Norberg: RUT och ROT-hantverkarna skrattar hela vägen till banken

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 20 februari 2020
- Jan Norberg
Hantverkare. Foto: David Siglin. Licens: Unsplash.com

DEBATT. RUT och ROT-avdragen används på bedrägliga sätt av vissa hantverkare, varnar Jan Norberg. Den naturliga konkurrensen sätts ur spel. Hantverkarna höjer priserna och skattebetalarna står i slutänden för notan, som vanligt.

Text: Jan Norberg | Bild: Hantverkare. Foto: David Siglin. Licens: Unsplash.com

Ett bråk pågår om RUT och ROT där Riksrevisionen hävdar att effekterna av detta i stort sett är negativa på den understa raden när man vägt in alla argument för och emot. Alla NewsVoice-läsare torde vid det här laget veta att jag verkligen inte är någon socialist, men ej heller någon vän av den fd Alliansen.

Nu tar alltså den mest korrupta och icke kompetenta av f.d. Alliansens företrädare Maud Olofsson bladet från munnen och lägger sig i debatten, och som hon gör det. Att efter ha förspillt skattebetalarnas medel i Nuon-affären så har hon ändå mage att aktivt gå in debatten om RUT och ROT.

RUT och ROT tillkom för att dra undan mattan för allt svartarbete, och till viss del så lyckades nog detta. Men som med alla bidragssystem så finns det nackdelar för dem vilka skall betala, inte bara för den vilken ska betala fakturan för utfört arbete, utan också för den del av skattekollektivet som av olika skäl INTE utnyttjar det skattesubventionerade RUT och ROT-systemet.

Den största förlusten med dessa två bidragsformer är dock att de sätter den naturliga konkurrensen ur spel på ett aningslöst sätt.

Låt mig få ge ett exempel, anta att du behöver renovera hemma och du läser på om RUT och ROT och inser att det gynnar dig att låta någon RUT- eller ROT-entreprenör ge dig ett anbud. Väl medveten om att skattesubventionen ger dig ekonomiska fördelar.

Tyvärr inser ju också dessa RUT- och ROT-entreprenörer detta varför de, väl medvetna om kostnaden för dig som kund utan dessa subventioner ligger betydligt högre. Det som då händer är att du som kund ser det ekonomiska bidraget som garanti för en bra affär för din egen del.

Hantverkaren är också på goda grunder väl medveten om detta och höjer därför sitt pris till nivån strax under vad det utan skattesubventioner skulle ha kostat dig. Du vinner möjligen någon krona, men entreprenören tjänar ju ännu mer och skattekollektivet brandskattas på sina inbetalda skatter.

Summan är att priskonkurrensen sätts ur spel och skattebetalarna står för notan, i din egenskap av skattebetalare så bidrar du själv till ett för högt skatteuttag genom att utnyttja RUT och ROT, men alla de vilka inte utnyttjar RUT och ROT står med sina skatter för en lejonpart av detta bidragssystem.

Entreprenören skrattar hela vägen till banken. Anställer dessutom entreprenören svart arbetskraft invandrad via arbetskraftsinvandring ökar samtidigt också skattekonsekvensen ytterligare då den svartarbetande arbetskraftsinvandraren sannolikt lever på andra bidragsformer.

Jag säger bara Akilov och Özz Nujen.

Text: Jan Norberg

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq