Onaturlig matproduktion skadar hälsa och miljö till skillnad från ekologisk

1
Skotsk höglandsboskap. Foto: Hussain Ibrahim. Licens: Unsplash.com (free use)
Skotsk höglandsboskap. Foto: Hussain Ibrahim. Licens: Unsplash.com (free use)

REPLIK. Livsmedelsindustrin älskar när vi fastnar i diskussioner om huruvida det är kött eller vegetabilier som är nyttigt/farligt. Med dessa förhalar vi nämligen allmänhetens förståelse av hur en verkligt hälsobringande kost ser ut. Följden blir att opinionen mot och utfasningen av livsmedelsindustrins naturvidriga och hälsovådliga matproduktion ytterligare fördröjs.

Text: Per Melin

Debatten:

Absolut viktigast är att onaturligt framtagna animalier och vegetabilier helt försvinner och ersätts av mat som har fötts upp respektive odlats på naturens villkor. För det krävs lagom stora lantbruk med balans mellan djurhållning och odling.

Följaktligen är påståendet: “av solidariska skäl kan vi minska köttkonsumtionen” irrelevant och lika missvisande som “av solidariska skäl kan vi minska konsumtionen av vegetabilier”. Animalier och vegetabilier har båda sina givna platser i produktionen av mat och den optimala balansen dem emellan bestäms av naturen.

Att inte blanda äpplen och päron

Det är viktigt att vi i debatten om vad som är bra mat genomgående håller isär riktigt kött och fulkött. Kött från naturligt ekologiskt uppfödda djur är inte alls samma sak som kött från konventionellt uppfödda djur. Samma förhållande gäller mellan naturligt ekologiskt respektive konventionellt industriellt framodlade vegetabilier. Den konventionella odlingen är lika skadlig för människan, djuren och naturen, som den storskaliga industriella djurhanteringen.

Läs hela repliken i TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Helena
Helena
Gäst
1 september 2019 kl 10:14

Tack för artikel om att det viktiga är näringsvärdet i maten och inte om det ska vara “vegetariskt eller kött”. Alla människor mår inte självklart bättre av vegetarisk mat – t ex de som har 0-blod och inte kan tillgodogöra sig vegetarisk kost lika bra som de som har andra blodgrupper. (Det insåg till och med Karl-Otto Aly en gång efter 20 års verksamhet med endast vegetarisk mat på Tallmogården) Maten vi äter är ju det som bygger upp vår kropp och har vi olika blodgrupp betyder det att vi måste tillgodose vår kropp efter blodgruppens preferenser. Blodgrupp 0 kommer ifrån jägar-släktet.

Hur får vi genomslag för detta med näringsvärdet i debatten så att vi inte fastnar i det enkelspåriga “vegetariskt eller kött”???