Patrik Engellau: En annan sorts demokrati

Publicerad

Författare

Ämne

DEBATT. Vår typ av demokrati är välorganiserad och följer ett etablerat regelverk. Det hålls folkval till de beslutande församlingarna, i Sveriges fall en gång i september vart fjärde år, varefter en regering på något vis utkristalliseras.

Text: Patrik Engellau | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

I Venezuela fungerar det på ett helt annat sätt och det pågår just nu. Det står en kamp mellan president Nicolás Maduro och oppositionen personifierad av Juan Guaidó och Leopoldo López. Det som avgör kampen är folket, men inte genom att rösta utan genom att ge sig ut på gatorna för att demonstrera. Antalet demonstranter en viss dag verkar fungera som ett slags opinionsundersökningar.

För några dagar sedan skulle demonstrationer mot Maduros regering avhållas men det kom färre demonstranter än vad som förväntats. Maduro lät sig triumferande intervjuas på TV och förklarade sig för segrare och López flydde till spanska ambassaden (eftersom han är spansk medborgare, be mig inte förklara).

Om venezolanerna ska våga ge sig ut på gatorna för att demonstrera bestäms till stor del av hur mycket obehag de riskerar att utsättas för. Fattar du parallellen? Hur många svenskar finns det inte som inte törs säga sin mening för att de riskerar, eller tror sig riskera, reprimander på jobbet och uteblivna löneförhöjningar eller andra promotioner.

Obehaget i fallet Venezuela åsamkas emellertid inte av bigotta men inte särskilt våldsbenägna kollegor i kafferummet utan av de etablerade våldsorganisationerna. Det finns två.

För det första finns armén som oftast stått på statens, i det här fallet Maduros, sida, men liksom i övrigt i Latinamerika har ett mått av självständighet. Tänk på att general Augusto Pinochet i Chile faktiskt gjorde kupp mot en regering som försvarsmakten inte gillade. Maduro kan inte helt lita på försvarsmakten. Visserligen är de högre militärerna så nära knutna till regeringen att de knappast skulle konstra eftersom de gillar de förmåner som närheten till makten erbjuder. Venezolanska generaler är ungefär som svenska generaldirektörer. De vet på vilken sida av brödskivan som smöret sitter för att använda ett amerikanskt uttryck. Men soldaterna kommer från folket och är därför inte helt pålitliga för en sådan som Maduro. De kanske inte skjuter på folket när de blir beordrade.

Maduros företrädare Hugo Chávez byggde därför upp en alternativ våldsapparat som var lojal mot honom därför att den var helt beroende av hans och efterträdaren Maduros gunst. Romerska kejsare gjorde ibland motsvarande innovationer. På det viset uppstod det så kallade Guarda Bolivariana. Dessutom finns statsunderstödda militanta aktivister som kallas ”los coletivos”.

När det ska hållas demonstration och staten ska ingripa mot de demonstrerande massorna så är det inte i huvudsak armén som ingriper. Även om många högre militärer är lojala mot regimen så kan de inte säkert räkna med att de vanliga soldaterna ska skjuta på folket. Armén har något slags oberoende gentemot staten.

De som ger sig på folket är de statsfinansierade aktivisterna inom Guarda Bolivariana och los coletivos. Dessa har till skillnad från armésoldaterna ingen anställningstrygghet utan beror helt och hållet av hur i det här fallet Maduro bestämmer. De drar sig inte för att piska upp demonstranter.

Det är väl ungefär som i Sverige. När det uppstår demonstrationer mot regeringen är det inte armén och polisen som står för det hårda motståndet utan statsfinansierade aktivister inom olika autonoma våldsamma grupperingar som jag inte ens kan namnet på.

Men tills vidare arbetar vi lyckligtvis enligt den välorganiserade och reglerade demokratins princip. Jag kan bara inte låta bli att spekulera över vad som eventuellt står på dagordningen även i vårt land. Marken skälver.

Text: Patrik EngellauMer läsning

Sandra Wigren, 19 sep 2021. Foto: Awake Society

Coronapolitiken kritiserades i två helgdemonstrationer i Stockholm

5
https://www.youtube.com/watch?v=Hwrjt3GXJa4 SVERIGE. Det arrangerades två manifestationer i Stockholm under helgen i protest mot coronapolitiken. Sandra Wigren låg bakom en separat protest mot att barn från...
Polis pepparsprayar journaliuster i Melbourn, sep 2021. Foto: Rebel News

Polis pepparsprayade och arresterade journalister i Melbourne

0
 MEDIA. Både oberoende och vanliga journalister anklagar Victoria-polisen för att de avsiktligt angripit dem under de senaste lockdown-protesterna i Melbourne, Australien. Videos visar att poliser...
Artifical AI-controlled human by NEON.life

Lyons-Weiler: Microchipped Synthetic Humans Could be 3 Times Smarter

12
SYNTHETIC HUMANS. Elon Musk says humans can’t beat artificial intelligence (AI) and very soon AI will be superior to human intelligence. We will become...
Laptop woman. Foto: StockSnap. Licens: Pixabay.com

Prenumerera på NewsVoice gratis-mail

0
Prenumerera på våra utskick så att du alltid håller dig uppdaterad när vi publicerar nya artiklar. Använd fältet nedan. Vi behöver bara din mail-adress....
Dr Reiner Fuellmich, 16 sep 2021. Foto: eget verk

Dr Fuellmich: Coronakrisen är ett globalt kuppförsök – Coronakommitténs slutsatser

53
VÄRLDEN. NewsVoice sammanfattar den tyska coronakommitténs slutsatser. Projektet leds av den tyska stjärnadvokaten dr Reiner Fuellmich som utreder coronakrisens karaktär, riskerna med restriktionerna, krisens...
trafikolycka, bilkrasch. Foto: privat bild

Vad är nyttan med att titta på bilkrascher filmade med bilkameror?

4
TRAFIKSÄKERHET. På Youtube finns ett stort antal bilvideos som visar olyckor i trafiken. Finns det någon nytta med att titta på dessa filmer? Ja,...
Cecilia Gralde och Martin Hultman (KTH) Bild: SVT2

SwebbTV kritiserar SVT:s reportage om klimatet, Lars Bern, Elsa Widding

38
 KLIMATDEBATT. SVT Aktuellt har kartlagt påstådda klimatförnekare och pekar ut Lars Bern och Elsa Widding som exempel. Martin Hultman som är docent på Chalmers...

Are These Findings the Death Blow for Vaccine Passports?

5
https://www.youtube.com/watch?v=u9B_WfI-_io&t=2s While governments around the world are going full steam ahead with plans for vaccine passports, two key things have occurred that blow irreparable holes...
Extern Skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
0
Kommentera gärnax
()
x