Debatt: Är köttätande vettigt för hälsa och miljö?

publicerad 23 augusti 2019
- TV Hälsa
Tyrannosaurus Rex. Foto: Jim Tsorlinis. Licens: Pixabay.com (free use)

En debatt på TV Helse handlar om huruvida kött är ekologiskt och hälsosamt. Kerstin Unger-Salén menar att vad som skapar miljöproblem i naturen ofta även skapar sjukdomar. Hon menar att köttätande leder till tjocktarms- och ändtarmscancer. Per Melin anser att Salén inte skiljer på konventionell uppfödning av djur och naturlig ekologisk produktion. Han menar att köttätande kan vara mycket hälsosamt.

Ingress: NewsVoice | Bild: För en Tyrannosaurus Rex är svaret självklart. Foto: Jim Tsorlinis. Licens: Pixabay.com (free use)

Klippt från de två debattartiklarna:

“Det är ingen tillfällighet att de länder i Europa vars animaliska produktion och konsumtion är som högst, såsom Nederländerna, Norge och Danmark, Australien och Nya Zealand, kännetecknas av högre fall av kolon och ko-rektal cancer, under det att underutvecklade länder har lägre incidens (förekomst).” – Unger-Salén

“Att kött, tillsammans med övriga ätliga delar på djuret, och mjölkprodukter, i sig själva skulle vara dåliga för hälsan stämmer helt enkelt inte. Naturligt och ekologiskt framtagna, så tillför de tvärtom en mängd nyttiga och för människan lättillgängliga näringsämnen…” – Melin

“Industriframställda köttprodukter klassificerades i grupp 1, cancerframkallande för människor. Det här uppmärksammades mycket när det kom ut och köttindustrin gick naturligtvis i taket. Faktum kvarstår att det är väldokumenterat i vetenskapligs studier, i böcker och artiklar att det bästa sättet att läka cancer är att avstå från att äta kött under läkningstiden och minska konsumtion om man vill förebygga densamma.” – Unger-Salén

“Animalier kan vara en viktig del av en cancerdiet, så länge de inte konkurrerar ut effektiva cancerterapier. För personer som inte mår bra av vegetabiliska protein- och fettkällor är de till och med nödvändiga. Intag av rå lever är erkänt välgörande vid cancer. Budwig-dieten, som består av mjölkprodukten kvarg, alternativt keso med låg fetthalt, mixad med linfröolja, är en av de effektivaste behandlingar mot cancer som vi känner till.” – Melin

Läs själv och kommentera efter egen bedömning i artiklarna:

Debatt: Varför är tjocktarms- och ändtarmscancer vanligare i högindustrialiserade utvecklingsländer?

Replik: Naturligt, ekologiskt kött är nyttigt för människan och bra för miljön

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice