Ny studie indikerar att Parkinsons sjukdom kommer från magtarmkanalen

1
67
Substantia nigra pars compacta har betydelse för Parkinsons sjukdom. Illustration: Bruce Blaus. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons
Substantia nigra pars compacta har betydelse för Parkinsons sjukdom. Illustration: Bruce Blaus. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons

FORSKNING. Studier vid Johns Hopkins University indikerar att patogena proteiner kan vandra via vagusnerven från mag-tarmkanalen till hjärnan, vilket kan resultera i Parkinsons sjukdom. 

Forskare vid Johns Hopkins University School of Medicine har i försök på möss kunnat bevisa att defekta proteiner kan vandra från tarmen till hjärnan. Studien publicerades den 26 juni 2019 i den medicinska journalen Neuron.

Holistic LactoVitalis - Mjölksyrabakterier för hela familjen
Holistic LactoVitalis – Mjölksyrabakterier för hela familjen

Det har länge varit känt att Parkinsons beror på att nervceller i mellanhjärnan dör. Ju fler celler som dör i mellanhjärnan desto svårare får patienten att kontrollera sin kropp. Den drabbade förlorar balansen. Det blir svårare att gå, gripa, svälja och tala. Med tiden blir symptomen allt mer svåra. I slutet av sjukdomsförloppet är det autonoma nervsystemet angripet och det leder ofta till döden.

Nu tror forskare att bortfallet av nervceller i hjärnan beror på att muterade proteiner av typen alfasynuklein. Normalt finns dessa proteiner i friska nervceller och deras funktion är att fungera som transportproteiner, men om de förändrats kan de istället bli mycket skadliga, särskilt för nervceller i området “substantia nigra pars compacta” (SNc) som finns i kärnan av mellanhjärnan.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Ett steg i rätt riktning. Fler och fler studier pekar på att många kroniska sjukdomar beror på mun och magtarmkanalen.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här