DEBATT. RUT och ROT-avdragen används på bedrägliga sätt av vissa hantverkare, varnar Jan Norberg. Den naturliga konkurrensen sätts ur spel. Hantverkarna höjer priserna och skattebetalarna står i slutänden för notan, som vanligt.

Text: Jan Norberg | Bild: Hantverkare. Foto: David Siglin. Licens: Unsplash.com

Ett bråk pågår om RUT och ROT där Riksrevisionen hävdar att effekterna av detta i stort sett är negativa på den understa raden när man vägt in alla argument för och emot. Alla NewsVoice-läsare torde vid det här laget veta att jag verkligen inte är någon socialist, men ej heller någon vän av den fd Alliansen.

Nu tar alltså den mest korrupta och icke kompetenta av f.d. Alliansens företrädare Maud Olofsson bladet från munnen och lägger sig i debatten, och som hon gör det. Att efter ha förspillt skattebetalarnas medel i Nuon-affären så har hon ändå mage att aktivt gå in debatten om RUT och ROT.

RUT och ROT tillkom för att dra undan mattan för allt svartarbete, och till viss del så lyckades nog detta. Men som med alla bidragssystem så finns det nackdelar för dem vilka skall betala, inte bara för den vilken ska betala fakturan för utfört arbete, utan också för den del av skattekollektivet som av olika skäl INTE utnyttjar det skattesubventionerade RUT och ROT-systemet.

Den största förlusten med dessa två bidragsformer är dock att de sätter den naturliga konkurrensen ur spel på ett aningslöst sätt.

Låt mig få ge ett exempel, anta att du behöver renovera hemma och du läser på om RUT och ROT och inser att det gynnar dig att låta någon RUT- eller ROT-entreprenör ge dig ett anbud. Väl medveten om att skattesubventionen ger dig ekonomiska fördelar.

Tyvärr inser ju också dessa RUT- och ROT-entreprenörer detta varför de, väl medvetna om kostnaden för dig som kund utan dessa subventioner ligger betydligt högre. Det som då händer är att du som kund ser det ekonomiska bidraget som garanti för en bra affär för din egen del.

Hantverkaren är också på goda grunder väl medveten om detta och höjer därför sitt pris till nivån strax under vad det utan skattesubventioner skulle ha kostat dig. Du vinner möjligen någon krona, men entreprenören tjänar ju ännu mer och skattekollektivet brandskattas på sina inbetalda skatter.

Summan är att priskonkurrensen sätts ur spel och skattebetalarna står för notan, i din egenskap av skattebetalare så bidrar du själv till ett för högt skatteuttag genom att utnyttja RUT och ROT, men alla de vilka inte utnyttjar RUT och ROT står med sina skatter för en lejonpart av detta bidragssystem.

Entreprenören skrattar hela vägen till banken. Anställer dessutom entreprenören svart arbetskraft invandrad via arbetskraftsinvandring ökar samtidigt också skattekonsekvensen ytterligare då den svartarbetande arbetskraftsinvandraren sannolikt lever på andra bidragsformer.

Jag säger bara Akilov och Özz Nujen.

Text: Jan Norberg

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

92 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
28 februari 2020 kl 10:05

Du som trots din aktningsvärda ålder inte kan uppföra dig på ett korrekt sätt mot dina medmänniskor är definitivt inte rätt person att påpeka hur andra ska eller borde föra sig på Internet.

Som en omedveten komik på hög nivå och du skulle haft ett bra mycket större underhållningsvärde om du inte lätt som en gammal papegoja. WTF?

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
28 februari 2020 kl 10:34

Puss på dig min Pussgurka 🙂 🙂 🙂

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
27 februari 2020 kl 21:32

Ser att debatten om det statliga kontrollprojektet ROT/RUT hamnat i en pajkastning om vem som är vad eller vem säger vad och hur de gör det. Intressant.

Suzanne
Suzanne
Gäst
27 februari 2020 kl 21:29

Ingen lätt balansgång!
Stor eloge till dig också Torbjörn Sassersson!

Torbjörn Sassersson red.
Admin
27 februari 2020 kl 20:06

Jan Norberg använder en lite speciell samtalsteknik där han blandar beröm och omtanke med förnedringar/förminskningar av flera samtalsparter på en gång. Det blir ett komplicerat och flerbottnat flerfrontskrig när han dessutom mixar in halvinfo, nästan som en psykologisk operation, för att vaska fram information.

Norberg ger intryck av att NV behöver honom mer än vad han behöver NV. Jag tror faktiskt att ingen part är beroende av motsatt part. Det finns bara parter. Norberg har bidragit med 100 debattartiklar och NV har bidragit med en generös plattform som byggs upp under ca 6-7 år innan Norberg började engagera sig. Vi får tacka varandra.

Jag tycker inte heller att Norberg ska tycka synd om redaktören och jag tycker inte heller synd om honom.

Norberg antyder att jag vet vem Lisa Larsson är, men det vet jag inte. Jag konstaterar endast att det inte är Mats Sederholm som Norberg verkar tro. Larsson är i mina ögon en riktig person som följer kommentarsreglerna. Det räcker för mig. Resten är den där stormen i vattenglaset.

Är det något mer som ni tycker att jag behöver kommentera eller besvara?

Erik Forsman
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
28 februari 2020 kl 08:37

Ja…Jan: “När man ser din närvaro tillsammans med andra i en alltmer ökande krets av kritiska samhällsdebattörer på den nationella sidan (Janouch, Matikainen, Ekeroth, mfl), vilka på olika sätt sätt bedriver opinionsarbete, så syns det tydligt i dina ögon att du inte är bekväm i deras sällskap. Du är den främmande fågeln i sällskapet”.

Antar det var i den här församlingen Jan åsyftade: https://newsvoice.se/2019/12/paneldebatt-nya-natmediernas-framgangar/

Inget kan vara mer fel än detta lösryckta påstående. Jag var där. Torbjörn var inte alls obekväm, snarare glad som ett barn på julafton. Torbjörn kommenterade att hela upplägget var mycket professionellt, och det stämmer. Moderatorn höll bra pli på pratmakarna och avbröt direkt om dom blev långdragna. När moderatorn försökte avbryta Torbjörn protesterade halva publiken, spontant, det hände aldrig med de andra kompetenta talarna. Man kände direkt stämningen i möteslokalen: NewsVoice och Torbjörn åtnjuter stor respekt, från alla.

Men det är så Jan gör: hittar på, fabulerar som om han drar ett kort ur en lek och upp kommer en joker han fantiserar kring: Lisa är inte Lisa, trots att Lisa är Lisa. Jag är en fd missbrukare, Torbjörn är rädd och obekväm i möte med andra dissidenter, osv… Detta är inget annat än sjuka fantasifoster, komna ur Jan egen mardrömmar.

Jan: “hörsammat Torbjörns rop på hjälp att försöka öka besöksfrekvensen (skriva artiklar, min anmärkning) och på ett generellt plan stärker NV:s varumärke”.

Jan härjningar har väl snarare försämrat varumärket samt den hätska tonen han står för skrämt bort snarare än attraherat besökare.

Sedan hans tal om att “otack är världen lön”? Jan gick frivilligt med på att skriva sina brandtalsartiklar utan ersättning från början. Antar att herrarna hade en överenskommelse dom emellan – muntligt avtal gäller. Sedan komma dragandes efteråt med blöt offerkofta? Gällande avtalsvillkoren, borde han inte tänkte på detta innan han slöt sitt avtal? Men så långt klarar väl inte den grånande gamle mannen att tänka.

Erik Forsman
Reply to  Jan Norberg
28 februari 2020 kl 09:16

Från Jesus bergspredikan.

“Ge inte det som är heligt åt hundarna, och kasta inte era pärlor åt svinen; de trampar på dem och vänder sig om och sliter sönder er.”

Med detta Jan vill jag ha sagt att jag tror inte du är så intresserad och kunnig i diktkonsten svåra värv. Därför kan du inte heller avkoda de dold anspelningarna.

Jan påstår att jag tvingades gå public med mitt riktiga namn efter Rönnes påtryckningar. Var får han allt ifrån den där karln? Min första artikel kom redan sommaren 2018 ( https://newsvoice.se/2018/06/hemskolning-knacka-laskoden/ ) långt innan jag visste vem Rönne var. Sedan hängde Ale kvar i browser cachen, av slöhet och vana. För mig var det en ickefråga. Ville inte gå ut med min identitet för har inte samma narcissistiska behov som vissa andra. Ej heller har jag något jag vill sälja eller på annat sätt promota, mins av allt mig själv.

Erik Forsman
Reply to  Jan Norberg
28 februari 2020 kl 15:34

Är du dum i huvudet?
Vad är det du inte fattar?

Min artikel publicerade den 4 juni. Vi Träffades den 10 juli.

Klarar du att räkna? Vet du vad en almanacka fungerar?

Seriöst Jan, ansök om en remiss till demensutredning. Nu!

Suzanne
Suzanne
Gäst
27 februari 2020 kl 16:24

I ett nötskal, har Lisa Larssons syfte, enligt min uppfattning, varit att påvisa för Jan Norberg att förminskning (milt uttryckt) av kommentatorer på NV, ofta lett till aggressioner och dåligt samtalsklimat.
En stor eloge till Lisa!

Återstår att se om meddelandet når fram?

Torbjörn Sassersson red.
Admin
27 februari 2020 kl 14:41

Jag ska återkomma senare med en kommentar senare om denna debatt som handlar mycket om redaktören och NewsVoice. Tack för era kommentarer. Nu ska jag producera.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
27 februari 2020 kl 13:02

Jag både heter och är Lisa Larsson. Utöver den meningen behöver jag inte bevisa någonting mer för dig. Men du ligger helt uppenbarligen bortom någon som helst förändring till någonting bättre för såväl NewsVoice som för din egen omgivnings räkning. Det ligger väl en hel del klokskap i ordspråket att “man kan inte lära gamla hundar att sitta”.

Erik Forsman
Reply to  Lisa Larsson
27 februari 2020 kl 15:09

Samt i att den som ingen vill vara med, blir till slut elak.

Erik Forsman
27 februari 2020 kl 12:24

Känner stor sympati för Torbjörn då jag tycker mycket om Torbjörn och anser att han är en bra snäll person – bra som människa helt enkelt. Jag behöver inte lång tid för att skanna av en människas dominerande attribut, sådan känner man på ett ögonblick – ingen kan dölja sin frekvens, om dom är öppna vill säga. Det är lite svårare och knepigare med dom som gör allt för att dölja sin personlighet. Att bli sedd faller således i två kategorier: den enda gruppen uppfylls av eufori av att bli sedda. Den andra grupper fylls av rädsla, raseri och hämndkänslor, då dom upplever sig som avslöjade (inte sedda) fast det är just vad som sker. Detta är olika aspekter på att bli sedd. Det har funnits flera obehagliga perser under NW tid som har haft någon sorts skum “hang ups” kring NV i hemfallet och Torbjörn i synnerhet. Det var också så min och Torbjörns samarbetet en gång startade: att jag skulle kartlägga och göra efterforskningar kring dessa individer. Jan faller i denna kategorin, helt klart. Jan är precis som alla andra människor, försöker hela tiden kommunicera med sina medmänniskor. Hur detta görs är dock en annan femma. Det handlar om att förstå människor. Som jag är tränad och utbildad samt har lång erfarenhet av, på går ut på att vara öppen och välkomna samt släppa in andra – hela vägen in utan rädslor. Är något på tog och fel så försätter detta hela din personlighet å andra sida i gungning. Händer det med mänskor som har detta som profession, upplevs det som ytterst obehagligt, då du till fullo känner den andras hela ångest, motstridigheter, behov, rädslor osv, men är oslagbart i informationsinhämtning. Förvirring uppstår vad som är dig, och den andra, och det är hela idén; att tillåta sig smaka och uppleva på andras skräck hela vägen in, och man skulle kunna säga att man själv faller i bitar. På proffsspråk kallas detta för “mentalisering”. (googla). Allt handlar om “mind” att hålla en annans mind i sin egen mind för att få ut så mycket information det bara går att få. Du blir läskpapper för den andras hela psykopatologi, via dina känslor. Det är ytterst ansträngande men efter ett tag, när dimridåerna lagt sig, ligger den andras hela själ där öppen och naken. Sedan är det bara att sortera, i rätt högar. Känner efter själva. Vad får ni för… Read more »

Erik Forsman
Reply to  Jan Norberg
27 februari 2020 kl 10:51

Ha ha ha… Jan, var du nu fått i din skalle? Skulle jag ha haft missbruksproblem och vara före detta missbrukare? Ha ha ha… Jan, tror du blandar ihop saker och ting. Jag har däremot arbetat inom missbruksvården med missbrukare i roller som mentalskötare, behandlingsenheten samt som boendestödjare tillika arbetat mycket inom psykiatrin. Nej du Jan, där siktade på hjärta men högg i sten. Min fru har en sjukdom som gör att hon har svårt att dricka alkohol, och i sympati med henne avstår jag. Det är grunden till min absolutism.

Kanske har du själv missbruksproblem? Kanske var det därför du valde att bosätt dig i ett land med ytterst liberala droglagstiftning, fast det tror jag inte. Du är inte missbrukartypen av illegala substanser, utan du missbrukar människor, det är vad du gör Jan. En människomissbrukare.

Mår du dålig Jan? Känner du dig ensam? Behöver då få ut lite ångest? Slänga ur dig lite anklagelser hit och dit i förhoppningen att bli sedd?
Vet du vad Jan: Du blir sedd av mig Jan. Det torde framgå tämligen tydligt.

PS, Sitter på mycket information om Jan, som är ytterst avslöjande och vanhedrande av privat natur, men till skillnad skulle jag inte använda det för att förminska andra. Har inte förakt för människors svaghet och misslyckande.

Erik Forsman
27 februari 2020 kl 09:21

Jan Norberg hävdar att han besitter empati. På ett personligt plan är jag mer tveksam, men den eventuella empatin människor påstå sig ha, avgörs av andra inte av en själv – naturligtvis.

Alla förtroende som människor delger Jan, använder Jan förr eller senare emot dem: allt du säger till Jan, kommer att använda emot dig.

För att citera en känd skåning:

“Ger man dig ett förtroende, har man dig snoendes bakom sin rygg.
Du viskar och ropar och gräver små gruppar för att kända dig trygg.

När du tänker på andra är för att klandra och göra den små.
När du är den störste och förste så långt som du själv kan förstå.

Det enda du tiger om är de intriger som du fixar till.
Vad tänker du på, jag kan inte förstå, vad är det du vill”.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
27 februari 2020 kl 10:32

@Jan Norberg Du skrev: “Den sedvanligt massiva textmassan utan självinsikt där du försöker diskutera allt och ingenting i din repetitiva ryggmärgsreflex att försöka avleda från det verkliga problemet och d.v.s. ditt eget beteende och detta beteendes inverkan på andra kommentatorer.” Men jag kan väl lika väl bemöta blajet i detalj. J.N. “Huruvida jag röjer din rätta identitet eller ej är för mig en fråga om att hålla mig inom lagens råmärken, du är som vanligt ute efter att jag skall göra ett misstag som du kan utnyttja för att komma åt mig. Haha, försöka duger!!” L.L. Om du har fått min skriftliga tillåtelse att avslöja min “rätta identitet” håller du dig inom lagen råmärken. Men om du då är så intresserad av just råmärken så kunde du faktiskt även försöka hålla dig inom NV kommentarsreglers råmärken och då hade vi inte behövt ha denna meningslösa diskussion. J.N. “Jag måste tyvärr göra dig besviken, om du själv eller Torbjörn Sassersson lägger korten på bordet och kommer ut ur garderoben är sannolikt något ni diskuterat intensivt er emellan. För min del räcker det att jag nu vet vem du är på riktigt.” L.L. Vilken djävla garderob? Det här är Internet och här finns det inga garderober. J.N. “Men om du nu ger mig friheten att röja din rätta identitet så kan du ju istället be Torbjörn att göra det då rundar jag problemet med att få dig på halsen ur juridisk synpunkt.” L.L. När det inte fungerade att försöka utpressa Torbjörn så är det här också en taktik att prova. J.N. “Du hävdar att du inte har någon ”skyldighet” att genomföra en Skype samtal med mig, helt korrekt så har du inga sådana skyldigheter öht.” L.L. Okej, bra att vi är överens. Men varför fortsätter du då att tjata om det? J.N. “Min fråga blir då varför du är så rädd att tala med mig i realtid och med bild?? Kom ihåg att det var du som tog kontakt med mig, inte tvärtom.” L.L. Det var ju du som med utpressning om att sluta skriva artiklar försökte tvinga Torbjörn att få mig att “frivilligt” delta i en Skype-konferens med dig. Så det har ingenting med rädslor att göra utan är mer bara ett bevis på att du inte får som du vill. Jobbigt! J.N. “Vår diskussion handlar egentligen om varför du och andra inte vågar uppge er rätta identitet när ni debatterar… Read more »

Erik Forsman
26 februari 2020 kl 16:34

Torbjörn ofta till mig ringer
var var gång Jan gett honom sitt finger.
Torbjörn inför mig sin nöd klaga
Jag säger ingen kan ändra Jan saga.

Frågar, varför vill du ha Jan tillbaka
då hans ris din stjärt alltid kommer smaka.

Jan kan inte ha nära relationer
det beror inte på skilda tidszoner
eller att ni bor i olika nationer.

Du drar bara dig in i nya riskzoner
då Jan alltid kommer att höjer sina brösttoner
då Jans fasoner aldrig har några proportioner.

Kommer du Jan nära
kommer du bara honom besvära.
Hans mål blir då att dig vanära
och till sist förtära.

Nej bygg istället allianser
där det finns chanser
till goda finanser.

Undvik människor med obalanser
och som saknar alla färgnyanser.
Det slutar bra med rättsinstanser
så ökar dina överlevnadschanser
och du slipper du knappra signalsubstanser.

Erik Forsman
26 februari 2020 kl 15:24

Har en fundering kring Jans polarisering
Liknar mer en fixering eller blockering
Detta är min värdring, tillika markering
Det får bli min slutplädering

Erik Forsman
Reply to  Jan Norberg
26 februari 2020 kl 15:11

Jan klagar sin vana trogen
argumentationen liknar den på krogen
Skandal skriker Jan i primal, bara för att Torbjörn har moral
Att Torbjörn försöker vara neutral
hindrar inte Jan från förtal

Jan blir allt mer aggressiv
Tjatar som sitt narrativ
Bråket liknar ett krogliv,
utan motiv. Är Jan naiv?

Jan bör överväga sitt tilltal
annars kan han hamna i en tingssal.

Här gör Jan ett livsval
tröttnar Torbjörn blir han brutal
det lär bli Jans sista livskval.

En fråga: Men säg mig, vem är Jan lojal, frågan kan tyckas banal, men är central.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
26 februari 2020 kl 22:51

@Jan Norberg

Jag märker att du funderat mycket kring precis allting mellan himmel och jord förutom ditt egna beteendes roll i den uppkomna situationen. Men det är väl så mycket enklare att projicera sina egna tillkortakommanden på andra eftersom allt då blir deras fel.

I vår e-post “konversation”, fyra av mig och en kort utpressningsvariant av dig, så hänvisade du till någon kommentarsregel som inte ens existerar. Vilket också är lite konstigt eftersom du inte ens kan dom som då redan finns. Sen har jag ingen som helst skyldighet att delta i någon Skype-konferens med dig utan det är i så fall ett helt frivilligt val ifrån min sida.

Om dina NSA, FBI, CIA eller “What ever” polare “over there” har avslöjat min “rätta” identitet, så har du min fulla tillåtelse att publicera den. Kolla om de inte även kan skaka fram ett höguppläst satellitfoto jag kan använda som profilbild.

Sen uppskattar jag dina artiklar. Din personlighet däremot har jag lite svårt för.

Men om du då ändå väljer att lämna får du ett par ord på vägen.

“Be the change that you wish to see in the world.”

― Mahatma Gandhi

Torbjörn Sassersson red.
Admin
26 februari 2020 kl 06:30

Svar till Jan Norberg 26 februari, 2020 at 05:08

Jag, mått jättedåligt? Knappast.

Jan N. har krävt att jag inför honom avslöjar Lisas identitet eller kastar ut Lisa från NV, om jag förstår Jans önskemål korrekt.

Jag har ingen aning om vem Lisa Larsson är, men jag gjorde bedömningen att det rör sig om en äkta person som följer kommentarsreglerna. Jag har ingen insyn i hur Norberg tagit fram Lisas identitet, om det stämmer.

Jag kan i övrigt inte offentligt eller inför en enskild debattör uppge någons identitet eller bostadsadress etc för då bryter jag mot GDPR, dvs EU:s lag om personlig integritet. Det räcker istället med att jag som ansvarig debattör och ansvarig databasoperatör vet att en debattör är en äkta person för att kommentarsreglerna ska följas. Det är ju ett krav i Rakt-på-sak-artiklar.

Fredrik Gräslund
Fredrik Gräslund
Gäst
23 februari 2020 kl 16:26

Som hantverkande egenföretagare kan jag bara hålla med och inte. Tycker, till skillnad från flesta kollegerna, att ROT är principiellt fel och otyg. Dels ett sjukt gynnande av en sektor och missgynnande av hyresgäster. Visst har det också tryckt upp timdebitering. Att en massa byggare tagit in utlänningar och skurit emellan hade dock skett utan ROT. Men det har också blivit ett gissel när man är egen med pappersarbetet, som dessutom gjordes ännu värre med utökade redovisningsskyldigheten. Såpass att flera småföretagare nu vägrar ge ROT för de minsta jobben. Och varför ska staten numera ha koll på varenda skruv som skruvas i ? Sen ser jag ej att egenföretagarna i branschen har några enorma löner jmf med andra yrkesgrupper

Erik Forsman
Reply to  Fredrik Gräslund
23 februari 2020 kl 19:14

Fredrik, du nämner att egenföretagare (t ex snickare) inte har några enorma löner. Det handlar inte så mycket om vad man tjänar på, utan undvika vad man förlorar på. Man bestämmer själv sin lön genom att bestämma sin timpenning. Allt man har att sälja är ju sin tid. Därför undvika allt som tar ens tid, man inte kan fakturera för. Som anställd behöver man aldrig tänka på detta.

Ett utav de tuffare momenten som egenföretagare är kundkontakten eller rättare sagt vissa kunder som tömmer en på all energi, tar mycket tid i anspråk som inte går att fakturera. Ett typiskt nybörjarfel man kan “alternativa-bort”.

Aldrig gå utanför standarden. Går man utanför standarden vet man inte hur lång tid det tar och kan heller inte uppskatta tiden. Kund vill inte ha standard: säg typ kök och vill ha “annorlunda” köksölösning med “egen stil” utan ritning eller någonting att vissa upp. Ställer tusen frågor: “om man går bort från standard med klenare dimensioner bla bla… blir det inte billigare då”? “Kan man inte göra så här”? “Måste man göra så här”? “Använd din egen snickarglädje och fantasi”. Kund ändar sig hela tiden. Kan inte svara på vad kund vill ha och till sist: “Jaha…Blev det så här…Men det vill inte jag ha”.

Ge alternativ 1, 2 och 3. Pris 1, 2 eller 3. Be kund återkomma.

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
Reply to  Fredrik Gräslund
26 februari 2020 kl 18:46

Timdebitering dras upp genom att man sätter upp material som timmar. Det blir ett fusk på flera plan av den innovative företagaren. Hela konceptet med bidrag till företagare skapade av byråkrater kommer alltid att slå fel.

Erik Forsman
22 februari 2020 kl 19:57

Lisagate:

Jan med flera är sippa
De vill helst Lisa från Newvoice slippa
Då Jan banan inte tror Lisa har snippa

Hon säger för sin del
Det är inte mitt fel
Vill bara jöka freds pippa

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Erik Forsman
22 februari 2020 kl 20:56

Stor fixering kring de nedre regionernas betydelse för diskussionen, men det kan ju också vara denna distraktion som bidrar till att argumenten haltar.

Erik Forsman
22 februari 2020 kl 11:55

Sorry, är totalabsolutist. Bryta arm bör vi nog undvika, men gärna snusa ihop, hur man nu gör det?

Erik Forsman
22 februari 2020 kl 07:42

Lisa Larsson “Tack för penisen Erik. Som jag har längtat…”

Välkommen till med-LEM-kapet. Penisavund är inget att skärmas för 🙂

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Erik Forsman
22 februari 2020 kl 09:20

@Erik Foreskin

Tror att min smått ekivoka poäng gick över (penis)huvudet på dig. Men tack för med-LEM-kapet i den rättframma manliga gemenskapen. Om vi någon gång träffas IRL kan vi snusa, supa och bryta arm.

Erik Forsman
Reply to  Lisa Larsson
22 februari 2020 kl 12:26

Nej Lisa, ditt lilla ekivoka skämt passerade inte alls. Man kan väl hälsa dig välkommen ändå med eller utan penis(avund)?

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Erik Forsman
22 februari 2020 kl 13:14

I dagens läge kan man vara kvinna med både såväl bröst som penis och därför finns det nödvändigtvis inte heller någon grund för (penis)avund. Du hänger ju inte med i den nya snabba underutvecklingen.

Men tack för välkomnandet. Det värmde i detta hårda samtalsklimat.

Erik Forsman
Reply to  Lisa Larsson
22 februari 2020 kl 16:19

“i den nya snabba underutvecklingen”.

Det var länge sedan utvecklingen gick framåt.

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
21 februari 2020 kl 22:39

Håller med Kjell Holmsten. När Göran Persson drog iväg med 280 miljarder av pensionspengar till banksystemet före millennieskiftet sattes ca 85% av de pengarna antagligen in i bostadslån (siffror från storebror över Atlanten). En nordamerikansk liknande process skedde med resultat i kraschen 2009 med Freddiemac- Fanniemay belåningen av bostadsmarknaden. Nu är ju svensken lite mera stabil och sitter still när det gungar så det har inte hänt här ännu trots idiotpriser för boende i städer. Kommuner gör nu sitt bästa genom att hålla uppe priser genom att köpa upp bostäder till behövande och skapar en virtuell marknad. ROT/RUT var bara en injektion för att öka på hastigheten i processen där bankirvärlden kunde öka på “skulden” . Jodu Jan Norberg, detta är ett försök till socialisering på hög nivå.

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
21 februari 2020 kl 11:57

Socialismen är avslöjad för länge sedan. För mig var Jyri Linas bok “Under Skorpionens tecken” en ögonöppnare. Så jag satte mig ner och läste Karl Marx “Kapitalet” och fick åter igen en ögonöppnare om hur Wall Street fick kunskaper om hur de kunde rigga världens första “demokratier” till sin fördel. Söndra genom att slå blå dunster i folk om en vänster eller Marxister i folkets tjänst när det var tvärt om.

Kapitalister har dragit stor nytta av detta och följaktligen ökat sina förmögenheter tusenfallt. En ögonöppnare var Per Lundgrens bok ”Kapitalismen avslöjad”.
https://www.vaken.se/kapitalismen-avslojad/

Slutsats: Frihet, är just frihet ifrån systemtänkande. Frihet är demokrati. Fritt tänkande är demokrati.
http://staten-hyperdialog.blogspot.com/p/vad-det-hela-handlar-om.html

Erik Forsman
21 februari 2020 kl 09:51

Det må vara problematiskt med RUT och ROT, men vad är alternativet? Måste jag väljer behåller jag nog reformerna än att sektorn går tillbaka till den svarta marknaden. Sedan förstår jag inte riktigt Jan argument att reformen sätter kunkurens ur spel. Höjer alla hantverkare priset på tjänster blir det mer frågan om en ofrivillig kartellbildning. Det klart att olika snickare tar olika betalt för samma arbete. Vad som skiljer är yrkeskompempeten. Snacket om att svenska snickare blir utan jobb på grund av att billigare, t ex, polsk arbetskraft tar jobben är inte med sanningen överensstämmande. Den riktiga kompetensen är alltid svårt att hitta då dom är överhopade med förfrågningar och tar betalt.Samma sak gäller i Polen. Dom riktigt duktiga och yrkesskickliga polska snickaren stannar kvar i landet, det är dom mindre kompetenta som kommer hit. Vad kund måste först är att kund får vad kund betalar för. Sedan är varje renovering av ett en investering som betalar sig senare vid en försäljning.

Erik Forsman
21 februari 2020 kl 07:37

Det finns mycket underligheter i hela byggsektorn. Normala marknadsprinciper är satta ut spel. Ta bara stormen Gudrun som ett ex. Här blev skogsägarna tvungna att avverka enorma mängder virke (faktum är att dom är tvungna enligt lag att göra det, men det är en annan historia), Således översvämmades marknaden av billigt virke. Eller borde göra det. Gick priserna på virket ner? Nej. Principen om tillgång och efterfråga är helt satta ur spel. Skogsägarna kompenserade av regeringen.

Ett allmänt tips: det är betydligt mycket billigare på utländska byggvaruhus. Vet man vad man söker kan man göra sig en regel hacka. Dessutom få det uppsågat i önskade längd på köpet.

Benny
Benny
Gäst
Reply to  Erik Forsman
21 februari 2020 kl 08:48

Javisst är det billigare utomlands! Jag känner folk som åker med skåpbil till Tyskland och Polen för att handla byggvaror. Det blir billigare trots färjekostnader och priset för bränsle! Och ja, de tar med sig lite drycker som är bra att ha när man bygger om hemma…Det är också billigare!

Erik Forsman
Reply to  Benny
21 februari 2020 kl 09:27

Aj, aj… Inte utföra byggnadsarbete med alkohol i blodet, inte bra. Har själv aldrig gjort det. Det behövs inte då planerandet och byggandet i sig är nöje nog.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
20 februari 2020 kl 23:46

År 2019 var Statens kostnad för ROT-avdrag närmare 10 miljarder och RUT-avdrag 5.4 miljarder samtidigt som de givmilt portionerade ut ca 5 miljarder i nödbistånd till de krisande kommunerna.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Lisa Larsson
23 februari 2020 kl 15:04

Snälla Lisa,
Förklara för oss vanliga svenskar vad Du menar med KOSTNADER FÖR
STATEN.
Är alla pengar, all egendom fast och lös tillhöriga STATEN?
Till dels kan jag hålla med, det finns ingen rätt för enskilda svenskar att inneha FAST EGENDOM!!!
Egendomsrätten är en myt.
Se RF Kap 2 par. 15 sista stycket.
Den egendomsrätt Du inbillar dig skall finnas har endast ett syfte, att ge socialisterna den fulla rätten att plundra Dig på pengar eller rättigheter.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
23 februari 2020 kl 15:39

Kostnaden och d.v.s. summan i sig är ju densamma oavsett vilka skatteslavsmekanismer som förser Staten med dessa pengar. Men inlägget gällde ju mer själva kostnaden än mekanismen bakom. Vilket också framgår av mitt ursprungliga inlägg. Och ja, allting tillhör staten enligt staten själv. Du som jag och alla de andra slavarna.

Insinuerar du sen att jag skulle vara en ovanlig svensk? Om ja, Tack i så fall.

Sen innehåller den här illusionen fler myter än bara egendomsrätten så jag har faktiskt inte inbillat mig någonting tror jag eller så är också det inbillning.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Lisa Larsson
23 februari 2020 kl 16:47

Har Du någonsin funderat över om STATEN skall ha en självskriven rätt att plundra Dig på över 75% av det Du tjänar på hederligt arbete utan att tro att man kan överleva på parasitism på andras egendom, RUT och ROT avdrag bl.a.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
23 februari 2020 kl 18:07

Staten och kommunerna är de största parasiterna av dem alla och det är onekligen lite komiskt när företrädare från dessa entiteter diskuterar bidragsberoende hos den befolkning de själva tappar på blod.

Men om du då bara i slutänden får behålla ca 25 % så är du ju per definition en slav som för den egna fjärdedelen ska husera, klä, föda och transportera dig till din slavsysselsättning m.m.

Men jag tror vi är rätt mycket av samma åsikt och att du missförstod avsikten med mitt första inlägg. Ville väl mest bara visa hur oansvarigt och ologiskt de hanterar de pengar som de har snott.

Maria Werme
Maria Werme
Gäst
20 februari 2020 kl 19:03

Dessutom svenskar som har hus i både Sverige & Spanien (där jag bor permanent) de blir påtalade till svensk leverantör att de höjer beloppet på papperet så behöver kunden betala nästan ingenting.
Kan man ju är att likställa som migranter som lever på bidrag.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
20 februari 2020 kl 17:26

@ Jan

OT: 1. En lösning vore att gå halvvägs, d.v.s. att Sassersson beviljar anonyma konton som han själv känner källan till, men att de enbart får kommentera tills de börjar begå personangrepp eller lagbrott, då de blir av med sin rätt att kommentera.

2. En annan lösning vore kompetent moderering enligt uppsatta kända regler, men det är ett jättearbete som på något vis måste delas upp mellan flera individer som belönas på något vis.

3. En annan lösning är att folk får kommentera från egna bloggar genom s.k. “ping”/”trackback”. Den metoden innebär att Newsvoice arbetsbelastning med moderering sjunker dramatiskt.

Till sakfrågan! För att hantverkare ska kunna skratta till banken, så innebär det att de som köper tjänsterna inte använder kapitalismen, såsom den är tänkt att användas, d.v.s. att skapa konkurrens genom att höra med olika hantverkare på en fri marknad.

I övrigt anser jag att systemet med ROT/RUT är utmärkt. Det tar bort incitamentet att fuska och skyddar människor som anlitar hantverkare på en mängd olika vis.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
20 februari 2020 kl 17:38

Har du förstått konceptet med “Rakt på sak” ?

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
20 februari 2020 kl 17:35

Efter otaliga diskussioner med mig och med andra så har du fortfarande inte fattat grundproblemet och det gör att man onekligen tänker i diagnostermer. Det är inte dina åsikter som är problemet och inte heller är det mina. Likaså är din som min identitet helt irrelevant. Precis som alla dina skrivna artiklar är lika irrelevanta som min egna totala avsaknad av dem är skit samma.

Du är inte “bufflig” Jan. Du är en oförskämd tölp som hånar, dumförklarar, förolämpar och smetar skit på precis alla som uttrycker en åsikt du inte håller med om eller helt enkelt inte förstår. Det du tillför den här sajten genom att skriva artiklar tar du bort genom hur du sen uppför dig i kommentatorsfälten där du är en djävla skitstövel.

Men ska man väga för och nackdelar så är det nog mer du som förstör den här sajten genom att tysta och skrämma bort människor som helt enkelt inte orkar med dig och just därför blir tysta eller lämnar helt. Du är ju i en total avsaknad av självinsikt då du fortfarande ser dig själv som något djävla offer. Det är du som är förövaren här, ingen annan.

[Text i slutet av denna kommentar borttagen på debattörens egen begäran]

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Lisa Larsson
20 februari 2020 kl 18:47

Under några timmar fick jag dig att hålla dig borta från din egen artikel för att du upplever mig som otrevlig. Den känslan som gjorde att du inte ens ville vara inne på din egen artikel är precis samma känsla du framkallar hos andra när du är otrevlig mot dem.

Om du inte uppskattar mitt beteende till den grad att du till och med börjar skrika efter Torbjörn. Varför skulle då andra behöva acceptera samma beteende från dig?

Men tycker du inte om min skit så kanske du själv borde sluta ösa skit över andra. Det där borde ju var rätt logiskt även för dig. Om inte annat kanske Torbjörn kan förklara när du får tag i honom.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Lisa Larsson
20 februari 2020 kl 20:17

Lisa Larsson.

Detta är ju en rakt-på-sak-artikel så det är tillåtet med hårdare ton.

Om ni kan komma överens så är det allra bäst.

Jag försökte nå dig via din mail-adress, men det studsade. Det betyder att din adress är hitte-på. Är även ditt namn här hitte-på? Regeln för att delta i diskussioner här i rakt-på-sak är att man uppger sin riktiga identitet och kan nås på en mail-adress.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
20 februari 2020 kl 20:37

@Torbjörn

Det är klart att det är mitt namn. Sen funkade det att mejla i morse så det låter konstigt, men jag ska kolla upp detta.

Som det sen framgår av kommentaren ovanför din så har det aldrig handlat om någon osämja utan jag hade en poäng.

Sune Sylthammar Ståhlberg
Sune Sylthammar Ståhlberg
Gäst
Reply to  Jan Norberg
20 februari 2020 kl 23:37

Jan, kan du säga var/hur Savalle öppet redovisat sin identitet.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Sune Sylthammar Ståhlberg
22 februari 2020 kl 07:38

Ja, jag är lätt identifierbar, eftersom det endast finns en
Hans Gustav Dahl i vårt land, vad jag vet.

Och jag hoppas att jag får fortsätta att finnas.

Utdrag ur en polisanmälan jag gjorde 2018-03-27:

“HÄNDELSE:
Hans är ofta inne på Peter Krabbes blogg där han kritiserar och tar upp samhällsfrågor. Efter att han gjort ett inlägg och kritiserat läkemedelsindustrin och hemliga brödraskap svarade en person på bloggen den 21 februari.
Personen skrev, – så bäste bror det gäller att vara helskärpt i dessa tider, mycket kontemplation är att rekommendera, må gott och lev väl.
Personen hade signatur “D.”, vilket är det samma som döden på engelska enligt Hans.”

Signaturen Diddno adresserar mig med orden “Till den det berör…”
https://newsvoice.se/2020/02/bianca-muratagic-stefan-lofven/

Signaturen Diddno är med till visshet gränsande sannolikhet samma person som signaturen D., eller hur?
https://peterkrabbe.wordpress.com/2018/02/17/hoten-mot-manskligheten-istallet-for-solstralning-del-3/comment-page-1/#comments

Den avhoppade black-operation-agenten och yrkesmördaren Chip Tatum sade i en intervju med Ole Dammegård att de hade i uppdrag att alltid ge någon form av halvdold ledtråd / varning till den människa de kommenderats att mörda.

Diddno / D. har jag aldrig mött på någon blogg vare sig förr eller senare, förutom vid dessa båda tidpunkter då han varit rätt aktiv med sitt skrivande.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
26 februari 2020 kl 23:17

@Jan Norberg

Du skriver: “En analys av sak och textinnehåll, gjord av en bekant med lång erfarenhet av sk profilering, så kunde denne med 99 % sannolikhet säga att sign Lisa är en man.

Jag är nu, när jag vet vem ligger bakom pseudonymen Lisa, ganska imponerad trots allt, jag brukar inte vara så enkel att lura och vilseföra.”

Jag får inte ihop resonemanget rent logiskt. Om du hela tiden hävdat att jag är en man och om då även din profileringspolare hävdar detsamma till 99 %.

Hur kan du då känna dig lurad eftersom hans påstående “bevisar” att du hela tiden haft rätt?

Du har ju hela tiden till 100 % hävdat att jag är en man vilket gör dig 1 % vassare än din polare.

Grattis!

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Jan Norberg
21 februari 2020 kl 05:49

@ Jan Norberg

Här kommer ännu en anarkist med ett alias och en dold agenda som skickats fram av “nätverket”… du som brukar göra dig lustig över “konspirationsdårar”.

Oj ,vad du trivs med att efterdebatten till var o varannan artikel riktas mot dig i stället för själva ämnet för desamma. Du har ett uppmärksamhetsbehov som en extrovert tonåring. Vad har du egentligen för belägg för att Lisa är en man ? Inga som helst. Men du bara måste hitta något för att misstänkliggöra de som inte viker sig för dig utan ger tillbaks med samma mynt. Att det är totalt irrelevant för debatten bryr du dig inte om.

Alla med avvikande åsikter har endera en dold agenda eller skriver under pseudonym eller är kommunist , socialist , islamist och biter inte det så googlar du namnet o rotar i deras privatliv för att hitta eventuella ofördelaktigheter som du kan använda som vapen för att försöka tysta dem. Så det är väl inte konstigt om folk inte vill använda sina riktiga namn med såna som dig i farten. Integritet , kan du förklara innebörden i det ordet , utan att googla det.

Jag kom att tänka på ett gammalt ordstäv när jag funderade över vad som döljer sig bakom en personlighet som din : ” Man vill bli älskad , i brist därpå beundrad , i brist därpå fruktad , i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser inför tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst”.
– Hjalmar Söderberg

Jag kom rätt nära , va ?

Sådär , nu e ja klar.

Eller vänta…måste bara scrolla upp o se om det här är en “RAKT PÅ SAK”-artikel…jodå.
JÄVLA STOLPSKOTT! Måste ju skriva något jag med säkerhet vet att du greppar.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Jan Norberg
21 februari 2020 kl 13:34

Jag kan med 100 % säkerhet säga att jag aldrig blivit “ombedd” av vare sig dig eller någon annan att “ta ställning” som du uttrycker det. Således ett fantasifoster skapat i din bedrägliga hjärna. Men hävdar du ändå motsatsen så kan du ju ge ett exempel. Jag vet att jag inte kommer att få nåt.

Och vad gäller sakfrågor så behandlade jag just det problemet ovan. Dessa kommer ju allt som oftast i skymundan för att du via ditt språkbruk och fokus på allt annat , som kan tänkas kringgärda den eller de personer du för tillfället har ett meningsutbyte med , lyckas placera sakfrågan i periferin.

Avslutningsvis så ber jag dig ge exempel på tillfälle när jag undvikt att ta ställning i just sakfrågor och i stället “ställt mig i mitten”. Men jag kommer förstås inte få nåt sånt exempel heller eftersom det bara är ännu ett fantasifoster som du greppat i luften.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
21 februari 2020 kl 14:50

Du har ju via ultimatum krävt att få komma i kontakt med mig. Jag har gett Torbjörn tillåtelse att ge dig min e-postadress. Ska någonting sen ske “bakom kulisserna” är sanning och lite tålamod bra utgångspunkter.

Erik Forsman
Reply to  Lisa Larsson
21 februari 2020 kl 18:42

Måste blanda mig in i debatten här. Har tidigare skrivit att jag tror att Lisa är en man. Detta på grund dels av hens textart som mer framstår som mer manlig än som kvinnlig. Är av den bestämda uppfattningen att det endast finns två kön, och tar inte alla dessa “hitta-på-kön” riktigt på allvar. Frågan om hens könstillhörighet är mest ett intresse för att jag har stor kärlek till språk och språket. Det intresserar mig hur folk skriver samt varför, och då är naturligtvis det manliga maskulina respektive kvinnliga feminina könet av stor vikt. Dels tror jag att Lisa är en man på grund av hens åsikter, speciellt kring HBTQ samt jämlikhet osv.

Är det av vikt vilken könstillhörighet någon har. Absolut. Grunden i vår identitet är vår könsidentitet. Den grundläggs först. Är Lisa en man ser jag på hen på ett sätt, som man på ett annat. Så ska det också vara.

Utvikning – lång text: där av att kulturmarxister angriper just vår grundläggande identitet, självklart. Frankfurtskolan är en myriad av idéer, åsikter eller insikter. Det finns betydligt färre böcker, än färre författare samt ett fåtal tänkare. Hur som helst, är deras övergripande mål det samma. Att förstå deras tankevärld, låter sig inte göras med mindre än att man läser samma böcker. Tar del och lyssnar på samma tänkare. Litteraturen är tämligen svårgenomtränglig och förståelsen uppstår först när man ställs inför deras unika iakttagelseförmågor. Visst, man kan få det förklarat för sig, men att till fullo förstå kulturmarxisternas samt Frankfurtskolan måste man utsätta sig för dess hela resonemangsvärld, som strikt taget består av olika legobitar, fragment som man sedan på egen hand kan bygga vad man vill med. Resultatet blir det samma. Där av alla dessa myriader av alternativa idéer att bryta ner ett fungerande samhälle på, just för att dem själva brutit ner allt i sina minsta beståndsdelar.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Erik Forsman
21 februari 2020 kl 18:48

Tack för penisen Erik. Som jag har längtat…

Birgitta
Birgitta
Gäst
20 februari 2020 kl 15:06

Lisa. Har du själv någon diagnos med tanke på de spyor du levererar? Det är inte helt normalt att diagnosticera andra med “odiagnosticerad autismproblematik”, “låg självkänsla”, “degenererande demenssjukdom” eller “frontallobsdemens”. Hur har du det själv med det “sociala”. Talar du till andra så i ditt arbetsliv? Tycker annars att du, Lisa, kommit med bra kommentarer, men denna är ett riktigt bottennapp. Fy skäms på dig! Vad har du för något i din “ryggsäck” som gör att du går igång så fradgeskapande?

Bättre vore om du bemötte Jans artikel I SAK. Jans artiklar tar upp olika typer av samhällsproblem, vilket jag tycker är bra. Jan kan karaktäriseras som en “silverrygg” tillsammans med några andra skribenter här av samma kaliber. Alla äldre herrar med lång livserfarenhet. Därför kan de göra olika typer av analyser och ur lite olika perspektiv beroende på sina livserfarenheter och intressen. Jag tycker det är BRA att de höjer sina röster. De ger mig hopp om en bättre framtid.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Birgitta
20 februari 2020 kl 15:19

Alternativt kanske jag håller på att visa någon hur det känns att vara i andra änden av konstanta förolämpningar eller så kan det också vara ett uttryck för någon egen odiagnosticerad diagnos. Vem vet eftersom den i så fall ännu inte är fastställd. Men tack för att du försöker hjälpa.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Lisa Larsson
20 februari 2020 kl 15:26

Ps/ Tant vet väl om att detta är en “Rakt på sak”-artikel där man rätt fritt får uttrycka vad man vill. Om det här känns lite för magstarkt har NV mer moderata kommentarstrådar där det går utmärkt att gnälla på tonen. Sen får du ju i och för sig även gnälla här, men kan ändå inte förvänta dig någon förbättring av samtalsklimatet. Bzzzzzz….

Peter Winberg
Peter Winberg
Gäst
Reply to  Lisa Larsson
22 februari 2020 kl 11:29

Ja precis detta var det artikeln handlade om! Dra dig tillbaks under den sten du kommer ifrån

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
Reply to  Peter Winberg
22 februari 2020 kl 11:44

Det går inte just nu eftersom jag håller på att ROT-renovera under stenen, men tack för tipset.

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
20 februari 2020 kl 14:02

“Text borttagen på debattörens egen begäran”

Harriet Larsson
20 februari 2020 kl 13:41

Åter en viktig artikel från Jan Norberg, som sätter tummen på bidragens bumerangeffekter mot folket som skall betala för alla glada Rut/Rot leverantörer som nöjda skuttar till banken. Dessa självklarheter verkar inte Löfvens väljarskara låtsas om, därför behöver de upprepas gång på gång. Här håller jag med Ulla Andersson (V) om att avskaffa bidraget, som mindre bemedlade tvingas betala till de mer välbeställda, men troligen går våra åsikter i sär till vad dessa 5-6 miljarder i stället skall användas till. Mitt förslag är mer stöd till utvisningar och återvandring, asylstopp borde inte kosta någonting. https://twitter.com/AnderssonUlla/status/1225142567936897029

Lisa Larsson
Lisa Larsson
Gäst
20 februari 2020 kl 13:11

Ytterligare en massproducerad-artikel där geriatrikern har fasta ramar för det egna tänkandet i hans utpekande av självklarheter alla redan vet om. Hitta fel här och hitta fel där i det annars så felfria systemet. Gäääääääääääääsp…

Jan Ivarson
Jan Ivarson
Gäst
20 februari 2020 kl 17:41

Företagarna tjänar också om de köper tjänster som städning eller reparation på sin verksstadslokal. De får dra av hela kostnaden (!) och behöver inte betala med skattade pengar som privatpersoner får göra.
Grundproblemet är en groteskt hög beskattning som tvingar fram diverse avsteg. Nu betalar en knegare två tredjedelar av sin lön i skatter. Om det varit en tredjedel hade de kunnat köpa tjänster utan ROT och RUT.

Erik Forsman
20 februari 2020 kl 11:56

Håller med dig Jan, det är precis så det har utvecklat sig. Detta känner småhusägare ganska väl till. Hör granar tala om detta, speciellt lite äldre husägare med lång s a s ägarerfarenhet och som vet hur det var förr. Det man kan göra är att läsa på och göra jobbet själv. Fungerar också.

Det finns många sätt ett byggföretag kan tjäna mycket pengar extra som gemene man inte känner till allt från tjänster till gentjänster inom branschen till subventionerade byggpriser. Lägg till en onödig snårig lagstiftning, onödiga obligatoriska byggregler till tvingande byggfelsförsäkringar. Byggfelsförsäkring slipper man för övrigt om bygger själv. Så svårt är det inte.

Benny
Benny
Gäst
Reply to  Jan Norberg
20 februari 2020 kl 21:34

Hela byggbranschen är en tummelplats för illegala invandrare och oseriösa underleverantörer till de etablerade stora byggföretagen som anlitar denna billiga arbetskraft. Och ja, byggföretagen täljer bokstavligen guld för de tar betalt från kunden som om de hade de kostnader för arbetskraften som de påstår finns i Sverige. I verkligheten så är deras lönekostnad knappt hälften, om ens det! Nu gör ju regimen i Stockholm inget åt detta fuffens helt enkelt av den anledningen att många byggen skulle läggas ner eller inte komma igång alls vilket skulle späda på den katastrofala bristen på bostäder som migrationen skapat. Åk förbi vilket bygge som helst så ska ni se att det är upplyst på kvällen…det är i huvudsak svart arbetskraft från östeuropa som jobbar undan på kvällar och nätter för att bli klara så de kan åka hem med pengarna. Snart är de dock tillbaka på nya uppdrag…

Benny
Benny
Gäst
Reply to  Jan Norberg
21 februari 2020 kl 08:40

Exakt Jan! Det märkliga är att politikerna tillsätter nya “utredningar” som ska ge svar på varför svensk byggmarknad inte fungerar. Självklart för att man vill begrava frågan några år till och slippa göra något. Samma sak med alla heta potatisar som regimen inte vill göra något åt som migrationen, brottsligheten, den fallerade sjukvården m.m.

Erik Forsman
Reply to  Benny
21 februari 2020 kl 07:24

Lägg till svensk byggstandard. Varför är det så orimligt mycket dyrare att bygga i Sverige jämför med andra jämförbara länder som t ex Tyskland? Vi talar här 30-40 procent över Tysklands nivå.

Praktexemplet är torde vara Nya Karolinska. Kostnadsgränsen till 14 miljarder kronor. De totala kostnaderna nu rusat iväg till över 60 miljarder kronor.