Jägarnas Riksförbund är rovdjursfientligt – Vill döda 323 lodjur

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 december 2019
- NewsVoice redaktion
Lodjur (Lynx lynx). Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com

DEBATT. Jägarnas Riksförbund vill skjuta bort 323 lodjur i nästa års licensjakt som dessutom är en troféjakt, som i sig är helt förkastlig. Ett stort antal lodjur skjuts i “skyddsjakter” runt om i landet, men de dör även av illegal jakt, i trafiken, av sjukdomar, skador och naturliga skäl. Därför kan vi inte ligga på lägsta miniminivå för att klara en gynnsam bevarandestatus. Det måste finnas en buffert.

Marlén Fuglsang, pressfoto
Marlén Fuglsang, pressfoto

Text: Marlen Fuglsang, rovdjursdebattör | Lodjur (Lynx lynx). Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com

Det är oacceptabelt i dagens Sverige att vilja skjuta bort alla dessa lodjur. Vissa jägare tycker om att jaga fredade rovdjur. De verkar inte förstå värdet, att dessa djur berikar vår natur och att de har ett existensberättigande. Vill vissa jägare möjligen ha en trofé att visa upp inför sina likasinnade och är det även en status inom jägarkåren att döda ett vackert rovdjur?

“Numer är all handel med lodjurspälsar förbjudet i hela världen, men det sker fortfarande en omfattande illegal jakt. Under 1980-talet fanns det, ett tag så lite som, 200 lodjur i Sverige, men till följd av en aktiv fredningspolitik har beståndet nu ökat till 1200-1300 djur.” – Viltfakta.se

I mars 2020 startar licensjakten på lodjur och Jägarnas Riksförbund (JRF) begär jakt på 104 lodjur i den södra rovdjursförvaltningen, men beslutet medgav jakt på 14 lodjur. Hur kommer det sig att Jägarnas Riksförbund begär jakt på så många lodjur? Jägarnas Riksförbund begär jakt på totalt 323 lodjur.

Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på JRF säger att han inte ser risker med att lodjursstammen skulle hotas om det fälls 323 lodjur i mars 2020:

“De familjegrupper som återfinns och kvalitetssäkras utgör därmed ett absolut minimum av populationen. I och med det finns det också en god marginal gentemot nivåerna för gynnsam bevarandestatus och referensvärdet, även om den inventerade populationen skulle tangera vid nivåerna.”

Detta är en pinsam läsning där egoism gör sig gällande ännu en gång. De vilda djuren har ett existensberättigande och ska definitivt inte vara måltavlor i en troféjakt för att vissa vill det eller för att slippa konkurrensen om bytesdjuren. Våra lodjur har all rätt få leva sina liv i vår svenska natur.

Licensjakten på lodjur i södra Sverige är på två lodjur i Jönköping, precis som förra året. I Kalmar har det beviljats jakt på åtta lodjur och i våras hade de jakt på tre lodjur. I Östergötland blir det jakt för första gången på fyra lodjur och det borde inte heller ha beviljats.


Licensjakt på lodjuren borde inte godkännas då det behöver en buffert från lägsta miniminivå, för lodjur skjuts i skyddsjakter och tas även av illegal jakt och dör av andra skäl. Licensjakten kommer troligen att överklagas av bland annat SRF.


Är avskjutning på fredade lodjur “viltvård

En annan skandal är att Jägarnas Riksförbund beviljas medel ur Viltfonden för “viltvård” och de tycker jag inte de lever upp till var det gäller våra lodjur och vargar. Därför borde de heller inte få statliga bidrag pga deras rovdjurspolicy som definitivt inte gynnar våra älskade rovdjur. Ändå fick de 7.4 miljoner kronor 2018 trots att de har nollvision på varg vilket innebär att de inte vill ha några frilevande vargar alls i landet. Det är en skrämmande syn de har på rovdjuren och dessa människor bör aldrig ha möjligheter besluta om rovdjurens vara eller inte i vårt land.

Lodjuren berikar Sverige

Levande rovdjur berikar vår natur och vi ska vara rädda om dem och inte ta dem för givet. Våra vackra rovdjur drar till sig allt mer ekoturism som är en allt större växande näring och många från andra länder besöker oss på grund av våra vackra rovdjur.

Många företag livnär sig dessutom på denna besöksnäring runt om i landet på små orter och kommande generationer vill också uppleva en natur i mångfald. Jägarnas Riksförbund verkar då inte vilja ta hänsyn till detta.

Nöjesjakten är också ett stort bekymmer med lösspringande hundar som jakttränas och driver vilt som stressar våra vilda djur under en stor del av året. Hundarna angriper även tamboskap i vissa fall. Var finns etiken om det är mycket kallt och mycket snö att utsätta sina jakthundar för jakt under sådan omständigheter och var finns etiken att de vilda djuren utsätts för stress och trauman när de har fullt upp med att överleva?

Jägarna är cirka tre procent av befolkningen och de ska inte styra rovdjurens vara eller inte i vårt avlånga land. Låt oss få njuta och ge oss en chans att få möta dessa vackra lodjur i vår natur även framöver. Det är magiska ögonblick som aldrig glöms och är få förunnat att få uppleva och därför bör Jägarnas Riksförbund inte få styra dessa rovdjursfrågor.

Text: Marlen Fuglsang, rovdjursdebattör

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq