Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Asteroider och meteoriter i Jordens närhet

publicerad 7 juli 2019
- Sara Kalar
Oumuamua - Bild: ESO, M. Kornmesser, Wikimedia Commons

Den 30 juni 1908 var det exakt 111 år sedan Tunguska explosionen i Sibirien. Mer än 2,000 kvadratkilometer skog förstördes av en meteorit. Det kan hända igen, men NASA försöker hitta och bevaka alla “Near Earth Objects” (NEOs).

Text: Sara Kalar Bild: Oumuamua av ESO, M. Kornmesser, Wikimedia Commons

Tunguska – händelsen

Under morgonen den 30 juni 1908 inträffade en explosion nära Podkammennaya Tunguska floden i Yeniseyk Governorate (nu Krasnoyarsk Krai) i Ryssland. Föremålet, sannolikt en meteorit, anses ha varit 60 till 190 meter bred. Forskare har inte varit eniga om det har rört sig om en meteorit eller en tätare asteroid. En studie från 2013 visade efter en analys av mikroprover från torvmossa nära centrum av det drabbade området, att föremålet kan ha varit en meteorit.  Det hade inte träffat jordens yta utan fallit sönder på en höjd mellan 5 till 10 km. Nedfallet orsakade en explosion över den östra sibiriska Taiga plattan. Inga kända dödsfall ska ha förekommit under explosionen.

Enligt nyare beräkningar kan energin efter nedslaget varit 20-30 megaton. Uppskattningsvis är 30 megaton (Mt) en energi ungefär 2,000 gånger större än den för atombomben som släpptes över Hiroshima, Japan. Explosionen vid nedslaget i Sibirien förstörde omkring 80 miljoner träd över ett område av 2,000 kvadratkilometer.

Förenta nationerna, FN utsåg denna dag som den Internationella Asteroiddagen för att öka medvetenhet om potentiella framtida hotbilder från rymden. FN anser inte att möjligheten till ett nedslag i ett tätbefolkat område i framtiden, har tagits på tillräckligt stort allvar.

Hot från rymden – fyra uppmärksammade asteroider

1979xb

Den europeiska rymdorganisationen (ESA) har en lista på olika himlakroppar som kan tänkas utgöra en fara för jorden. En av dessa är 1979xb som är 900 meter i diameter. Den upptäcktes redan 1979 och närmar sig jorden cirka 30 km per sekund. I skrivande stund befinner den sig 401,050,555 km från vår planet. Ett eventuellt nedslag om än mindre än en på 430,000 beräknas ske någon gång under andra hälften av detta århundrade. Asteroiden kategoriseras som ett farligt jordnära objekt, (Near Earth Object, NEA) vilket innebär att endast en liten variation av dess bana kan innebära slutet för planeten som vi känner den.

Apophis

Stor som fyra fotbollsplaner är Apophis för närvarande mer än 200 miljoner km bort, men kommer närmare en halv kilometer för varje sekund. Till skillnad från 1979xb passerar den regelbundet vår planet. År 2029 kommer avståndet att vara endast 30,000 km, det vill säga mindre än en tiondel av avståndet till månen. Vid en  eventuellt kollision beräknas styrkan till mer än 15,000 kärnvapen som skulle detonera samtidigt.

2010 RF12

Asteroiden kommer att passera jorden den 13 augusti 2022 är också med på ESA:s varning lista. Även om den för närvarande befinner sig 215 miljoner kilometer från jorden och färdas med en hastighet på 117, 935 km/h. Asteroiden beräknas komma farligt nära i slutet på detta århundrade på en avstånd som är 40 gånger närmare än månen. Lyckligtvis väger den endast 500 ton och cirka sju meter i diameter. Nedslaget skulle därför bli mindre än meteoren som slog ner i den ryska staden Chelyabinsk år 2013 som skadade hundratals människor.

Aten-asteroiderna

En grupp av asteroider kallade för Aten-asteroiderna, har en bana som kan komma riktigt nära jorden. En möjlig kollision förväntas ske inom de närmsta tre eller fyra decennierna. Med en diameter på endast 50 meter är den ändå mer än dubbelt så stor som Chelyabinsk meteor.  Att den reser runt jorden under 353 dagar ger astronomerna regelbundna chanser att bedöma riskerna.

NASA varnar

Även NASA-astronomer har varnat för att USA:s rymdbyrå har “begränsade val” i sitt arsenal när man skyddar jorden mot asteroider, skriver Express på sin sida. Dr Mainzer, NASA-astronom på Jet Propulsion Laboratory , sa under American Physical Society möte den 16 april 2019 att nyckeln till att stoppa en eventuell katastrof är att upptäcka rymdobjekten i tid.

”Om vi kan hitta ett objekt endast några dagar innan dess nedslag, begränsas våra val avsevärt, så i våra insatser har vi fokuserat på att hitta jordnära objekt när de befinner sig längre bort från jorden, vilket ger maximal tid och öppnar ett bredare utbud av möjligheter.” – Dr Meinzer

Att inte upptäcka farliga rymdobjekt i tid är ett stort problem. Chelyabinsk-meteoren kom in i jordens atmosfär oupptäckt och explosionen var upp till 30 gånger större än energin från atombomberna som USA släppte i Japan 1945.

FN hoppas därför att Internationella Asteroid Dagen kommer att öka myndigheters vilja att arbeta mer med frågorna och förbättra arbetet med att upptäcka potentiellt farliga rymdobjekt.

Text: Sara Kalar

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq