Amerikansk vapenindustri ska bygga månbas 2024

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 maj 2020
- NewsVoice redaktion
Månlandare från företaget Dynetics. Bild: NASA.gov

SPACE. Officiellt har NASA landat på månen endast sex gånger och sista gången var i mitten på 1970-talet. Nu ska USA, under ledning av NASA, landa på Månen igen efter nästan 50 år och denna gång ska en permanent månbas byggas.

NASA har delat ut sina första månbundna kontrakt på ett halvt sekel. År 2024 och inom ramen för Project Artemis ska företagen SpaceX (ägt av Elon Musk), Blue Origin (ägt av Amazons Jeff Bezos) och Dynetics göra detta möjligt.

Trots förväntan fick inte flygplanstillverkaren Boeing vara med. Anledningen är att Boeing misslyckats med att övertyga om att företaget klarar av att i tid leverera rymdstationen Gateway som var tänkt att kretsa runt månen och tjäna som en utpost och mellanstation för en månlandare. Boeing har de senaste åren lidit svårt av en serie olyckor och misslyckanden. Företaget har även anklagats för att vara extremt profitcentrerat och sätta vinst högre än mänskoliv.

Project Artemis ska officiellt studera regionen nära Månens sydpol och etablera en permanent bas där. NASA ser särskilt isen som en viktig resurs. Vattnet kan användas som bränsle och för att upprätthålla liv.

Militärisering av Månen

Den militära närvaron i projektet är uppenbar eftersom stora amerikanska vapenföretag deltar. Blue Origins ”Integrated Lander Vehicle”, är en trestegslandare som byggs i samarbete med vapenföretagen Northrop Grumman, Lockheed Martin och Draper. Dynetics som är vapenföretaget SAIC:s dotterbolag bygger ”Human Landing System”. SpaceX används löpande av den militära industrin för att skjuta upp satelliter. Totalt finns över 25 underleverantörer.

Återstår för NASA och Vita Huset att övertyga kongressen om att finansiera programmet med skattebetalarnas pengar. Prislappen landar på 35 miljarder dollar för de kommande 4 åren.

I praktiken vill den privata vapenindustrin – med finansiering av det amerikanska folket – bygga en militärbas på månen med start 2024 och NASA är projektledande ”front” i projektet.

Text: NewsVoice

Månlandare från företaget Dynetics. Bild: NASA.gov
Månlandare från företaget Dynetics. Bild: NASA.gov


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq