SVT: 5G-kritiker är teknikrädda “kärringar” lurade av Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Klipp från SVT. Foto: Daniel Johansson för SVT. Montage: NewsVoice

GRANSKNING. Samma dag som människor över hela västvärlden nyligen protesterade mot 5G-utbyggnaden under Stop 5G Global Protest Day på grund av de faror som de tillsammans med hundratals forskare och läkare anser att 5G medför, går SVT ut i en propagandaattack mot 5G-kritiker. Kritiker liknas bla vid nyttiga idioter för påstådd rysk propaganda i flera TV-inslag.

Professor Per Ödling från Ericsson jävig “expert” på SVT

SVT lät i sitt TV-inslag för det första in en professor, som varit inblandad i utvecklandet av 3G, 4G och 5G och som har sin arbetsplats på Ericsson, angripa kritikerna utan att någon av de som angrips och som samma dag demonstrerade på Sergels Torg i Stockholm, i Göteborg, i Malmö, i Umeå och i Sundsvall, fick bemöta kritiken.

Ericsson-professorn Per Ödling är:

“…professor at Lund University but situated at Ericsson Research in Stockholm. He is currently researching broadband communications. He has a special interest in technology driven business development, community development and the societal consequences of the ICT driven industrial revolution”, enligt Internetdagarna.

SVT påstår även i TV-inslagen bla att:

 • 5G-kritiker består: ”primärt av kvinnor, och den desinformation som sprids gör folk livrädda – trots att den helt saknar vetenskapligt stöd. Det man kan säga gemensamt för dem är att de sov på fysiklektionerna”.
 • Det finns inget stöd att något av detta skulle vara farligt.
 • Du kan vira kroppen runt en mobilsändare, och det är ändå mindre farligt än att stå ute i solljus.
 • Anti-5g-rörelsen är en ”populistisk teknikskräck-rörelse” och att den är unik på en punkt: “påverkansoperationer har alltid riktat in sig på män, men den här är annorlunda – den riktar in sig på kvinnor”.
 • Per Ödling larmar nu att det riskerar att få stora konsekvenser för Sverige: “Det är många som redan är rädda. Vi har väldigt få motåtgärder. Man ser det som en vanlig demokratisk foliehattsrörelse”.

Mätning med myndigheten

Ett andra inslag i SVT på Stop 5G Global Protest Day visade en mätning tillsammans med Jimmy Estenberg på Järntorget. Detta sker med anledning av att Strålskyddsstiftelsen producerat en video på samma plats som visade skyhöga 466,000 mikroW/m2, vilket är långt över de nivåer, från och med 100 mikroW/m2, som Strålskyddsstiftelsen menar att upprepad forskning visat skadlig hälsopåverkan inklusive ökad risk för cancer.

I inslaget påstår Jimmy Estenberg från Strålsäkerhetsmyndigheten att det skulle vara helt riskfritt att exponeras för de uppmätta nivåerna utan att någon från Strålskyddsstiftelsen eller någon svensk kritisk forskare exempelvis Lennart Hardell som publicerat flera vetenskapliga artiklar i ämnet och som är av en annan uppfattning fick bemöta påståendena.

Dessutom redovisades ingen forskning som stödjer Estenbergs påstående om avsaknad av hälsorisker vid de uppmätta nivåerna.

Basilikatestet på SVT

I ett tredje inslag väl-tim’at med protesterna mot 5G i flera svenska städer sändes även ett inslag som påstods visa att basilika inte alls påverkas av strålning från mobiltelefoner, vilket Anders Sydborg i upprepade försök visat i videos på sociala medier. Inte heller här fick exempelvis Anders Sydborg kommentera kritiken. SVT:s test som gjordes av en i ämnet helt oerfaren reporter som darrade påtagligt med basilikan i vardera hand.

Skyller på Ryssland

I ett fjärde inslag samma dag som de världsomspännande Stop 5G Global Protest Day ägde rum sände SVT även en fjärde attack mot kritikerna, denna gång dammades ryssfobin av, och det antyddes återigen att kritiken mot Anders Ygemans 5G-vänliga politik har sitt ursprung i Ryssland.

”Ett inlägg på energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans Facebooksida som handlade om den nya 5G-tekniken ska ha drabbats av nästan två tusen kommentarer. Och det är inte första gången det händer.” – SVT

SVT Nyheter beskriver Anders Ygeman hur han bombarderas med hundratals arga kommentarer varje gång han postar något om 5G i sociala medier.

“Det är mångdubbelt fler än vad som kommenteras på andra sakpolitiska frågor. Dessa konton och botar hävdar, tvärtemot vad vetenskapen påkallar, att 5G skulle vara skadligt för människan och naturen. Det spelar ingen roll hur många gånger man svarar att såväl Strålsäkerhetsmyndigheten, Folkhälsomyndigheten som WHO konstaterat att det inte finns några belagda hälsorisker för varken 5G, 4G eller 3G. I stället fortsätter postningarna att välla in”, säger han.

Men det är inte ryssar – Det är svenskar som är kritiska

Detta trots att objektiva bedömare skulle dra slutsatsen att de flesta kritikerna är svenska medborgare. I förra veckan sände tre organisationer ett öppet brev till Ygeman där de påkade just att kritiken kommer från svenska medborgare:

”Kritiken mot 5G kommer från svenska organisationer och medborgare, svenska och internationella forskare i stor utsträcking från Europa och Nordamerika. 5G är enligt vår bedömning ett hot mot liv och hälsa för många medborgare såväl som ett hot mot djur och natur.

Vi uppmanar dig lyssna på kritiken från svenska medborgare samt forskare. Ordna ett möte för att diskutera frågan med oss och svenska forskare i stället för att skylla på Ryssland.”

Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen kommenterade SVT:s propagandaattack på 5G-kritiker så här på SVT:s Facebook-sida:

”Detta är väl det slutliga beviset för att SVT blivit Power Service istället för Public Service och arbetar så långt ifrån sina sändningsvillkor man kan komma om opartiskhet och saklighet. Låt vi som mot bakgrund av forskning, erfarenheter och vetenskapsmäns bedömningar är kritiska till utbyggnaden komma till tals och ge vår bild i stället för att angripa oss utan svarsmöjlighet. Allt fler ser igenom er propagandaverksamhet.”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ericsson-Ödling påstår: “Du kan vira kroppen runt en mobilsändare, och det är ändå mindre farligt än att stå ute i solljus.”

  Ska vi utgå ifrån att Ödling utprovat att vira sin kropp runt mobilsändare?

  Kanske är inte alla lika reptil-likt “flexibla” som Ödling…?

  • Ödlings “fjällhårda hud” för tankarna till forna melodiska strofer.

   På den tiden sjöng vi om “fjällhöga nord”.

   Nu har vi ett nytt paradigm.

 • Ericsson-Ödling påstår: “Du kan vira kroppen runt en mobilsändare, och det är ändå mindre farligt än att stå ute i solljus.”

  Ska vi utgå ifrån att Ödling utprovat att vira sin kropp runt mobilsändare?

  Kanske är inte alla lika reptil-likt “flexibla” som Ödling…?

  • Ödlings “fjällhårda hud” för tankarna till forna melodiska strofer.

   På den tiden sjöng vi om “fjällhöga nord”.

   Nu har vi ett nytt paradigm.

 • Anders sydborg från Svenska miljonärer även kallad skrotkungen, skrivit boken King of my castle, där han påstår sig sitta inne med uppgifter om Palme mordet och esto iakatastrofen. Drev företaget kilsta metall som lurade Norrköpings kommun på sanering av fd fabrikstomt. Han har figurerat i utredningen om malexander morden.

 • Anders sydborg från Svenska miljonärer även kallad skrotkungen, skrivit boken King of my castle, där han påstår sig sitta inne med uppgifter om Palme mordet och esto iakatastrofen. Drev företaget kilsta metall som lurade Norrköpings kommun på sanering av fd fabrikstomt. Han har figurerat i utredningen om malexander morden.

 • Titta på den emotionella frekvensskalan så ser du varför den mentala flexibiliteten minskar med den nedåt gående spiralen. Ju mer en person ljuger ju mer mental energi går åt att “skydda” sina lögner.
  Till slut har personen ingen fri mental energi utan kräver energi från andra. Ett tecken på en sådan utveckling är en person som anmärker på allt utan att bidraga själv. Efter en tid måste personen börja stjäla rent fysiskt eller kräva bidrag. Nästa steg utför blir multisjukdomar. Sedan kommer likställdhetens utopia, av jord är du kommen.

 • Det är anmärkningsvärt anser jag, att tonen blivit så oförskämd – “nyttiga idioter, kärringar, och kritiker som sov på fysiklektionerna” är inget mindre än osakliga och osmakliga nedvärderingar av svenska medborgare från en köpt maktelit. Att det finns olika sidor av en sakfråga och att argumenteten kan vara svåra för en person med motsatta föreställningar att förstå, är ingen orsak till förnedrande omdömen. Jag tycker mig märka att denna attityd förstärkts generellt på senare tid, och det blir förstås värre om vi låter det pågå. Vi medborgare eller läsare ska inte behöva sätta gränser som dessa personer borde kunna sätta för sig själva, men moralen ligger på ett barns nivå uppenbarligen. Narcissister blir inte äldre än fem år, och samhället stöder denna utveckling, vilket innebär att utväxlingen mellan individer och maktstaten eskalerar genom det som kallas socialkonstruktivism, och som leder oss ner i en spiral av godtycke och förnedring.

 • Har varit med på resan i utvecklingen mobiltelefoner i mitt arbete, fick den första 1984, på mässor hade man tillgång till nätverksamhet inom lokaler i mässhallar…märkte 1998 när våra mobiler fick antennen i telefonen icke synlig, alltså 3G, mycket märkbar förändring, som fram till dess hade haft en antenn på taket på bilen, nu fick jag in strålningen i kupèn, vid ett flertal tillfällen märkte jag av att det var något som inte stod rätt till, när jag kunde drabbas av plötslig minnesförlust utefter vägen när jag körde, den varade kanske ca 1 sekund, oftast var detta när jag var på väg hem efter en konferens, men på den tiden visste jag inte någonting om alla dessa problem som nu kommer fram i ljuset, efter att jag drabbades av “väggen” som man säger, så är jag väldigt känslig för strålning från mobilsändare och övrig trådlös teknik…

  Jag köpte mig en bil med ny elektronik i, som jag bad om att de skulle stänga av blåtanden på, vilket fungerade bra, jag körde denna bil 3 år, det var ett köpcentrum i stan som öppnades,, när min radio slutade att fungera, vilket gjorde att även jag fick känningar av bränningar i hela kroppen, (“inte kärringasjukan”), samtidigt som all energi försvann ur kroppen, jag har satt i samband detta med sändarnas oerhörda styrka som säkert “krämades” på för att tillfredsställa ett helt nytt köpcentrum…jag tålde inte den bilen, har bytt till en 11 år gammal bil, med obefintligt elpaket…kan köra den kortare sträckor, vill också säga att mina armar är skadade av strålning efter att suttit i bil utefter eropavägen gbg uppåt till dalarna, säkert har det varit utan att vi vet om det, redan funnits installerat 5G på försök, kan inte vara ute i solen, sitter jag i närheten av mobilmaster så bränner huden på armarna, jag har troligen fått en vävnadsskada på armarna…

  Så var så säkra, ju mer vi pratar, dokumenterar ämnet strålning och dess skador, och framförallt 5G som nu ska rullas ut, så är myndigheterna “bekymrade”, att folket vet alldeles för mycket, vilket gör att de blir en aning nervösa…sluta aldrig kämpa! 5G ska inte få en chans, det räcker med vad 4G har ställt till med redan…

 • Titta på den emotionella frekvensskalan så ser du varför den mentala flexibiliteten minskar med den nedåt gående spiralen. Ju mer en person ljuger ju mer mental energi går åt att “skydda” sina lögner.
  Till slut har personen ingen fri mental energi utan kräver energi från andra. Ett tecken på en sådan utveckling är en person som anmärker på allt utan att bidraga själv. Efter en tid måste personen börja stjäla rent fysiskt eller kräva bidrag. Nästa steg utför blir multisjukdomar. Sedan kommer likställdhetens utopia, av jord är du kommen.

 • Det är anmärkningsvärt anser jag, att tonen blivit så oförskämd – “nyttiga idioter, kärringar, och kritiker som sov på fysiklektionerna” är inget mindre än osakliga och osmakliga nedvärderingar av svenska medborgare från en köpt maktelit. Att det finns olika sidor av en sakfråga och att argumenteten kan vara svåra för en person med motsatta föreställningar att förstå, är ingen orsak till förnedrande omdömen. Jag tycker mig märka att denna attityd förstärkts generellt på senare tid, och det blir förstås värre om vi låter det pågå. Vi medborgare eller läsare ska inte behöva sätta gränser som dessa personer borde kunna sätta för sig själva, men moralen ligger på ett barns nivå uppenbarligen. Narcissister blir inte äldre än fem år, och samhället stöder denna utveckling, vilket innebär att utväxlingen mellan individer och maktstaten eskalerar genom det som kallas socialkonstruktivism, och som leder oss ner i en spiral av godtycke och förnedring.

 • Försiktighets principen skall gälla allt.Det finnes ingen forskning bekräftar att de olika G-na är ofarligt ej heller Wi-FI.Om någon är ärligt intresserad så gå in på Strålskyddsstiftelsen tex.

 • Har varit med på resan i utvecklingen mobiltelefoner i mitt arbete, fick den första 1984, på mässor hade man tillgång till nätverksamhet inom lokaler i mässhallar…märkte 1998 när våra mobiler fick antennen i telefonen icke synlig, alltså 3G, mycket märkbar förändring, som fram till dess hade haft en antenn på taket på bilen, nu fick jag in strålningen i kupèn, vid ett flertal tillfällen märkte jag av att det var något som inte stod rätt till, när jag kunde drabbas av plötslig minnesförlust utefter vägen när jag körde, den varade kanske ca 1 sekund, oftast var detta när jag var på väg hem efter en konferens, men på den tiden visste jag inte någonting om alla dessa problem som nu kommer fram i ljuset, efter att jag drabbades av “väggen” som man säger, så är jag väldigt känslig för strålning från mobilsändare och övrig trådlös teknik…

  Jag köpte mig en bil med ny elektronik i, som jag bad om att de skulle stänga av blåtanden på, vilket fungerade bra, jag körde denna bil 3 år, det var ett köpcentrum i stan som öppnades,, när min radio slutade att fungera, vilket gjorde att även jag fick känningar av bränningar i hela kroppen, (“inte kärringasjukan”), samtidigt som all energi försvann ur kroppen, jag har satt i samband detta med sändarnas oerhörda styrka som säkert “krämades” på för att tillfredsställa ett helt nytt köpcentrum…jag tålde inte den bilen, har bytt till en 11 år gammal bil, med obefintligt elpaket…kan köra den kortare sträckor, vill också säga att mina armar är skadade av strålning efter att suttit i bil utefter eropavägen gbg uppåt till dalarna, säkert har det varit utan att vi vet om det, redan funnits installerat 5G på försök, kan inte vara ute i solen, sitter jag i närheten av mobilmaster så bränner huden på armarna, jag har troligen fått en vävnadsskada på armarna…

  Så var så säkra, ju mer vi pratar, dokumenterar ämnet strålning och dess skador, och framförallt 5G som nu ska rullas ut, så är myndigheterna “bekymrade”, att folket vet alldeles för mycket, vilket gör att de blir en aning nervösa…sluta aldrig kämpa! 5G ska inte få en chans, det räcker med vad 4G har ställt till med redan…

 • Varför sattes rubriken med ordet “kärringar” inom citattecken/citationstecken? Var det ett citat? Nej.
  Wikipedia förklarar det ganska bra:

  “Citationstecken används även för att markera ett ord där man vill fästa uppmärksamheten vid att själva ordet används på ett ovanligt sätt eller att ordet ges en betydelse det vanligtvis inte har, ibland med en ironisk underton:
  Hon är ett ”lokomotiv”, en drivande kraft i företaget.
  ”Bra” jobbat, du släppte just in grannkatten i huset.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Citationstecken

 • Reptilsnabbt kilade det fram en tvetungad liten Ödling från Ericsson-boet utsöndrande dementi-dementa giftigheter och prålande med alla sina kameleont-färger.

 • Försiktighets principen skall gälla allt.Det finnes ingen forskning bekräftar att de olika G-na är ofarligt ej heller Wi-FI.Om någon är ärligt intresserad så gå in på Strålskyddsstiftelsen tex.

 • Varför sattes rubriken med ordet “kärringar” inom citattecken/citationstecken? Var det ett citat? Nej.
  Wikipedia förklarar det ganska bra:

  “Citationstecken används även för att markera ett ord där man vill fästa uppmärksamheten vid att själva ordet används på ett ovanligt sätt eller att ordet ges en betydelse det vanligtvis inte har, ibland med en ironisk underton:
  Hon är ett “lokomotiv”, en drivande kraft i företaget.
  “Bra” jobbat, du släppte just in grannkatten i huset.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Citationstecken

 • Reptilsnabbt kilade det fram en tvetungad liten Ödling från Ericsson-boet utsöndrande dementi-dementa giftigheter och prålande med alla sina kameleont-färger.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *