Coronakrisen: Ännu allt för låg dödlighet för att försvara extrema åtgärder mot samhället

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 mars 2020
- Torbjörn Sassersson
Diamond Priness, mars 2020. Foto: Spencer Fehrenbacher
Diamond Priness, mars 2020. Foto: Spencer Fehrenbacher
Scen från efterspelet på Diamond Princess, mars 2020. Privat foto: Spencer Fehrenbacher

ANALYS & DEBATT. Föreningen Humanism och Kunskap (HK) skriver om en i praktiken kliniskt sluten “population” av 3500 karantänpassagerare som fanns ombord det coronasmittade kryssningsfartyget Diamond Princess. Situationen kan betraktas som ett slutet experiment på Covid-19-virusets effekter, som visar sig vara förvånansvärt milda i sammanhanget. Detta indikerar att världen överreagerar mot smittan.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | #Covid19GetReal

De 3500 personerna på kryssningsfartyget Diamond Princess hade en mycket hög medelålder så hur gick det för dessa under “belägringen” av Covid-19? Det visar sig att  700 personer smittades, men och av dessa dog endast 1%, trots den höga medelåldern.

Börje Peratt som är ordförande i HK skriver sin artikel “Coronaviruset – hur rimliga är åtgärderna? – vetenskaplig studie”:

Börje Peratt - Foto: Peratt.com, 2015
Börje Peratt – Foto: Peratt.com

“Om man beräknar dödligheten i Diamond Princess på åldersstrukturen för den amerikanska befolkningen skulle dödsstatistiken bland personer som är smittade med Covid-19 vara 0,125%, men eftersom denna uppskattning baseras på extremt tunna uppgifter – det fanns bara sju dödsfall bland de 700 smittade passagerarna och besättningen – kunde den verkliga dödsfrekvensen sträcka sig från fem gånger lägre (0,025%) till fem gånger högre (0,625%).”

ArcanumSkolan 2024

Covid-19 på kryssningskeppet Diamond Express med sin höga medelålder kan jämföras med dödligheten under influensasäsongen 2017-2018 hos den äldre befolkningen i Sverige. Folkhälsomyndigheten skriver i sin rapport “Influensasäsongen 2017-2018”:

“Bland personer som fått en laboratorieverifierad influensadiagnos hade 5,0 procent dött inom 30 dagar, vilket liknar föregående säsong då 5,6 procent hade avlidit. I analysen av de 1012 dödsfallen som skett inom 30 dagar var 93 procent av dödsfallen i åldersgruppen 65 år och äldre. Andelen fall som avlidit ökade med stigande ålder.”

Peratt bygger upp sin text med ytterligare kringfakta och tillhörande argumentation som leder fram till hans slutsats att hela coronakrisen är kraftigt överdriven. Han tar sig även friheten att diskutera att det verkar handla om en uppblåst hysteri kring Covid-19-epidemin (snarare än pandemin) för att nå diverse geopolitiska resultat (red anm).

“Det finns en utbredd undran över om staters hantering av situationen. Blev detta i praktiken en förövning i hur man med enkla medel kan skrämma upp politiker, kontrollera stater och världens befolkningar?” – Börje Peratt

Covid-19-pandemin måste i övrigt sättas i relation till vanlig säsongsinfluensa i världen. WHO har beräknat att mellan 290,000 och upp till 650,000 människor dör varje år till följd av influensa i världen. Av dessa finns runt 80,000 av dödsfallen i USA.

Så här långt har 11,366 personer officiellt dött i världen av Covid-19 per den 20 mars 2020. Den siffran kommer sannolikt att stiga betydligt innan faran är över. I slutet av året vet vi om fler eller färre än 650,000 dött av coronainfektioner/influensa i världen.

Det här kan betyda att Covid-19-pandemin egentligen ännu inte nått den nivå av omfattning för att kunna försvara att hela länder stängs ner, ekonomier kraschas, enskilda liv och företag förstörs för att stoppa en elak influensa.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | #Covid19GetReal

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Global Economic Forum hade redan tränat/planerat för det vi upplever idag.

  Det finns anledning att fundera över det här spelet som Global economic forum körde i december.
  Man körde helt enkelt en övning där Covid-19 hade huvudrollen i en världsomspännande pandemi.
  Filmclipp från mötet känner du lätt igen i media idag 3mån senare.
  Allt filmades på mötet o har lagts ut.
  En som kollat närmare på dom filmer som släppts från eventet är Amazing Polly
  https://www.youtube.com/watch?v=IRJpP83MqNs

  Förstår att det i Sverige är lite förvirrat både i handling och ord.

  LeifB

  • Rättelse
   Mötet för Global Economic Forum var i Oktober dvs innan vi visste nåt om Covid-19.
   Ok vi hade blivit förvarnade i nya “om kriget kommer” 😉
   LeifB

 • nåt som är relativt avvikande är att så många höjdare får eller redan har korona. verkar som testerna visar positivt på en vanlig förkyling eller influensan

 • Bra fråga:

  “Would you consider the shutting down of an entire national economy for a disease such as the Black Death, which between 1347-1351 killed an estimated 60% of the population in the areas where it spread, to be a proportionate response? What about for a virus which carries — at the very most (see below) — a mortality rate of 1.4% for those who contract it?”

  An Analysis of the Covid-19 Response: Weighing up the Threat From the Virus, and the Threat From the Reaction
  http://www.theblogmire.com/an-analysis-of-the-covid-19-response-weighing-up-the-threat-from-the-virus-and-the-threat-from-the-reaction/

  Jämförelse:
  The Black Death: The Greatest Catastrophe Ever
  https://www.historytoday.com/archive/black-death-greatest-catastrophe-ever

 • Statistik går att trixa med. Om nu latinos går hädan i riklig mängd bör ju redovisas vilka nedsättande tillstånd kan finnas. En egen observation är att de röker flitigt, sitter rökiga på ställen, skåpar klorerat dricksvatten, missbrukar antibiotika., äter skräpmat, sen finns säker mer, E-nr kanske.
  Och, varför är deltagande militär utan skyddsutrustning?

 • Undrar bara, om man inte testar Coronavirus utan bara registrerar incidens när patienten väl uppvisar symtom,hur kan man då veta var smitthärdarna är och se till att de isoleras. Här i Spanien har siffrorna ökat exponiellt oerhört snabbt och vi är nu uppe i 25.000 registrerade testade för Coronavirus och dödstalen är väl över 1000. Här gör man allt för att försöka hålla tillbaka den galopperande utvecklingen men än syns inga resultat trots oerhört radikal isolering. I Madrid är situationen på sjukhusen fruktansvärd. Hoppas Sverige klarar sig bättre men man måste verkligen säkra skydd för vårdpersonal nu, och upprätta sjukvårdsplatser på hotell och andra platser för att avlasta intensivvården och sjukhus vård i allmänhet.Jag är inne på 8nde dagen där jag inte träffar någon, bara när jag går och handlar. Är i typisk riskzon åldersmässigt men mitt immunförsvar är nog bra. Än så länge har jag inte blivit knäpp….

 • Det var runt 100000 smittade för 2 veckor sen och det tar cirka 2 veckor innan man dör och nu ligger dödsstatistiken på 11000, det blir 11% dödlighet.

  • Ja, med den matematiken är det enkelt att skrämma folk till underkastelse!

   Hur många som var smittade för två veckor sedan, eller hur många som är smittade idag, har vi ingen aning om. Däremot vet vi att av dem som testats var c:a 100 000 smittade för två veckor sedan. Eftersom nästan bara misstänkta fall testats och antalet tester begränsats av tillgången på testkit och eftersom många kan vara smittade utan att märka något eller endast känna mycket lätta symptom så kan man lika gärna anta att det verkliga antalet smittade var 1 miljon för två veckor sedan – och då blir dödligheten inte 11% utan 1,1%.

   Vidare är en stor andel av dem som dött äldre personer med underliggande sjukdomar. Hur länge hade dessa klarat sig om inte coronaviruset dykt upp, 3 månader, 6 månader, 12 månader? Ingen vet. Men det känns fel när man använder alla dessa dödsfall för att skrämma folk med en så hög dödlighetssiffra som möjligt.

   Myndigheterna har tillgång till detaljerad medicinsk information som skulle kunna ge oss en mycket bättre och multidimensionell bild av hur dödsfallen i Covid-19 fördelar sig på ålder, kön, sjukdomar mm. Det är mitt intryck att man väljer att inte ge oss den bilden.

   • Det blir ändå samma antal döda per 100000 om det fortsätter så här. 1 miljon smittade blir 100000 döda. Detta är inte för att skrämmas det är bara vad statistiken visar nu.

    • OK Andreas, jag förstår att du inte förstår, eller inte är mottaglig för ett enkelt logiskt resonemang, eller vill sprida desinformation, eller vad det nu är…

     Hur som helst, så här uttrycker Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid KI precis det som jag försökt förklara för dig ovan:

     ”När vi får mer data från större befolkningsgrupper kommer vi att få bättre siffror på hur dödligt viruset är. Det troliga är att dödligheten är betydligt lägre än vad som tidigare angetts, eftersom så många smittade inte har – eller kommer att få – några symptom, eller så är symptomen väldigt milda. Därför söker de inte sjukvård och har inte kommit med i statistiken ännu. De siffror man hittills använt för att beräkna dödligheten bygger framför allt på data från sjukvården, det vill säga de som har symptom som kräver vård. Dödligheten verkar då mycket högre än den antagligen är.”

     https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experterna-svarar-pa-vanliga-fragor

     • Det märks att du inte förstår. Dödligheten på testade personer är nu uppe i 12%. Det är nu över 300 000 smittade (testade) och med den nuvarande ökningen kommer vi att komma upp i siffror som 1 miljon. Det betyder 120 000 döda.
      Spelar ingen roll om dödligheten blir annorlunda med icke testade personer. Jag sprider inte desinformation. Detta är bara vad statistiken visar.

      • Tack för ditt förtydligande, då blir det genast lättare förstå ditt resonemang och vad du menade när du sa att det blir 11% dödlighet.

       Betvivlar inte att vi kan komma upp i 120 000 döda eller kanske till och med ännu lite fler innan detta är över. Med tanke på att 1.35 miljoner friska människor dör i trafiken varje år (och ingen bryr sig) förstår jag dock inte varför vi ska köra samhället i botten för Covid-19. Jättebra att sjukhusen skapar så många intensivvårdsplatser som det bara går och att militären sätter upp fältsjukhus mm, men lite sans och balans för övrigt skulle också vara bra.

 • Det massiva slaget mot turismnäringen gynnar framför allt Agenda 2021/2030 genom att den utmattar konkursdrivna restauranger, pizzerier och B&B osv på mer lantliga turistorter. Inte många orkar starta upp igen och med ett försämrat utbud försvinner turisterna helt och satsar på större städer. Jobben i mindre orter försvinner, liksom möjligheten och intresset för turistande där. Jag lärde mig en gång av en påläst man att det aldrig finns en enda anledning till en operation, utan en mängd anledningar.

  • Han förklarar i kommentarfältet att han hade lite för bråttom när han tog fram en bild på en MMA-ring som i många fall är just Oktagoner. Att genast dra slutsatsen att han ljuger på grund av ett enstaka misstag är lite väl brådstörtat.

   • Det är inte så märkligt om man är lite trött eller frånvarande och man ser en minnesbild istället för verkligheten. Ganska vanligt, när man blir äldre. Puckologerna kallar det dessutom för dyslexi, när det gäller yngre.
    Botas till en del med att skriva först och låta saken ligga några minuter och sedan korrektur läsa. Bra ordböcker är en annan.

 • Ska jag tolka detta som att Sassersson först vill se en stor dödlighet, innan man vidtar åtgärder ?

 • Etablissemanget vaknar upp ur Covid-19-hysterin…

  SvD (21 mars 2020): Göran Eriksson:Djävulen leder den politiska alternativleken

  “Antingen gör politikerna för lite för att stoppa coronasmittan – eller för mycket, så att ekonomin går in i depression. När frågan börjar handla om samhällsekonomi kan regeringen inte längre hänvisa till expertmyndigheter.”

  “I Bayern, med 12 miljoner invånare införs utegångsförbud och på söndag tar Angela Merkel ställning till om det ska utvidgas till att omfatta hela Tyskland. Finns det en trend i omvärlden – bland länder där epidemin inte har börjat avta – så verkar den alltså gå i riktning mot skärpta åtgärder mot smittspridning.”

  “Men i Sverige och på andra ställen har det också uppstått en diskussion som handlar om det ekonomiska priset för att bemöta epidemin.

  ”Vi är på väg in i en katastrof som är ännu värre än den vi just nu försöker att undvika”, skriver Kerstin Hessius, som är vd på Tredje AP-fonden och före detta vice riksbankschef, på SvD Debatt. I SVT:s Aktuellt varnade Hessius om risk för depression med massarbetslöshet och hyperinflation, och drog paralleller till Tyskland på 20-talet och USA på 30-talet.”

  “Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson – som hittills alltså oftast fått kritik för att göra för lite – har snappat upp den här vändningen i debatten. ”Det börjar starta en diskussion i hela Europa nu om konsekvenserna på samhällsekonomin, och om vi vidtar för kraftfulla åtgärder”, noterade han på fredagens pressträff.”

  https://www.svd.se/djavulen-leder-den-politiska-alternativleken

 • Efter att coronaviruset blivit sådan hysteri framförallt upphausat av MSM-media så började jag undersöka varför! Svaret är att en allvarlig finanskris på Wall-street var under uppsegling redan tidigt förra hösten och man kan fundera på om bankirerna ville ha påfyllning från skattebetalarna igen precis som 2008 fast mycket mer? Och vilka äger MSM? Pyramidspelet som kallas finansmarknaden är alltså bankrutt igen och behöver mera av våra pengar för att fortsätta med sin skumma verksamhet!

 • Bra länk Per, observera dock att inga virus är ORSAK till sjukdom utan är ett RESULTAT av kroppens reningsansträngningar, dags att hjälpas åt att bryta rädslan för “virus”

 • Jo, Mike Adams verkar ha blivit skrämselmegafon på sistone. “Kriget” kan vara kampen mellan oljedollarn och gulddollarn. Se den nya 100 dollarsedeln, den är full av symbolik. Visad av Dave på X22report, som har en annan syn på händelserna. Det lugnar ned hysterin ganska betydligt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *