Patrik Engellau: En annan sorts demokrati

Publicerad

Författare

Ämne

DEBATT. Vår typ av demokrati är välorganiserad och följer ett etablerat regelverk. Det hålls folkval till de beslutande församlingarna, i Sveriges fall en gång i september vart fjärde år, varefter en regering på något vis utkristalliseras.

Text: Patrik Engellau | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

I Venezuela fungerar det på ett helt annat sätt och det pågår just nu. Det står en kamp mellan president Nicolás Maduro och oppositionen personifierad av Juan Guaidó och Leopoldo López. Det som avgör kampen är folket, men inte genom att rösta utan genom att ge sig ut på gatorna för att demonstrera. Antalet demonstranter en viss dag verkar fungera som ett slags opinionsundersökningar.

För några dagar sedan skulle demonstrationer mot Maduros regering avhållas men det kom färre demonstranter än vad som förväntats. Maduro lät sig triumferande intervjuas på TV och förklarade sig för segrare och López flydde till spanska ambassaden (eftersom han är spansk medborgare, be mig inte förklara).

Om venezolanerna ska våga ge sig ut på gatorna för att demonstrera bestäms till stor del av hur mycket obehag de riskerar att utsättas för. Fattar du parallellen? Hur många svenskar finns det inte som inte törs säga sin mening för att de riskerar, eller tror sig riskera, reprimander på jobbet och uteblivna löneförhöjningar eller andra promotioner.

Obehaget i fallet Venezuela åsamkas emellertid inte av bigotta men inte särskilt våldsbenägna kollegor i kafferummet utan av de etablerade våldsorganisationerna. Det finns två.

För det första finns armén som oftast stått på statens, i det här fallet Maduros, sida, men liksom i övrigt i Latinamerika har ett mått av självständighet. Tänk på att general Augusto Pinochet i Chile faktiskt gjorde kupp mot en regering som försvarsmakten inte gillade. Maduro kan inte helt lita på försvarsmakten. Visserligen är de högre militärerna så nära knutna till regeringen att de knappast skulle konstra eftersom de gillar de förmåner som närheten till makten erbjuder. Venezolanska generaler är ungefär som svenska generaldirektörer. De vet på vilken sida av brödskivan som smöret sitter för att använda ett amerikanskt uttryck. Men soldaterna kommer från folket och är därför inte helt pålitliga för en sådan som Maduro. De kanske inte skjuter på folket när de blir beordrade.

Maduros företrädare Hugo Chávez byggde därför upp en alternativ våldsapparat som var lojal mot honom därför att den var helt beroende av hans och efterträdaren Maduros gunst. Romerska kejsare gjorde ibland motsvarande innovationer. På det viset uppstod det så kallade Guarda Bolivariana. Dessutom finns statsunderstödda militanta aktivister som kallas ”los coletivos”.

När det ska hållas demonstration och staten ska ingripa mot de demonstrerande massorna så är det inte i huvudsak armén som ingriper. Även om många högre militärer är lojala mot regimen så kan de inte säkert räkna med att de vanliga soldaterna ska skjuta på folket. Armén har något slags oberoende gentemot staten.

De som ger sig på folket är de statsfinansierade aktivisterna inom Guarda Bolivariana och los coletivos. Dessa har till skillnad från armésoldaterna ingen anställningstrygghet utan beror helt och hållet av hur i det här fallet Maduro bestämmer. De drar sig inte för att piska upp demonstranter.

Det är väl ungefär som i Sverige. När det uppstår demonstrationer mot regeringen är det inte armén och polisen som står för det hårda motståndet utan statsfinansierade aktivister inom olika autonoma våldsamma grupperingar som jag inte ens kan namnet på.

Men tills vidare arbetar vi lyckligtvis enligt den välorganiserade och reglerade demokratins princip. Jag kan bara inte låta bli att spekulera över vad som eventuellt står på dagordningen även i vårt land. Marken skälver.

Text: Patrik Engellau

Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe


Mer läsning

Jan Norberg, 25 aug 2021, selfie

Sossarnas vurm för Islam baktänder rejält – #valet2022

2
OPINION. Islampartiet Nyans bildar koalition med Sossarna. Ja, så skulle löpsedlarna kunna se ut efter valet 2022 i september. Sossarna, men för all del...
Psykopatmanualen Foto: NomadSoul1. Licens: Elements.Envato.com

Psykopatmanualen – vägen till en snabb karriär

21
Känner du dig förbisedd? Ser du att andra går förbi dig? Står du och stampar och kommer ingenstans? Hur kommer det sig att vissa...
Tic Tac UAP. Image: zztopfila

Kongressen erkänner problem med flygande föremål av okänd härkomst (UAP) i amerikanskt luftrum

21
TEKNIK. Den amerikanska kongressen tog idag upp problem med att okända flygande förmål, av okänd komposition och härkomst rör sig i amerikanskt luftrum. Dessa...
Neil Oliver. Photo: GBNews

Neil Oliver: The Treaty that is the Greatest Power Grab Ever

2
Neil Oliver is a Scottish television presenter, archaeologist, and author, known as the presenter of several documentary series. He was the president of the...
Jan Norberg, 10 juli 2021, selfie

Teknisk valsamverkan för att bryta 8 klöverns dominans – #Valet2022

41
OPINION. Vilka är då medlen och metoderna för att kunna spräcka 8-klöverns totala väljarförakt? Vi har på senare år sett hur ganska många svenska...
FOI och Hannah Pollack Sarnecki, 30 maj 2022. Foto: Martin Stensö och SVT

Hannah Pollack Sarneckis FOI-rapport om “grön fascism” är ett konspirationsbygge

11
OPINION. Hannah Pollack Sarnecki på FOI författade 2021 en rapport med titeln: "Fascismens gröna rötter". I den buntas ett brett spektrum av samhällsrörelser samman,...
Magnus Stenlund, pressfoto

DN:s försök att mobba ut SwebbTV ur Öppna kanalen misslyckades

1
 "Försöket att knäcka Swebbtv gick om intet även denna gång. Men underskatta inte DN. Om det är något man kan, så är det mediedrev."...
Ryska federationen i FN:s säkerhetsråd den 6:e maj 2022. Foto: FN

Journalister vittnar i FN om den ukrainska militärens krigsbrott

2
KRIGSZONER. Den franska oberoende journalisten Anne-Laure Bonnel och den italienska fotografen Giorgio Bianchi vittnar vid ett informellt FN-möte om den ukrainska militärens krigsbrott och...
Extern resurs
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
0
Kommentera gärnax
()
x