Rapparen ASAP Rocky sitter i häkte medan afghanen är på semester

publicerad 29 juli 2019
- Torsten Sandström
ASAP Rocky. Foto: Jørund Føreland Pedersen
ASAP Rocky. Foto: Jørund Føreland Pedersen
ASAP Rocky. Foto: Jørund Føreland Pedersen. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

DEBATT. Häktningen av en rappare från USA har som bekant medför en intensiv medial debatt. Ett fall av vardagsmisshandel har förpassat en tämligen känd utländsk medborgare till häktet, men knappast på vatten och bröd eller vandringar i avföring och urin som framtonat i debatten. Ändå en hård åtgärd med tanke på den begränsade risken för att personen ska återfalla i brottslighet i vårt land. Åklagarens hantering verkar mest styrd av att visa att en känd rappare inte ska särbehandlas. Argumentet kan kanske tyckas hedervärt, men bara för den som blundar för den massiva särbehandling som sker av tusentals andra kriminella i vårt land.

Text: Torsten Sandström (Anti-pk-bloggen.se) är professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet med inriktning mot förmögenhetsrätt, särskilt associationsrätt.

Torsten Sandström, selfie
Torsten Sandström, selfie

Jag får åtskilliga mejl om den undfallenhet som polis och åklagare visar flera typer av  brottslighet som dagligen pågår i Sverige. Det finns några varianter som är värda en kort kommentar.

Ett exempel är de tusentals personer som vägrats asyl och alltså enligt svensk lag ska lämna landet, men här visar det svenska samhället en härdsmälta värd namnet. Mängder av potentiella kriminella biter sig fast i landet. En betydande andel försörjer sig genom brott eller svartjobb. Det terrorbrott som inträffat på Drottninggatan är bara ett exempel på följderna av de rättsvårdande myndigheternas oförmåga. Och ledande politikers tystnad är ett tecken på att passiviteten har sanktion från högsta ort.

15-årsgränsen utnyttjas maximalt av ungdomsbrottslingar

Ett annat exempel är den svenska oförmågan att sätta ned foten rörande åldersbestämning av invandrare. Det finns ingen gräns på vilka medicinska utredningar och expertbedömningar som måste till innan det svenska maskineriet kan köra igång. Nu gäller det åldern på utländska medborgare som saknar hemvist inom EU. Jag menar förstås att en rimligt snabb och rättssäker åldersbedömning måste ske. Men det svenska systemet favoriserar oärlighet och att identitetskort från hemlandet slängs bort. Än en gång ett utslag av en världsberömd svensk naivitet. I oklara situationer måste enligt min mening principen vara att en utlänning själv har bördan att framlägga bevis för sin ålder. Är experterna oense ska därför beslut fattas att personen ifråga är äldre än 15 år.

Den magiska 15-årsgränsen utnyttjas maximalt av ungdomsbrottslingar. Jag känner till ett knivrån i Blackeberg genom ett gäng invandrare. Medan några av rånarna går till bankomaten med den drabbades plastkort stannar en kvar med kniven mot offrets hals. Brottslingen försäkrar offret med dödsångest att han inte är 15 år och alltså utan risk för påföljd kan skära av halsen.

Ytterligare exempel rör åklagarnas och domstolarnas försiktighet använda sig av häktning beträffande kriminella ungdomar med en ålder omkring 15-års gränsen. En storvuxen kille från Kuba, som nyss begått våldtäkt, släpptes snabbt från polisstationen. Strax därpå deltog han i en misshandel av en ung kille på Lidingö. Under rättegången hånade kubanen offret. Domstolen förhöll sig passiv. Några dagars samhällstjänst blev påföljden.

Den svenska indoktrineringen rörande barnkonventionen fått allvarliga följdverkningar i kombination med en påfallande slapphet rörande tillämpningen av asylrätten. Tänk bara på den tämligen färska speciallagen om förnyad rätt till prövning för 5000 ungdomar (som alltså redan vägrats asyl i alla instanser).

Svenska rättssamhället silar mygg och sväljer kameler

Jag menar därför att det finns allvarligare varianter av juridisk särbehandling än den som åklagaren är rädd för rörande den amerikanska rappare som förmodligen utdelat en råsop. Till saken hör att den person som drabbats tycks ha agerat provokativt. Än värre är att han tillhör gruppen av unga invandrare fån Afghanistan, som levt ett kriminellt belastat liv i Sverige sedan 2015. Narkotikabrott och misshandel finns i hans brottsregister. Rent utmanande är att den unge flyktingen inte kommer att närvara vid rättegången mot rapparen på grund av att han är på resa i Afghanistan. Rapparen sitter i häkte medan afghanen är på semester. Det svenska rättssamhället silar alltså mygg och sväljer kameler.

Amnesty, Röda korset, Rädda barnen

För min del får gärna de svenska reglerna för häktning ses över, men jag är inte säker på att de folkrättsorganisationer som anklagar Sverige för alltför långa häktningstider har rätt i sin kritik. De har nämligen lärt sig jaga vårt land, som de vet är ett enkelt fall för alla folkrättsliga frälsningsbudskap. Folkrättens etablissemang – dvs Amnesty, Röda korset, Rädda barnen mfl agerar utan eget ansvar för de politiska eller ekonomiska följderna av sina krav på frälsning.  Andra ska tvingas betala för en folkrätt som är lika tänjbar som ett dragspel! Liksom dåtidens jesuiter anser de att ändamålet helgar medlen.

En eventuell häktningsutredning bör som jag ser det därför även omfatta andra svaga länkar i det svenska samhällets rättsliga säkerhet. En central fråga förefaller vara verkningarna av 15-årsgränsen inom brotts- och asylprocessen. Här finns som framgått enorma problem. Om en råsop från en rappare kan få till stånd en sådan utredning tycker jag att amerikanen snarast bör försättas på fri fot.

Text: Torsten Sandström (Anti-pk-bloggen.se)


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: ASAP Rocky
Stöd NewsVoice 2024
 • Jag skriver att afghanen inte kommer att närvara vid rättegången. Detta har visat sig fel. Min uppgift bygger på en tidningsintervju med hans juridiska biträde, som verkade tveka om klientens närvaro, men sa något i stil med att han själv (advokaten) skulle förklara inför domstolen.

 • Vilka ministrar i Sverige har lagt sig i främmande länders hantering av svenskar fångade i resp. länders rättsliga ingripanden eller frihetsberövande?

 • Varför månar Sveriges regering om just afghanerna? Det finns ju så många andra grupper i andra nationer som kan tänkas behöva hjälp. Svaret kanske finns Wolodarskis krönika från 2012.

  DN (2012-08-19): Peter Wolodarski: De afghanska tolkarna är att betrakta som svenska veteraner.

  “Man kan på goda grunder ifrågasätta om truppnärvaron uppnår sitt syfte, men det fråntar inte Sverige ansvaret att visa tacksamhet och respekt för dem som hjälpt våra soldater.
  De afghanska tolkarna är att betrakta som svenska veteraner. Vi har en moralisk skyldighet att ställa upp för dem, precis som de ställde upp för oss.”
  – Peter Wolodarski

  https://web.archive.org/web/20120820024532/https://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-de-afghanska-tolkarna-ar-att-betrakta-som-svenska-veteraner/

  Svensk försvarsmakt delges möjligheten att träna i skarp miljö i Afghanistan. Svenska soldater har fått uppdrag i Afghanistan och det sker ibland under NATO-flagg och ibland undercover tillsammans med allierade tex USA och UK. Våra trupper får träning. Även SOG är naturligtvis med. Vissa uppdrag handlar om att säkra naturresurser så att utländska företag ska kunna etablera sig. Afghanistan har enorma mineralfyndigheter. Som ett “motköp” för att få röja i landet förbinder sig Sverige att ta emot afghaner.

  Det här kan tyckas vara off topic, men det kan vara anledningen till att ASAP Rocky hamnar i skuggan av en afghan.

  NBC News (Sept. 5, 2014): Rare Earth: Afghanistan Sits on $1 Trillion in Minerals

  “Despite being one of the poorest nations in the world, Afghanistan may be sitting on one of the richest troves of minerals in the world, valued at nearly $1 trillion, scientists say.”

  https://www.nbcnews.com/science/science-news/rare-earth-afghanistan-sits-1-trillion-minerals-n196861

 • Jag satsar en slant på att Suneson kommer att rädda Löfven och köra över den fantastiska svenska domarkåren.
  Löfven trodde det räckte med Bildt för att skrämma vettet ur folk men den utsikten är nog ytterst blygsam.

 • Vi verkar många vara ense om att vårt land visar flera allvarliga sjukdomssymptom inom rättsvårdande. Bara ett vänligt tjuvnyp till Jan, Trumps intresse rör antagligen inte Rocky eller än mindre Sverige, utan potentiella ( ? )svarta väljare i stundande val.

  • Torsten, självklart är det för att ragga svartas röster som Trump agerar i detta fall. Vad är fel med det??

 • @ Kent Pettersson 29 July, 2019 at 15:47

  I sak har du ju självklart en poäng, en dåre från USA möter en annan dåre från Iran/Afghanistan och båda borde aldrig släppts in i Sverige.

  Varför är en påtänd, kriminell och illegal migrant här i Sverige, jo enbart för att den socialistiska regeringen med stöd av C och MP mot befolkningens vilja, infört den sk gymnasielagen.

  Problemet hade aldrig uppstått om denna lag inte införts!!

  Det är den vinklingen som Donald Trump borde highlighta, då får omvärlden veta vilka dårar som styr Sverige sedan många år.

  Trump kunde då ha gjort ett inrikespolitiskt utspel gentemot dem i det Demokratiska partiet som numera förordar socialism av svensk modell.

  Sverigebilden hade då fått sig en allvarlig knäck (som den behöver) och Trump hade effektivt kunnat ta loven av the Squad.

 • Efter att ha sett en del av bevisen mot ASAP Rocky kan jag inte annat än tycka att det var ett grovt brott när han använde en krossad flaska för att skära Afghanen. Att Afghanen med en dåres envishet följde efter Rocky-gänget var tydligen för att de kastat upp hans hörlurar på en markis. Varför man gjorde det är höljt i dunkel.
  Jag kan inte känna någon större sympati för någon av de inblandade; en rappande och knarkande scumbag från USA och en kriminell odugling från Afghanistan. Skicka hem båda dit de kom ifrån!

 • Av mig får Torsten höga poäng för vart och ett av förslagen!
  Enligt min mening borde samtliga de riksdagsledamöter, både tidigare och nuvarande, som deltagit i sådana beslut om lagstiftning, tillämpning och annat som försatt oss i denna situation, annhållas av säkerhetspolisen och inte släppas ur häkte innan de dömts för högmålsbrott!
  Hela bunten ansvariga/skyldiga de senaste 50 åren. Bura in dem bara. Livstids fängelse. Landsförrädare!

  Vanligt folk har kunnat se detta komma under mycket lång tid.

 • # “Åklagarens hantering verkar mest styrd av att visa att en känd rappare inte ska särbehandlas. Argumentet kan kanske tyckas hedervärt, men bara för den som blundar för den massiva särbehandling som sker av tusentals andra kriminella i vårt land.”

  Här får vi än en gång svart på vitt, att de svenska domstolarna är korrumperade. Deras handlingar är ju olagliga och rättsosäkra. Följer ett politiskt mönster: Anarko-destruktörer. De har även kallats för en sekt, delvis bemannade med gamla 68-or, som lyckats att påverka efterföljande generationer till något som mest kan kallas för en livsstil, knappast en politisk ståndpunkt. Liberal ursprungligen men efterhand en never-mind inställning beträffande personligt ansvarstagande, godhetshyckleri och relativism in absurdum, mm.

  • Han borde såklart sitta inlåst, eller aldrig släppts in i Sverige. Men huvudorsaken till att han inte sitter inlåst är troligen att han inte får plats. Fängelserna är redan överfulla av våra stackars kriminella invandrare. Även rättspsyk är överfullt av dessa.

   Någonstans gick det lite fel va, meningen var ju att dessa skulle berika vårt land och ta de jobb som vi svenskar inte vill ha.

 • Tack Torsten för dina professionella juridiska och analytiska kommentarer till detta fall. Din artikel andas ett mycket stort mått av trovärdighet. Oerhört viktigt att en person med din kompetens delger befolkningen dessa “fakta”.

  Själv är jag tyvärr inte förvånad över de svenska myndigheternas flathet, PK-agenda och inkompetens fortfarande får styra. Förhoppningsvis blir detta träsk så sakterliga reparerat i takt med att det blottläggs.

 • Det här är ett svårbedömt fall. Det finns plausibla versioner som beror på huruvida afghanen visste att Rocky var en världsstjärna, eller om han inte visste det.
  Rockys livvakt är stor som ett hus, rena muskelberget och sannolikt van vid fysisk konfrontation, afghanen en liten “sparris” på 1.65 kanske. Inte en chans att han – som den första versionen sade – närapå ska ha knockat livvakten, varvid Rocky själv såg sig tvungen att rycka in. Jag lutar hellre åt att afghanen kände igen stjärnan, och vädrade skadeståndspengar. Betänk att vi lever i tider där folk kan kasta sig mot passerande bilar för att bli skadade, i hopp om att inkassera skadestånd. Det förklarar den envetna efterhängsenheten, och gnället om hörlurarna, som han själv haft sönder.
  Rocky å sin sida, som amerikan (USA är ett land där man stämmer varandra) torde vara mycket medveten om sånt här. Han måste ligga lågt. Inte bara för att riskera skadestånd, utan för att måsta avbryta hela sin turné. För att begå handlingen att attackera afghanen med krossad flaska, krävs att hela säkringsskåpet måste ha brunnit för honom. Det är föga troligt.
  Men oavsett vilken version man finner plausibel, är det OTROLIGT att afghanen åkt på semester! Om någon vill kolla huruvida skärskadorna är äkta etc, så går inte det (han ska vara borta ett bra tag!).
  (Jag tror det var till Iran, inte Afghanistan, han skulle åka, BTW)

  • Jag anser det är viktigt att veta om han är på semester i Afghanistan eller inte.
   Det största skälet till att 9000 afghaner skulle få stanna i Sverige var ju att de riskerade att dö om de blev utvisade till Afghanistan.

   Därför bra att få fram sanningen vart han har åkt på semester, och är det Afghanistan kan det bli ytterligare en av pusselbitarna som får folk att fatta, att den här massinvandringen och anhörighetsinvandringen måste stoppas. Kan man åka på semester till släkten i ett land man annars riskerar att dö i, finns mycket där att betänka vad som är sant eller inte.

  • – “Du hjälpa mig, skaffa pengar socialen, vill resa hem ett tag, vi behöva semester?”
   -“Ni kan väl inte åka på semester, Ni har ju fått asyl för att det var krig där?”
   “- Nej, nej, inte krig där vi bodde…”
   Konverstion från min yrkestid i vården med besök av utomeuropiska invandrare.

   • Förresten hur kan han få resa till Iran om det ska bli domstolsförhandlingar? Det måste väl vara han som anmält rapparen och hans följe. Om nu detta blir praksis vid misshandel med 1 mån. frihetsberövande och 550 sidors förundersökning blir det tufft för domstolsväsendet i framtiden. Det sker säkert liknande fall omkring 50 ggr varje dag. Och Löfven och andra har ju sagt att alla är lika inför lagen. Då får dom nog lägga våldtäkter, mord och rån i slasken. Vilket dårhus.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *