TV Helse: Två fall av mördarsvamp upptäckta i Norge – Candida auris

0
35
Bild: Candida auris. Bildkälla: Healthunits.com
Bild: Candida auris. Bildkälla: Healthunits.com

SJUKDOMAR. Spridningen av den mördarsvamp som TV Helse har rapporterat om den 9 april har fortsatt världen över. Två fall har rapporterats i Norge sedan 2016.

Det första fallet upptäcktes enligt norska Aftenposten redan 2016 på ett sjukhus i Skien. Det andra fallet hittades på ett sjukhus i Oslo förra året. Även om det endast rör sig om två enskilda fall, kan det finnas ett mörkertal.

“Hittills har svampen Candida auris inte rapporterats. Därför kan det ha funnits fall vi inte känner till”, säger överläkaren Egil Lingaas vid avdelningen för infektionssjukdom vid Oslo Universitetssjukhus.

Han är särskilt orolig över C. auris då det har visat sig vara mycket svår att bli av med på sjukhus. Även om Norge försöker att minska användningen av antibiotika, är det inte säkert att det kommer att påverka C. auris menar Lingaas.

Det som gör svampen extra dödlig är att den är svårbehandlad och det är lätt att feldiagnostisera. Candida auris är extremt resistent mot läkemedel.

Läs hela artikeln i TV Helse

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här