Led av vitamin B12-brist – blev diagnostiserad med schizofreni

0
138
Tone Olerud, privat foto
Tone Olerud, privat foto

Tone Brown Olerud från Rjukan kom till den öppna psykiatriska avdelningen i Notodden, i Norge, år 2006 för att få hjälp med att sova. Inskrivningen blev början på ett tre år långt helvete. Nästan ett halvår senare hade hon fått flera tunga psykiatriska diagnoser, mediciner och ett beslut om tvångsinläggning. Det visade sig senare att Tone led av vitamin B12-brist.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

Tone Oleruds möte med psykiatrin visar att verkligheten överträffar fantasin. Det hela började år 2006 och är inte över ännu.

När barnen var små arbetade Tone i hemsjukvården, men i maj år 2006 var hon tvungen att be läkaren om att bli sjukskriven. Hon var rädd för att hon inte skulle kunna ge tillräckligt bra omsorg till de äldre, eftersom hon knappt sov, åt eller drack.

“Jag vandrade runt som ett spöke. Jag skakade hela tiden, sov knappt och fick knappt i mig varken mat eller dryck. Blodproverna visade att min B12-nivå låg på 81. Enligt riktlinjerna ska alla med ett värde under 100 behandlas omedelbart.”

Läs mer: B12-brist plågade Wenke i åratal – Idag har hon fått livet tillbaka

Det höll dock inte Tones läkare med om, han tolkade riktlinjerna annorlunda och valde att ta ytterligare blodprover (MMA och homocystein) med ett resultat som visade att Tone befann sig i “gråzonen” för B12-brist, men enligt läkaren hade hon inte B12-brist utan psykiska besvär.

“Läkaren ansåg att jag hade psykiska besvär och såg till att jag blev inlagd på den psykiatriska avdelningen på Notoddens sjukhus. Jag var villig att testa allt, bara jag fick hjälp att sova. Det resulterade i tre års helvete, tvångsinläggning, 3000 läkemedelsdoser och malignt neuroleptiskt syndrom, som är ett livshotande tillstånd och beror på biverkningarna av psykofarmaka.”

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbere med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här