Försvarsministern vill ha psykologiskt försvar mot Ryssland efter att Sverige lurat sig självt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 november 2019
- NewsVoice redaktion
Peter Hultqvist den 25 maj 2018 i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Peter Hultqvist den 25 maj 2018 i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Peter Hultqvist den 25 maj 2018 i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

NOTERAT. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Försvarsmaktens Cyberförsvar, nära samarbeten med NATO och amerikanska NSA samt medlemskap i europeiska East StratCom Task Force räcker inte som ett samlat psykologiskt försvar för Sverige. Det krävs en separat myndighet, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Hultqvist oroas av att svenska medier kan utnyttjas för rysk desinformation.

“Jag ser ju hur läget ser ut idag där oerhört mycket aktivitet pågår i sociala medier och i andra sammanhang som används i vissa syften för att komma åt oss och splittra samhällen. Och det är ju bara en försmak av vad det kan bli i en reell krissituation”, säger Peter Hultqvist till SR.

Scenariot handlar om att Ryssland hypotetiskt skulle kunna attackera Sverige och då måste de svenska medierna veta hur de ska agera. Just nu utreds därför frågan om ett eget psykologiskt försvar, vilket regeringskansliet beskrev 2018.

Ryska kränkningar var svenska

Frågan om ett svenskt psykologiskt försvar har varit aktuell sedan 2014 då svenska flottan spanade på misstänkta ryska ubåtar i Stockholms skärgård, något som sedan kunde dementeras, men under ett antal heta månader 2014 spred i princip samtliga större massmedier bilden av en rysk kränkning.

Svenska folket oroades av att ryssarna ansatte svenskt territorium och arbetet inleddes snabbt för att bygga upp bla ett svenskt psykologiskt försvar för att förhindra att Ryssland inte försöker utnyttja svenska medier.

Den ”bekräftade ubåten” från jakten 2014 visade sig dock vara något helt annat än en ubåt. Svenska dagbladet avslöjade i oktober 2019 att det egentligen var en ljudsignal till SMHI:s havsboj i Östersjön. SvD skriver den 15 oktober:

“I samband med att bojen skulle bärgas mitt under jakten skickades en kodad signal för att få upp den till ytan. En svensk ubåt i området tolkade av misstag ljudet som en kränkande ubåt.”

Skolskeppet Amalia på Muskö (2018). Foto: Torbjörn Sassersson
Skolskeppet Amalia på Muskö (2018). Foto: Torbjörn Sassersson

Det var inte heller, varken ryska eller NATO-ubåtar, som militären jagade under några dramatiska dygn i Hårsfjärden nära Muskö 1982. Istället meddelade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att ljuden troligen kom från Ulf Buschs skolbåt Amalia. FOI använde nya metoder för att än en gång analysera marinens knappt fyra minuter långa bandupptagning från den 12 oktober 1982, meddelade SVT.

”Slutsatsen är att det troligen var skolskeppet Amalia, som befann sig i området samma dag, som är källa till bland annat det kavitationsljud från en propeller som finns på inspelningen”, skriver FOI i ett pressmeddelande.

Inte desto mindre ska ett psykologiskt försvar utvecklas för att förhindra att svenska medier dras in i ryska psykologiska operationer mot Sverige, även om historiken snarare pekar på att svenska medier dragits in och påverkats av Försvarsmaktens uppfattningar om ryska kränkningar.

Regeringskansliet, 2018:

“Arbetet med ett psykologiskt försvar är av stor vikt och behöver förstärkas. En särskild utredare ska därför analysera och lämna förslag om en ny myndighet som ska ha det övergripande ansvaret för att utveckla och samordna det psykologiska försvaret.” – Regeringskansliet

Peter Hultqvist säger till SR i november 2019:

“Jag tror det är viktigt att vi får en myndighet för psykologiskt försvar i Sverige där man kan ha en direkt kanal där man från statsmakten ger information om att det är det här som gäller i olika lägen och som folk kan känna att de kan lita på.”

“Men här gäller också att medierna är förberedda på en sån situation så att man inte hamnar i ett läge där man kan utnyttjas av fientliga krafters syfte”.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källor: Sveriges Radio, SvD, SVT och Regeringskansliet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • https://www.pravdareport.com/russia/142762-kaliningrad/
  USA:s flygvapenoperatörschef i Europa general Jeffrey Harrigan, sa att USA hade en plan att bryta igenom luftförsvaret av Rysslands Kaliningrad-enklav i Europa enligt The National Interest övade en B-52-bombplan av det Amerikanska flygvapnet en attack på Kaliningrad-regionen i Mars 2019.
  Ryssland kommer inte att vänta på att USA kommer att inleda en attack på Kaliningrad-enklaven.
  Generalstaben för de väpnade styrkorna i Ryska Federationen har förebyggande åtgärder för att inte låta detta hända, tror militära experten Mikhail Alexandrov. “Så snart vi kan se koncentrationen av amerikanska flygplan på flygfält i Europa – de kan inte nå oss på något annat sätt – kommer vi helt enkelt förstöra dessa flygfält genom att skjuta våra medelstora ballistiska missiler mot dessa mål. Efteråt kommer våra trupper att gå på offensiv i Baltisk riktning och ta kontroll över hela Östersjöns territorium inom 48 timmar.
  Nato kommer inte ens ha tid att komma till rätta – de kommer att se en mycket kraftfull militäruppbyggnad vid gränserna med Polen. Då måste de tänk på om de borde fortsätta kriget. Som ett resultat kommer allt detta att sluta med att Nato förlorar de baltiska staterna, “berättade Mikhail Alexandrov till Pravda och beskrev ett av scenarierna för en eventuell utveckling av händelser i fall Rysslands svar på Natos aggression. En annan variant för genombrottet av missilförsvarssystemet i Kaliningrad tillhandahåller en massiv kryssnings missilattack på det ryska territoriet. Enligt experten har Ryssland kryssnings- och ballistiska missiler som de kan lansera på USA: s territorium.
  “Om amerikanerna startar en missilattack på Kaliningrad, kommer vi att säga Seattle, där de största amerikanska flygfabrikerna finns. Efter att ha förstört de fabrikerna kommer vi att beröva amerikanerna möjligheten att bygga sina flygplan. De kommer inte längre att vara kunna bygga upp sin militära flygplan, “säger Mikhail Alexandrov. Ryssland har effektiva luftförsvarssystem för att fånga kryssningsraketer. Om det handlar om en ballistisk missilstrejk påminde experten att Ryssland har ett missilförsvarsområde i Moskva som kan fånga upp minst 100 missiler och kanske till och med mer, eftersom det inte finns några begränsningar i samband med ABM-fördraget.

  https://www.pravdareport.com/world/144124-nuclear_triad/
  Ryssland kan placera kärnvapen så nära USA:s gränser som möjligt. De ryska myndigheterna vidtar åtgärder för att säkerställa landets säkerhet om Washington inte förnyar fördraget om strategiskt vapenreduktion (START-3).
  Enligt en källa i den ryska försvarsindustrin ska detta mål uppnås genom konstruktion av nya Tu-160M-flygplan samt genom djup modernisering av Tu-95MS och Tu-22M3M strategiska bombplan. Förmodligen kommer Tu-95MS-flygplanen att vara utrustade med det moderniserade kraftverket NK-12MPM, som kommer att förlänga luftburen tid utan behov av tankning mellan midair och fördubbla antalet enheter ombord vapen.Fördraget ska avslutas i februari 2021.
  Ryssland avser att öka flygkomponenten i sina strategiska kärnkrafter (SNF) och ta dessa vapen närmare gränserna för en potentiell fiende. Tu-22M3M-missilbärare kommer också att ändras. De modifierade versionerna av Tupolev Tu-22M3M-flygplanet kommer att kunna öka sitt flygintervall från 6 till 12-15 tusen kilometer (med beaktande av tankning på mellanluften). Denna uppgift är relevant idag – Ryssland har 16 strategiska Tu-160-missilbärare av olika modifieringar. Tio Tu-160M ​​värda 15 miljarder rubel vardera ska levereras till det ryska flygvapnet enligt det kontrakt som undertecknades i januari 2018. För närvarande är två flygplan i denna serie redo för försök.
  Detta räcker naturligtvis inte med tanke på den förändrade geopolitiska situationen nära de ryska gränserna. Därför kommer mer än 60 Tu-95MS-flygplan av ryska flyg- och rymdstyrkor att moderniseras också. Samtidigt får det ryska flygvapnet Tu-22M3M-missilbärare i samma kvantitet.
  Det är värt att notera att denna typ av flygplan kräver tankning i luften med hjälp av Ilyushin Il-78 lufttankfartyg, men Ryssland har bara några av dessa lufttankfartyg kvar. Under sovjettiden tillverkades tidigare luftfartyg för långväga luftfartyg vid Tashkent flygplan (republiken Uzbekistan).
  Numera kan Ryssland lansera produktionen av sådana flygplan i staden Ulyanovsk.
  Det handlar också om förbättring av flygbaser på exemplet med USA:s och Natos militära infrastruktur. Det är möjligt att frågan om tillnärmning av ryska militära objekt som kan öppna en missil och kärnkraftsattack som svar på en potentiell fiendes handlingar kommer att inkluderas i militärläran.
  Enligt Rysslands försvarsministerium genomfördes en taktisk flygövning i augusti 2019 med deltagande av tio Tu-160, Tu-95MS samt Il-78 tankfartyg.
  Enligt planerna kommer Tu-22M3M-flygplanet att vara baserat på Krim, nära Dzhankoy, såväl som i Vitryssland och Armenien. Förhandlingar pågår om användning av flygfält på Kuba, Venezuela och Algeriet. Sydafrika, Syrien och Egypten kommer sannolikt att gå med på listan, men detta är en fråga om en avlägsen framtid.

 • Varför är USA i Ukraina? Som inte är ett viktigt amerikanskt nationellt intresse vilket de flesta, både de republikanska och demokratiska ledarna- och mycket av de amerikanska medierna förklarar nu. Å andra sidan är Ukraina ett avgörande ryskt intresse av varje geopolitisk eller helt enkelt mänsklig räkning.
  Varför är Washington så djupt engagerat i Ukraina? (Det föreslagna nästan 400 miljoner dollar i USA:s militära bistånd till Kiev skulle naturligtvis innebära ännu mer påträngande engagemang).
  Och varför är Ukraina så djupt involverad i Washington, på ett annat sätt, att det har blivit ett påskott för försök att anställa president Donald Trump? Det korta men väsentliga svaret är Washingtons beslut som fattades av president Bill Clinton på 1990-talet att utvidga Nato österut från Tyskland och så småningom till Ukraina själv.
  Ända sedan dess har både demokrater och republikaner insisterat på att Ukraina är ett “väsentligt amerikanskt nationellt intresse.” De av oss som motsatte sig den dårskapen varnade för att det skulle leda till farliga konflikter med Moskva, tänkbart till och med krig.
  Föreställ dig Washingtons reaktion, påpekade vi, om ryska militära baser började dyka upp på Kanadas eller Mexikos gränser med Amerika. Vi hade inte fel: Uppskattningsvis 13 000 själar har dött i det ukrainska-ryska kriget i Donbass och cirka 2 miljoner människor har fördrivits.
  Det blir troligtvis värre. Demokraterna kritiserar kraftigt Trump för att hålla tillbaka storskalig militärhjälp till Kiev (även om president Obama, trots det starka trycket, klokt gjorde det).
  Ukrainas nyligen valda president Volodymyr Zelensky, efter att ha dragits in i Washington-skandalen, är inte längre lika fri att förhandla om fred med den ryska ledaren Vladimir Putin som han hoppades och lovade under sin kampanj.
  Och kandidater för den amerikanska demokratiska presidenten nominering 2020, med undantag av Tulsi Gabbard, kommer sannolikt att tävla om rollen som Kievs största militära booster. Här, som vanligtvis i USA och Ryssland, håller demokraterna på att bli ett krigsparti.

 • Det ser ut som “fritt” ur Albert Pikes uttalande, “när folket är utan en överbyggande gemensam kompass kommer de att ropa efter en högre makt” och detta kan märkas nu när kristendomen är avskaffad och ersatts med “staten”, som är en intresseorganisation, så förlorade den stora massan en gemensam inriktning mot “evigheten”. En tro ligger över allt annat och formar det kitt som håller en nation samman. T.o.m vikingarna var medvetna om fenomenet i tron på att hjältarna möts Valhall.

 • Och varför skrotades Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF) för ett tiotal år sedan? I SPF:s broschyrer (bl a telefonkatalogen) uppmanades Sveriges civilbefolkning att bilda motståndsrörelser och med vapen och genom sabotage befria områden som ockuperats av främmande makt.

  • Psyk-försvaret frätte sönder av sig självt, inifrån, när organisationen fick ta’ hand om Estonia-haveriets förljugna kvarlåtenskap, dess dokumentariska dödsbo av mer än 600 dränkta svenskar. Till yttermera visso, med som utsedd referent, det personliga haveriet och vraket Mona Sahlin, ämnad till att bli svensk socialdemokratisk statsminister: Ja, verkligen rätt person att navigera och styra den dödsdömda och övergivna statsskutan.
   En Sanningskommission måste tillskapas, helt fri från avskrapet som under ett drygt halvsekel, av egen snörd vinnings skull, har raserat det en gång fina Sverige.

 • Varifrån kommer alla dessa korrupta, oärliga, ljugande, lismande fantasifoster och hur länge ska vi få dras med dem? Alla nyckelpersoner som har en möjlighet att få någonting riktigt gjort verkar ju vara institutionsfall hela bunten. Vilken framtid vill de ha??? Är de ens medvetna om att deras jobb är att vara FÖR det Svenska folket och inte för vad the deep state förespråkar. Varför får NATO öva i våra farvatten? När får vi öva i Amerikanska farvatten? Och deras land?
  Allt kokar ner till vad de stora bankerna vill och deras framtid vill ingen vettig människa ha.
  De vill ha BIG War-machine, BIG pharma, BIG food, allt för att känna oss MINDRE TRYGGA, bli snurriga på psyk”mediciner”, bli förgiftade av maten vi äter osv, osv, osv. DE vill ha oss till förvirrade, viljelösa dumskallar och de som, för närvarande ska styra oss är fångade i denna fälla som de flesta av oss kan se och förstå var denna väg leder till. När ska vi få några intelligenta personer i vår regering???

 • Det vi ser i dag i internationell a resurs konflikter, är flygbombningar och misiler mot civilsamhället, kompletterat med inhemsk eoch/eller utlädsk proxy bestående av försörjningslösa sanktionsoffer. Det är så gott som alltid, en och samma stormakt, som drar igång övergreppen på andra länders civilbefolkningar,. Oftast ppå grund av deras styrelseskick , men alltid i enlighet med sedan länge antagna graderade doktriner.
  Almänt hot, personhot, ekonomiska sanktioner, svält och hälsosanktioner, a.s.o till militärt våld enligt ovan.
  Det är inte genom att sätta uniformer på delar av den egna befolkningen man bemöter en stormakts ambitioner i dag. Man skyddar och ser ill l att så många som möjligt finns i liv i tiden under och efter konflikten Vad Sverige behöver är utbildning av befolkningen i partisanförsvar samt utbyggnad av Vvietnamesiska skyddsrum över hela landet. Till slut, vi har att se till att den grund till en proxyarme, vi till en viss del, själva har försett oss med, antingen assimilerar sig, eller lämnar landet.

 • Sverige går i NATOS ledband, så det som Peter Hultqvist säger är inte Peters egna åsikter utan en ren NATO-skrämsel-propaganda. Bara en sån sak som NewsVoice skrev om 2016: “NATO kränkte Sverige överlägset mer än Ryssland 2016”. Detta borde ju ha fått folk att vakna upp – alla de som trodde på massmedias falska rapportering om att Ryssland skulle vara den stora banditen.
  https://newsvoice.se/2017/02/nato-krankte-sverige-overlagset-mer-ryssland-2016/

  Och sen när Peter säger att de nu ska skapa en direktkanal där man från statsmakten ger information som folk kan känna att de kan lita på.
  Då frågar jag mig – nu när folk runt om i världen vaknar upp och ifrågasätter deras falska regeringar – kommer då även svenska folket att vakna upp – eller kommer de att lita på den här nya svenska statliga propaganda-kanalen ? Kommer det svenska folket att vara den sista nationen i världen som vaknar upp –
  – Ja, sorgligt nog – allt talar för det !

 • Borde inte denna skojare Hultqvist ställas inför domstol för vilseledande och uppviglande? Försvarsminister haha…Han är ett lika stort skämt som Ynkeman, Dumberg och svetsaren!

 • Sveriges regering beter sig som ett kluster av demoner från hades i total avsaknad av logiskt tänkande eller empati och framför allt fullständigt antipatisk till sin egen befolkning!
  Hur svenska folket har kunnat stå ut med dessa dårar så här länge är i sig fullständigt obegripligt???

  • Den svenska Eliten har med hull och har sålt sig till [raderat ord] bank-oligarker, varv flera av dom var de som 1998 samtidigt köpte upp Svenska Arbetsgivarföreningens (SAF) och Landsorganisationens (LO) stora tidningsdrakar Svenska Dagbladet, respektive Aftonbladet, som därefter kom att efter 9/11 vända fullständigt på klacken politiskt, för att då bli organ för de neo-konservativa krafterna, som svassade runt Bush-juniors svekfullt igångsatta krig, inledningsvis mot Afghanistan och sedan ett dacapo på stackars Irak.

   Inget nytt Psyk-försvars-larv i världen kan någonsin rädda den svenska penning-adeln och samtliga politiker, från den vanära, som dom ju faktiskt är skyldiga till.

   Den svenska självbilden kom att bli mer och mer skev, alltefter 1968. MSM har hjälpt till, inte minst “grandiost” via den alltför dominerande Bonniersfären. Fast stats-radion och stas-televisionen har ju helt regelvidrigt, inte legat på latsidan!!!
   Att “undervattningsverksamheten” från 1982 och 2014 först nu får en “naturlig” förklaring, en förklarning som kan få vem som helst, att baklänges trilla av stolen, vittnar om en klantighet större än förväntat. Men nu får det vara slut på vansinnet.

 • Det handlar om grundfunktioner, grundläggande förstånd som vi människor egentligen är bestyckade med. Men detta förstånd har inte Peter Hultqvist tillgängligt, eller kanske väljer aktivt att inte använda sig av det pga. sina uppdragsgivare. Men troligen är det hans “skenjag” eller “delpersonligheter”som utför psykologiskt försvar mot sig själv dvs. sitt eget uppvaknande, till att bli människa. Hans handlingar speglar han eget interna inre oroliga vatten, “ryska ubåtar” i mängder i form av skyddsmekanismer från sitt eget ego, sina inre otillfredsställda roller. De inre rollerna kan vara hundratals.. kanske tusentals sårade “små barn”. Märkligt är det att en sådan figur kan nå så högt upp i ett lands ledarskap med sådan dysfunktion, som egentligen borde få en chans att läka och hela sig, kanske i ett växthus eller snickeri utan prestationskrav.

  • Vad vi behöver är ett filter som stoppar all skrämselpropaganda från Hultqvist, militären och den “svenska trollfabriken”. Vi känner till begreppet budgetubåtar, nu är det väl snarare så att de påhittade ubåtarna skall skrämma oss in i Nato.

 • Så det räcker inte med att ha köpt och placerat USA misiler för 25-30 miljarder i vårt land. Det är inte bara pengar, utan med det har han Hultqvist även riskerat liv i vår befolkning,.i i huvudsak utan skyddsrum. Har vi plötsligt blivit en utsagd måltavla för ryska bomber eller misiler. Rtssland har sagt, att de länder som avlossar vapen mot Ryssland kommer att vara måltavla. Sveriges befolkning har inget otalt med Rysslans befolkning. Och nu, myndighet för psykologiskt försvar. Riktat mot vem ? Vår egen befolkning, vem annars? Attt göra vad då? Utreda och dömma till vadå? Psykvård? Fängelse? Utskuren tunga? Nej du Hultqvist, fasisreb i dig lyser igenom. NATO, Libyen, Syrien, Rysshat, FNs kärnavtal, Wenezuela och nu Bpöivia
  borde räcka för Sveriges fplk.

   • Tack! har graft synfel men svårt att ge upp. Är 88 år och skall be barnbarn hjälpa mig med vad du föreslår.

    • med din ålder och intention att utbilda, är du en stöttepelare i att hålla historia och traditioner vid liv.
     utan en blog som NV och dess kommentarer hade vi i Sverige fortlevt som det sovande folket. Tack för att du finns!

  • Att återinstallera tvåkammarsystemet och inrätta en konstitutionsdomstol kan kanske filtrera bort de värsta tokerierna.
   Kan det vara så att när s.k. demokratiska partier mognar, mognar också marxismen?

  • Hej du Hultqvist, fasismen i cig lyser igenom. Låt mig tllägga, att våra regerringar har försett oss med den samling människor som erfodras för att forma en proxyarme. De finns i huvudsk i de utsatta områdena. Den psykologi som a mass erfordras för att utreda vilka som är potenta hot lär SÄPO få besvär med. Bifogat klipp från en RT-intervju med Syriens president, visar 10 minuter från skutet att därifrån kommer ingen hjälp . Min kommentar; Sverige står på fiendelistan .
   https://youtu.be/flaqLAp0Yp4

 • Dags för 1984:as Sanningsministerium alltså. Nedstängningar av Swebbtv och andra YouTube kanaler är nog bara en försmak av vad som kommer…

 • Knappast bara noja. NATO och USA-hökar gör vad dom kan för att piska upp ett riktigt kallt krig igen.
  Och “Svenne” , som invadrarna kallar oss, går på det mesta som kommer därifrån. Suck.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *