Mohamed Omar: När det brinner i Mellanöstern, kan det också brinna här…

publicerad 21 oktober 2019
- av NewsVoice
Bilbrand. Foto: NewsVoice.se

DEBATT. “Invasionen i Syrien och reaktionerna i Sverige visar att konflikterna i invandrarnas hemländer riskerar att fortsätta här. När det brinner i Mellanöstern, kan det också brinna här. Helt enkelt för att Mellanöstern numera finns här.” Det skriver Mohamed Omar med bakgrund som muslim.

Text: Mohamed Omar | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Mohamed Omar - Wikimedia Commons, CC BY 2.5
Mohamed Omar – Wikimedia Commons, CC BY 2.5

Efter den turkiska invasionen av norra Syrien har vi sett hur flera personer med kurdisk bakgrund i Sverige engagerat sig i debatten. Det är det tydligt att dessa är starkare berörda av vad som händer i området än den genomsnittlige svensken. Jag har inget att invända mot detta. Även jag, som har noll kurdisk bakgrund, sympatiserar mer med den kurdiska sidan i konflikten med stormakten Turkiet.

Men, reaktionen hos dessa personer, som skriver debattartiklar, demonstrerar och skriver emotionellt laddade postningar på sociala medier, visar samtidigt att bakgrund har betydelse. Det är inget man släpper när man går över gränsen. Det gäller svensk-kurderna och deras band till hemlandets (ett land är inte samma sak som en stat) kultur, språk och historia. Och det gäller också andra nysvenskar. Den islamiska fundamentalismen som växer i Sverige är helt och hållet en följd av invandringen. Det är inte Anders och Anna som konverterar i stora skaror.

Åsa Romson, före detta språkrör för Miljöpartiet, hävdade under en debatt i riksdagen 2012 att alla som åker tunnelbana i Stockholm är svenskar:

”Att säga att man inte kan vara svensk för att man har en annan kultur än det vi skulle kalla den historiskt svenska i Sverige provocerar mig ganska mycket. När jag går omkring i Stockholm till vardags och möter de invånare som bor och lever här tycker jag nämligen att alla som åker på tunnelbanan är svenskar.

Sedan är vi olika, och det är jag väldigt glad för. Vi har olika kulturell bakgrund, vi har olika kön och vi har olika preferenser. Vi är dock alla svenskar när vi sitter där i tunnelbanan. Man kan vara invandrare och svensk; man kan vara svenskamerikan eller svensksomalier.”

Men det är inte ens alla som åker tunnelbana i Stockholm som är svenska medborgare, och bland dem som är medborgare är det inte alla som känner sig som svenskar.

När jag var muslim och gick i moskén minns jag ständiga bråk om kurder och araber, iranier och araber, sunniter och shiiter, Assad, Saddam och Khaddafi. Varje gång det hände något i hemländerna, blossade diskussionerna och grälen upp i moskéerna.

Personer med bakgrund i den arabiska, sunnitiska gruppen från Syrien, personer som sympatiserar med den det väpnade upproret mot Assad, har också engagerat sig i den svenska debatten. Vi kan titta på exemplet Yasir Al-Sayed Issa som nyligen skrev i Svenska Dagbladet under rubriken: ”Kurdiska gerillan är inga hjältar i Syrien”. Han försvarar den turkiska invasionen, som han menar inte ens bör kallas för en invasion. Artikeln väckte ilska bland personer med kurdisk bakgrund på sociala medier.


Invasionen i Syrien och reaktionerna i Sverige visar att konflikterna i invandrarnas hemländer riskerar att fortsätta här. När det brinner i Mellanöstern, kan det också brinna här. Helt enkelt för att Mellanöstern numera finns här.


Den storturkiska staten

I början av februari 2016 blev en person med kurdisk bakgrund nerskjuten i Fittja i Stockholm i samband med ett en konfrontation med turknationalister.

Och den 9 april samma år höll Turkiska Riksförbundet möte på Sergels torg i Stockholm. Förbundets vice ordförande Barbaros Leylani uppmanade till mord på armenier. ”Turken vaknar!” skrek han. ”Armeniska hundar bör akta sig! Död åt armeniska hundar! Död! Död! Död!”.

Talaren fortsatte att tala kärleken till fosterlandet. Han gav sedan uttryck för en storturkisk tanke om att alla folk som tillhör den turkiska folkgruppen ska enas i ett land. Med ”fosterland” menade han inte bara det nuvarande Turkiet utan alla områden som bebos av etniska turkar. För att förverkliga den storturkiska staten kan blod komma att flyta, tillade han.

Denne man innehar svenskt medborgarskap. Och han åker sannolikt på tunnelbanan.

Jag minns turkupploppen i Rotterdam i Holland i mars 2017. Tusentals turkar (flera av dem sannolikt holländska medborgare) viftade med turkiska flaggor och skanderade Allahu akbar medan de drabbade samman med polisen. Man skulle kunna tro att scenerna var inspelade i Egypten eller Syrien under den så kallade “arabiska våren”, då upphetsade massor tågade ut från moskéerna och krävde regimernas fall. Vem kan idag förneka att Europa allt mer börjar likna Mellanöstern?

När vi talar om kriget i Syrien, eller om kriget i Irak, eller om konflikter i Libanon, ja, då talar vi shiiter och sunniter, om kristna och muslimer, om kurder och araber. Då vet vi att dessa kategorier spelar roll. Men när vi talar om Sverige, då ska låtsas att alla bara är svenskar.

Text: Mohamed Omar. Klicka här för att gilla Mohameds sida på Facebook. Du kan stödja hans arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Mohamed Omar
 • I grunden är det samma företeelser vi ser på en hajpad börs – pump och damp.
  Bygga upp. Spekulera i stigande vinster. Rasera. Använd samma vinster till att spekulera i billiga priser, och så börja om någon annanstans. Folk här och i andra länder går på samma trix hela tiden, om och om igen.

  Sanningen ser så ut. Det är en fusion mellan lättkorrumperade politiker, marknadsekonomi, media och de tunga bank- och finanseliten.

 • Vi måste gå tillbaka till slutet av första världskriget för att förstå dagens Mellanöstern. Dessa fiktiva stadsbildningar var skrivbordskonstruktioner, där man helt frank drog linjer och streck över en karta och proklamerade att här, här ska det och det landet ligga med dessa gränser; och så tvingades olika folkgrupper och klander in i samma land. Storbritannien såg naturligtvis till att de lade under sig de göttaste bitarna med mycket olja. För att komma tillrätta med alla motsättningar och konflikter, konkurrerande de hårdföraste diktatorerna om makten i landet, med oljepengar som morot om dem var vänligt sinnade till väst. Dessa länder utvecklades till stenhårda diktaturer, som håll de olika religiösa grupperna och klanerna i schack. I samma stund som man drev bort Saddam Hussein ur Irak föll landet samma av de kaos som bildas när det inte finns en stark centralmakt med våldsmonopol som kuvar alla dess inre konflikter.

  I Sverige gör vi samma sak, fast minus den starka militärdiktaturen. När landet faller samma och upplöses, kommer folket att resa sig och kräva just precis vad herrarna bakom massinvandring vill, nämligen göra om landet till, en inför dem vänlig sinnad, diktatur som utlyser undantagslagar – det är mycket lättare att styra ett sådan land, än en fungerade demokrati. Lotten har fallit på Sverigedemokraterna. De är SD som kommer att upphäva demokratin och införa diktatur när dem får egen majoritet eller snudd på.

  Planen är att medierna ska låssas vara anti SD, så det uppstår en gap mellan etablissemang och folk. SD skulle aldrig få de röstantal utan denna charader. Jag vet det, man faller tidvis ändå till föga inför skådespelet. Det är orsaken till att SD är så försiktiga. Dem kommer att få makten i vart fall, varför då förhäva sig. SD och globalisterna delar samma agenda, liksom de övriga politiska partierna. Skulle vi få ett verkligt folkligt upplyst parti, skulle de krossas ögonblickligen. Dem är så nära målet nu. Därför har jag aldrig röstat på SD.

 • Kort historia:

  Jag är född i Sverige av Svenska föräldrar. Uppväxt från 4 års ålder till 13 i LA. Medelklass villaområde i Santa Monica. Flyttade tillbaks till Sverige 1973 med familjen. Under tiden i USA, var mina grannar & lekkamrater, svarta, vita, gula, bruna / judar, katoliker, kristna etc….. En kort period vid 14 års ålder ( 1974 ), åkte familjen till Liberia i Västafrika där min Far fått jobb hos LAMCO uppe i Nimba-bergen vid järnmalmsbrytningen. Ett märkligt, nästan nyfeodalt samhälle hade byggts upp där i västerländskt manéer, där det 10 år tidigare hade stått stråhyddor, och de olika stammarna fortfarande hade 1000-åriga konflikter.

  Ca 5 år efter hemkomsten till Sverige, började järnmalmen ta slut och bolaget (den västerländska civilisationen) började packade sina väskor och åkte. Det dröjde inte länge efter tillbakadragandet, förrän de gamla stamkrigen återupptogs. Nu med den skillnaden att istället för primitiva vapen, hade faktionerna/stammarna moderna vapen.

  Historieskrivningen berättar att 1:a Liberianska inbördeskriget började 1989. Mitt minne säger mig att det började 1985 i mindre skala ute i landsbyggdsområdena & djungeln.

  Poängen med detta är, DET ÄR INTE RIMLIGT ATT BEGÄRA AV EN KULTUR SOM I SIN GRUND ÄR STAMORIENTERAD, ATT INOM EN GENERATION FÖRÄNDRAS I GRUNDEN! Det är tusentals år av kollektiv kulturellt tryck som ligger bakom. Den kraften omvandlar man inte i brådrasket. Det tar ett minimum av 5 generationer förutsatt att det nya samhällets/landets interna förståelse och undervisnings logistik fungerar.

  Det finns säkert de som läser detta som får en fläkt av gamla “rashygienstankar”. Men jag menar inget ont gentemot dessa människor. De var mina vänner och grannar, och upplevelserna med dem har gjort mitt liv rikare. Men, mina erfarenheter gör det också möjligt för mig att abstrahera och extrapolera fysisk/emotionell samhällhällsdynamik/populationer.

  Jag har jobbat med människor ifrån dessa nya krigsområden; Syrien, Irak, norra Afrika i några av de s.k. no-go-zonerna här i Stockholm. Hjulsta, Tensta, Rinkeby. Jag känner attityderna, såren, kulturen. Och den förändring/omvandling som Sverige försökt åstadkomma på så kort tid och med så stora volymer, är inte möjligt utifrån mina erfarenheter.

  Sverige har inte bara varit naiv, den har betett sig obalanserat och korkat.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsta_liberiska_inb%C3%B6rdeskriget
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Liberian_American_Swedish_Mining_Company

 • Jag har alltid tyckt det är konstigt när till exempel icke-svenskar demonstrerar mot eller för något som berör deras hemländer – i Sverige.

  • Än märkligare bli det när Özz Nûjen är emot svensk nationalism, men för kurdisk nationalism (i Turkiet) från Sverige.

  • Varför är det konstigt? Hade du t ex flytt ditt hemland, men lämnat anhöriga kvar, som nu led under en diktator, hade du och andra utlandssvenskar säkert velat protestera på något sätt, för att skapa opinion.
   Nu när vi har så ofantligt många invandrare, ter det sig rätt självklart att det är en utveckling vi kommer att se mer av.

   Problemet som Mohamed Omar tar upp i artikeln är att olika grupper som låg i fejd med varandra i deras hemländer, nu kommer att bråka med varandra här – ta vi hit Mellanöstern får vi Mellanöstern hit.

   Rätt elementärt. Nu i dagarna gick försvarshögskolan ut i en ny rapport med att parallellsamhället med dess gängkriminalitet samt klanmentalitet blivit systemhotande till sin karaktär. Vilket var planen från början, alltså ursprungstanken med massinvandring var att förstöra, försvaga och traumatisera den svenska befolkningen och dess statsskick.

  • -Ja Åke, i videon kan vi allesamman se detta vänsker PK-vansinne vilket håller på att ta över det lilla förnuft som finns kvar i västvärlden – riktigt sorgligt att se att människor kan förvandlas till dårar så här snabbt.

 • Tack Omar för denna artikel !
  För sanningen om hur Sverige håller på att förändras det måste få komma fram till allmänheten.

  Vänsterfolket vill ta bort allt som är svenskt – för det finns ingenting som är svenskt, säger vänsterfolket !? Märklig inställning, anser jag ! Det verkar som att det ligger en hake bakom deras åsikt. För man undrar ju varför skulle någon överhuvud taget vilja döda allt/ta bort allting som är svenskt ?

  Så vad är det som är typiskt svenskt som vänsterfolket verkar avsky ?

  Den enastående svenska kulturen och historien talar för sig själv.
  Ett land som inte har haft krig på många år.
  Det gamla Sverige kännetecknar lugn och trygghet.
  I Sverige är mutor och hot sällsynt i jämförelse med andra länder.
  Sverige är ett land med ärliga och försynta människor.
  Jämställdheten mellan kvinnor och män har kommit långt i Sverige
  Många svenskar ser inte våld som en lösning i en konflikt.
  Svenskar är ett förhållandevis ödmjukt folk som dansar kring midsommarstången och firar Påsk, Lucia och Jul, i en vänlig inramning.

  Jag tror inte att vänsterfolket ens själva vet varför dom arbetar för mot detta horribla mål ! För dom måste väl ändå förstå, att om hela världen ska bosätta sig i lilla Sverige då kommer allt som är svenskt att ha försvunnit inom 50 år, till förmån för mer kraftfulla främmande kulturer och religioner – ja, då kommer det nog att brinna i Sverige !

  Låt oss säga att en arab med arabiskt namn som nyligen har fått svenskt medborgarskap, men
  han har inte lärt sig det svenska språket och
  han tillåter inte att hans kvinna går ut utan slöja och
  han vet inget om den svenska kulturen och
  han är heller inte intresserad av den svenska kulturen och
  han klagar på den svenska maten och
  han klagar på den svenska frigjorda kvinnan och
  han ondgör sig över det kristna svenska samhället och
  hans önskan är att Sverige en dag ska bli ett muslimskt land

  Jag frågar – Hur mycket svenskt finns det i honom ? – Absolut ingenting – annat än att han har fått svenskt medborgarskap. Men detta är en typisk svensk, menar vänsterfolket !?

  Och jag frågar mig igen – Hur kan vänstern ha ett sådant genuint hat mot allt som är svenskt, ett hat som riskerar att förstöra allt det arbete som många svenska generationer har byggt upp – Detta är för mig en gåta !?

  • En gåta är det inte om man känner till att en sinnessjuk agerar i annan tid än i nuet. Denne kämpar med demoner från förr och tar hämnd på det som finns i nutid. Med gamla tiders straffarbete kände man kanske till detta eftersom hårt fysiskt arbete tvingar individen till nutid.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *