Sjukvårdskris i Frankrike: 1200 läkare säger upp sina administrativa funktioner i protest

publicerad 15 januari 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn, 2018. Foto: Amélie Tsaag Valren. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn, 2018. Foto: Amélie Tsaag Valren. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn, 2018. Foto: Amélie Tsaag Valren. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Nästan 1200 läkare över hela Frankrike meddelade under en presskonferens att de säger upp sina administrativa funktioner. Läkarna kommer att fortsätta arbeta för sina patienter, men överge sina administrativa funktioner. Anledningen till protesten är bristande vårdkvalitet och dåliga arbetsförhållanden.

Protesten riktad mot den franska regeringen vittnar om omfattningen av krisen i den offentliga vården i Frankrike. Nästan 1200 sjukhusläkare, inklusive 600 tjänstemän och 470 enhetschefer tillkännagav att de överger sina arbetsuppgifter inom administration, ledning och representation.

Läkarna kräver ytterligare 600 miljoner euro för att säkra vården. De vill även ha löneökningar och att sjukhusvården inte längre ska handla om lönsamma affärer.

I ett öppet brev i november 2019 till hälsoministern Agnes Buzyn uttryckte läkarna sin djupa besvikelse över misslyckandet med beredskapsplanen. Läkarna menar att försämringen av de yrkesmässiga arbetsförhållanden är sådana att de måste ifrågasätta vårdens kvalitet och de menar att patientsäkerheten är hotad.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källa