Epidemiolog varnar: Sverige kan få samma dödstal som i norra Italien – Coronakrisen

publicerad 16 mars 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Joacim Rocklöv professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, 15 mars 2020. Foto: SVT Agenda
Joacim Rocklöv professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, 15 mars 2020. Foto: SVT Agenda
Joacim Rocklöv professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, 15 mars 2020. Foto: SVT Agenda (fair use)

CORONAPANDEMIN. Sverige har nästan lika många invånare som Lombardiet den värst drabbade regionen i Italien, där 1218 dött av Covid-19 fram till den 15:e mars. Joacim Rocklöv som är professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap bedömer att vid ett värsta scenario kan Sverige i slutet av våren 2020 nå Italiens situation.

Rocklöv intervjuades i gårdagens SVT Agenda och han säger att Sverige måste använda hårdare åtgärder för att bromsa smittspridningen.

“Det är ett högriskscenario, men det är inte omöjligt med tanke på hur utvecklingen har gått i Italien och de andra länderna”, säger han.

Han tillägger att situationen kan bli så allvarlig att svensk sjukvård måste prioritera bland intensivvårdspatienterna. Risken är att alla inte kommer få intensivvård. Coronakrisen kan nå en extrem nivå redan i maj med 500–1000 samtidigt svårt sjuka, misstänker Rocklöv. Han tror även att intensivvårdsplatserna kommer att ta slut i mitten av april i Stockholmsregionen och senare i resten av landet.

“Om vi inte sätter in tillräckligt mycket åtgärder tidigt så riskerar vi att sitta i en situation där sjukvården inte funkar och vi får sätta Sverige i Stockholm i karantän”.

Joacim Rocklöv vill ha fler och starkare åtgärder mot coronasmittan i Sverige.

  • Mer distansarbete
  • Distansundervisning
  • Fler restriktioner för sociala kontakter.
  • Personer som har haft kontakt med smittade bör hålla sig hemma.
Anders Tegnell - Pressfoto: Folkhälsomyndigheten
Anders Tegnell – Pressfoto: Folkhälsomyndigheten

Statsepidemiolog Anders Tegnell försvarar på olika sätt Folkhälsomyndighetens linje som baseras på en brittisk modell vilken enkelt handlar om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och att skydda de äldsta.

“Den tunga brittiska forskningen säger att det här är det riktiga”, säger Tegnell.

När Tegnell fick frågan om uppmaningen till distansarbete är en bra restriktion under en Expressenintervju svarade han:

“Det finns ju en aspekt i det här som liksom handlar om jämlikhet. Det är ju vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset men inte alla och hur ska vi liksom få till det så att det blir på ett bra sätt så att vi fortsatt har en jämlikhet i samhället och att alla har chans att liksom hålla sig friska. Jag tycker man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är myndighet eller stort företag”.

Med andra ord anser Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte ska uppmana till distansarbete på grund av risk för ojämlikheter (red anm).

Läs mer: Coronastrategin: Hela Sverige ska smittas långsamt naturligt

Tegnell vill inte heller ha för många åtgärder. Han säger att vi måste erkänna att “vi inte har en aning” om hur krisen kommer att utvecklas. Han avvisar Rocklövs förslag. Finns för många samtidiga åtgärder då: “börjar folk välja vad jag ska göra och vad jag inte ska göra”, säger Anders Tegnell.

Joacim Rocklöv avfärdar Tegnells strategi. Åtgärderna vidtogs för sent i Italien, menar Rocklöv som säger att 245 personer, inkluderat ett stort antal forskare inom immunologi, biologi och medicin, i ett gemensamt brev till den brittiska regeringen krävt ytterligare restriktioner för att dämpa smittspridningen.

I Italien som har 60 miljoner invånare hade igår söndag 24,747 smittats och 1809 avlidit. I regionen Lombardiet, som har drygt 10 miljoner invånare, har 1218 dött fram till den 15:e mars. “Vi ligger två till fyra veckor efter Italien”, säger Rocklöv.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat och källor