DEBATT & SATIR. Sverige krackelerar. Vår statsledning lider av oförmågan att ta rätt beslut. Samhällsinstitutionerna knakar i fogarna. Det menar Torsten Sandström som dråpligt sammanfattar status för vårt samhälle som förfaller medan politikerna fortsätter att le och klamra sig fast vid sina egna visioner, viftandes med färgglada flaggor.

Torsten Sandström, selfie
Torsten Sandström, selfie

Text: Torsten Sandström (Anti-pk-bloggen.se) är professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet med inriktning mot förmögenhetsrätt, särskilt associationsrätt. |  Foto: Mostphotos.se. Licens: redaktionell användning.

Vi iakttar sedan några år en politisk sönderfallsprocess:

 • Regering, Riksdag och landsting löser inte de problem de är satta att sköta.
 • Vården går i stå.
 • Bostadsköerna är oändliga.
 • Skolan förmår inte värna respekten för kunskaper eller fridfull inlärning.
 • Försvaret är ett stort hål och
 • kriminella ungdomsklaner härjar i landet medan tusentals dåligt organiserade poliser står handfallna.
 • Domstolar och kriminalvård slirar i hanteringen av brottslingar – reglerna från lagstiftaren är alltför toleranta.
 • En svärm av statliga myndigheter som kostar skjortan haltar utan att kunna samverka med varandra.
 • Människor känner oro då de ser hur deras
 • skattepengar förslösas.
 • Bilden av ett Sverige i kris syns tydligt. Det murbruk som håller samman samhällskroppen håller på att vittra.

Men om jag lyssnar på landets ledande politiker hörs inget av detta. Här hör man varje dag talas om ”Den svenska modellen”. Jag ser mig om efter något som är verkligt stort och värt att vara stolt över, men förgäves. Medan dammet från rasande cement och stenar yr ser jag inga stora politiker som träder fram, säger sanningen och pekar ut en klok färdriktning, inte ens några som försöker beskriva de stora problemen och komma med förslag till strategiska lösningar.

Däremot ser jag grådammiga politiker och journalister som irrar omkring likt personer på flykt från de sönderfallande skyskraporna i World Trade Center 2001.

När det vilsna gråfolket stannar upp – och kommer fram till mig – väntar jag att få höra utmattade medgivanden av att krisen slagit till i Sverige. Jag tror att de ska berätta om hur vårdapparaten ska göras effektiv. Hur hyresregleringen ska avskaffas så att bostäder kommer att byggas. Antagligen också hur skolan ska få arbetsro och att de flesta av Skolverkets alla vilseledande planer ska slängas i papperskorgen. Kanske också berättelser om hur försvar och brottsbekämpning värda namnet ska realiseras, men inte. Politikernas och mediernas läppar har täppts till av allt damm och av kringflygande byggrester.

Plötsligt vacklar en man av medellängd fram ur rök och damm. Han är slätkammad. Grå av murbruk tar han sig fram till mig. Han torkar av sig med en servett. Hör och häpna syns han snart leende. Det är landets statsminister visar det sig. Han harklar sig och förklarar hostande i brandröken:

”Så här kan vi inte ha det. Högerns krafter hotar den svenska modellen. Det är bara S-partiet som tar ansvar för löntagare, pensionärer och fattiga. Om vi bara tillåts höja skatterna så kan vi tillföra nya resurser för skolassistenter, flera poliser, bidrag till landstingens vård och för nybyggnad av bostäder.

I en global värld måste ett rikt land som Sverige också ta sitt ansvar för Jordens klimat och alla folk på flykt. Vi vet hur de nyanlända ska integreras: ge dem bara flera chanser. Och kriminaliteten beror inte på invandring utan på knarkande brats från Djursholm.

Ständigt är det högerkrafterna som sätter käppar i vårt hjul. Högern med SD i spetsen splittrar sammanhållningen i vårt samhälle. De smutskastar och förstör vårt goda land.”

Statsministern tvingas plötsligt slänga sig åt sidan för att undgå att träffas av spillrorna av Arbetsförmedlingen som just håller på att rasa samman, efter att i åratal ha misslyckats med uppgiften att förmedla jobb. Från andra sidan väller resterna av misslyckade förhandlingar om LAS fram. Skriande springer Jökens förhandlare runt och undrar vad som ska hända med gökboet.

Till sist räddas Löfven av en ambulans från Aftonbladet och DN på blixtutryckning. På sina löpsedlar skriker de båda ut att Jorden hotas av värmekris och undergång i slutet av nästa år om inte rött kött, bensinbilar och kärnkraft omgående förbjuds enligt den nya Lex Greta [Thunberg]. SVT och SR presenterar förslagen som sina toppnyheter.

Mats Knutsson, som är född i Sölvesborg och följaktligen kännare av SD, säger i Apport! kl 19.30 att Lex Greta: ”är en logisk följd av Januariöverenskommelsen samt SD:s klimatskepsis”. Programmet följs av ett inslag från SVT:s Dokumentärredaktion med titeln ”Sverige – ett föredöme för västerlandet”. I studion möts fyra svartklädda kvinnliga vänsterjournalister med rödlackerade naglar. Alla enas om att en stram feministisk politik är den svenska nationens adelsmärke.

Fru Svensson från Hammarkullen vänder sig gäspande till maken i TV-soffan och undrar: “har vi inte hört detta förut?”, men han svarar inte. Han sover…

Text: Torsten Sandström (Anti-pk-bloggen.se)

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

14 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders Wiman
Gäst
18 december 2019 kl 14:11

Jag vet inte hur jag kan skapa en text på svenska.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Anders Wiman
18 december 2019 kl 23:37

Anders, det finns även intervjuer med Katherine Horten på engelska. Här en som jag ännu inte lyssnat på:

https://www.youtube.com/watch?v=zvQ3Eb2j2jw

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Savalle
19 december 2019 kl 09:53

Nu har jag tagit del av denna intervju. Gör det ni med! Det gäller våra liv.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Savalle
19 december 2019 kl 10:24

Och landsledaren bara ler!!!

Suzanne
Suzanne
Gäst
Reply to  Savalle
19 december 2019 kl 20:45

Tack Savalle! Instämmer!

Savalle
Savalle
Gäst
17 december 2019 kl 21:52

“Sverige krackelerar. Vår statsledning lider av oförmåga att ta rätt beslut.”

Det kan tyckas så, men jag anser att allt talar för att statsledningen omöjligen kan vara omedveten om destruktiviteten i sitt handlande.

Här är en synnerligen explosiv intervju.Ta åtminstone del av inledningen:
(Ställ in automatisk textning svenska.)

https://www.youtube.com/watch?v=MbyQTxnCcI8

(Geheimdienstkriminalität / Teil 2 / Energiewaffen und Implantate)

Statsledningens agerande är långt värre än vi någonsin kunnat ana.

Dr. Katherine Horton, som intervjuas, är partikelfysiker som arbetat vid CERN.

Jan
Jan
Gäst
17 december 2019 kl 20:00

Samtliga i den Svenska riksdag , är köpta och betalt av “andra” redan innan valet .
Den Svenska riksdag är en samling av landsforädare .
Man bör göra sig klar .

Lars Holmdahl
Gäst
17 december 2019 kl 15:36

Bra beskrivning av sverige. Men det är inte hyresregleringen som hindrar byggande av bostäder, utan alla speciella svenska normer och byråkratiska hinder på vägen från förvärvad mark till byggstart.

Torsten Sandström
Torsten Sandström
Gäst
Reply to  Lars Holmdahl
18 december 2019 kl 10:49

Men hyresregleringen skapar problem! Låga hyror i attraktiva lägen medför andrahandsuthyrning och svartkontrakt. Dessutom minskad rörlighet. Statligt prövade hyror gör dessutom nybyggande mindre intressant.

Ulf ClaréusD
17 december 2019 kl 10:53

Sandströms 11 punkter belyser sönderfallsprocessen här i Sverige korrekt. Listan kan utökas med många punkter till. En punkt jag saknar är den, att samtliga riksdagspartier har varit med om att omvandla Sverige till en feministisk bolsjevik diktatur, stödda av den amerikanska Ostkustens storbanker, p s s som skedde i Ryssland i oktober 1917. Samma tråddragare och speciella maktsfär härstädes, som då i S:t Petersburg.
Vi har inte längre yttrande och tryckfrihet, eftersom statsmedia (SR/SVT) ljuger om viktiga händelser och inte är kritiskt granskande, då det skulle avslöja den maktgalna Elit, som de tjänar. Det är absolut inte svenska folket, vars ensidiga uppgift blivit att via skatter finansiera, sitt egna Folkmord.

Anders Wiman
Gäst
17 december 2019 kl 10:37

Jag själv har inte upplevt att “Vår statsledning “lider” av oförmåga att ta rätt beslut”.
De är så fulla av självförtroende och med mycket pengar på sina bankkonton, de förmår inte att se, förstå eller ta något ansvar för sina handlingar överhuvudtaget.
Är det några som lider så är det vårt svenska folk.
“Man ska vara rädd om andras pengar”, är en devis som de aldrig har hört talas om.
Jag undrar egentligen om de förstår att deras huvudsakliga uppgift är att se till nationens bästa i första hand
är det mantra som ska följas och som nästan alla andra länder följer (förutom Merkel ,Macron m.fl.).
När ska det bli dags att städa upp alla myndigheter och tillsätta några patrioter????

Conny LundbergD
17 december 2019 kl 01:55

Underbart elakt såsom riktig satir skall framföras! 🙂
Nu återstår det bara att alla bubbelmänniskor ( def bubbelmänniskor = de människor som lever i sin egen bubbla och vägrar att se verkligheten) också vaknar upp ur koman och avsätter denna parodi till regering!
Herr och fru medelsvensson måste nu med en övermänsklig ansträngning slita huvudena upp ur sina smartphones,(def smartphones = de elektroniska reservhjärnor som människor använder istället för sitt eget förnuft) och börja agera ihop med varandra för att rädda resterna av det sönderfallande landet innan verkligheten sliter det fullständigt i stycken.

Peter
Peter
Gäst
17 december 2019 kl 01:38

Svenska folket bör förbereda sig på en kommande “kristallnatt” så som den i Tyskland under andra världskriget. Saudiarabien sponsrar fler och fler grupper här i Sverige och när ordet kommer därifrån så kommer svenska folket att uppleva ett helvete de aldrig tidigare varit med om. När det sker kommer USA som räddaren i nöden och löser problemen, men inte direkt.
Som daggmaskarna i riksdagen styr landet är det uppenbart att vi är på väg mot en polisstat. George Orwells 1984 visar vad vi har att vänta oss. Läs dokumentet Agenda 21 så ser du också förloppet av allt som sker.

Jonas
Jonas
Gäst
Reply to  Peter
17 december 2019 kl 19:52

Länka gärna 🙂