Mykotoxiner – mögelgifter, hur påverkar de oss?

0
431
Mögel och mykotoxiner på brödskiva. Foto: Sonali Thimmiah. Licens: CC A 4.0 Int. (Creative Commons)
Mögel och mykotoxiner på brödskiva. Foto: Sonali Thimmiah. Licens: CC A 4.0 Int. (Creative Commons)

TV HÄLSA. En av utmaningarna inom jordbruket är mykotoxiner – mögelgifter i spannmålen. Brödskivan är fortfarande helig. Även efter de senaste årens mediefokus på norrmännens matvanor, där spannmålsprodukter och potatis fått negativt fokus, vill de flesta fortfarande ha brödskivor till frukost, lunch och middag.

De här mögelsvamparna producerar avfallsämnen, som kallas mykotoxiner (från grekiskan: mykes = ​​svamp och toxinon = gift). Svamparna som verkar angripa grödan före skörd, är till stor del av släktet fusarium, medan de som attackerar spannmålen när de lagras, är av släkten aspergillus och penicillium. Från fusarium-svamparna får vi bland annat mycotoxin deoxynivalenol (DON), från aspergillus-svamparna får vi aflatoxins, patulin och ochratoxins och från penicillium-svamparna får vi ochratoxins, patulin och citrinin.

Dessutom har vi mögelsvampar av släktet claviceps (mjöldryga) som producerar mykotoxiner som ergotism. De senare ses ofta på mörkare spannmålssorter som råg samt frukter som druvor (som växer på vinstockar) och som därmed också återfinns i slutprodukter som vin.

Även när mögelsvamparna värmebehandlas och dör, är mykotoxinerna lika potenta. Många av dessa mykotoxiner är skadliga för oss, även om hur stor mängd det är också påverkar och det verkar som om blandningen av olika mykotoxiner förvärrar problemet, så att en giftig mögelsvampscocktail, är värre än de rena gifterna var för sig.

Läs hela artikeln och kommentera i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.