NATO:s superdrönare RQ-4D Global Hawk övervakar hela Europa

3

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg höll idag den 17  januari 2020 en invigningsceremoni i Italien när NATO fick ytterligare två st drönare av typen RQ-4D inom ramen för Alliance Ground Surveillance-systemet (AGS). Stoltenberg påpekade vikten av att Europa har dessa drönare som var och en har en kapacitet att övervaka ett område lika stort som Polen.

NATO beslutade 2009 att organisationen ville bygga upp en flotta med 8 st Global Hawks att ta i bruk med start 2012. NATO signerade sedan 2012 ett kontrakt för 5 st maskiner. 12 st NATO-länder deltog initialt i upphandlingen. De första RQ-4D-drönarna för Europa levererades till militärbasen Sigonella Air Base i Italien den 21 november 2019. Idag togs ytterligare två i bruk.

“Today, NATO is filling an important intelligence, surveillance and reconnaissance capability gap“. – Jens Stoltenberg

En militärt obestyckad RQ-4D Global Hawk har en flygtid på över 30 timmar och kan under dessa timmar flyga från Norden, till Nordafrika, fram till Atlanten och sedan avsluta sin flygtur i Mellanöstern. 5-8 av dessa drönare kan enkelt täcka in hela Europa.

Drönaren RQ-4 Global Hawk. Foto: Bobbi Zapka. Licens: Public domain, Wikimedia Commons
Drönaren RQ-4 Global Hawk. Foto: Bobbi Zapka. Licens: Public domain, Wikimedia Commons

AGS-systemet kommer att kollektivt kunna användas av alla NATO-länder. Alla allierade länder kommer att kunna ta ut övervakningsdata från drönarnas flygturer. ASG-systemet kräver en amerikansk-europeisk bemanning mostvarande hela 600 personer.

NewsVoice har tidigar skrivit att 5G är nödvändigt för att ökaeffektiviteten vid övervakning och misslförsvar. Läs mer i artiklen: Militär 5G – en ledande drivkraft i 5G-utbyggnaden

Text: NewsVoice

Fakta om RQ-4D

Typ Fjärrstyrd obemannad övervakningsdrönare
Produktionsland USA
Tillverkare Northrop Grumman
Första flygningen 28 februari 1998
Status I tjänst
Primära användare United States Air Force
NASA
NATO
Prioduktionsår Sedan 1998
Antal byggda
42 st RQ-4Bs fram till 2013
Projektkostnad US$10 billion (USAF kostnad fram till 2014)
Kostnad per styck
US$131.4 M (2013)
US$222.7 M (inkl R&D)

 

Källor

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
18 januari 2020 kl 00:48

Hur ska korrumperade politiker i EU kunna få tag på mer än de pengar de redan har från våra skattemedel? Svar: Korrumperade affärer.

Benny
Benny
Gäst
17 januari 2020 kl 22:41

Var det inte en sådan Iran sköt ner över iranskt territorium förra året? I vilket fall som helst ansåg USA att Iran gjort något klandervärt och ej konstruktivt som sköt ner deras spiondrönare! Snacka om maktens arrogans…Och visst hämnades man senare på Iran med mordet på Soleimani trots de insatser han gjorde mot IS i Irak…Eller var det orsaken till mordet på Soleimani…Tja vem vet…

S Hallengren
S Hallengren
Gäst
17 januari 2020 kl 22:38

Här ser vi en av byggklossarna i 5G-systemet. Brådskan att införa 5G avslöjar hyckleriet och dubbelspelet med Nato för svenskt vidkommande. Allt sedan kalla krigets början 1948 har Sverige i lönndom gått Natos ärenden. Sverige är givetvis med om att betala notan. Den privata marknaden väntas iföra 5G till frälsning för allmänheten, sedan tar militären över. Antenner för snabb kommunikation mellan diverse enheter finns installerade för 4G. Nu fortsätter vi med 5G. En nödvändighet för att effektivisera globalisternas befolkningskontroll. Våra barnbarn har att förvänta sig fortsatt utbyggnad 6G 7G ………osv. Det är en skrämmande utveckling. Vi har under de två första decennierna av 2000-talet upplevt drönarmord. Globalisterna har inga skrupler, ett mänskligt liv och människovärdet har krympt till noll och intet.