KD och Jägarförbundet utestängde miljöintresserade på vargseminariet i Riksdagen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Marlen Fuglsang och Frida Bramstedt (KD)

Marlen Fuglsang och Frida Bramstedt (KD)

DEBATT. ”Var anmäld till Vargseminariet i Riksdagen den 12 februari. Fick det bekräftat av KD politiska sekreterare Frida Bramstedt. Bilade upp 55 mil för denna sak och vi blev inte insläppta!” Istället lät man jägarna sätta agendan, säger Marlen Fuglsang till NewsVoice. Detta är det nya demokratiska Sverige.

Text: Marlen Fuglsang | Montage: NewsVoice baserat bla på bild från KD. I bild: Marlen Fuglsang (tv) och Frida Bramstedt (th)

Jaktkritikernas ordförande Richard Denisch, Christian Jutevik och Annika Anastassiou blev inte heller insläppta, trots bekräftelse från KD.

Arrangörerna Kristdemokraterna (KD) i samverkan med Jägarförbundet kunde lika gärna ha skrivit på intresseanmälan till vargseminariet i riksdagen den 12 februari att endast vargmotståndare var välkomna. Då hade många av oss dessutom sluppit avsätta flera dagar pga lång resväg och vi hade kunnat lägga pengarna på annat.

Rebecka Le Moine, egetverk
Rebecka Le Moine, eget verk. Se video.

När naturintresserade från miljöorganisationer visar sitt intresse, då stänger ett politiskt parti dörren framför näsan på oss. Vi var minst åtta personer som anmält oss och fått bekräftelse på vår anmälan. Ändå nekades vi inträde när vi väl kom dit. Det är kränkande. Jag kontaktade Rebecka Le Moine (Mp) som satt i nämnda vargpanel och hon lät oss vänligen få komma till henne efter seminariet för att diskutera ämnet varg. Hon spelade in samtalet och la ut det på Facebook. Man kan även se nämnda videoinspelning från Jaktjournalen med rubriken: ”Miljöpartiet håller alternativt vargseminarie med jaktmotståndare”.

Det är kränkande att bli kallad jaktmotståndare för att vi vill hysa varg i landet. Jag är alltid tydlig med att jag inte har ett jägarhat. De ska heller inte blanda ihop oss som om vi vore oregerliga aktivister med ett tydligt uttalat jägarhat som vill störa seminariet. Vi var där för att tyst lyssna på panelen eftersom vi är kunniga i ämnet varg och för att i slutet ställa frågor till panelen.

Det handlar också om den nonchalans och tystnad som Kristdemokraterna visade efter seminariet. Trots att jag ringt ett flertal gånger och lämnat meddelande om att arrangören KD åtminstone borde återbetala min reskostnad, men då varken svarar man eller kommer med en ursäkt.

Det sägs att det samordnades bussar till det här arrangemanget, för att hämta upp vargmotståndarna. Vem betalade för det? Har Statens medel gått till att fylla upp salen med vargmotståndare? Det är frågor som också kräver svar. Inte minst när partiet så fräckt utestänger genuint natur- och miljöintresserade. Det är odemokratiskt och oacceptabelt samt det blir inte mycket till debatt med sådant urval.


Politiker och jägare sitter och lobbar i riksdagshuset för en minskad vargstam. De sitter där, på seminariet med sina likasinnade och ondgör sig på vargarna, som dom vore glesbygdens största hot. De får applåder av likasinnade och blir knappt ens motsagda när de vägrar släppa in oss som anser att vargar har existensberättigande.


Bertil Forsberg kör med härskarteknik

Svensk Jakt och i skärmbild BertilForsberg. Foto: Boo Westlund. "Starkt stöd för halverad vargstam"
Skärmbild Bertil Forsberg. Foto: Boo Westlund (pixelerat för att skydda upphovsrätten). Svensk Jakt: ”Starkt stöd för halverad vargstam”

Många och däribland Bertil Forsberg visade en tydlig härskarteknik och var obehagligt otrevliga mot MP-politikern Rebecka Le Moine. Den som följer den interna debatten i Svensk Jakt, kunde läsa att:

”Forsberg fortsatte med att vända sig direkt till Miljöpartiets representant: Om inte ni ser problemet har ni bekymmer. Det här handlar inte om något skattefinansierat operahus som man besöker någon enstaka gång. Det handlar om skogen där vi arbetar, vandrar och plockar bär. Det handlar om jakten. Det handlar om hela vår vardag, sa Bertil Forsberg som möttes av kraftiga applåder.”

Bertil Forsberg hade vargar från Rackstads vargrevir 2017 på sina jaktmarker och ondgjorde sig över att vargarna tog ”hans” älgar. Forsberg lobbade stenhårt mot länsstyrelsen i Värmland och i media, för att vargarna skulle skjutas bort. Tyvärr fick han som han ville och vargarna sköts bort i flera skyddsjakter. Att jägarintressena har en sådan makt är skrämmande.

Det stod även i samma nämnda artikel ovan från Svensk Jakt med rubriken: ”Starkt stöd för halverad vargstam:

”Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson i hårda ordalag kritiserade det han kallar för en havererad vargförvaltning, och förde fram kravet att dagens vargstam måste minskas till hälften, gick det som ett litet sus genom riksdagens andrakammarsal.”

Det är rent pinsamt att Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson kräver en halvering av vargstammen då det helt går emot vad som är bestämt vara lägsta taket på miniminivån på minst 300 vargar i landet. Forskar säger dessutom att vi behöver betydligt fler vargar än så. Svenska Jägarförbundet får minst 52 miljoner och Jägarnas Riksförbund får 7,2 miljoner från Viltfonden. Deras uppdrag kallas för ”viltvård”. Viltvård innebär att vårda viltet, inte skjuta det.

Att sitta i riksdagens kammare och lobba i en uppenbar jävsituation där de alla är tydliga vargmotståndare, som sitter och ryggdunkar varandra i jubel att få skjuta bort en fredad art, är skamligt och oacceptabelt. Efter seminariet vräker de ut i media att de har politiskt stöd i en debatt där bara likasinnade vargmotståndare var insläppta, men varken länsstyrelsens representant eller Naturvårdsverkets chef kände igen vargsituationen som dessa vargmotståndare målade upp på vargseminariet.

Vargarna är inte ett hot mot glesbygden

Vi som sitter i olika miljöorganisationer håller heller inte med att vargarna är ett hot mot glesbygden. De är få som drabbas i det stora hela och det nämns naturligtvis inte. Det nämns heller att boskapsägare har ett mycket gott skydd via rovdjursavvisande stängsel.

Debatten i media är högljudd i Östergötland för att enda familjegrupp av varg har etablerat sig i länet. Igen av de få drabbade boskapsägarna hade rovdjursavvisande stängsel, trots att det är välkänt i flera år att varg har etablerat sig. Deras lösningar är att skjuta bort vargarna och de borde istället vidta förebyggande åtgärder för att minska konflikten.

Nu har både Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund tydligt visat att de inte accepterar ens det lägsta taket på miniminivån som gäller för en fredad rödlistad art. Då borde de direkt förlora sitt ålderdomliga uppdrag med en minst sagt förlegad syn på djurs rätt att få leva.


Vilda djur existerar inte för att vara levande måltavlor för några procent av svenska folket som är jägare, kamouflerat som ”viltvårdsuppdrag”.


Glykosförgiftade djur

En hund glykolförgiftades nyligen i Värmland och tvingades avlivas. Orsaken var med största sannolikhet glykolförgiftat kött som lämnats i skogen för att döda vargarna. De värmländska jägare som gör så här borde få ett antal år i fängelse för grovt jaktbrott. Det är fruktansvärt empatilöst att döda vilda djur på detta plågsamma vis. Det är i princip helt tomt på varg på många ställen i Värmland och orsaken är högst troligt en illegal jakt. När ska jägarkåren ta ansvar för den illegala jakten?


Jägarlobbyn är ett hot mot våra vargar och de har ett särintresse att vilja slippa konkurrensen om bytesdjuret älgen.


Berörda boskapsägare skulle agera för att minska konflikten och sätta upp rovdjursavvisande stängsel, och sluta kräva att vargarna skjuts bort. Tillsammans är dom en liten högljudd minoritet men även den borde kunna inse att lösningen inte är att skjuta bort vargen.

Varken jägare eller boskapsägare ska styra över vargstammen. Sverige ska ha en vargstam i gynnsam bevarande status. Den ska inte skjutas sönder.

Vargarna har precis som alla andra djur rätt att få leva och ”artrasism” ska stävjas.

Text: Marlen Fuglsang

Marlen Fuglsang är vargdebattör som närvarar ute i vargreviren och även medlem i olika miljöorganisationer. Med stöd av 469 medlemmar i ”Marlen Fuglsang Varggrupp”.

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq