Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

NATO:s superdrönare RQ-4D Global Hawk övervakar hela Europa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 januari 2020
- NewsVoice redaktion
Drönaren RQ-4 Global Hawk. Foto: Bobbi Zapka. Licens: Public domain, Wikimedia Commons

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg höll idag den 17  januari 2020 en invigningsceremoni i Italien när NATO fick ytterligare två st drönare av typen RQ-4D inom ramen för Alliance Ground Surveillance-systemet (AGS). Stoltenberg påpekade vikten av att Europa har dessa drönare som var och en har en kapacitet att övervaka ett område lika stort som Polen.

NATO beslutade 2009 att organisationen ville bygga upp en flotta med 8 st Global Hawks att ta i bruk med start 2012. NATO signerade sedan 2012 ett kontrakt för 5 st maskiner. 12 st NATO-länder deltog initialt i upphandlingen. De första RQ-4D-drönarna för Europa levererades till militärbasen Sigonella Air Base i Italien den 21 november 2019. Idag togs ytterligare två i bruk.

“Today, NATO is filling an important intelligence, surveillance and reconnaissance capability gap“. – Jens Stoltenberg

En militärt obestyckad RQ-4D Global Hawk har en flygtid på över 30 timmar och kan under dessa timmar flyga från Norden, till Nordafrika, fram till Atlanten och sedan avsluta sin flygtur i Mellanöstern. 5-8 av dessa drönare kan enkelt täcka in hela Europa.

Drönaren RQ-4 Global Hawk. Foto: Bobbi Zapka. Licens: Public domain, Wikimedia Commons
Drönaren RQ-4 Global Hawk. Foto: Bobbi Zapka. Licens: Public domain, Wikimedia Commons

AGS-systemet kommer att kollektivt kunna användas av alla NATO-länder. Alla allierade länder kommer att kunna ta ut övervakningsdata från drönarnas flygturer. ASG-systemet kräver en amerikansk-europeisk bemanning mostvarande hela 600 personer.

NewsVoice har tidigar skrivit att 5G är nödvändigt för att ökaeffektiviteten vid övervakning och misslförsvar. Läs mer i artiklen: Militär 5G – en ledande drivkraft i 5G-utbyggnaden

Text: NewsVoice

Fakta om RQ-4D

Typ Fjärrstyrd obemannad övervakningsdrönare
Produktionsland USA
Tillverkare Northrop Grumman
Första flygningen 28 februari 1998
Status I tjänst
Primära användare United States Air Force
NASA
NATO
Prioduktionsår Sedan 1998
Antal byggda
42 st RQ-4Bs fram till 2013
Projektkostnad US$10 billion (USAF kostnad fram till 2014)
Kostnad per styck
US$131.4 M (2013)
US$222.7 M (inkl R&D)

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq