Boken “Syriens tystade röster” gör upp med massmediernas falska bild av kriget

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 7 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Aleppo bombat, Syrien

Bilden som förmedlats av massmedierna om kriget i Syrien är ofullstän­dig eller falsk. Det hävdar frilansjournalisten Patrik ­Paulov i sin nya bok “Syriens tystade röster”. ­Är ­Syrienkriget egentligen inte ett inbördes­krig, utan ett interventionskrig? Svaret är ja, enligt Paulov, som tar upp Sveriges inblandning.

Bok av Patrik Paulov: Syriens tystade röster
Bok av Patrik Paulov:
Syriens tystade röster

Paulov har genom egna granskningar, vittnen på plats i Syrien, läckta diploma­tis­ka dokument och artiklar i alternativa och etablerade medier funnit att den officiella versionen av kriget, som svenska medier och politiker förmedlat och fortsätter att förmedla än idag, är djupt falsk.

En kärnfråga handlar om den omfattande ut­länds­ka inbland­ningen i kriget från USA:s, Turkiets och flera gulfstaternas sida. Är ­Syrienkriget egentligen inte ett inbördes­krig, utan ett interventionskrig? Svaret är ja, enligt Paulov.

Patrik Paulov tittar även på Sveriges roll, ett lands om anslutit sig till EU:s sanktioner och backat upp en oppositionsrörelse som har deltagit i både en folkfördrivning och mord tillsammans med en terrorist­organisation.

Röster om boken

Fredsforskaren Jan Øberg skriver bland annat följande om om boken:

”Jag är mycket glad för och tacksam över att Patrik Paulovs utomordentliga bok Syriens tystade röster just har publicerats … [D]et är en omfattande, oberoende analys som görs genom att boken i så hög grad har fokus på just Syriens egna människor – vanligt folk som alltid kommer bort i mediebevakningen till fördel för ledarna – samtidigt som Paulov plockar sönder den officiella mediebilden av just stormaktsspelet …

Egentligen gör Paulov inget annat än vad en journalist bör göra: han ställer frågor, gräver där han står och söker dokumentation i stället för att klippa och redigera i huvudsak amerikanska nyhetsbyråer. Han bidrar alltså till folkupplysning, mångfald och debatt.”

Patrik Engellau redaktör på “Det Goda Samhället” skriver:

Johan Croneman om kriget i Syrien - DN.se
Johan Croneman om kriget i Syrien – DN.se

”Folk som liksom jag har så svårt att tolka skeendena i Mellanöstern kan få ledning av Patrik Paulov, före detta utrikeschef på tidningen Proletären, som i boken Syriens tystade röster ger åtminstone några kraftfulla ledtrådar. Kanske är Paulov partisk till Bashar al-Assads förmån. Det kan jag inte bedöma, men Paulov ger ett annorlunda perspektiv som jag sedan 2011 längtat efter att få presenterat.

En sak som förbryllat mig är vem som egentligen stridit mot president Bashar al-Assad. Den officiella linjen i västerlandet har varit att det syriska folket i den arabiska vårens anda reste sig mot förtryckaren Assad, men vem det syriska folket är har jag aldrig fått kläm på.

Att jihadister i olika förklädnader och under olika täcknamn figurerat har varit tydligt, men dessutom har det talats om en liberal och allmänt västvänlig opposition mot Assad som fått enorma mängder stöd från USA (dock att vapnen oroväckande ofta tycks ha hamnat hos jihadisterna).

Paulov – och jag hoppas jag inte feltolkar honom – gör rent hus med dessa föreställningar. Det syriska kriget har hela tiden stått mellan å ena sidan staten, det vill säga Bashar al-Assad och den syriska armén, och å den andra sunnimuslimska jihadister mer eller mindre nära knutna till Muslimska brödraskapet. Det syriska folket har på det hela taget stått på Assads sida och desto mer ju mer de fått tillfälle att betrakta jihadisternas grymma förtryck i de områden de lyckats ’befria’.”

Vittnen på plats i Syrien

Agnes Mariam, abbedissa, Qara, Syrien:

“Nittiofem procent av rebellerna är extrema islamister allierade med al-Qaida. Sanningen är den att västländerna uppmuntrar och stödjer terrorism i Syrien. De stödjer rebeller som håller på att förstöra hela det syriska samhället. Jag menar att väst har ett ansvar för varje civil människa som dödas i Syrien.”

Tony Sayegh, läkare, Aleppo:

“Jag vet att det finns många syrier som flytt till Sverige, så jag skulle vilja passa på att säga till dem att ert land behöver er. Kom tillbaka och hjälp till att återuppbygga det. Syrien är så gott som befriat från terrorister”.

Fadia Restom, exilsyrier, Jönköping:

“Jag skulle vilja ställa alla politiker och journa­lister till svars för allt de sagt och gjort, för alla lögner. De har aldrig lyssnat på oss vanliga syrier. Jag gick i grundskolan och gymnasiet i östra Aleppo. Jag känner min hemstad och mitt folk. Men politikerna och journalisterna har bara lyssnat på den andra sidan.” 

Aleppo bombat, Syrien
Bild: Aleppo, 2012. Destruktion som terroristorganisationen al-Nusra Front tagit ansvar för. Foto: Wikimedia Commons

Utdrag ur boken “Syriens tystade röster”

Patrik Paulov, pressfoto
Patrik Paulov, pressfoto

“Att spegla den utländska inblandningen i kriget är en annan central del av innehållet på de följande sidorna. Det smutsiga spelet bakom konflikten är så massivt och har fått så fasansfulla effekter att det borde granskas och studeras under lång tid framöver.

Det är ett avskräckande exempel på hur det kan gå när rika, mäktiga länder i väst tillsammans med medeltidslika kungaregimer i Mellanöstern bestämmer sig för att störta ett annat lands regering – genom att ösa in vapen och pengar till krafter som går i al-Qaidagrundaren Usama bin Ladins fotspår.

Den i Sverige mest nedtystade delen av denna inblandning utifrån handlar om vårt eget lands agerande. Vid sidan av biståndet till livsviktiga humanitära insatser i FN-regi och det stora mottagandet av flyktingar från Syrien finns mindre kända och mindre smickrande insatser från svensk sida, som när den svenska regeringens representanter deltog på konferenser och planerade att ”skapa demokrati” i Syrien tillsammans med Saudiarabien och andra kungadiktaturer. Eller när svenskt bistånd gick till krafter som bedrev etnisk rensning tillsammans med den av FN terrorstämplade organisationen Jabhat al-Nusra.

Den utländska inblandningen är ett ämne som kommer upp i samtalet med Aleppoläkaren Tony Sayegh i maj 2016.

Om du fick bestämma, vad borde omvärlden göra för att hjälpa Syrien och dess folk att komma bort från krigets helvete? frågar jag honom.”

”…det vi behöver är att USA, Europa, Turkiet och Gulfstaterna lämnar oss i fred och slutar stödja terroristerna. Det borde tas ett beslut i FN:s säkerhetsråd om att andra stater ska hålla sig borta från Syrien och att alla de som stött terroristerna ska bestraffas.

När ni lämnat oss i fred, när ni glömt oss, då är jag liksom de flesta syrier övertygade om att den syriska armén kan skapa fred.”

“Att skeppa in tusentals ton vapen till extremistgrupper som bombat skolor och bussterminaler, förstört infrastruktur och industrier och tystat meningsmotståndare – det har inte bidragit till demokrati, det har inte stärkt respekten för de mänskliga rättigheterna och det har inte skapat bättre levnadsförhållanden.

Kriget och dess fasor går inte att göra ogjorda. Men det finns möjligheter att minska lidandet i Syrien. Det finns möjligheter för ett enskilt litet land som Sverige att snabbt och med enkla medel göra en positiv insats.

När detta skrivs i maj 2019 hörs nödropen inifrån Syrien om akut brist på bränsle, mediciner och andra livsnödvändiga varor. Att lägga till den förödelse och nöd som åtta år av krig orsakat.”

Källa

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice