Behöver man verkligen en surfplatta?

publicerad 7 oktober 2019
- Underhållning @NewsVoice
Tablet. Foto: William Iven. Licens: Pixabay.com (free use)

LIVSSTIL. Behöver du en surfplatta om du redan har en smartphone och en bärbar dator? När den moderna surfplattans ålder infördes med introduktionen av Apples iPad blev surfplattan en pryl som skulle komplettera den bärbara datorn och telefonen.

 • Meningen var att en surfplatta skulle bli vara lika viktig som de andra enheterna, men har det blivit så?
 • Gör surfplattor något du inte redan kan göra om du redan har en bärbar dator eller en smartphone?

Det finns många saker som bärbara datorer gör som smartphones inte kan, till exempel ordbehandling, programvara och webbutveckling. Likaså är det svårt att göra saker som kräver mycket processorkraft, ett fysiskt tangentbord eller en stor skärm. På samma sätt erbjuder smartphones funktioner som din bärbara dator aldrig kommer att erbjuda. Du får kartor med GPS när du är ute och går, underhållning på tåget och möjligheten att ta emot e-postmeddelanden på ett café utan wifi.

Vad är bättre med en surfplatta?

Surfplattor är något mittemellan. Det finns inga grundläggande funktioner en surfplatta kan erbjuda som inte redan finns på smartphones eller bärbara datorer, men gör en surfplatta något bättre än en smartphone? Svaret är absolut, ja. Den kan göra många saker bättre än någon av dessa enheter.

Kartfunktionen är ett exempel. Visst kan du ta din telefon med dig i bilen och använda den som en GPS-navigationsenhet, men kartan är liten. Den stora skärmen på en surfplatta gör appar som Google Maps så mycket kraftfullare.

Detsamma gäller för allt med starka visuella element, som filmer och spel. Visst kan du spela spel på Bingo.com och andra typer av spel på mobilen, men de gör sig mycket bättre på en surfplatta.

Surfplattor kan ge dig GPS-kartor när du är på språng och en fullständig webbläsare som är bekväm att använda. Om du är van vid att pekskärmar kan de till och med hantera ordbehandling och fotoredigering. De har bättre batteritid än mobiltelefoner, och de har en större skärm, men i övrigt är det inte mycket nytt.

Smidig surf på webben

Även produktivitetsappar är bättre på en surfplatta, eftersom en större skärm innebär mer plats för alternativ och funktioner. Det gör inte inte att en surfplatta är bättre än en bärbar dator, men det är mycket smidigare när du är på resa eller bara har någon minut över. Nuförtiden är de flesta webbplatser mobilanpassade, så det kan till och med vara lättare att surfa på nätet på en surfplatta än på en dator. Dessutom startar du upp den på en sekund. Det är när du behöver surfa med många flikar öppna samtidigt, och när du behöver flytta information från en flik till en annan som det börjar bli krångligt att använda surfplattan.

Även om surfplattor inte tillför något nytt i ditt liv som du inte redan får med din smartphone och laptop, kan det göra saker lite snabbare och enklare. Det är lättare att läsa tidningen i en surfplatta, och det är roligare att se en TV-serie på en surfplatta än i mobilen. Den kan inte ersätta en dator eller en mobiltelefon, men den kan göra tillvaron lite lyxigare.

Extern skribent

Relaterat

 • Läs mer om teknik i NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag har tänkt på samma sak. I arbetet har jag en surfplatta. Men den känns överflödig. Kan tänka mig om man är ute och reser att en padda kan vara behändig gentemot en laptop.

 • Nej, surfplattor behövs ej, inte en mobiltelefon heller. Jag har klarat mig utan mobiltelefon i snart två år, den ligger i byrålådan, men jag har abonnemanget kvar för att användas i nödfall, min dator är uppkopplad via kopparkabel. Jag är inte med på några sociala medier och annat krafs. Reder mig alldeles utmärkt, mina bankärende görs på gammalt vis, inte via datorn. Vad ska vi med trådlös teknik till som är så osäker, det har jag frågat mig många gånger, samt att den gör mig “sjuk”…nej skrota “skiten”!

 • Jag har jobbat med trådlös teknik i hela mitt unga 75-åriga liv, med början när jag var 13 och jag är fortfarande aktiv. Bl a 30 år som tekniker hos Ericsson, sedan 1993 egenföretagare med företaget Maxicom AB. Mitt företag var största telekomföretaget i Borås vid sekelskiftet, hade 12 anställda, störst butik, bästa service och installation, men sedan kom drakarna (Netonnett, Elgiganten, Media Markt).
  Jag har sparat mobiler sedan begynnelsen, har närmare 500 st i en fylld trädgårdsdynlåda (vad jag nu ska ha dessa till?). 1992 skrotade jag den mobil jag själv använde, för jag såg hur omgivningen blev som besatta av denna teknik, den skulle inte få styra mig och mitt liv! Jag började då också få insyn i hur strålningen kunde påverka allt levande negativt, det ville jag undvika.
  På Ericsson-tiden var det regel att personalen skulle använda mobil, från början var det NMT som gällde. I följande länk kan du finna lite mobilhistoria http://maxicom.se/Mobiltelefonins-historia.php.

  Sedan 1992 har jag alltså inte haft någon mobil och det har gått hur bra som helst att vara utan. Jag blir aldrig störd på toan, aldrig i bilen, aldrig på lunchen, aldrig på stan o s v. Jag får aldrig abstinens för att vara “utanför”, aldrig nervösa sammanbrott för att jag glömt mobilen hemma o s v. Inga kunder har klagat på att jag inte är tillgänglig jämt (har fast telefon hemma, med telefonsvarare när ingen är på plats). Men visst tillbringar jag timmar vid den fasta tråduppkopplade datorn allt för ofta, men har aldrig gått med i sociala medier (jag inbillar mig att jag faktiskt är mer insatt i det mesta i vår värld, jämfört med de som lever sina liv i och med Facebook, Instagram, Twitter…). Så ovanstående reklamartikel för “klösbrädor” (som jag heller aldrig har haft) vill jag sätta en annan rubrik på: “Vem behöver en mobil?”
  Och här en länk till en skrivelse om vad dessa “läsplattor” kan ställa till med http://maxicom.se/Laesplatta-Barn.php (tyvärr fungerar inte länken till en film i artikeln längre).

   • Kan ha varit, minns inte (många år sedan jag lade ut den). Men denna är i vilket fall mycket viktig och sevärd!

  • Kalle. Hade en mobil kring sekelskiftet som gjorde mig illamående efter en stunds samtal och då insåg jag att det kanske inte var så nyttigt. Har fortfarande mobil hemma som jag ibland pratar i via trådat headset. När jag går ut stannar mobilen hemma och följer den med gör den det så avstängd. Har inget som helst behov av att bli nådd 24/7. Men ibland kan det vara bra att ha med sig en avstängd mobil ifall något skulle hända, vilket det oftast inte gör som tur är.

  • Själv har jag också bara en äldre lur som duger till samtal och SMS. Sitter tillräckligt mycket vid datorn när jag är hemma och vägrar går runt på stan med stel gamnacke.

   • Exakt Janne. Internet är en tidstjuv av guds nåde. Handen på hjärtat borde det inrättas en internetberoendediagnos. Undra hur många som skulle få abstinens under avvänjningen?

    Torbjörn, min fru som arbetet i över 30 år inom It-, och mobilbranschen (innan det ens var en bransch) sparade alla mobiler, inklusive Ericssons “bärbara” Hotline till jag tvingade henne att slänga alla på grund av platsbrist. Undra vad dem är värda i dag?

    Internet är en tidstjuv av guds nåde. Handen på hjärtat borde det inrättas en internetberoendediagnos. Undra hur många som skulle få abstinens under avvänjningen?

    • Erik

     Visst är Internet en beroendeframkallande tidstjuv utan dess like. Som tur är har jag inte snöat in på Facebook eller liknande menlösa ting. Det är bara här jag förgyller andras tid med mina honungslena inlägg.

     Surfplatta har jag inte testat och även om jag gillar konceptet så föredrar trådad uppkoppling. Men däremot köpte jag mig en ren läsplatta med E-ink på 10 tum. Hela Internet är ett enda stort bibliotek av intressant litteratur du omöjligen kan hitta i de Socialdemokratiska folkbiblioteken.

     Första gången man ber bibliotekarien ta in en udda bok brukar de tycka det är kul. Men andra och tredje gången resulterar det här säkert i en liten notering som oliktänkare i ens personliga akt. För i det här landet ska vi bara gilla olika medan vi förväntas vara ack så lika. Om allting är likadant finns det ju ingenting olikt att gilla, så även här snubblar de på logiken.

     • Har inte heller Facebook, twitter och allt vad det nu heter och som sagt läser mycket (böcker) då jag reser en hel del. Kör trådbundet internet hemma. Som gammal IT-tekniker ha jag dragit åtskilliga 10-tals mil TP-kabel och innan det coaxial. Dels blir det mindre strålning, säkerheten höjs sist är hastigheten i vårat fiber oslagbar.

      NewsVoice är också beroendeframkallande. Man kanske ska lägga in sig på ett NewsVoice detoxhem?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *