DEBATT. Varje sommar blir allmänheten föremål för påtryckningar att ta TBE-vaccin. En professor emeritus från KI och en pensionerad docent skriver i Läkartidningen att två redan fullvaccinerade personer ändå fick svår TBE med livshotande symtom. Han är tveksam till att Sverige inför TBE-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet. 

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Andre Karwath. Licens: CC BY-SA 2.5, Wikimedia Commons

Bengt Fagrell - privat foto
Bengt Fagrell – privat foto

Bengt Fagrell som är professor emeritus från KI och Gustaf Bergstrand, pensionerad docent, neuroradiologi, skriver i Läkartidningen sommaren 2017 att epidemiologiska och ekologiska studier på TBE-viruset och fästingbitna personer åren 2008–2009 i södra och mellersta Sverige, Umeå och på Åland visade att endast 0,2 procent av fästningarna bar på TBE-virus.

Fagrell skriver att det: “visar att risken att bli biten av en fästing som bär på TBE-virus är extremt låg även i högriskområden”.

Att bli biten av TBE-fästing betyder dessutom inte att den bitne utvecklar svåra symptom.

Fagrell och Bergstrand anser ändå att de som bor i högriskområden bör vaccinera sig.

“Sammanfattningsvis anser vi att TBE-vaccination i Sverige enbart bör ske i högriskområden. Vaccinationen förhindrar inte en reinfektion, och om detta inträffar är risken påtaglig för värre symtom än om man inte är vaccinerad.”

TBE-vaccin kan innehålla levande virus

Det som komplicerar situationen är att en del personer som redan är fullvaccinerade med TBE-vaccin ändå kan drabbas av fästingburen encefalit (TBE). Inom vaccinationsskeptiska kretsar menar man att TBE-vaccin kan innehålla aktivt virus eftersom det anses vara omöjligt för vaccintillverkarna att garantera att alla “batcher” är fria från levande smittämnen. Kritiken handlar om att dessa vaccinsprutor sprider sjukdomen istället för att som förväntat skydda mot den.

Detta betyder att alla fall där personer som drabbats TBE och som samtidigt är fullvaccinerade bör dras bort från statistiken för de totalt antal drabbade, annars finns risken att TBE-infektioner tycks öka i samhället när det själva verket är vaccinationerna som i vissa fall sprider sjukdomen.

I Slovenien redovisas klart oroande resultat, skriver Fagrell och Bergstrand.

“Av 2332 patienter smittade med TBE-virus var 39 (1,7 procent) vaccinerade”.

 Artikelförfattarna nämner även svenska fall:

“Vi är inte infektionsläkare, men har erfarenheter av svår TBE hos två fullvaccinerade personer. Bägge insjuknade i livshotande symtom som krävde långvarig sjukhusvistelse med intensivvård, respiratorbehandling och drygt årslång rehabilitering.”

Det är ovanligt att läkare och insatta akademiker uttrycker tvivel om vacciner i Sverige. En expert som uttalar sig i tidningen VN i juli 2019 menar att många vaccinerar sig i onödan med TBE-vaccin. Denne skriver att:

Man bör vara medveten om att informationen som står där kommer från läkemedelsföretag som vill sälja sin produkt.”

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
9 oktober 2019 kl 07:03

Att läsa om fästingar som biologiska vapen och smittspridare:
http://www.lymebook.com/plum-island

Savalle
Savalle
Gäst
24 juli 2019 kl 20:16

Du menar Enby?

Erik Enby behöver vi kämpa för!

Upprättelse, erkännande och Nobelpris i Medicin.

En annan
En annan
Gäst
24 juli 2019 kl 19:58

Här vill jag bara, i all enkelhet rekommendera boken
Mina mikrober och jag, av förf. ED Yong.
Om baciller, bakterier och svampar, hur symbiosen fungerar, på vilka premisser…
Han reser runt i världen med sin tops, ständigt beredd på allsköns fager och annat hot mot oss människor, jag lovar, efter att ha läst boken ser ni helt annorlunda på pyttelivet. Anby borde ha ett nobelpris i medicin.

Ingrid
Ingrid
Gäst
24 juli 2019 kl 08:54

Vårt naturliga immunsystem har vi av en god anledning! Det konstlade “påhittet” med vaccinationer mm – inverkar ogynnsamt på vårt naturliga immunförsvar… Denna forskare är mycket intressant, kolla gärna igenom hela hennes internetsida, framförallt önskar jag hänvisa till hennes e-book (men det finns också en grundläggande föreläsning att ta del av): http://www.tetyanaobukhanych.com/vaccine_illusion.html

Savalle, jag fann nyligen även en annan äldre intervju (Corbett Report). Den anknyter till det tillstånd som makten önskar att vi befinner oss i. I detta kusligt inspirerande samtal finns mycket att reflektera vidare över: https://www.corbettreport.com/gaslight-flnwo-08/

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Ingrid
24 juli 2019 kl 12:12

Tack, Ingrid, jag har lyssnat på intervjun. Det är väldigt svårt för de allra flesta människor att förstå hur somliga människor kan vara så otroligt hänsynslösa och orsaka så mycket lidande.

[resten av kommentaren är raderad, off-topic]

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Ingrid
24 juli 2019 kl 14:56

Ingrid, min respons på intervjun hittar du hos Peter Krabbe.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Savalle
24 juli 2019 kl 15:39

Savalle, jag gillar att du är “tankeläsare”… Det känns som om historien upprepar sig, eller hur? Faktum är att jag är mycket nyfiken på dina fortsatta kommentarer till just den intervjun!

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
23 juli 2019 kl 22:12

Vi som lever i naturen av och med densamma är aldrig sterila. Vi har alltid allehanda bakterier och virus i vårt mänskliga system. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli även om vi vaccinerar oss och utsätter oss för denna onaturliga och mycket farliga konstgjorda immunprovokation som en TBE vaccinering är.
Fråga gärna en forskare som Eneby om vad det är han ser i mikroskopering av mänskligt blod visst finns där allehanda virus och bakterier och dess restprodukter som vårt immunsystem så effektivt neutraliserat konstigt vore väl annars. Som sagt vi lever i en värld full med smittor och sjukdomar men som vi lärt oss (vårat immunförsvar) att hantera och ofarliggöra.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Kjell Holmsten
23 juli 2019 kl 23:19

Ja, vårt immunsystem ska vi vårda och hålla på topp!

Det är vår bäste, pålitligaste – och fullständigt okorrumperade – läkare.

Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
Gäst
23 juli 2019 kl 21:50

Tusen Tack för fina råd angående skydd mot fästingar!

Viola Janson
Viola Janson
Gäst
23 juli 2019 kl 20:46

Här kommer receptet som i flera år gjort att jag vågat vistas på vårt lantställe vid Bohuskusten. Så fort jag sätter en fot i gräset blir jag angripen av fästingar, så numera har jag alltId Mitt medel på mig och med mig. Koka upp en 1/2 liter vatten. Rör ned en halv kryddburk, typ Santa Maria storlek, med Rosmarin + 1/2 kryddburk Timjan. Stäng av kokandet och låt stå och dra i minst 2 timmar. Sila av kryddorna. Häll vätskan i en sprayflaska och spraya på när du går ut. Bra också till djur. Stryk då på med händerna. Luktar gott och är ogiftigt. Jag LOVAR att det håller de otäcka små krypen borta. Alltså 1/2 av varje. Vatten + Rosmarin + Timjan

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Viola Janson
23 juli 2019 kl 21:44

Toppen, Viola!

Vad bra att vi hjälper varandra till hälsa med enkla, fina tips!

Dessa kryddor, rosmarin och timjan, doftar så härligt också.

Erik Forsman
23 juli 2019 kl 17:48

Har landställe i norra Roslagen – ett här drabbat område vad gäller fästingar. Granar har får runt knuten. Många har hästar osv. Själv kör vi en bryggd var dag bestående av: Gurkmeja, Cylan kanel samt ingefära .Vidare Kolloidalt Silver samt: Cumanda-olja, Artemisia-olja, och Oregano-olja sist men inte mins Lapachobark te (Pau D´Arco) Har själv-botat bland annat Borrelia med detta.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Erik Forsman
23 juli 2019 kl 18:19

Erik, det är mycket intressant det du berättar!! Stort Tack för alla tipsen, absolut någonting att “lägga på minnet”.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Erik Forsman
23 juli 2019 kl 18:30

Tack, Erik, för att du delar med dig av denna kunskap!

Och här är ett par enkla tips för att undvvika bett av fästingar:

På sommarhalvåret går jag nästan alltid barbent i kortbyxor i skog och mark. Jag går i fuktigt högt gräs och över tätbevuxna mossar, men jag har inga problem med fästingar.

Det räcker i regel med att borsta av sig med händerna lite då och då. En fästing behöver rätt mycket tid innan den valt ut en bra plats och biter sig fast.

Ibland tar jag till ytterligare en försiktighetsåtgärd, som även passar för hundar, hästar, katter…och det är jätte-enkelt.

Jag brukar använda ekologisk cocosolja (finns på Willy´s). Den är fast i konsistensen så man kan värma den lite så att den blir flytande. Jag brukar värma den mot huden, för den blir flytande vid cirka 30 grader.

Cocosolja skyddar mot fästingar.

Droppar man i några droppar av den eteriska oljan citroneucalyptus förstärks effekten.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Savalle
23 juli 2019 kl 19:44

Ja tänk vad cocosolja är nyttigt, den kan tydligen till och med användas för att förebygga fästingbett – det visste jag inte! Dock använder jag den mycket till annat! Enkla “huskurer” är alltid värdefulla att få tips om, och särskilt när det gäller “fästingeländet”… Jag fick borrelia för en del år sedan, och det var ingen trevlig upplevelse!

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Ingrid
23 juli 2019 kl 21:34

Ja, Ingrid, naturens apotek är mycket bättre än alla dessa syntetiska symptomdämpande, biverknings-stinna kassa-kor, som virvlar om hela immunsystemet.

Man ska gärna inta lite cocosolja regelbundet.
Cocosolja är toppen för hälsan.
Och cocosolja gör huden jättefin.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
23 juli 2019 kl 16:27

Mycket intressant. En ögonöppnare som heter duga!

Pål BergströmD
23 juli 2019 kl 12:33

Relaterat:

House orders Pentagon to say if it weaponized ticks and released them
https://www.rollcall.com/news/congress/house-orders-pentagon-report-whether-weaponized-ticks

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
23 juli 2019 kl 12:16

Det var en viktig information Torbjörn, tack. För att en infektion av vilken sort som helst skall få skada en människa måste den vara nedsatt i sitt immunförsvar. Att blir nedsatt i sitt immunförsvar kan vi påverkar, genom att undviker stress ( en av de största immunförsvar fiender) därtill hör rädsla, äckel och andra emotionella negativa känslor, strålning, gifter dvs allt som inte gagnar vår kropp . Sedan kommer dålig mat och tryck och slutligen för lite sömn

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
Reply to  Birgit Sjölander
8 oktober 2019 kl 23:17

Icke rotfyllningar att förglömma.