Debatt: Jordbrukspolitik för bondeavveckling!

publicerad 21 augusti 2019
- Hans Sternlycke
Ekologisk odling - Naturligt jordbruk - Foto: Crestock.com

RECENSION & DEBATT. Det har varit en mycket medveten politik under hela 1900-talet som gjort att vår självförsörjning med livsmedel försvunnit visar Thomas Gunnarson med många belägg och citat i sin bok “Jordbruk – Delete” på Vulkans förlag. Småbönder har setts som ineffektiva, och industrin har behövt arbetare.

Text: Hans Sternlycke

Bok: "Jordbruk - Delete". Bild: Vulcan Förlag.
Bok: “Jordbruk – Delete”. Bild: Vulcan Förlag.

På 70 år under 1800-talet tredubblades åkerarealen. Efter 1870 var det industrialiseringen som stod för näringslivets expansion. Att en fjärdedel (1,2 miljoner) av svenskarna utvandrade fram till 1920 minskade inte välståndsutvecklingen

Erkännandet av aktiebolaget som självständig juridisk person med samma rättigheter som en fysisk person men utan motsvarade skyldigheter och socialt ansvar skapade globalism, karteller och monopol. Det förändrade jordbrukets villkor. En annan avgörande förändring var uppfinningen av konstgödseln. Det skapade en stor kemiindustri och möjliggjorde storskalig djuruppfödning på importerat foder, och skogsbygderna med naturligt bete slyades igen. Näringscirkulationen mellan djur och åker och mellan stad och land bröts. Den brutna näringscirkulationen utarmar jorden.

Efter hungern under första världskriget kom 1930-talet med avsättningsproblem för jordbruket. Under andra världskriget gällde det folkförsörjning och statlig styrning att odla mer säd och potatis och minska animalieproduktionen. 1947 års jordbrukspolitiska beslut innebar att överföra landsbygdens arbetskraft till industrin. Småbruket skulle bortrationaliseras.

På 1950-talet pressades jordbrukspriserna av stora exportöverskott från Amerika som hade bördig jord och kraftig mekanisering. USA tvang 1962 de europeiska länderna att ta bort importavgifterna på mellanskillnaden mellan europeiskt pris och världsmarknadspriset för djurfoder. Det resulterade i överskott på jordbruksprodukter i Europa, och att man införde den amerikanska djuruppfödningsmodellen på soja och majs och stordrift i stället för betesdrift.

Med oljekrisen 1974 tog den billiga energin slut. Priset tiodubblades. Missväxt och felslaget fiske utanför Peru, som normalt gav 70 procent av fiskmjölsproduktionen, höjde världsmarknadspriset på jordbruksprodukter. Med ekonomiskt stöd till oljeväxtodling, som steg nära. tiofalt, försökte man kompensera för sojabristen. Det gav upphov till sojakriget som USA vann efter 15 år.

Med högproteinkällor som soja var fodret inte begränsningen för djurproduktionen, utan djuren. Man fick en annan avel. Med industriell djuruppfödning skulle bönderna kunna konkurrera. Kriteriet för gott djurskydd blev produktionsförmåga och inte livsår.

Reagans nyliberala marknadsekonomi, Reaganomics, med gynnande av bolagsintressena på 80-talet är styrande än i dag. För jordbruket innebar detta enorma exportsubventioner för att dominera marknaden. Priserna pressades ner.

Landsbygdsbefolkningen i USA minskade ytterligare. Både i Europa och tredje världen drevs bönder bort. Så småningom ersattes Europas strävan efter självförsörjning med amerikansk modell under namn av frihandel. Blair House-uppgörelsen 1992 med USA innebar en globalisering och exploatering av landsbygden över hela världen styrd av storbolagen. Flagrant är Monsanto Protection Act som gör Monsanto straffria.

Idag finns det kvar 15,000 fungerande jordbruk. 2017 års Livsmedelsstrategi innehåller retroutopiska drag. Det enda som skiljer den från 1967 års beslut, är att nu finns inte den sociala dimensionen med – inkomstmålet för bönderna. Thomas Gunnarson har gjort en nyttig genomgång av ett och ett halvt århundrades jordbrukspolitik som är okänd för de flesta, men nödvändig för att förstå dagens situation.

Text: Hans Sternlycke


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Jordbruket
Stöd NewsVoice 2024
 • Det är ett politiskt misslyckande och en felaktig väg som jordbruk och jordbruk har I Sverige. Politiker har inte haft kunskap om biologi som påverkar djur och växter. Pengar har inte getts till forskning till nya trädgårdsmaskiner som är lämpliga inom ekologisk odling. Den socialistiska ideologin gick emot privat ägande varvid 10000 tals småbönder fick sälja sina gårdar och de större gårdarna blev större.

  Idag finns ingen lantbruk och trädgårdsskola kvar i kvinnersta Örebro där politiker inte har kunskap om jordbruk och trädgård om hur vi kan utveckla näringen i Sverige. Folk skriker efter närodlat men politiken hindrar ekonomiskt att försörja jordbrukare och trädgårds odlare. Jag ger Förslag att ge någon typ av försörjningsstöd till dessa jordbruk och trädgård odlare som inte uppnår en skälig ekonomisk inkomst.

  Det är stadens invånares ansvar att försörja de som producerar mat på åkrarna. Låt oss säga ett minimum är 5 ha trädgårdsland eller minimum 10 ha jordbruk om inte det ka is a producera en inkomst på skälig levnadsvillkor så bör dessa kompenseras av statens skatt då det är politiker som styrt utvecklingen. Att politiker inte ser detta är ett misslyckande.

  • Ronald Heino, jag håller verkligen med Dig, det är stadens invånares ansvar att försörja de som producerar ekologisk mat på åkrarna. Att få ha närproducerad mat gynnar vår hälsa, men då måste det också till fler lantbruksskolor än idag, många har ju lagt ner, eller så har inriktningen blivit en annan, såsom att utbilda inom djurvård tex. Mer odlingsbar mark, kanske dags att riva upp gamla olönsamma golfbanor? Idag utbildas det folk till “förbannelse” inom datorteknik… att “klämma ut en ätbar och nyttig morot ur en dator, det kan man ju försöka med”.

 • Vad de allra flesta glömmer bort är att den jordmissbrukspolitik som bedrivs startades av vilka då? – oljefamiljen Rockefellers. Stordrift, rovdrift och monokultur baserad på olja. Oerhört tunga maskiner som kompaktar jorden så att inget, varken vatten, syre eller näring tar sig ner i jorden – konstgjödsel nödgas därför.

  Ett ypperligt positivt motbevis är Ridgedale Permaculture Farm i Västra Ämtervik utanför Sunne (Richard Perkins & Yohanna Amselem et co.) vilka bedriver ett brukande av jorden som följer naturen efter permakulturens principer. De har en blomstrande verksamhet.

  Jorden var kompakt, arm och näringsfattig när de flyttade in på gården 2014. Nu har de byggt på med jordlager runt 50 cm med näringsrik kompost.

  Framgångsrikt företag!

  Till artikelförfattaren: lyft fram det POSITIVA istället!

  För nyfikna, gårdens YouTube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UC3111rvadtBPUY9JJBqdmzg

 • Att vara bonde måste väl vara lönsamt, annars hade väl inte Göran Persson blivit en av dom? Men på vilket sätt är han bonde? Det kan man fråga sig…Jag tänker tillbaka på min barndoms somrar, att få vara med korna, hoppa i höet, åka häst och vagn när skörden bärgades, vara med att slå hö, vara på traktorn och plöja, det var fint då att vara bonde, på gården fanns det ägg, smör, mjölk, grönsaker och potatis till försäljning, alla hade inte gårdsbutik men många hade försäljning, och det var obesprutat allt som såldes…

  Sverige är ett fantastiskt land när det gäller att ha en totalt självförsörjning, i vårt land finns precis allting vi behöver, utom de rätta politikerna…som kan ta hand om vårt land…vi har vårt hav för fisken, skogen, för papper och byggmaterial, och dessutom rekreation, vatten för elförsörjning finns via våra älvar, mineraler i våra berg, så visst skulle vi kunna överleva på våra egna naturtillgångar? Men nu äger vi ju knappt inte vårt land Sverige själva längre…

  Jag blir så ledsen hur detta fantastiska land har raserats…utav hjärnor, som bara ser till sin egen byxficka. Nu kommer snart det genmanipulerade att ta överhanden, måtte vi kunna kräva av Svenska staten att slippa ta in detta vansinne.Men vad hjälper det när våra grödor och grundvatten är besprutat av “dåligt regnvatten”, där korna får i sig det gräset som är välsignat av samma konstgjorda regn. Ja, vad lämnar vi till våra efterkommande generationer?

  Politiker VAKNA!

 • Tack, Hans Sternlycke, för en intressant text/recension. Information/historia hjälper till att öppna människors ögon ..och sinnen. Mindre lantbruk behövs med gräs-betat kött, smör, ost etc.
  Jag växte upp i en Skåne-by med lantbruk i ‘alla väderstreck’ och har många minnen från 50 och 60 -talen med dess stora förändringar – inte minst när det gäller alla gifter som har påverkat bl.a. min egen hälsa. Minns att det vid ett tillfälle (tidigt 70-tal) då åkrarna runt mitt hem besprutades (med flyg) mot coloradobaggen och hela vår (eko-)trädgård ‘råkade’ också sprayas – fruktträd, bärbuskar, grönsakslandet, min örtagård ..allt! Detta skedde för att vinden blåste åt ‘fel håll’ men det tog piloten inte hänsyn till. Visserligen erbjöd sej bonden att betala för all skörd vi skulle ha haft – vi fick kasta all skörd det året. Jag blev dessutom sjuk och fick bo ‘borta’ ett tag. Man-made syntetiskt elände.. nej tack! Ekologiskt är enda vägen!

 • Socialister/miljöpartister har aldrig respekterat landsbygdsbefolkningen och deras synpunker.
  Deras huvudorganisation LRF har dessutom alltid gått socialisternas ärenden.
  Rätten till LIV och EGENDOM är en MYT och rösterna är inget värda. Precis som socialisterna vill ha det i Sverige och rätt var det är gapar hyllorna i matemplen tomma. Då är allt kunnande borta eller i sämsta fall kommer det diktat från skattefinansierad oavsättliga tjänstemän. Vem vågar ändra på det?

 • Skademinimering miljöpartiet? Efter skämskampajer mot skattebetalarna finns kanske visst hopp om att miljöpartiet återgår till sina rötter utan att hojta vargen kommer om klimatet eller gulla med islam för att få röster. Nåja tanken med miljöpartiet var god från början men har urartat fullständigt när ni kom in i riksdagen. Om ni fortsätter på den inslagna vägen med bl.a klimatfacism hoppas jag att ni manövreras ut till historiens avskrädeshög. För övrigt passade inte Lennart Bengssons bok in riktigt i partiets nuvarande politik tydligen fast han är sakvetare på riktigt men Rockström, agronomen är den vassaste kniven i lådan?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *