50% av Covid-19-testerna kan ge falska positiva resultat

publicerad 26 mars 2020
- Torbjörn Sassersson red.
SARS CoV-2. Foto: Dr Fred Murphy och Sylvia Whitfield, CDC.gov
Covid-19.Foto: Dr Fred Murphy och Sylvia Whitfield, CDC.gov
Bild: Covid-19. Foto: Dr Fred Murphy och Sylvia Whitfield, CDC

En kinesisk undersökning visar att Covid-19-testerna kan ge falska positiva testresultat. 50% eller mer av testerna misstänks ge felaktiga resultat. Undersökningen har publicerats på PubMed och Research Gate. Information har inte kommenterats i massmedia.

Det handlar om så kallade false positive-testresultat vilket innebär att patienter som testats och fått beskedet att de infekterats med Covid-19 egentligen inte är smittade alls eller har smittats av någon annan infektion. De falska positiva resultaten i screeningar har inte rapporterats i massmedia och av myndigheter, påpekar forskarna.

Detta fynd att Covid-19-testerna är opålitliga är av enormt stor betydelse för att få en korrekt statistik över antal döda i Covid-19, hur stor dödligheten egentligen är och vilka åtgärder som är rimliga för att stoppa spridningen.

Om ett land officiellt har 100 döda men egentligen bara har 50 döda i Covid-19 påverkar det naturligtvis hela bilden av coronakrisen.

Forskarna skriver:

“I de nära kontakterna mellan COVID-19-patienter kan nästan hälften, eller till och med fler av de ‘asymptomatiska infekterade individerna’ som rapporterades i det aktiva nukleinsyratestet, vara falska positiva.”

Asymtomatisk innebär att en person bär på en sjukdom eller infektion utan att ha några symptom. Personen är sjuk utan att veta om det. En patient med en asymtomatisk infektion kan vara smittbärare och därför smitta andra.

Olle Johansson, KI - Foto: NASMS, A. McDowell
Olle Johansson, KI – Foto: NASMS, A. McDowell

“Missförstå nu inte allvaret i den aktuella sjukvårdssituationen” säger Olle Johansson, tidigare vid Karolinska Institutet, Institutionen för Neurovetenskap, “men var beredda på att när historien skall skrivas i framtiden så kanske den inte kommer att framstå lika hotfull som vi först trodde. Agerandet i Sverige har varit kompetent och solidariskt, men kanske något överdrivet. Å andra sidan, hellre det än motsatsen. Det skall bli mycket intressant att se den nu aktuella studien replikerad, alltså återupprepad, av andra forskargrupper, för att verifiera eller falsifiera denna den första undersökningen av Zhuang och medarbetare.”

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källa

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hela coronahistorien är en massiv psyop där man utnyttjar faktumet att folk blir sjuka av en mängd olika anledningar.

  Människor föds, lever och dör, men lyssnar man på nyheterna låter det som om vi skulle leva i evighet om det inte var för Corona.

  Frivilligt ger vi nu upp vår frihet och slår sönder det vi byggt upp bara pga vår rädsla.

  • Håller med dig Thomas. Vi ska alla dö, och dö kommer vi trogen också göra på grund av en sjukdom. Dör man av ålderdomssvaghet, finns väl alltid någon underliggande sjukdom? Min farfar blev 93 år och dog av skelettcancer.

 • Kanske ska vi börja med att ställa oss frågan om VAD som testas?

  Om människorna verkligen undersökte hur testerna går till och på vilka data de bygger på skulle hela sen här coronahistorien aldrig nått ytan. RT-PCR tekniken ger enbart en sekvens typ ”ATGAGCTTAGTCCGTTG” som någon har bestämt sig för bevisar att en person har ”corona”, men var finns kopplingen?
  En annan test skulle ge ett annat utfall och då skulle vi kunna säga att det är ”corona”.

 • Om antalet döda skjuter i höjden exponentiellt så är förklaringen inte något annat än Covid. Det går alltid att jämföra med samma månad året innan, eller några år innan för att se en klar bild. Samt vet vi inget om falsk negativt?

 • Det här har man [länge] väntat på. Det finns ett utfall till som är intressant: “falskt negativ”. Båda termerna har funnits länge, men det saknas medialt intresse för att ta upp det, då det inte är lika sensationellt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *