Regeringen blidkar militärindustrin – skriver inte på FN:s konvention mot kärnvapen

publicerad 15 juli 2019
- av NewsVoice
Rockwell B-1 Lancer. Foto: Pixabay.com (free use)

KOMMENTAR. “Sveriges folk vill ha fred. Svenska folkrörelser och svensk opinion har ofta kämpat mot politiker och beslutsfattare som enbart velat tillfredsställa militära och militärindustriella intressen”. Det skriver representanter från tre svenska fredsorganisationer.

Bild: Det amerikanska bombplanet Rockwell B-1 Lancer byggdes för att kunna bära kärnvapen. Foto: Pixabay.com (free use)

Nu, när hotet från kärnvapnen åter ökar, när befintliga nedrustningsavtal gått i stå eller sägs upp, när en majoritet av världens nationer enats om en konvention mot kärnvapen, då väljer Sveriges ledande politiker att lyssna på militär och militärindustri. Sveriges regering väljer att inte skriva på FN:s konvention mot kärnvapen.

Regeringen anger svepskäl för att inte underteckna och presenterar i desperation ett ”paket” för att skyla över sitt svek mot svenska folket.

Sverige observatör till FN:s förbudskonvention”.  Bra, men detta blir aktuellt först efter att femtio länder har ratificerat fördraget. Bättre är därför att skriva på fördraget nu och på så sätt medverka att det snabbare blir gällande och dessutom ger verkligt inflytande över konventionens utveckling.

Fokus på ett stärkt nedrustning- och icke-spridningsfördrag (NPT)”. Det behövs verkligen då NPT efter femtio år inte resulterat i att någon kärnvapenstat har avskaffat sina kärnvapen. FN‑konventionen är ett resultat av detta misslyckande och ett konkret steg att öka trycket på kärnvapenstaterna att nedrusta.

Regeringen inrättar ett svenskt kunskapscentrum om kärnvapennedrustning” och ”Regeringen främjar inrättandet av ett internationellt nedrustningssekretariat om kärnvapen”.  Ett bra förslag, men ett undertecknande av konventionen skulle tvärtom ge ökad tyngd för dessa initiativ.

Fredsorganisationer, religiösa och humanistiska organisationer samt inte minst vanliga medborgare kräver att regeringen skriver på konventionen utan dröjsmål.

De partiföreträdare som mot svenska folkets vilja nu vill fortsätta legitimera kärnvapenmakternas rätt att utplåna mänskligheten måste ändra ståndpunkt, för svenska folket och för mänsklighetens skull.

Signerat:

Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen i Sundsvall

Kvinnor för fred Sundsvall

Måna Wibron, Lena Dahlin, Runa Forsman, Ulrika Hådén, Stefan Aronson, Ulf Gustafsson, Jan Erik Lindblom, från Svenska freds Kärnvapengrupp i Sundsvall


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Att förbjuda kärnvapen när det finns så många diktaturstater som t.ex Nordkorea Iran Pakistan som kan tänkas inte följa förbudet , gör att det hela blir ett farligt godhetsfiasko. Skulle öppna demokratier som USA och Israel t,ex göra sig av med sina kärnvapen kan diktaturer stärkas med mycket riskabla konsekvenser.

  • Problemet är att hur man än vrider och vänder på det är kärnvapen ett offensivt vapen även om det används i ett defensivt syfte. Man smäller inte av en atombomb hemma hos sig själv, det är inte som att skjuta ner fientliga plan eller att skjuta på en invasionsstyrka. Ungefär som när en har pistol och den andre har kniv har den med pistolen ett övertag så länge man håller en viss distans. Det finns ett tidsspann för den med pistol att avvakta vad den med kniven avser att göra. Har bägge pistol och det är dålig sikt gäller det att skjuta först i en hotfull situation. Det samma gäller med kärnvapen och ju närmare de finns desto kortare tid att fatta beslut. Därför kan det ofta vara tryggare att likt som poliserna i England tidigare var, bara vara utrustad med en visselpipa, men då krävs det naturligtvis att skurkarna inte har anledning att misstänka att det finns ett automatvapen undangömt som plockas fram vid behov. Det är naturligtvis inte bra att diverse länder som t.ex Nordkorea har kärnvapen, men när kärnvapen användes sist i trakterna kring Nordkorea klarade vi oss ganska bra, tror det blir betydligt värre när någon misstänker att det finns kärnvapen på svenskt territorium färdiga för att fyra av vid en konflikt som skenar, då gäller det att skjuta först. Bästa sättet för att undgå att bli attackerad med kärnvapen är naturligtvis en kärnvapenfri zon men det kräver trovärdighet. Har Sverige någon trovärdighet när det gäller detta med de politiker vi har? Kanske trots allt bäst för vår trovärdighet att inte skriva på ett avtal som vi ändå inte skulle följa och plocka fram det på nytt den dag vi valt bättre politiker som värnar mer om sitt folk än om Wallenbergarnas vapenindustri.

 • Äkta medmänsklighet och äkta villkorslös kärlek är svaret/ läs ingen på allt oavsett, de som bestämmer och är manipulationer styrande de har inre rädsla och dte är motsvarigheten till kärlek.

 • Problemet är väl att Sverige i slutet av 60-talet avbröt utvecklingen av svenska kärnvapen. Det hade varit bra att ha vid flera tillfällen, inte minst för att möjligheten att kunna använda sådana påverkar inte bara handlingsalternativen, utan även medvetenheten i debatt och resonemang på ett bredare sätt.
  Det sägs att vi lever under Natos kärnvapenparaply. Varför inte ha ett eget paraply? Om nu paraply är så bra och nödvändigt.

  Att det nu blev stopp på undertecknandet beror till 100% på att då kan vi inte ta emot flottbesök av kärnvapenbestyckade natoubåtar.

  Ett alliansfritt Sverige med egna kärnvapen, det vore något, tillsammans med en äkta borgerlig regering som månar om Sverige.

 • Tror inte att beslutet att inte skriva på detta avtal i dagsläget har så stor betydelse för svensk del. Finns det någon ryss som skulle lita på att Sverige med Peter Hultqvist, Margot Wallström och Stefan Löfven skulle följa detta avtal? Sverige är en yta som ligger strategiskt rätt för krig mot Ryssland och dess enklav Kaliningrad. Om Ryssland vid ett skarp läge skulle ockupera för detta ändamål lämpligt svenskt territorium kan man inte utesluta att NATO skulle använda taktiska kärnvapen mot Sverige för att skydda för dem viktigare territorium. Det andra scenariot är att Ryssland i en pressad situation betraktar Sverige som NATOs plattform för ett kärnvapenangrepp mot Ryssland/Kaliningrad och förekommer genom att använda taktiska kärnvapen mot de svenska områden de anser sig behöva slå ut. Med politiker som Peter Hultqvist, Margot Wallström, Stefan Löfven och Carl Bildt hade Sverige aldrig kunnat hålla sig utanför första och andra världskriget. Med vetskapen om hur lyckligt lottade vi var som slapp bli inblandade i dessa krig är det förvånande att vi idag har politiker som garanterat kommer att dra in oss i ett eventuellt framtida krig.

  • Tack för denna artikel! Förvånad över att Margot Wallström ställer upp på denna underliga tvärvändning. Hon är utsatt för en vanlig härskarteknik. ”Det är fel på formuleringar, fel på skrivelsen” Hur det än skulle formuleras så skulle det inte duga. Hon borde stå upp för sin åsikt, det hade varit bra om hon låtit någon annan berätta att Sverige inte skriver på. Större trovärdighet för framtida argument mot kärnvapen. Argumentet att det inte finns majoritet i riksdagen kan vara rätt, men svenska folket har inte den åsikten, där är 80 procent för en påskrift.

 • Om man då går efter att samhället/ de som bestämmer att de utgör tvärsemot allt äkta medmänskligt och sunt förnuft, och vi vi propagerar för att behålla äkta fredag på alla nivåer inkl de psykiska med psykiskt krigsföring, chemtrails m.m. Så vad skulle då ske i praktiken om vi folket skulle säga att vi vill ha krigsföring? Pga allt regeringen m.flera bara lovar och lovar och gör tvärsemot allt som låter rätt oh riktigt att vi ej ska bli mer utsatta på olika sätt. Bara en tanke!!! Självklart ska vi ju stå för att äkta medmänsklighet och sunt förnuft och pga pengarna.

 • Detta bevisar ju bara att FN som organisation är en helt igenom tandlös organisation helt infiltrerad av bla den korrupta globala vapenlobbyns alla kanaler, där Sverige framstår som ett världens absolut mest hycklande länder.

  Det socialistiska Sverige försöker i normala fall alltid att försvara sin sin roll som världens främsta humanitära stormakt, att utan debatt och i all tysthet skriva på den sk Global Compact överenskommelsen, utfärdad av FN, gick ju hur bra som helst då den medelst extrem godhetssignalering återigen visar hur Sverige vill visa omvärlden sin socialistiska övertygelse om globalismens fördelar.

  Jag har respekt för dem vilka vill avskaffa kärnvapen (inte kärnkraften så länge den nu på ett försvarbart sätt inte kan ersättas utan stora samhällsekonomiska konsekvenser), men när den svenska vapenlobbyn främst företrädd av sfären Wallenberg drar undan personliga mutor och löften om framtida “glassjobb” till politiker så blir det som med Per Brahe. Härtill nödd och tvungen!!

  Skulle mot förmodan och bättre vetande någon politiker ha integriteten att inte låta sig bestickas så svarar ju vapenindustrin med att reducera personalstyrkan vid några av de berörda företagen. Då skriker LO och därefter sluts cirkeln.

  Eller för att konkretisera det hela, Saab kunde sälja Gripen till Brasilien för att det fanns en socialistisk regering som stod under starkt inflytande från den brasilianska fackföreningsrörelsen, vilka naturligtvis lyssnade på Stefan Löfvén när han för Sveriges (läs Saabs) räkning besökte sina fackföreningskumpaner i Brasilien.

  Att det i affärer där politiker har ett finger med i spelet alltid förekommer mutor och bestickning, den svenska regeringens officiella beslut skvallrar om att ledande socialister (S,V,C och L) utsatss för starka påtryckningar från den svenska vapenlobbyn.

  Den ultimata bekräftelsen finns redan på plats, dvs Utrikesblondinen har redan klargjort att Sverige i praktiken inte kommer att stödja FN resolutionen.

  • Maj !
   -Ja, Greta har ju inte uttalat sig offentligt om detta ännu. Men det kommer väl snart att ordnas en stor presskonferen där journalister från världens alla hörn kommer att stå i kö för att höra Greta tala till folket – och då, när vi har fått höra hennes expert-utlåtande om saken då kan vi slå oss för bröstet och känna stolhet att vi svenskar har en sådan kunnig person i landet att rådfråga när det krisar omkring oss. Det känns tryckt tycker jag !

 • Tanken är väl att näste steg mot NWO-nirvanan bl.a. ska utspela sig här i Nordeuropa, där svampmolnen kommer vara lika förekommande som höstkantareller. Klart att de prostituerade inte kan skriva på någonting som sätter käppar i hjulen för detta. USA och andra NATO-drängar har väl redan haft ett par torrövningar i Norrland på detta självlysande scenario.

 • Skandalöst att ett officiellt neutralt land som Sverige inte välkomnar en sådan resolution med öppna armar.
  Eller stämmer inte kärnvapenfritt med hemliga(?) planer att gå med i NATO och göra hela Sverige till måltavla vid nästa kärnvapenkrig?
  En måltavla till som Polen, Estland, Lettland etc. tror skall försvara dem när misstänkta robotuppskjutningsplatser istället blir första måltavlor vid konfrontation av USA mot Ryssland. Den ansvarslösa regeringen som står för detta bör snarast avsättas om inte på annat sätt genom folkuppror.

  • Du tror att idioter skulle vara bekymrade över att någon riktar kärnvapen mot dem? Du tror fel. De är mer bekymrade över att vi inte ska ha något klimat om 10 år, för att en agronom utan kompetens på klimat och liten flicka säger det, eller allra mest bekymrade blir de om TV:n skulle slås ut vid kärnvapenkrig så att de inte får se sin allsång eller fottboll innan de går ut och röstar på den psykopat som säger vad de vill höra med spelad medkänsla.

 • Tyvärr förstod jag inte Margots Wallströms förklaring, att först vägra skriva på FN:s konvention mot kärnvapen, en handling som man sedan skall agera emot? Men detta är nu cutum i Löfvens regering, vackra ord i teorin och om något över huvudtaget skulle hända i praktiken, så blir utfallet tvärtemot.

 • Vem är förvånad, Sveriges regering har väl de senaste decennierna aldrig brytt sig om vad det egna befolkningen tycker. Så fungerar det i en demokratur.

 • Varför inte skriva klartext: Sverige viker sig som lydig vasallstat till USA, krigshetsarnationen.

  • Varför? Sanningen behandlas som en fiende även om den är vår bästa vän. Det idiotiska folket ogillar också sanningen. De vill mestadels bara titta på allsång och fotboll innan de går ut och röstar. Folk är djävligt korkade. De kommer inte ens fatta hur korkade de är när svampmolnen tornar upp sig på himlen. INGET kommer få dem att samverka mot de här Dr Strange-love-psykopaterna. Det kommer enbart förstärka det indoktrinerade rysshatet. Folket är fruktansvärt korkat. De vill inte ens bli intelligentare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *