Exercise Defender Europe 20: En USA-dominerad militärövning i Europa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Amerikanska stridsvagnar i Europa, feb 2020. Foto: US Defense News.

NOTERAT. 37,000 personer deltar i en jätteövning i Europa som är både ledd och dominerad av USA. Det är den största militärövningen på 25 år avseende USA:s förflyttning av material och personal från USA till Europa. Andra länder som deltar är bla andra: Georgien, Belgien, Finland och England.

Planeringen för att lyckas genomföra denna jätteövning under april och maj 2020 är mycket omfattande. Deltagande stater och soldater kommer att få erfarenheter om hur det fungerar när mycket stora mängder krigsmaterial ska förflyttas och installeras på en främmande kontinent.

“Det övergripande målet med övningen är att visa USA:s förmåga att snabbt lyfta och förflytta en militär styrka i divisionsstorlek över långa sträckor”, säger General Allied Commander Europe, general Tod D. Wolters.

20,000 militärfordon och krigsmaterialenheter flyttas nu till Kontinentaleuropa. 37,000 personer deltar.

Amerikansk stridsvagn, feb 2020. Foto: US Defense News.
Amerikansk stridsvagn i Europa, feb 2020. Foto: US Defense News.

NewsVoice kommentar

Fokus för den mycket offensiva militärövningen är att öva snabba förflyttningar över Atlanten och snabba utplaceringar av storskaliga styrkor från USA i Europa. Åtta europeiska länder kommer att vara involverade i övningen.

The Russophile: Exercise Defender Europe 20
The Russophile: Exercise Defender Europe 20

Hotet anses komma från Ryssland och det är därför mot Ryssland som övningen är riktad. Utan en uppbyggd hotbild med Ryssland i centrum hade aldrig kostnaderna för övningen kunnat försvaras. Ytterst finansieras övningen av europeiska och amerikanska skattebetalare.

Ryssland anser att övningen är en provokation alldeles i närheten av den ryska gränsen. En motsvarande övning i tex Karibien och på Kuba skulle förmodligen av Washington uppfattas som en ren krigshandling mot USA.

Den amerikanska övningen destabiliserar Europas förmåga att bygga goda relationer med kontinentens största grannland, supermakten Ryssland. Inga hänsyn tas till Europas folk. Tvärtom förväntas Europas folk delta som goda fotsoldater i händelse av ett skarpt krig som förbereds [genom träning] av USA och NATO.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Läs om japanskt manipulerande av stålkvaliteter och varför Trump + patrioter måste ta hem ståltillverkningen från Asien.

 • Tack, men h a m p a är inte en drog, den har 50,000 användningsområden och kan ersätta plast, betong, bomull, soja, palmolja, mediciner etc etc.

  Allt annat löser sig efter att indistrihampa är stommen i ekonomi och allt annat.

  Detta tillåter såklart inte väktarna, men var tvungen att posta denna övertygelse.

  Fridens

 • Tack, men hampa är inte en drog, den har 50,000 användningsområden och kan ersätta plast, betong, bomull, soja, palmolja, mediciner etc etc.

  Allt annat löser sig efter att hampan är stommen i ekonomi och allt annat.

  Detta tillåter såklart inte väktarna, men var tvungen att posta denna övertygelse.

  Fridens

 • @ Johan
  Jodå. Man häpnar ofta. Om du är för lösningar så är det förträffligt. Ovanligt. De flesta gnäller enbart, men gör ingenting positivt och konstruktivt. Jag vet inte om den största bästa mångfacetterade lösningen stavas “hampa”, men den kan säkerligen vara en del av många lösningar.

  Mitt parti vill t.o.m. legalisera ALLA droger, förstatliga, beskatta och kontrollera kvaliteten och försäljningen, där även hampa ingår och placera alla droger under hyllan “mental sjukdom” och se till att det ingår bipacksedlar med korrekt information om hur de fungerar och de “mentalt sjuka” farorna. Vi vill samtidigt öka straffen för illegal försäljning. Skriv gärna ett inlägg om saken, här eller hos oss!

  Du får väl kanske inte detta meddelande, men ändå, nu har du din chans. Mitt parti kan inte infiltreras, eller förstöras, som ett vanligt parti. Jag är permanent säkerhetsvakt.

 • Det kan också vara ett försök att bli av med fordon byggda med underkvalificerat stål. Dessa maskiner kan vara rena dödsfällor för operatörerna.

  • Stålet är pansar med speciallegeringar för att motstå angrepp av granater. Mycket dyrt att återvinna ekonomiskt däremot är grabbarna som skickas ut inne i apparaten offren.

 • S Hallengren jag håller med dig.

  Är förvånad över vilket trams som släpps igenom här, särskilt från en viss bitter gubbe i Portugal.

  Men vad spelar det för roll, någonting, egentligen.

  För att summera så är jag FÖR lösningar.

  Och den största bästa mångfacetterade lösningen stavas hampa.

  Hade vi ett hampa parti så hade vi haft hopp.

  Men som den vise sa; VAR lösningen som du vill se i världen, tyvärr,
  Jag pallar inte.

  men kanske kanske någon ung intresserar sig för hampa och startar ett parti som inte infiltreras som allt annat.

 • Artikel på artikel i rasande tempo om allt mellan himmel och jord. Det finns knappast möjlighet att lämna en vettig kommentar på någonting. Svar: Du behöver inte kommentera här om det inte passar? Nä, men det kanske skulle vara roligt för en gammal gaggig gubbstrutt att hinna med i svängarna.
  Just nu är situationen i Kina aktuell! Man kan inte tillfredsställa alla smaker, alla ålderskategorier på en gång och samma dag.
  Varför inte lugna ned tempot? Varför inte ta upp Bill Gates inblandning i coronaaffären. Kina är kontaminerat av kabalerna. CIA har ett finger med i detta spel man kan även ana Mossad, Henry Kissinger, Bilderberg Group, Rockefeller und zu wieter. Vi äldre vet och känner till hyckleriet med svensk säkerhets- och försvarspolitik och Nato. Sverige har allt sedan 1949 suttit i knät på Onkel Sam.
  Samtidigt har den socialdemokratiska partitoppen spionerat för Sovjets räkning.

 • Ser ut att vara surplusmaterial som fått enkelbiljett till Europa. Jänkarna tänker ekonomiskt och det här skräpet kommer att kosta massor att skrota då allt stål i pansarbyggena är speciallegeringar. Inget av detta går att återanvända civilt. Dom hade väl som alternativ att antingen lämpa av det i mellanöstern eller skicka det till politrukerna i Bryssel.

 • Krigshetsarna skulle på den egna ödsliga prärien på hemmaplan kunna bygga upp en filmkuliss av Europa och öva där. Sen har ju faktiskt både WW1 och WW2 redan till stor del utspelats i Europa så för rättvisans skull kan vi ta WW3 bataljen på amerikanskt territorium. Då vore det bättre om det överprissatta militärskräpet bara rörde sig västerut över Atlanten och på vägen ned kan de se om de hittar Atlantis. Så kan vi i Europa fortsätta med grannsamverkan för varaktig fred. Tack och Adjö.

 • Jag tycker att dessa gigantiska övningar med trupp och materiel är intressanta ur flera perspektiv.
  Men Ryssarna har visat att dom kan slå ut vad som helst på 1000-tals kilometers avstånd med meterprecision. Under vattenytan har ryssarna torpeder som gör upp emot 400km/tim över långa avstånd. Dvs dom behöver inte ens vara där. Så vi kan väl enkelt tänka oss att dylika projekt endast är till för att sluka pengar åt de ständigt hungrande bankirerna/investerarna i krigsindustrin.

  Att sysselsätta folkmassor i vapen och liksom härar under senmedeltid o framåt ger glans åt härförare och imponerar. Men Macron blev ändå inte imponerad utan annonserade idag att EU måste ha egen arme för att inte vara beroende av NATO. Kan NATO-övningen vara ett verktyg för att få folken i EU lite mjukare inställd till den tanken. För vem vill väl ha så mycket amerikaner här tänkte nog Macron.

  Det här med krigsmatrielförflyttningar är otidsenligt. Några kilobyte med datavirus för kortutgivarna o bankerna så chockas alla i väst och sen så slår dom ihjäl varandra i jakten på mat. Eller stäng ner alla gps satteliter så hittar inte en jäkel hem efter jobbet. Då kanske folk stannar upp o pratar om annat än senaste såpoperan.

  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *