Reflektioner över den humanitära stormakten, vården och omsorgen

publicerad 29 januari 2020
- Harriet Larsson
Hospice, äldreomsorg. Foto: Truthseeker08. Licens: Pixabay.com

Harriet LarssonKRÖNIKA. ”Utan reflektion Finns ingen erfarenhet. Bara staplade händelser”, sa Carl-Magnus Stolt, läkare och författare. Det här är några av mina reflektioner och minnen efter drygt fyra årtionden som sjukgymnast inom neurologisk rehabilitering med svårt sjuka och skadade patienter.

Text: Harriet Larsson, Harrietsblogg.se | Foto ovan: Truthseeker08. Licens: Pixabay.com

När man är pensionär, då finns tid för reflektion och livets backspegel är ofta större än vindrutan och insikten blir allt klarare, att vi främst är en produkt av rådande tidsanda, både i ord och gärningar.

Tyvärr präglas styrande politiker mer av rådande tidsanda, än sina landsmän, eftersom rättvisa och sunt förnuft ofta får göra halt utanför maktens boningar, precis som medborgares erfarenheter.

Kroppen är en helhet och känner inte till några diagnoser, när hälsoproblem uppstår är de sällan isolerade till ett enda organsystem, utan det är ett samspel där hela kroppen är involverad och där arv, miljö, trauma, livsstil och känslomässiga aspekter påverkar varandra.


Men sjukvårdens uppbyggnad, sjukhusens kliniker inklusive specialistutbildningar är organiserade efter ett biomedicinskt synsätt, där patienten är ett objekt som består av olika organsystem och där var och en kan mer om delarna, än om helheten.


Vi kan mer och mer om mindre och mindre

”Sjukvården inte bara upptäcker sjukdomar utan uppfinner också efter tidsandan,” för att citera salige professor Gösta Tibblin.

Ett biomedicinskt synsätt måste kompletteras med ett holistiskt sätt att betrakta människan, där helheten blir viktigare än delarna.

Detta framstår allt mer som ett vackert önsketänkande, när allt för många patienter blir utan ”synsätt” helt och hålet. Därför är jag tacksam över, att jag under större delen av mina yrkesår har fått arbeta i team, där olika yrkesgrupper kan synliggöra delarna till en helhet, med patienten och anhöriga i mitten och där migrationen hölls inom rimliga proportioner till vad landet klarade av.

En strokedrabbad patient kunde erbjudas lång rehabiliteringstid, för att åter klara sitt liv, eftersom hjärnans nervkopplingar behöver lång tid och mycket träning för att hitta rätt neuron. I dag skrivs alltför många patienter ut från sjukhusen, bara de vet vad kungen heter och kan stå på sina ben.

Sannolikt skulle jag ha stora svårigheter att arbeta i dagens sjukvård, där en värdeförskjutning har skett från medicin och etik till ekonomi och kontroll, för att inte tala om alla krav på kulturkompetens och krav från många patienter, med annan etnicitet, legala som illegala, vilket är största orsaken till ökade väntetider, bråk på akutavdelningar och långa operations köer för främst cancer patienter.

Min systers erfarenhet från Södersjukhusets akutklinik nyligen är bitter. Nej, inte på personalen, de försökte under stor stress hålla ställningarna.

Maken låg avsvimmad utanför trappan, ambulans till akuten, väntetid 12 timmar med gamla som ropar förtvivlat, en äldre herre linkade ut, för här får man ingen hjälp. ”Faen i helvete” utbrast en av hennes söner ”här har farsan betalt skatt i hela sitt liv och vad får han, ligga i en korridor …


Min svärson fick vänta 6 månader på sin andra canceroperation, som krävde specialistkompetens på ett sjukhus i huvudstaden. Fastställd väntetid på 1-3 månader är övergivna för länge sedan, men om detta får vi inte berätta.


Regeringens enda version är, att det är vi pensionärer som belastar vården. Inte att befolkningen ökat med nästan 2 miljoner, med stora och kostsamma sjukvårdsbehov. Då kan minsta barn räkna ut at det blir mindre över till värdlandets medborgare.

Dagens sjukhuschefer och klinikchefer har av mångkulturella politiker därför tvingats bli allt duktigare som affärsidkare, där sjukvårdsstadgans instruktioner för klinikchefer från 40-talet är död och begraven, för att den humanitära stormakten skall bevaras. Dock utan humanitet för luttrade skattebetalare.

Klinikchefen skall bemöta de vårdbehövande med vänlighet och människokärlek,  samt tillhålla den honom underställda personalen, att kärleksfullt mot dem uppfylla sina åligganden.”

Reflektioner och minnen från yrkeslivet

Det jag minns bäst från yrkeslivet är inte kunskap från konferenser, kurser och fort- och vidarebildning, utan klokskap från patienter. Här kommer några patientminnen, som ger mer inblick i hur det är att vara en människa som förlorat mycket av sina naturliga förmågor, som uppskattas och saknas först när sjukdom/skada besegrat dem.

Doktorn satte sig på sängkanten

På neurokirurgen ligger Arvid 62 år med stroke efter en massiv hjärnblödning. Ronden har just gått och Arvid utbrister, när jag kommer ”Jag förstår att det är allvarligt för doktorn, han satte sig på sängkanten…”

Ingen självkänsla med sår i baken

Dörren till psykologens samtalsrum slås upp med ett brak, ut kommer Kalle i sin rullstol och är skitförbannad… ”Fy faen snacka om självkänsla med pisspåse i brallan, trycksår i baken och spattiga ben…” 

När Helga Pettersson försvann

På medicinkliniken ligger Helga 73 år med uttalad högersidig förlamning efter stroke. In kommer en sjukgymnast från rehabiliteringsmedicinska kliniken, som för avdelningens sjukgymnaster skall demonstrera en ny träningsmetod.

Helga är till en början med, men blir allt eftersom mer nedstämd och ledsen.

Sjukgymnasterna pratar främst med varandra med ord som Helga inte förstår och övningarna måste avslutas, för nu gråter bara Helga.

Senare efter flera månaders idog träning, har Helga lärt sig gå igen och orden har kommit tillbaka. Jag blev så ledsen, berättar Helga om vårt första möte, ”Du förstår Helga försvann och bara stroken kom fram..” Jag skämdes.

Social träning med skräp

Robban 21 år, paraplegi (förlamad i överkropp och båda benen) har lärt sig att ta sig in i sin anpassade bil och jag och en kollega gömmer rullstolen i baksätet under en filt och vi fick stränga förhållningsorder av chauffören att göra rullstolen sällskap om det blev napp under den gamla raggarsvängen.

På håll står två söta tjejer, ”göm Er” hojtar Robban, en order som genast verkställs under filten. Robban tvärbromsar, vevar nonchalant ner vindrutan och säjer till tjejerna ”Hopp in här fram brudar, för där bak ligger bara skräp…” 

”Sköta magen” var bäst

Under ett uppföljningsbesök säjer Lasse med tetraplegi (förlamning i bål, armar och ben)

Vet Du, varför jag gilla Dig?”

”Nej” svarar jag självfallet, men inuti känns redan en stolthet över alla träningstimmar, som nästan gav full ADL-självständighet.

”Jo, du, du fråga om jag skött magen och om hjälp behövdes, då tog Du in mig på ett behandlingsrum och veva på bena.”

(Ryggmärgskadade patienter måste få hjälp att sköta magen vissa dagar pga förlamningen och ”vevningen” hjälpte till med tarmrörelser och kunde frigöra gaser).

Jag blev så djävla ledsen en gång i dagrummet, fortsatte Lasse, när jag hörde ett biträde säga till ett annat, att nu har jag varit inne och mockat på 7:1….”

Leva eller överleva?

Bertil 68 år, paraplegi med svår neurogen värk i ryggen, som ger önskan om att få lämna detta liv, men i dag, efter lång rehabiliteringstid, bjuder han mig på en segeltur i sin anpassade lilla segelbåt. Solen skiner, matsäckskorgen finns med och Bertil seglar galant, precis som förr, då utbrister jag ”Nu Bertil är väl livet ändå värt att leva”

”För faen” svarar Bertil, ”man måste väl få ha lite roligt medan man överlever…”

Mitt vackraste brev

Fick jag från en kvinna, med ALS (amyotrofisk lateralskleros). Brevet vidarebefordrades av hennes make efter hennes död. Hon hade haft en lång ”golgatavandring” innan hon fick sin tunga diagnos. ”Då var jag helt skyddslös”, berättade hon. Ett öde som hon nu tyvärr delar med allt för många patienter. När vårdens resurser minskar, då ökar skyddslösheten.

Kanske var dessa rader från någon bok, eller om hon hade skrivit dem själv, det vet jag inte.

”Mina underliga tankar, föreställde mig att det var vår olycka att himlen inte speglar det som händer på jorden. Att vi inte kan avläsa något från himlens tillstånd. Att den inte ger något tecken. Att vi därigenom förblir ensamma. Det som händer Dig, händer inte mig”.

Tyvärr tror jag att sjukvården i dag mer består av staplade händelser utan reflektion över vad den humanitära stormakten orsakat. För inga företeelser sker i ett vacuum.

Text: Harriet Larsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Den är en svårt en, denna kring SD, som nu för tiden attackeras allt hårdare från nationella så kallade “röster”. Är övertyga om att många av dessa konservativa- nationella- eller på annat sätt högerröster (på många alternativa mediekanaler) är en medveten riktad kampanj, utförandes av en majoritet av socialdemokratiska eller vänsteraktivister. Kolla in flashback.

  Sossarna vet att deras propaganda mot SD, som varande nazister eller liknande, har misslyckas och inte nog med det, propagandan får dessutom motsatt effekt.

  Oppositionen från sossarna, vänster, MP, feminister osv handlar inte om positionering kring självet, utan att omdirigera debatten. Slå mot partiet ömmaste punkt, där dem är som allra känsligast, nämligen få folk kring kärntrupperna att vackla kring partiets ideologiska grundval. Att på ett så tydligt och bestämt sätt som möjligt förmå kärnväljarna att tveka, vackla och ifrågasätta. Hur görs det effektivast? Från vänster eller höger? Vad bör göras, för att om möjligt stympa partiet ideologiskt?

  Den återkommande kritiken mot DS är att dem är svikare. Vem leder kritiken? Tänk efter. Om du själv vore på den andra sidan, och riskerade att utmanövreras, var svider kritiken inom DS som allra värst?

  Tror SD fattar detta, och det är orsaken till deras tystnad, dem växer i vart fall dessutom så det knakar. Varför då bry sig? Jimmy har åtskilliga gånger sagt att visst kan vi hålla på kärnprogrammet, och då förbli “ett-10-%-parti”, marginellt större än Vänsterpartiet.

  Man ska också ha klar för sig att ett politiskt parti är något högs diffust, som när som helst kan byta ståndpunkt och i fallet SD, är detta mycket tydligt. Andra partier styrs i mångt och mycket av opinionsundersökningar samt av hur MSM väljer att profilera kring partierna. Nu hetsar dem mot Stefan Löven och det socialdemokratiska partiets nergång i opinionen. I fallet SD, har MSM olika drev inte haft någon avgörande betydelse, för hur mycket MSM än är på SD, växer dem i vart fall. Detta då dem har en folkrörelse bakom och kring sig som “Ny demokrati” saknade, även om dom var mästare på att manipulera medierna blev det upp som en sol, ner som en pannkaka.

  Den sista frågan gäller tillväxten. DS skiter i om “Kennet” med gäng på lokala puben är besvikna. Här gäller medelsvensson med vänner. Deras röster väger lika tungt som den aldrig så hårt arbetande besvikna nationalisten, som gjort fält- och gatuarbetet med demonstrationer och dylikt, både till sin livsstil och identitet.

 • Sosseadeln är enligt mig lätta att avslöja. Deras kontakter med bla islamiska brödraskapet bör väl vara välkänt. SD som parti har väl inte medverkat till att detta avslöjas vad jag sett.

  • Kjell, jag håller med. SD agerar numera alldeles för lamt för min smak, då förefaller AfS som ett klart tydligare och bättre alternativ om vi skall avslöja den humanitära stormakten.

   Jag när dock uppfattningen att SD ligger väldigt lågt på en rad områden för att inte skrämma bort de tveksamma och för att attrahera en bredare krets av väljare.

   SD lever dock farligt om de innan valet inte tar bladet från munnen på ett mer tydligt sätt, SD:s kärnväljare kan få nog av detta lismande för att få sitta i regeringsställning.

   Polarisering var ordet!!

 • Jag har nyss tittat på SwebbTV intervju med Hans Jensevik och det är min innerliga förhoppning att alla ni som är intresserade av massinvällningens konsekvenser (även om det ligger lite utanför Harriets artikel) tar er tiden och kolla på den.

  Mitt upprop blir spontant, Jensevik är min statsministerkandidat.

  Läs också hans Nix To The Six upprop, de kalla kårarna borde nog sprida sig även på Majsans rygg om hon nu förmår att ta in de här typen av resonemang utan att komma in på någon av sina sedvanliga hang ups.

  Fjärde statsmakten nr 35 hos SwebbTV.

  • Ja JÅ undviker med flit att Sverige håller på att bli ett klansamhälle och vi behöver inte gissa vilka som kommer att styra. De människor som levt så i tusentals år där Svensken uppfostrats mer civiliserat kommer vi att stryka med och där har Sverige Demokraterna och JÅ ett stor skuld i att liksom Sosseadeln helt dölja denna för vår överlevnad viktiga fråga.

   SwebbTV har idag en viktig intervju med Hans Jensevik
   https://swebbtv.se/

 • Maj, du skriver:

  “Hennes (Harriets min anmärkning) vinkling är att brister inom vården beror på invasionen av flyktingar medan jag menar att den blir så förödande därför att vi haft denna utveckling av sjukvården i minst 50 år.”

  Jan N: Det är just detta kausala samband som Du inte accepterar, det stör dig i din socialistiska grunduppfattning. Harriet har aldrig någonsin påstått att detta är den enda orsaken till att svensk sk sjukvård har havererat.

  Jag och många andra har förmågan att inse kopplingen mellan orsak och verkan, dvs ett ohämmat inflöde av snyltgäster vars enda mål är att tillgodogöra sig det svenska välståndets alla läckerheter medför konsekvenser på alla områden. Harriet redogör för sina egna erfarenheter inom sjukvården, och hon gör det på ett sätt som är både ärligt, konsekvent och medkännande med dem vilka med sitt hårda arbete och sina höga skatter under ett långt liv bidragit till välståndet.

  Du skriver vidare:

  “Vad hjälper det att Harriet Larsson gör reflektioner och tycker att vården ska vara holistisk när det är läkemedelsbolagen som bestämmer.
  Du gnäller över skatterna, vad kostar inte denna värdelösa vård och omsorg ?”

  Jan N: Hissen verkar inte gå riktigt ända upp när Du tänker Maj, eller så kanske Du trycker på nödstoppet innan den nått översta våningen.

  Jag tror inte att Harriet är helt avvisande till ditt påstående om Big Pharmas inflytande över den svenska vården, jag delar också den uppfattningen. Du föredrar dock att bortse i från konsekvenserna av massinvällningen då detta rubbar dina socialistiska världsuppfattningar.

  Harriet, jag och många andra är dock mer pragmatiska då vi försöker analysera vad som måste göras här och nu, dvs i närtid. Att bekämpa Big Pharmas påverkan på svensk sjukvård är ett mer långsiktigt problem och det är främst ett globalt problem som kräver grundliga systemförändringar på en lång rad områden, tex läkarutbildningen, m.m.

  Att sjukvården kostnadsmässigt är ineffektiv och går på knäna trots att skatterna som går till svensk sjukvård är ibland de högsta i världen är ett strukturellt och organisatoriskt problem. Det går dock inte att bortse i från att om inte sjukvården belastades av alla snyltgäster så skulle i alla fall de svenskar som tidigare kunde omhändertas på ett någorlunda värdigt sätt slippa den förnedring de nu utsätts för pga överbelastning.

  Du skriver:

  “Jag är påläst och insikt har jag. Framför allt har jag erfarenhet av att mista mina närmaste på grund av dessa infantila och prestigefyllda doktorer och sjuksköterskor.”

  Jan N: Det är möjligt att Du själv tycker att Du är påläst och har insikter, men du lyckas i alla fall inte framföra det på ett sätt som övertygar åtminstone mig. Du är en gammal FNL:are som alltid tror dig veta svaren på alla frågor och Du behöver minsann ingen med andra politiska uppfattningar som skriver dig på näsan från höger. En gång kommunist, alltid kommunist.

  Du skriver:

  “Dessutom är jag nu så utbildad så jag kan ta hand om min egen och andras hälsa, så jag vet vilken bluff skolmedicinen är.
  Ödmjukheten har kostat därför kräks jag av Harriet Larssons snyfthistorier och Maria S kommentar.”

  Jan N: Tänk om det vore så enkelt att man själv alltid kunde säga att Nu är jag så utbildad att man kan ta hand om andras hälsa, det är möjligen din uppfattning.

  Jag försöker med en metafor så att du förstår, om jag skulle tycka att jag själv utan utbildning var lämplig att köra buss i personbefordrande trafik. Skulle jag därmed kunna sätta mig bakom ratten och när som helst börja plocka upp passagerare vid hållplatserna??

  Avslutningsvis, du tycks irritera dig över att jag ibland kan ta även mina meningsmotståndare i försvar (läs tex Martin G). Jag ser inte som du allt i svart eller vitt och jag gör skillnad på sak och person, ibland sammanfaller min aversion betr sak och person.

  I ditt fall är det dina ideologiska skygglappar som jag främst kritiserar, du är på väg åt rätt håll i en del sakfrågor såsom tex Big Pharma men läs på lite mer och inse att massinvällningen får konsekvenser.

  • Du ska få en annan metafor av mig: Låt oss säga att bussbolagen Nobina , Keolis osv bestämmer ihop med transportstyrelsen att bromsarna inte behövs. Underhållet kostar bara onödigt med pengar och det går bra att bara ha en handbroms. Skulle jag då fortsätta att köra buss ?

   Den här massinvandringen rubbar väl även din politiska uppfattning eftersom du inte kan se vilka som orsakat det. De stora kapitalistiska bolagen som Rockefeller och andra äger. De äger också media.
   Det är de som drivit hit dem.

   Du försvarar kapitalismen i alla lägen och skyller på socialism och strukturellt och organisatoriskt problem.
   Du säger:
   Harriet, jag och många andra är dock mer pragmatiska då vi försöker analysera vad som måste göras här och nu, dvs i närtid. Att bekämpa Big Pharmas påverkan på svensk sjukvård är ett mer långsiktigt problem och det är främst ett globalt problem som kräver grundliga systemförändringar på en lång rad områden, tex läkarutbildningen, m.m.

   Ha här försvarar du också kapitalismen. Ni har varit med och tillåtit att det blivit en pandemi. Har ni någon del i att vi fick förbudet mot kvicksilver ? När ni protesterar mot invandringen varför säger ni inte att Sveriges kommuner inte har de resurserna därför att vi har svårt att ta hand om alla som blivit skadade och lemlästade av svenska sjukvården. Och som inte får någon bot fastän det finns och som är förebyggande och billiga. Så alla dessa dyra operationer inte behövs. Vi skulle inte behöva sätta in nya ledkulor av metall.
   Varför var inte du med i FNL-grupperna. De var opolitiska. Men du tycker väl att det var bra att USA “bekämpade” kommunismen genom att fälla bomber med napalm.

   Jan N: Tänk om det vore så enkelt att man själv alltid kunde säga att Nu är jag så utbildad att man kan ta hand om andras hälsa, det är möjligen din uppfattning

   Det är också skolmedicinens uppfattning, de påstår att de arbetar efter vetenskap.
   Men deras vetenskap gör oss bara sjukare och orsakar större och större kostnader inom omsorgen.

   • Maj skriver:

    “Du ska få en annan metafor av mig: Låt oss säga att bussbolagen Nobina , Keolis osv bestämmer ihop med transportstyrelsen att bromsarna inte behövs. Underhållet kostar bara onödigt med pengar och det går bra att bara ha en handbroms. Skulle jag då fortsätta att köra buss ?”

    Jan N: Nu gällde frågan utbildning, inte frågan om bussunderhåll.

    Maj skriver:

    “Den här massinvandringen rubbar väl även din politiska uppfattning eftersom du inte kan se vilka som orsakat det. De stora kapitalistiska bolagen som Rockefeller och andra äger. De äger också media.
    Det är de som drivit hit dem.”

    Jan N: Vem tar de politiska besluten i Sverige, våra valda politiker eller Rockefeller?? Du saknar ju för böveln allt logiskt tänkande. Din kommunistiska grundsyn skymmer sikten för all logik, skärpning Maj.

    Maj skriver:

    “Ha här försvarar du också kapitalismen. Ni har varit med och tillåtit att det blivit en pandemi. Har ni någon del i att vi fick förbudet mot kvicksilver ?”

    Jan N:

    Nu driver off topic ännu en gång, vad har diskussionen om den humanitära stormakten med amalgam/kvicksilver att göra?

    Jag delar förvisso din syn på det fördärvliga amalgamet men det är en annan diskussion, när ska du sluta driva från ämnet?

    Maj skriver:

    “När ni protesterar mot invandringen varför säger ni inte att Sveriges kommuner inte har de resurserna därför att vi har svårt att ta hand om alla som blivit skadade och lemlästade av svenska sjukvården. Och som inte får någon bot fastän det finns och som är förebyggande och billiga. Så alla dessa dyra operationer inte behövs. Vi skulle inte behöva sätta in nya ledkulor av metall.”

    Jan N:

    Du har ju en närmast patologisk förmåga att driva off topic, nu går du ifrån invandringens konsekvenser för svensk sjukvård till en detaljfråga om “nya ledkuor av metall”. Bra jobbat Maj!!

    Maj skriver:

    “Varför var inte du med i FNL-grupperna. De var opolitiska. Men du tycker väl att det var bra att USA ”bekämpade” kommunismen genom att fälla bomber med napalm.”

    Jan N: Du måste nog söka hjälp Maj, för du kan inte hålla ihop tankarna ens för ett ögonblick. Vad har FNL-grupperna med napalmbomber att göra om ämnet är Sverige som den humanitära stormakten. Suck….

    Jag kan bara vädja till ditt sunda förnuft, försök samla tankarna innan du sätter fingrarna på tangentbordet.

    • Jan N: Nu gällde frågan utbildning, inte frågan om bussunderhåll.
     Gör du dig dummare än du är?
     Jag har så mycket mer kunskaper om kroppen och dess funktioner än en doktor inom skolmedicinen.
     De har den utbildningen som du har i din metafor !

     Jan N: Vem tar de politiska besluten i Sverige, våra valda politiker eller Rockefeller?? Du saknar ju för böveln allt logiskt tänkande. Din kommunistiska grundsyn skymmer sikten för all logik, skärpning Maj.

     Faktiskt jag tror mer på Rockefeller.

     Du har ju en närmast patologisk förmåga att driva off topic, nu går du ifrån invandringens konsekvenser för svensk sjukvård till en detaljfråga om ”nya ledkuor av metall”. Bra jobbat Maj!!

     Nej då, jag hävdar att den felaktiga sjukvården som inte förhindrar att vi hamnar på operationsbordet kostar enorma pengar förutom lidande och död.
     Och att då ta in en massa människor som kommer att hamna i denna värdelösa vårdapparat. Det är uträknat. Det är inte jag som är off topic.

     Jan N: Du måste nog söka hjälp Maj, för du kan inte hålla ihop tankarna ens för ett ögonblick. Vad har FNL-grupperna med napalmbomber att göra om ämnet är Sverige som den humanitära stormakten. Suck….

     Vad håller du på med här då ?Skriva FNL-grupperna med napalmbomber ?
     Försöker du med att folk ska läsa slarvigt som du och få för sig felaktigheter.

     Att jämföra USAs inblandning i Vietnams inre angelägenheter med USAs
     invasion av Irak är verkligen on top !

     • Bra Maj!

      Jag bedömer både dig och Jan som synnerligen ärliga människor med stort hjärta och mod och vilja att diskutera. Det är enormt viktigt med de synvinklar ni ger. Så närmar vi oss det sanna, som varit förborgat – genom förvillelse – under så lång tid.

 • Jan Norberg Det blir nog inget svar från Harriet Larsson. Om hon skriver en sådan här artikel får hon väl räkna med mothugg. Hon har skrivit en liknande för några månader sedan.

  Hennes vinkling är att brister inom vården beror på invasionen av flyktingar medan jag menar att den blir så förödande därför att vi haft denna utveckling av sjukvården i minst 50 år.

  Vad hjälper det att Harriet Larsson gör reflektioner och tycker att vården ska vara holistisk när det är läkemedelsbolagen som bestämmer.
  Du gnäller över skatterna, vad kostar inte denna värdelösa vård och omsorg ?

  Jag är påläst och insikt har jag. Framför allt har jag erfarenhet av att mista mina närmaste på grund av dessa infantila och prestigefyllda doktorer och sjuksköterskor.

  Dessutom är jag nu så utbildad så jag kan ta hand om min egen och andras hälsa, så jag vet vilken bluff skolmedicinen är.
  Ödmjukheten har kostat därför kräks jag av Harriet Larssons snyfthistorier och Maria S kommentar.

  Nej du Norberg nu kom hartassen fram. Du beter dig som vänstern.
  Och så kan du väl svara på frågorna jag ställt åt Harriet Larsson !
  Du var ju behjälplig åt Martin Gustavsson-Vetenskapliga partiet.

  • Jag respekterar dina åsikter, men jag delar dem inte till fullo.
   Du verkar ha stannat kvar i uppfattningen om att det endast är det kapitalistiska systemet som är orsak till att landet befinner sig i fritt fall. Att landet har tagit emot nästan 2 miljoner av invandrare, ekonomiska migranter och flyktingar under de senaste decennierna tycks inte intressera vänstern, vilket utgjort och utgör en enorm belastning på samhället med dess välfärd.
   En hög invandring är oförenligt med en hög välfärd uttalade Assar Lindbeck för många år sedan.
   Sverige är ett lite land i norr, därför ville vänsterliberala politiker öka dess internationella renommé i Olof Palmes anda med begreppet ”Den humanitära stormakten” med i princip vidöppna gränser samt pullfaktorer (som vållat tusentals migranters död på Medelhavet, utlockade av människosmugglarnas lockrop till bidragslandet i norr) som Svenska Institutet ännu torgför. Riksrevisionen har flera gånger påpekat bristen på konsekvensanalys inom migrationspolitiken, men för döva öron.
   När kritik kommer så står bortförklaringar som spön i backen. Att vakna upp och se verkligheten som den är och inte som den borde vara är smärtsamt, inte minst för vänsterns låtsas humanister.
   På tal om ”snyfthistorier” så borde du i stället reagera över medias alla snyftreportage om apatiska barn, ensamkommande barn, ofta med en medelålders kvinna bredvid sig, som till slut avslöjats av modiga dissidenter.
   Reflektion var temat för denna artikel och då faller det sig naturligt att jag begrundar mina erfarenheter i vården och lyfter fram patientminnen, där vårdens tillkortakommanden belyses.
   Beträffande Big Pharma och alternativ medicin finns inlägg på min blogg att ta del av, där har vi liknande uppfattning, därutöver finns alternativ vård nämnt i många av 49 inlägg under kategori vård. Tackar för en upplyftande diskussion med både ros och ris och att debatten får vara fri.
   http://word.harrietsblogg.se/category/alternativ-medicin/
   http://word.harrietsblogg.se/category/alternativ-vard/
   http://word.harrietsblogg.se/2018/10/26/pk-anda-aven-inom-medicine/

 • Tack. Vad fint skrivet. Tack för att du delade med dej av dina erfarenheter i möten med det vi kallar patienter. Det belyser så härligt hur man som vårdgivare i ett hierarkiskt vårdsystem med patienten längst ner på botten av hierarkin ofta kommer till korta, inför den verklighet som inte stämmer med hur vårdsystemet är uppbyggt. Hur många gånger har man inte fått skämmas över en alltför hurtfrisk kommentar eller känt att man kommer till korta på olika sätt, inför den genuina kraft som finns i människan själv – den så kallade patienten. Så den välbekanta känslan av att stå sej slätt inför de olika lidanden och svårigheter som människor har och som det man kallar “vårdapparaten” många gånger förvärrar, just genom att vara ett hierarkiskt system där den som behöver använda “apparaten” står längst ner på stegen. Visserligen finns det inga perfekta liv och inga perfekta system heller, men ändå. Ibland har man tyckt att både personaler och patienter är fångade i detta system, som har många nedbrytande komponenter inbyggt i sej. Tack för att du här visade vikten av att sätta själva människan i fokus på ett medkännande sätt och att man kan ha hjärtat med sej, oavsett systemets struktur för övrigt. Tack för upplyftande läsning.

  • Ja, politikerna borde få halvera sin lön för att hjälpa de som blivit lemlästade och skadade av sjukvården. Det viktigaste är dock att vi ska kunna välja alternativa mediciner. Antingen ska staten subventionera dem också eller så får skolmedicinens patienter börja betala vad det kostar.

  • Hur väljs enskilda individer ut till ansvarsfulla poster?

   Har vi ett system som styrs upp av hemliga sällskap?

   Ingås överenskommelser där en individ ges gräddfilsliv och överflöd i utbyte mot lojalitet och lydnad gentemot det hemliga sällskap denne blivit medlem i?

   Mammon kommer ursprungligen från arameiskan där det betyder “rikedom”, det arameiska ordets ursprung har föreslagits vara det hebreiska matmon som betyder “skatt”. I hebreiskan används mammon i betydelsen “pengar” – ממון.
   (Wikipedia)

   “Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.”
   (Matteusevangeliet 6:24)

   Vi behöver ett nytt sätt att prioritera.

   Här är ett ytterst intressant reportage om världens fattigaste president:

   https://www.youtube.com/watch?v=l-RdJsY13Fo
   (Legacy Of The World’s Most Selfless President)

   José Mujica var Uruguays president 2010-2015.

   Slår man upp ordet minister i en etymologisk ordbok ser man att ursprungsbetydelsen var TJÄNARE, HJÄLPARE.

   Vi har kommit rätt fel, eller hur?

   • Jesus sade: ”Jag har talat öppet till världen. Jag har alltid undervisat i synagogorna och i templet, där alla judar samlas. Jag har inte sagt något i hemlighet.
    (Johannes 18:20)

    Hur många av våra makthavare kan säga att de inte tillhör något hemligt sällskap?

    “The very word “secrecy” is repugnant in a free and open society; and we are as a people inherently and historically opposed to secret societies, to secret oaths and to secret proceedings.”
    (President John F. Kennedy)

 • Vem tänker på sin hälsa idag, vem bryr sig om morrondagen och hälsan? In med socker, öl och vin. In med kolhydrater till förbannelse och vägen till sjukdom är öppen. Vem bryr sig om hälsan idag?
  De 8 socialistiska partierna slåss om hur många miljarder från våra surt förvärvade skattepengar till den sjuka vård som med sina 8000 iatrogena (av läkare orsakade) dödsfall årligen utan en tanke på vad som felar inom den kemiska industriella sjukvården. Sorgligt är det i alla fall.

  Vi människor (patienter) har inget ansvar för vår hälsa eller sjukdom vi är så inskolade i det skolmedicinska tänket att visst blir vi alla sjuka om inte nu så blir vi det som pensionärer. Varför har vi gett bort omtanken om våra kroppar och hjärna till politikerna och den skolmedicinska industrin.

  Utvecklingen går framåt, transplantation hit och dit ut med det förgiftade hjärtat och in med ett krockskadat? Och människans hälsa är inte att tänka på, vem har tid med det? Den misslyckade och missanpassade organsjukvård vi har idag är rent av dödlig och förkortar livet för flertalet patienter.
  Nej vi måste tänka om och jobba för en frisk vård i alla dess bemärkelser. In med holistiskt tänkande och ut med den kemiska industrisjukvården.

  Mina minnen från mina 10 år inom akutsjukvården på den medicinska sidan är inte förtroende ingivande upplevelser av denna miserabla sjukvård tyvärr. Däremot att som jag bli gipsad och läka en armbågsskada på 3 veckor har jag kirurgerna att tacka för eller då som 10 åring en svår öronoperation eller som 6 månader gammal en pungbråcksoperation som jag visserligen har lite känningar av fortfarande men som går att leva med om man som jag Lever och äter med tanke på att få uppleva mina barnbarns studentfestande.

 • Harriet Larsson du målar upp en bild som inte är sann.
  Problemet med sjukvården är en felaktig syn på varför vi blir sjuka och hur man botas.
  Det är väsentliga skillnader mellan alternativa mediciner och skolmedicinen.

  Vad har du att säga om det ?
  Att skolmedicinen förnekar sjukdomar och symtom såsom följderna av att ha amalgam i munnen, vaccinationsskador, Candidiasis ?

  Att alternativa inte får behandla cancer.
  Tror du att det är en olycklig omständighet att de som utbildas i skolmedicinen läser så lite näringslära?

  Nej du, det är så uträknat det kan bli för om ni inom vården tog av er skygglapparna och tittade på vad de alternativa lär ut skulle ni inse vad fruktansvärt fel skolmedicinen är.
  Men människan är av naturen lat och sedan hotet om indragna licenser håller er i schack.

  Vad har du att säga om att Lars Bern skrivit boken ” Den Metabola Pandemin” och bildat Riksföreningen för Metabol Hälsa ?
  Du talar om de svårt sjuka patienterna men låt oss också tala om alla de som går till vårdcentralerna och aldrig får någon hjälp. De blir bara sjukare.
  Stackars människor som blir inspärrade på boende med diagnosen demens, oftast utan någon egentlig diagnos,fast det finns bot, vad har du att säga om det ?

  Att du har fått utöva sjukgymnastik och en del andra som kiropraktor , akupunktör är för att ni utgör inget hot
  Samma makt som har skapat svensk sjukvård har också drivit hit flyktingar för att göra det ändå svårare för oss.
  Denna makt är mycket nöjd med att du blåser upp hat mot invandrarna.

  Det är den makten som måste blottläggas så ALLA ser det tydligt.

  • Maj, jag har väntat på att Harriet själv skall bemöta dina icke initierade påhopp på henne.

   Då hon liksom många andra förmodligen anser att dina lågstående attacker är under deras värdighet att bemöta så går jag in och ber dig att åtminstone försöka sätta dig in i ett någorlunda underbyggt resonemang på ett område som är synnerligen komplext.

   Jag tror inte att det varit Harriets avsikt att dyka ned i den vinkling som du alltid hemfaller till. Jag läser hennes artikel som en reflektion över betydelsen av en holistisk syn på patienter och den svenska sjukvården, inte att hitta förklaringar som du torgför som den enda lösningen.

   Lite ödmjukhet kräver en insiktsnivå som du uppenbart inte behärskar, du behöver kort sagt läsa på ordentligt innan du kliver in och spelar Allan.

   Jag säger inte att du är inne på helt fel spår men du behöver helt klart läsa på innan du tar till orda.

   Det finns hur mycket som helst att ta till sig, därmed inte sagt att Lars Bern på något sätt inte är påläst. Tvärtom så är han mycket påläst men för att kunna delta i debatten så måste man själv ödmjukt läsa på mer innan man hävdar sina synpunkter på det sätt som du för fram.

   Jag är lite försiktig att torgföra mina funderingar innan jag känner att jag är påläst, så min uppmaning till dig Maj blir att läsa på och utbilda dig innan du kränker Harriets ambition att skriva en intressant artikel.

   Jag avslutar med att be dig lyssna på Ulf Bittners samtal med Mikael Zassio.

   https://soundcloud.com/ulf-bittner/intervjusamtal-om-bla-corona-virus-med-michael-zazzio-2020-01-28

   https://soundcloud.com/ulf-bittner/intervjusamtal-om-corona-virus-del-2-med-michael-zazzio-2020-01-29

   • Varför tycker du jag ska lyssna på intervjun med Michael Zazzio. De talar ju precis som jag ?
    De talar om kapitalisternas agenda att ha ihjäl så många som möjligt. Frimurare som nästlat sig in överallt.

    Om Sverige varit styrd av högern hade det säkert gått fortare att skapa ett totalitärt samhälle. Knepigare att bedra vänstern och liberalerna.

    Så när du skäller om vänstern jämnar du marken för de verkliga förövarna.
    Sätter du din tilltro till SD ?
    De är inte för alternativ medicin, jag litar inte få dem.

    • Du skriver:

     “Om Sverige varit styrd av högern hade det säkert gått fortare att skapa ett totalitärt samhälle. Knepigare att bedra vänstern och liberalerna.”

     Jan N: Detta är det ultimata beviset för att dina socialistiska skygglappar berövar dig all trovärdighet i den här typen av debatter.

     Kom ihåg att det under de senaste ca 100 åren varit ett socialistiskt styre, har detta faktum gått dig helt förbi, eller menar Du på fullt allvar att vår situation i dag kunnat vara ännu värre med en annan regim??

     Analogt med din logik så skall vi därmed vara tacksamma för att socialistiska regeringar inte ställt till det ännu mer.

     Vem litar Du på egentligen??

     Varför flyttade du inte till Kambodja och deltog i Pol Pot regimens kommunistiska helbrägdagörande verksamhet när du var ute och skrek på stan som den FNL:are du var?

 • Oh, vad viktigt, Vad vackert skrivet Harriet. Du kan förmedla eländets elände, men ändå ha hjärtat med. Dessutom så börjar ju all beprövad erfarenhet utifrån mötet med patienten. Också Vetenskapen utgår från detta.
  Inom svensk sjukvårds direktiv utgår man från den affärsidé som Rockefeller sjösatte redan 1911.

  Ingemar Ljungqvist, red http://www.almanova.eu

  • Jag är besviken på dig.
   Du spär på lögnerna om skolmedicinen. Jag blir anklagad för att inte göra något men det är sannerligen inte lätt när ni som har samma tänk som jag omhuldar de som jobbar inom vården och som låter detta pågå.
   Jag tycker allt att de kan få bita i sura äpplet att de varit/är delaktiga.

   Jag har hjälp till en kvinna men det är kalla handen från golvet upp till Socialministern.
   Vi får hoppas att det går fort med förruttnelsen.
   För det har ju din vän skrivit om här.
   Dr Erik Enby: Förruttnelse dödar våra kroniskt sjuka – Sjukvården samarbetar

 • Tack Harriet för dina tänkvärda ord, som vanligt är din förmåga att inlevelsefullt beskriva det sluttande plan Sverige befinner sig på väldigt bra, något vi alla kan ta till oss.

  Att det är vi äldre som måste gå före och våga punktera den självuppblåsta illusionen om Sverige som humanitär stormakt framträder tydligt i din artikel.

  Vi äldre har också ett tidsmässigt perspektiv om hur det en gång var i Sverige som en stor del av de yngre inte är i närheten av. Det finns givetvis flera olika orsaker till det, men den i särklass största orsaken till att vi nu ser förfallet komma på alla fronter stavas massinvällning och då främst från länder med helt annan kultur och en tro på islamsk överhöghet.

  Denna miserabla soppa har nu kokats alltsedan mitten av 70-talet då uslingen Palme & Co införde multi kulti och samtidigt tog bort politikers och tjänstemäns personliga ansvar genom att avskaffa tjänstemanna och ämbetsmanna ansvaret.

  Iofs började paret Myrdal att koka den socialistiska soppan redan på 30-talet, soppans huvudsakliga ingrediens var ju hjärntvättmedel. Hjärntvätten kokades in på relativt låg värme under lång tid för att inte kunna gå att få bort den annat än med synnerligen radikala metoder.

  Soppan har sedan några årtionden kompletterats med en bra portion politisk korrekthet, tillhandahållna från den korrupta och globalistfinansierade leverantören FN.

  Vi äldre måste dock ställa oss frågan vad vi själva har för skuld i att utvecklingen nu gått så långt som den har. För trots allt är det ju våra egna avkommor vilka nu till större delen torgför allt detta vansinne, där massinvällningen är det i särklass största och mest synliga problemet.

  Jag skulle personligen vilja se den äldre generationens uppror mot tillståndet i dagens “humanitära stormakt”.

  Eller tänker vi låta oss knuffas runt av dagens genomkorrupta politiker ända ned i kistan, fullständigt förnedrade av våra egna avkommor??

   • Absolut! Jan Norberg behövs framför allt för att han är orädd, ärlig och alltid villig att diskutera.

    Blicken utifrån är väldigt viktig.

    Somliga retar sig sig på hans burdusa sätt, men vi lever i hårda tider och på krävs ibland hårda ord.

    Jan är – så som jag ser det . en frisk bris som kan väcka upp de sovande massorna.

    Alla ärliga och rättfärdiga människor behövs i kampen mot de onda.

    Sverige är just nu i stort behov av friska vindar som vädrar ut!

    • Tack Savalle och Harriet, när man som jag varit med om mer i mitt liv än de flesta bara kan drömma om så inställer sig en viss ödmjukhet inför livets alla förtretligheter.

     Jag ser det som ett privilegium att på ålderns höst kunna ta ut svängarna och släppa alla rädslor för vad andra skall tycka.

     När min fru under mycket tragiska omständigheter dog 1986 och min dotter endast hunnit bli 5 månader krävdes det ett visst mått av självbevarelsedrift för att kunna ta sig vidare i livet.

     Det gick och det som inte dödar en, härdar en. Jag är nöjd med min livsresa och det finns idag inte mycket jag ångrar, jag gjorde så gott jag kunde.

     Självklart tvingades jag liksom som andra yrkesaktiva att hålla inne med vad jag innerst inne tyckte om vissa saker, den tiden är dessbättre förbi.

     Det är därför som jag kanske uppfattas som jag gör av andra, min avsikt är dock aldrig att medvetet försöka skada någon annan med min uppriktighet.

     Jag har härdats av livet och ser det som något positivt vilket jag gärna vill förmedla till andra vilka idag inte törs ta ställning.

     Jag har en livsdevis som jag gärna förmedlar, du behöver inte andras gillande för det du själv står för. Låt dig inte heller manipuleras av andras uppfattningar, tänk själv och ge uttryck för dina egna åsikter utan att överväga vad andra tycker och tänker.

     Lästips från 1986. Wayne W Dyer.

  • Dina två sista meningar har verktyg i energiterapin. Kanske 80% av en persons realtidsproblem är mental laddning, som kan översättas i t.ex. sorg, apati, revansch, uttråkning etc. Här gäller att tänka utanför boxen och förstå att livet har som huvudingrediensens en sammansättning av olika frekvenser, som kan omvandlas. En emotion är som ett batteri som laddats upp upp av motgångar etc., som i sin tur har en grund i överlevnadsfientlig motintention (läs fysisk smärta, förlust mm.) Den fysiska smärtan i sinnets arkiv är att likna med själva batteriet, som sedan laddas upp av motgångarna. således en avbild av universums “två poler”.
   Enklast för lekmannen är att kortsluta batteriet och laddningen far iväg. Här är troligen den enklaste metoden EFT, som finns gratis i PDF på nätet. Kan användas solo, men är mycket effektivare om man är två personer som hanterar varandra. Se dr Mercola, Gary Craig m.fl. “Batteriet” finns kvar och det krävs lite mer skicklighet att ta bort det. (Repetitiv återgenomlevnad av en laddning).
   Kan man i EFT översätta sitt problem i en exakt emotion, så handlar själva hanteringen om sekunder.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *