Petrit Latifi: Klimatalarmism finns inte i förorten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 mars 2020
- NewsVoice redaktion
"Klimatalarmism finns inte på förorten" menar Petrit Latifi. Montage: Petrit Latifi
"Klimatalarmism finns inte på förorten" menar Petrit Latifi. Montage: Petrit Latifi
“Klimatalarmism finns inte på förorten” menar Petrit Latifi. Montage: Petrit Latifi (pressfoto och foto på Greta Thunberg).

DEBATT. Klimatalarmisterna har hittills aldrig någonsin nämnt förortens roll i klimatfrågan. Det verkar som att man enbart kritiserar den svenska arbetar- och medelklassen vilka har straffats av Miljöpartiets höjda skatter för drivmedel, energi och flygresor. Men varför nämner klimatalarmisterna aldrig förorten?

Text: Petrit Latifi, föreläsare och krönikör

I förorter skräpas det ofta ner, man kör för det mesta törstiga dieselbilar och man flyger ofta utomlands på semester. Flygskam existerar inte. Det är en tillvaro där Greta, klimathysteri och köttskatt saknar all relevans. Istället förespråkas sänkta skatter, lägre dieselpriser och inga klimatskatter. Så varför finns det ingen klimatalarmism i förorten? Läs mer.

Om man skulle fråga medborgare i förorten om klimatkatastrofer och växthusgasernas påstådda hot skulle man sannolikt får höra att “det är bara Gud som vet”. Det är alltså inte alla som tror att minskade utsläpp kan förhindra den så kallade klimatapokalypsen som inte har inträffat på 40 år. Förortsbornas kanske religiösa reaktion till klimatförändringar är i själva verket vanliga i många delar av världen. Vetenskapens teori om att det finns vissa saker vi inte förstår fullt ut är en viktig komponent i många av världens kulturer. Kan det vara så att klimatförändringar är mer komplicerade än vad ett 16-årigt svenskt helgon kan förklara?

Om man hade frågat i förorten om det är bra att höja skatter för flyg och kött skulle man sannolikt få ett aggressivt nej. Hade man frågat om Greta Thunberg skulle dom sannolikt inte ens veta vem det är. Mig veterligen existerar inte klimatalarmism på många utsatta områden. Det är som att dom traditionella värderingarna tillsammans skapar ett kulturellt immunförsvar mot domedagsprofetior, höjda klimatskatter och klimatdiktaturer.

Jag tror att de flesta i förorten skulle bli upprörda av att höra att etablissemanget helgonförklarat en ungdom i kampen mot livets gas. Att skatterna sedan höjs för resurssvaga invandrargrupper gör inte saken bättre. Tron på en högre makt gör att många förortsbor upprätthåller en sund inställning till naturliga klimatförändringar. Förorten utgör idag en tydlig markör mellan två helt olika verkligheter.

Klimatalarmisterna skulle sannolikt inte våga kritisera förortsbornas konsumtion av kött, bilresor och flygresor utan risk att det leder till massiva protester. Däremot kan man kritisera den övriga befolkningen utan problem. Förortsbor som åker Mercedes ska kunna göra det fritt från klimatångest men inte en svensk barnfamilj som åker till fotbollsträningen. Dom ska inte få äga sin bil alls. Klimatalarmisterna har i förväg valt ut grupperingar som ska få skämmas mer än andra. Frågan är bara varför dom inte kritiserar alla likvärdigt?

Jag tror att vi har mycket kvar att lära oss av förorten. Där finns fortfarande en familjeorienterade, verklighetsförankrad tillvaro där flygresor kopplas till äventyr. Det är en tillvaro där kött fortfarande är hälsosamt att äta och där bilar innebär frihet. Huruvida Greta eller klimatalarmisterna kräver förändringar är totalt ointressant och slöseri med energi. Man har sin tro och sina värderingar och man lever ett förhållandevis gott liv. Om något finns en sund skepticism mot klimatskrämsel och klimatångest. Kanske har vi alla något att lära oss från detta.

Text: Petrit Latifi, föreläsare och krönikör | Läs mer av Petrit Latifi i NewsVoice

Mina föräldrar flydde till Sverige år 1992 från forna Jugoslavien. Mina föräldrar kom till ett Sverige som fungerade bra. Jag växte upp på en mångkulturell förort och väldigt snabbt upptäckte jag att något var fel. Det skulle dröja länge innan jag engagerade mig på riktigt. Jag började föreläsa om utanförskapsområden och idag är jag publicerad skribent och krönikör. Följ mig gärna på Facebook

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq