Behöver man verkligen en surfplatta?

publicerad 7 oktober 2019
- av Underhållning @NewsVoice
Tablet. Foto: William Iven. Licens: Pixabay.com (free use)
Surfplatta. Foto: William Iven. Licens: Pixabay.com (free use)
Tablet. Foto: William Iven. Licens: Pixabay.com (free use)

LIVSSTIL. Behöver du en surfplatta om du redan har en smartphone och en bärbar dator? När den moderna surfplattans ålder infördes med introduktionen av Apples iPad blev surfplattan en pryl som skulle komplettera den bärbara datorn och telefonen.

  • Meningen var att en surfplatta skulle bli vara lika viktig som de andra enheterna, men har det blivit så?
  • Gör surfplattor något du inte redan kan göra om du redan har en bärbar dator eller en smartphone?

Det finns många saker som bärbara datorer gör som smartphones inte kan, till exempel ordbehandling, programvara och webbutveckling. Likaså är det svårt att göra saker som kräver mycket processorkraft, ett fysiskt tangentbord eller en stor skärm. På samma sätt erbjuder smartphones funktioner som din bärbara dator aldrig kommer att erbjuda. Du får kartor med GPS när du är ute och går, underhållning på tåget och möjligheten att ta emot e-postmeddelanden på ett café utan wifi.

Vad är bättre med en surfplatta?

Surfplattor är något mittemellan. Det finns inga grundläggande funktioner en surfplatta kan erbjuda som inte redan finns på smartphones eller bärbara datorer, men gör en surfplatta något bättre än en smartphone? Svaret är absolut, ja. Den kan göra många saker bättre än någon av dessa enheter.

Kartfunktionen är ett exempel. Visst kan du ta din telefon med dig i bilen och använda den som en GPS-navigationsenhet, men kartan är liten. Den stora skärmen på en surfplatta gör appar som Google Maps så mycket kraftfullare. Detsamma gäller för allt med starka visuella element, som filmer och spel. Visst kan du spela spel på Bingo.com och andra typer av spel på mobilen, men de gör sig mycket bättre på en surfplatta.

Surfplattor kan ge dig GPS-kartor när du är på språng och en fullständig webbläsare som är bekväm att använda. Om du är van vid att pekskärmar kan de till och med hantera ordbehandling och fotoredigering. De har bättre batteritid än mobiltelefoner, och de har en större skärm, men i övrigt är det inte mycket nytt.

Smidig surf på webben

Även produktivitetsappar är bättre på en surfplatta, eftersom en större skärm innebär mer plats för alternativ och funktioner. Det gör inte inte att en surfplatta är bättre än en bärbar dator, men det är mycket smidigare när du är på resa eller bara har någon minut över. Nuförtiden är de flesta webbplatser mobilanpassade, så det kan till och med vara lättare att surfa på nätet på en surfplatta än på en dator. Dessutom startar du upp den på en sekund. Det är när du behöver surfa med många flikar öppna samtidigt, och när du behöver flytta information från en flik till en annan som det börjar bli krångligt att använda surfplattan.

Även om surfplattor inte tillför något nytt i ditt liv som du inte redan får med din smartphone och laptop, kan det göra saker lite snabbare och enklare. Det är lättare att läsa tidningen i en surfplatta, och det är roligare att se en TV-serie på en surfplatta än i mobilen. Den kan inte ersätta en dator eller en mobiltelefon, men den kan göra tillvaron lite lyxigare.

Extern skribent

Relaterat

  • Läs mer om teknik i NewsVoice