Patrik Engellau: En annan sorts demokrati

Publicerad

Författare

Ämne

DEBATT. Vår typ av demokrati är välorganiserad och följer ett etablerat regelverk. Det hålls folkval till de beslutande församlingarna, i Sveriges fall en gång i september vart fjärde år, varefter en regering på något vis utkristalliseras.

Text: Patrik Engellau | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

I Venezuela fungerar det på ett helt annat sätt och det pågår just nu. Det står en kamp mellan president Nicolás Maduro och oppositionen personifierad av Juan Guaidó och Leopoldo López. Det som avgör kampen är folket, men inte genom att rösta utan genom att ge sig ut på gatorna för att demonstrera. Antalet demonstranter en viss dag verkar fungera som ett slags opinionsundersökningar.

För några dagar sedan skulle demonstrationer mot Maduros regering avhållas men det kom färre demonstranter än vad som förväntats. Maduro lät sig triumferande intervjuas på TV och förklarade sig för segrare och López flydde till spanska ambassaden (eftersom han är spansk medborgare, be mig inte förklara).

Om venezolanerna ska våga ge sig ut på gatorna för att demonstrera bestäms till stor del av hur mycket obehag de riskerar att utsättas för. Fattar du parallellen? Hur många svenskar finns det inte som inte törs säga sin mening för att de riskerar, eller tror sig riskera, reprimander på jobbet och uteblivna löneförhöjningar eller andra promotioner.

Obehaget i fallet Venezuela åsamkas emellertid inte av bigotta men inte särskilt våldsbenägna kollegor i kafferummet utan av de etablerade våldsorganisationerna. Det finns två.

För det första finns armén som oftast stått på statens, i det här fallet Maduros, sida, men liksom i övrigt i Latinamerika har ett mått av självständighet. Tänk på att general Augusto Pinochet i Chile faktiskt gjorde kupp mot en regering som försvarsmakten inte gillade. Maduro kan inte helt lita på försvarsmakten. Visserligen är de högre militärerna så nära knutna till regeringen att de knappast skulle konstra eftersom de gillar de förmåner som närheten till makten erbjuder. Venezolanska generaler är ungefär som svenska generaldirektörer. De vet på vilken sida av brödskivan som smöret sitter för att använda ett amerikanskt uttryck. Men soldaterna kommer från folket och är därför inte helt pålitliga för en sådan som Maduro. De kanske inte skjuter på folket när de blir beordrade.

Maduros företrädare Hugo Chávez byggde därför upp en alternativ våldsapparat som var lojal mot honom därför att den var helt beroende av hans och efterträdaren Maduros gunst. Romerska kejsare gjorde ibland motsvarande innovationer. På det viset uppstod det så kallade Guarda Bolivariana. Dessutom finns statsunderstödda militanta aktivister som kallas ”los coletivos”.

När det ska hållas demonstration och staten ska ingripa mot de demonstrerande massorna så är det inte i huvudsak armén som ingriper. Även om många högre militärer är lojala mot regimen så kan de inte säkert räkna med att de vanliga soldaterna ska skjuta på folket. Armén har något slags oberoende gentemot staten.

De som ger sig på folket är de statsfinansierade aktivisterna inom Guarda Bolivariana och los coletivos. Dessa har till skillnad från armésoldaterna ingen anställningstrygghet utan beror helt och hållet av hur i det här fallet Maduro bestämmer. De drar sig inte för att piska upp demonstranter.

Det är väl ungefär som i Sverige. När det uppstår demonstrationer mot regeringen är det inte armén och polisen som står för det hårda motståndet utan statsfinansierade aktivister inom olika autonoma våldsamma grupperingar som jag inte ens kan namnet på.

Men tills vidare arbetar vi lyckligtvis enligt den välorganiserade och reglerade demokratins princip. Jag kan bara inte låta bli att spekulera över vad som eventuellt står på dagordningen även i vårt land. Marken skälver.

Text: Patrik EngellauMer läsning

Jan Guillou, 2015. Foto: Peter Knutson (peterknutson.se)

Jan Guillou om Julian Assange “ett litet äckel utan principer”

3
NewsVoice återpublicerar - utan att be om lov - Jan Guillous föraktfulla opinionstext om Julian Assange, en text som försvann från Aftonbladets hemsida. Vi...
Aga Wilsonand Dr. Jessica Rose in Nov. 2022, own works

Why is VAERS Removing Data on Adverse Events? – Dr. Jessica Rose

0
In this episode Aga Wilson interviews Dr. Jessica Rose, a Canadian Computational Biologist who has been researching the VAERS data since the beginning of...
Elon Musk - Foto: Ted.com

Musks enkät visar att 80% vill att Assange och Snowden får frihet – svenska...

12
OPINION. Twitters nya ägare Elon Musk frågade i går söndag folk på Twitter om de anser att visselblåsaren Edward Snowden och Wikileaks medgrundare Julian...
Juan A. E.García

Civila brände ner barnvåldtäktsmannens hus och kräver dödsstraff – Peru

4
PERU. En treårig flicka i rosa klänning i Peru försvann på några sekunder när en släkting handlade i en butik. Det kom fram i...
Mats Sederholm och Gudrun Schyman. Foton: Linda Bjuvgård respektive Olotta (CC BY-SA 4.0). Montage: NewsVoice

Klimatalliansen har inlett självdestruktion – Avhoppare

16
OPINION. "Vad som har skapats i stället är polarisering. En blind tro på klimatidealism står i vägen för den nödvändiga förändringen. Att klistra sig...
Svarta strukturer i blodprov. Foto: Botha

Groteska fynd vid mikroskopering av blod från vaccinationsskadade patienter

17
COVIDVACCINSKANDALEN. Kersti Wistrand redovisar i två artiklar dr Zandre Bothas banbrytande analyser av covidvaccin samt mikroskoperat blod från vaccinationsskadade patienter. Text: Kersti Wistrand De flesta läsare...
Munskydd. Foto: Engin Akyurt. Licens: Unsplash.com

SCB: Barnafödandet i Sverige 2022 har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet

28
SVERIGE. Barnafödandet har minskat kraftigt i Sverige till den lägsta nivån under hela 2000-talet, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Myndigheten kan inte förklara varför. Istället...
Wormhole, spaceship. Bild: Deselect.Licens: Pixabay.com

Enligt kosmisk kulturcensur är vi ensamma i universum och utlämnade åt US Space Force

21
KULTURKRÖNIKA. I början på år 2021 gjorde bandcamp, en onlinetjänst för audiomaterial, en “youtube”* på en av sina innehållsskapare, författaren och mediet Barbara Marciniak...
Extern skribent
Extern skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.
Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer