Historiker: Liberal kollaps i EU-valet

Publicerad

Författare

Ämne

DEBATT. Väljarna i det svenska EU-valet har sagt sitt. Liberalernas kraschlandning på avgrundens rand, 4,1 procent, var ett fiasko utan motstycke och kan ses som helt självförvållat. I inte ringa grad har de stora liberala tidningarna DN, Göteborgsposten, Sydsvenskan/HD och Expressen bidragit till detta självskadebeteende.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

Det har dragit en våg av protester mot etablissemanget och dess trumslagande medier över Europa. Alltmedan dessa medier hela tiden öst sitt förakt över dessa ”populistiska” strömningar. Både över dem som varnar för undergång genom massiv muslimsk migration såväl som dem som varnar för den apokalyptiska klimathysterin med Greta Thunberg i spetsen. Detta förakt från mediernas sida och deras självpåtagna uppgift att uppfostra människor har lett till leda, trötthet och fanflykt från de redan fåtaliga liberalerna som nu skingrats för alla vindar.

Av rädsla för ett starkt folkligt missnöje hade man utsett speciellt Sverigedemokraterna som djävulens advokat för detta genuina folkuppror. Nu blev ju SD, M och KD de stora vinnarna medan L och Fi störtdök. Anmärkningsvärt var också att ”Greta-effekten” totalt uteblev i hennes eget hemland eftersom Miljöpartiet föll från förra valets 15,4  till dagens 11,4 procent.

Ute i Europa var det etter värre. Den största bomben kom från franskt håll där Marine Le Pens Rassemblement National (tidigare Front National) vann över president Macrons nyliberala parti LREM, där migrationen blivit för omfattande och skattetrycket i det närmaste outhärdligt.

I Tyskland blev etablissemangspartierna Socialdemokraterna och Kristdemokraterna med Angela Merkel de stora förlorarna, de sistnämnda näst intill halverades. Detsamma hände i Storbritannien där Labour och Conservatives fick storstryk och där Brexitpartiet valdes på första plats. Viktor Orbàns Fidesz i Ungern fick 52 procent av rösterna och i Italien fick Matteo Salvinis Lega över 30 procent och får tillsammans med Femstjärnerörelsen över 50 procent.

  • Är det då inte dags för de liberala politiska redaktionerna att ägna sig åt självrannsakan och intern kritik?
  • Vad har vi gjort för fel? Varför har vår opinionsbildning varit så kontraproduktiv?
  • Varför går det inte att hamra in ett (ny)liberalt budskap hos människor som för länge sedan tröttnat på den ensidiga och verklighetsfrämmande retoriken?
  • Varför inte ödmjukt erkänna att vi misslyckats med vårt uppdrag? Kanske det är för mycket begärt att journalister erkänner att de gjort och tänkt fel?

När man läser vad Liberalerna vill med EU så är det solklart. EU är lösningen på det mesta. Man vill ge unionen egen beskattningsrätt (på sikt) och införa koldioxidskatt. Man vill gå med i euron (som enda parti) och bankunionen och därmed skyldig att täcka upp förluster i utländska banker.

Man vill att finanspolitiken i hela unionen ska samordnas och man vill ha gemensam finansminister och eurozonbudget. För nästan hela svenska folket är detta totalt verklighetsfrämmande – ett dödfött projekt och en viktig orsak till katastrofvalet. Det var en bra idé när svenska folket röstade nej till euron och vi kan tacka vår lyckliga stjärna för att (ny)liberalerna inte har fått sin vilja igenom och att vi står utanför det krisande eurosamarbetet.

Text: Christer Nilsson, historiker, författareMer läsning

Mats Sederholm och Gudrun Schyman. Foton: Linda Bjuvgård respektive Olotta (CC BY-SA 4.0). Montage: NewsVoice

Klimatalliansen har inlett självdestruktion – Avhoppare

10
OPINION. "Vad som har skapats i stället är polarisering. En blind tro på klimatidealism står i vägen för den nödvändiga förändringen. Att klistra sig...
Svarta strukturer i blodprov. Foto: Botha

Groteska fynd vid mikroskopering av blod från vaccinationsskadade patienter

13
COVIDVACCINSKANDALEN. Kersti Wistrand redovisar i två artiklar dr Zandre Bothas banbrytande analyser av covidvaccin samt mikroskoperat blod från vaccinationsskadade patienter. Text: Kersti Wistrand De flesta läsare...
Munskydd. Foto: Engin Akyurt. Licens: Unsplash.com

SCB: Barnafödandet i Sverige 2022 har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet

24
SVERIGE. Barnafödandet har minskat kraftigt i Sverige till den lägsta nivån under hela 2000-talet, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Myndigheten kan inte förklara varför. Istället...
Wormhole, spaceship. Bild: Deselect.Licens: Pixabay.com

Enligt kosmisk kulturcensur är vi ensamma i universum och utlämnade åt US Space Force

20
KULTURKRÖNIKA. I början på år 2021 gjorde bandcamp, en onlinetjänst för audiomaterial, en “youtube”* på en av sina innehållsskapare, författaren och mediet Barbara Marciniak...
Emmanuel Macron och Rachel Marsden

Rachel Marsden: Afrikanska Mali sparkar ut Frankrike – Macron skyller på Ryssland

6
AFRIKAS FRIHETSRÖRELSE. "Mali förbjuder Paris-stödda icke-statliga organisationer (NGO:er) efter nästan ett decennium av misslyckade franska försök att få fotfäste", skriver Rachel Marsden för RT....
Ryskt par. Privat foto, pixelerat

Ryska spionaget och den hysteriska dansen kring fallen Kia, Skvortsov och Koulkova

4
ANALYS. Först efter två förlorade år, följda av fyra improduktiva år, i sin tur avlösta av fjorton månaders häktning, vågar åklagarväsendet vid en domstol...
Torbjörn Sassersson, 23 juli 2021 - selfie

Kommer svenska journalisteliten kräva Assanges frigivning eller vägrar de erkänna att de hade fel?

7
OPINION. Brasiliens kommande president krävde den 29 november 2022 att Assange släpps och New York Times, Guardian, Le Monde, Der Spiegel samt El Pais...
Därför är gränssnitt så viktigt. Foto: Dell. Licens: Unsplash

Därför är gränssnitt så viktigt

0
Vi människor rör oss mer och mer på webben, oavsett om det är på en dator eller via en mobiltelefon. Det gäller i de...
Christer Nilsson
Christer Nilsson
Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.

11 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

11 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ulf ClaréusD
1 juni 2019 kl 14:06

#”Som gammal folkpartist fattar man inte hur ett parti i sitt partiprogram kan har total underkastelse till EU och globalisterna”.
Jo, Margareta, förstadiet till detta har varit uppenbart i mer än 50 år. Bertil Ohlins gamla och stora Folkparti från 50- och tidigt 60-tal, blev när vänstervågen vällde in överallt i vårt gamla Sverige och med sina lierade partiorgan, som ägdes av Bonniers och Hjörne, något helt annat än det varit. Då föll masken av och därefter har det varit invandrarpartiet numero uno. Jag orkar inte dra historien en gång till. Räcker att nämna några av dödgrävarna: Per Ahlmark, Bengt Westerberg, David Schwarz, Olov Lagercrantz plus mänga fler. “Protokollet” inte att förglömma, naturligtvis!

Margareta LundströmD
Margareta Lundström
31 maj 2019 kl 21:12

Helt rätt Christer Nilsson. Hela etablissemangen har gått på pumpen i EU valet. Men självrannsakan lyser med sin frånvaro. Men hur skall media ha tid med något så trivialt när man har fullt upp med att diskutera om vem som blir nästa partiledare för de eroderande Liberalerna.
Som gammal folkpartist fattar man inte hur ett parti i sitt partiprogram kan har total underkastelse till EU och globalisterna.
Självdestruktivitet?!
Tydligare kan heller inte valet visa att vi lever i parallella verkligheter. Politiker och media i en och valmanskåren och läsarna i en annan.

Ulf ClaréusD
31 maj 2019 kl 09:45

” * Vad har vi gjort för fel? Varför har vår opinionsbildning varit så kontraproduktiv?” skriver Christer Nilsson ovan: en fråga de liberala politiska redaktionerna borde ha ställt sig.

Ja, naturligtvis, men istället blev Lögn och Mörkläggning medias standardverktyg. Vi läser nu i “Samhällsnytt”, att en ny myndighet inom ramen för det Psykologiska försvaret skall se dagens ljus. “Myndigheten ska bland annat arbeta med att motverka spridandet av desinformation och falska nyheter och stärka svenskarnas motståndskraft mot att låta sig påverkas av dylikt” heter det.

Ponera att den gamle SÅPO-chefen Anders Danielsson, som nämns som ny chef, är en man av principer och som håller Sanningen högst, då kanske vi äntligen, får höra vad som verkligen hände 11/9 2001, i New York och Washington DC och vem som är de skyldiga till morden på tre tusen oskyldiga människor, i akt och mening att kunna sätta igång, med folkligt stöd, de sedan länge inplanerade krigen för att säkerställa Israels Lebensraum, på dess grannländers bekostnad.

Visserligen vet många det och sedan länge, men SR och SVT spred istället Fake News på order av Eliten och med godkännande av alla politiska instanser, som ju inte hade räknat med en så dramatisk start på “Den Nya Världsordning” man beslöt att vara en del av, då i slutet av nittiotalet, ungefär vid den tidpunkt när Svenska Arbetsgivarföreningen respektive Landsorganisationen sålde ut sina bägge påverkans kanaler Svenska Dagbladet och Aftonbladet till de judiskt ägda Wall Street bankerna J P Morgan, Goldman Sachs och Mellon Bank of New York.

Vi kommer inte längre behöva några dyra tidningar, i den framtida feministiska bolsjevikdiktatur, som vi skall omskapa Sverige till. Det får Bonnierpressen och statsmedia, SR och SVT, stå för helt och hållet, lär man ha resonerat bland de politiska toppfigurerna, de flesta gamla Bilderbergare och Tri-Laterala Kommissionärer. Jovisst kommer det innebära att Sverige blir en multikulturell, etnisk blandsallad, men så vad då? Det bestämde ju Olof Palme och Anna-Greta Leijon redan i februari 1975, då de fick med sig Riksdagen att godkänna proposition 1975:2, som pådyvlade svenska folket en framtid i Mångkulturen och Rasblandningens underbara hägn. En tanke, som rätt länge funnits inom Folkpartiet och Bonnierpressen, tänk David Schwarz.

Harriet Larsson
Gäst
30 maj 2019 kl 13:03

Klockrent från författaren samt tillägget från signaturen “Ale”.

Misstankar finns att den svaga kronan, skall skrämma oss mot euron. Därefter sitter vi fast på livstid i globalistmaffians EU-projekt, där Emanuelle Macron går i spetsen för gemensam beskattningsrätt. Stefan Löfven, EU:s springpojke nummer ett, berömmer sig för EU:s sociala pelare, som hans humanitära stormakt fått att luta betänkligt. Ett ljus i mörkret är att svenska folket inte gjorde vågen för Gretas klimatalarm, som regisserats av den globala storfinansen, som nu upptäckt att allt fler medborgare i Europa inte längre tror på medias känslosnyft om utsatta flyktingar. Då kom klimatet, med hysteri och ångest som markör för en fin och god människa.

Nu är det de sk.klimatförnekarna som knuffas in i skamvrån, som tidigare fyllts av främlingsfientliga och rasister. Bilderberggruppen och bröderna i den Trilaterala kommissionen klurar nog på nästa alarm, när jorden inte heller denna gång går under. Kanske kan Kristersson (M) ge något tips, som kan säkra hans framtid , precis som hans tidigare boss, Fredrik Reinfeldt, som nu susar runt och föreläser för 100.000 kr i timman.

Ale
Ale
Reply to  Harriet Larsson
30 maj 2019 kl 16:47

Harriet Larsson: “klurar nog på nästa alarm”. Aliens?

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Ale
30 maj 2019 kl 18:42

Ok ingen diskussion om aliens nu bara… 😉 Stick to the subject.

Ale
Ale
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
31 maj 2019 kl 20:41

Seriöst menat, vad finns kvar att “låsasskämma” och hota mänskligheten med? Din gissning är lika bra som min:

Ozonhålet är passé – har med solens aktivitet att göra och växlar med en ca 11 års period cykel.

Försurningen av våra skogar med acid rain? Knappast skogen växer som aldrig förr.

Peak oil? No, no. Produktionen växer förr varje år med en cirka procent.

Överbefolkningen som var på tal på 70 och 80-talet är det pinsamt tyst om idag. Pinsamt.

Miljöförstöringen? Tja… Tyst är det i vart fall om kemiindustrin som ligger bakom mycket ont här i värden. Lika tyst är det kring Monsantos Glyfosat, som kan köpas på ÖB överallt i Sverige i dag from av ogräsmedelet “RoundUp” som innehåller Glyfosat. Helt tyst!

Koldioxidhalten? Löjligt, då CO2 är gasen som bygger allt levande organisk växtlighet. Ska vi boosta växtligheten gäller 1200 promille CO2. Det vet varje seriös växthusodlare. Koldioxid är livet gas. Nuvarande nivå ligger kring 480 PPM: En procent är en hundradel. Promille betyder tusendel och visas med ‰. Vi räknar med promille på samma sätt som vi gör med procent, skillnaden med promille att vi använder tusendelar istället för hundradelar: 0,001=11000=1103=1⋅10−3=0,1 %=1 promille En promille är 1 ppm = 0,001 promille. 1 procent är lika med 10 000 ppm.

Terrorister = False flag operationer.

Så därför föreslår jag Aliens! Det gäller att få med den sovande befolkningen med på tåget.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Ale
1 juni 2019 kl 10:44

Helt korrekt Ale!

Ulf ClaréusD
Reply to  Ale
2 juni 2019 kl 10:23

[Kommentaren raderades eftersom artikeln INTE handlar om UFO]

Ulf ClaréusD
Reply to  Ulf Claréus
3 juni 2019 kl 10:46

Moment 22, vah!

Ale
Ale
30 maj 2019 kl 11:59

Håller med artikelförfattaren, med den brasklappen att De gröna (EFA) ökade sina mandat och kommer att få en vågmästarroll mellan: å ena sida kristdemokratiskt konservativa (EPP), EU-skeptiskt konservativa (EPP), EU-kritiskt konservativa (EFDD) å andra sidan socialdemokratiska (S&D) och vänstergruppen (GUE/NGL). Inte bra! Det kan blir ytterligare miljöskatter alla CO2 och annat skit.

Kvar har vi liberala (ALDE).