Glöm inte Lilla Istiden väderprofessorn Erik Kjellström

publicerad 9 april 2020
- Tege Tornvall
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

DEBATT. Härom dagen visade SVT Rapport bilder på is i Arktis och berättade att det blivit varmare på våra breddgrader. Väderprofessorn Erik Kjellström varnade för hotande global uppvärmning. Men han glömde att nämna Lilla Istiden ca 1300-1870.

Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Då var det i flera perioder kallare än nu över hela Jorden. På våra breddgrader kan det som värst ha varit 5-7 grader kallare med missväxt, nöd och svält. Prästen Emil Åkerström i Amsberg norr om Borlänge skildrade för över 100 år sedan i tidskriften Tunarötter hur Lilla Istiden drabbade Dalarna åren 1527-1867.

Värst var 1697/98. Då anses i hela Sverige 100,000 personer ha dött av missväxt och svält – och 80,000 i Finland. Ännu vintern 1867/68 dog 10,000 personer i Norrlands inland av svält, eftersom sena hjälpsändningar hindrades av djup snö, ofarbara vägar och tjock is på Bottenhavet.

Skördar. Illustration: Tege Tornvall

Inte bara här utan runt om i världen vållade Lilla Istidens kyla nöd och svält. Sedan dess har det lyckligtvis blivit varmare, hos oss flera grader. Det är en välkommen återhämtning från Lilla Istidens köld. Sedan 1930 har världens skördar ökat mer än fem gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält.

Varför nämndes inte detta i reportaget?

Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq