FBI anser att konspirationsteoretiker kan vara terrorister

publicerad 4 augusti 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Guy Fawkes

KONTROVERSIELLT. Amerikanska FBI har för första gången identifierat konspirationsteorier som inrikespolitisk terrorism, enligt ett dokument som Yahoo News först rapporterade om. Insidern QAnon pekas ut som ett typexempel på denna form av inhemsk terrorism. Trump har hänvisat till QAnon minst 20 gånger på Twitter.

Dokumentet som är titulerat "Conspiracy theory-driven domestic extremists" är daterat till den 30:e maj 2019 menar att risken finns att konspirationsteoretiker eller följare till de som driver dessa teorier potentiellt kan utföra våldshandlingar i samhället.

En syfte med att gå ut med denna varning handlar om att förebygga spridningen av udda teorier inför USA-valet 2020. FBI anser att falska konspirationsteorier drivs på av verkliga konspirationer:

"The bureau said another factor driving the mounting threat is “the uncovering of real conspiracies or cover-ups involving illegal, harmful, or unconstitutional activities by government officials or leading political figures.”" - New York Post

"The document lists several instances of criminal activity by believers in such theories, first describing a standoff between police and a Qanon follower in Tucson, Arizona, who falsely believed a local homeless encampment was a child sex trafficking location." - NBC News

FBI dokumentet når ytan efter att FBI sedan en tid utsatts för påtryckningar att förklara hur myndigheten anser att inhemsk terrorism ska definieras.

Källor

Relaterat