Epidemiolog varnar: Sverige kan få samma dödstal som i norra Italien – Coronakrisen

11
1910
Joacim Rocklöv professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, 15 mars 2020. Foto: SVT Agenda
Joacim Rocklöv professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, 15 mars 2020. Foto: SVT Agenda (fair use)

CORONAPANDEMIN. Sverige har nästan lika många invånare som Lombardiet den värst drabbade regionen i Italien, där 1218 dött av Covid-19 fram till den 15:e mars. Joacim Rocklöv som är professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap bedömer att vid ett värsta scenario kan Sverige i slutet av våren 2020 nå Italiens situation.

Rocklöv intervjuades i gårdagens SVT Agenda och han säger att Sverige måste använda hårdare åtgärder för att bromsa smittspridningen.

“Det är ett högriskscenario, men det är inte omöjligt med tanke på hur utvecklingen har gått i Italien och de andra länderna”, säger han.

Han tillägger att situationen kan bli så allvarlig att svensk sjukvård måste prioritera bland intensivvårdspatienterna. Risken är att alla inte kommer få intensivvård. Coronakrisen kan nå en extrem nivå redan i maj med 500–1000 samtidigt svårt sjuka, misstänker Rocklöv. Han tror även att intensivvårdsplatserna kommer att ta slut i mitten av april i Stockholmsregionen och senare i resten av landet.

“Om vi inte sätter in tillräckligt mycket åtgärder tidigt så riskerar vi att sitta i en situation där sjukvården inte funkar och vi får sätta Sverige i Stockholm i karantän”.

Joacim Rocklöv vill ha fler och starkare åtgärder mot coronasmittan i Sverige.

  • Mer distansarbete
  • Distansundervisning
  • Fler restriktioner för sociala kontakter.
  • Personer som har haft kontakt med smittade bör hålla sig hemma.
Anders Tegnell - Pressfoto: Folkhälsomyndigheten
Anders Tegnell – Pressfoto: Folkhälsomyndigheten

Statsepidemiolog Anders Tegnell försvarar på olika sätt Folkhälsomyndighetens linje som baseras på en brittisk modell vilken enkelt handlar om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och att skydda de äldsta.

“Den tunga brittiska forskningen säger att det här är det riktiga”, säger Tegnell.

När Tegnell fick frågan om uppmaningen till distansarbete är en bra restriktion under en Expressenintervju svarade han:

“Det finns ju en aspekt i det här som liksom handlar om jämlikhet. Det är ju vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset men inte alla och hur ska vi liksom få till det så att det blir på ett bra sätt så att vi fortsatt har en jämlikhet i samhället och att alla har chans att liksom hålla sig friska. Jag tycker man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är myndighet eller stort företag”.

Med andra ord anser Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte ska uppmana till distansarbete på grund av risk för ojämlikheter (red anm).

Läs mer: Coronastrategin: Hela Sverige ska smittas långsamt naturligt

Tegnell vill inte heller ha för många åtgärder. Han säger att vi måste erkänna att “vi inte har en aning” om hur krisen kommer att utvecklas. Han avvisar Rocklövs förslag. Finns för många samtidiga åtgärder då: “börjar folk välja vad jag ska göra och vad jag inte ska göra”, säger Anders Tegnell.

Joacim Rocklöv avfärdar Tegnells strategi. Åtgärderna vidtogs för sent i Italien, menar Rocklöv som säger att 245 personer, inkluderat ett stort antal forskare inom immunologi, biologi och medicin, i ett gemensamt brev till den brittiska regeringen krävt ytterligare restriktioner för att dämpa smittspridningen.

I Italien som har 60 miljoner invånare hade igår söndag 24,747 smittats och 1809 avlidit. I regionen Lombardiet, som har drygt 10 miljoner invånare, har 1218 dött fram till den 15:e mars. “Vi ligger två till fyra veckor efter Italien”, säger Rocklöv.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat och källor


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
16 mars 2020 kl 09:20

Man har på internet börjat blockera länkar till artiklar som beskriver hur smittor och andra sjukdomstillstånd kan åtgärdas med hjälp av C-vitamin och andra naturliga metoder utan biverkningar, till exempel:

Brittany Auerbach/Montreal Healthy Girls hemsida https://montrealhealthygirl.com

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/03/09/coronav

Fungerar det för er andra att använda till exempel länkarna ovan utan att först komma till en blockeringssida? En journalist inom Public Service gjorde mig uppmärksam på att länken till Dr Mercola-artikeln ovan blockeras. Man kan ju kringgå detta, men ändå.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Reply to  per
16 mars 2020 kl 10:23

Nej , de fungerar inte för mig heller.

Roger
Roger
Gäst
Reply to  Kenneth Thorberg
17 mars 2020 kl 11:16

Kan inte heller se något, får felmeddelade om risker på sidan i tre webbläsare.

Men finns här, och lite förklaringar varför.

https://www.tv-helse.se/forsvar-mot-coronaviruset/

ingemar ljungqvist
Gäst
16 mars 2020 kl 10:34

Varför denna fullständiga alarmism om en ny influensa ? Jo här finns svaret- Redan 2014 beskrev Rockefellers tankesmedja hur man vid nästa epidemi skulle kunna stärka makten på folks bekostnad genom att haussa epidemin och få en samhällsomvandling där mycket skulle inskränkas: Läs själv i detta dokument på sidan 18-22. Överskriften säger mest, sedan krävs det eftertanke och att man läser mellan raderna: https://issuu.com/dueprocesstv/docs/scenario-for_the-future.

Då förstår man bättre och behöver inte i tid och otid vidarbefordra olika skräckscenarior. Ge hellre välgrundad rådgivning som baserar sig på att stärka det egna immunsystemet, inklusive hålla rädslan borta. Se till exempel råden på http://www.almanova.eu

Erik Forsman
Reply to  Kjell Holmsten
17 mars 2020 kl 15:16

Tack Kjell!

Sture B
Sture B
Gäst
16 mars 2020 kl 12:44

Riksbanken och Regeringen lovar stöd på sammanlagt 800 miljarder kronor som knappast ligger och väntar i eget valv, utan den summan kommer lånas upp från någon annanstans till sedvanlig ränta. Lägger man ihop alla länders nuvarande som kommande stödpaket blir det en astronomisk summa. Vad som än händer så hålls i alla fall lånekarusellen vid liv. Skulle man varit lite cyniskt lagd hade man kunnat tro att det här var det verkliga syftet med alltihop.

Loa
Loa
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
17 mars 2020 kl 19:07

Storbritannien överger Tegnell-strategin: “Skulle resultera i hundratusentals döda”
https://www.friatider.se/storbritannien-overger-tegnell-strategin-skulle-resultera-i-hundratusentals-doda

Regeringen måste byta strategi – professorer varnar för Tegnells “cyniska” plan
https://www.friatider.se/regeringen-maste-byta-strategi-professorer-varnar-tegnells-cyniska-plan

Erik Forsman
16 mars 2020 kl 20:23

Boris Johnsons vs läkemedelsindustrins massvaccenation?

Sverige är kanske på väg att byta fot? Positivt? Javisst!

Har barn som bodde bor och jobbar där. England har ingen som helst egen medicinproduktion, utan förlitar sig på import EU, och nu möjligen USA. Hoppas UK kan upprätta någon sorts prejudikat, visa vägen ur en förkylning utan vaccination.

Alicia Rafael
Alicia Rafael
Gäst
17 mars 2020 kl 15:04

Om man vill läsa då finns translator från polska. Ja mam 87 lat . Przezylam wojne z glodem , boso zima , bo bandyci zabrali buty . Prad z karbitowki. Rok 1941 na Polesiu. W roku 1959 majac 27 lat i male dziecko 1 roczne zachorowalam na grype azjatycka wowczas tak zwana, lagodna. Po miesiacu dopiero pokazala swoja dzialalnosc Goraczka , zapalenie miesnia sercowego . Duzo ludzi zmarlo w Polsce wowczas. Ja mialam dlugie lata kalectwa. arytmia i slabosc. Wyleczylam ziolami. Z zawodu jestem agronomem i znam dosc duzo roznych chwastow ktore czesto ratuja zycie . Znam poniewaz tez w czasie wojny nie bylo lekow a byly ziola czy czasem chwasty w ogrodzie. 60% chorych to potencjalni do dalczej segregacji przez nature ludzi. Dlatego zdrowi reraz powinni sie izolowa od siebie. Zyc mozna bez kawiorow , skromnie to sie przezyje jak ja dzisiaj bez Ajzharmera . Nie bac sie sloniny i prostego jedzenia. Metodae a raczej strategie jaka lansuje pan A. Tegnell jest zbrodnicza a wyplywa z nieuctwa. Jestem emerytka 22 lat ale dobrze wyksztalcona i z doswiadczeniami jesli chodzi o zdrowie.