8/okanda-partiklar-och-strukturer-i-ALS-patientens-blod.htm
  Kanske både MS och ALS beror på svampangrepp…

 4. @Enby. Intressanta undersökningar. Har det gjorts försök med behandling med O2? All svamp oavsett storlek är ju anaeroba processer.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här