Christer Nilsson: Nu är goda råd dyra

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 12 maj 2020
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

SATIR. I dessa tider när ett lömskt virus går tunga fjät runt gård och stuga är det på sin plats att samla kunskaper och erfarenheter från många tillförlitliga håll. Vår förening har därför avlyssnat klokskaper om hur corona bör hanteras i diverse sammanhang bland både höga och låga. Då menar vi inte i första hand råd från diverse slätstrukna professorer, självöverskattande överläkare, självutnämnda smittskyddstyckare och dylika.

Vi börjar högt. Vår statsminister Stefan Löfven kan tjäna som förebild som, i vanlig ordning, hållit sig både helt osynlig och frisk som en nötkärna. Till skillnad då från premiärminister Boris Johnson, virusdrabbad, vilket sannolikt smittat av sig på hans landsmän.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har hållit sig krya och lyssnat på ”experterna” genom att isolera sig på ett av sina slott, ett exempel vi alla borde följa. Som tröst kunde vi också liksom monarken köpa oss en ny BMW.

Vår överbefälhavare manar också på med goda råd. Man behöver inte träffas för att utbilda sig i stora grupper. Man kan lära sig att kasta handgranater via brev och för att måla ansiktet och åla medelst hasning behövs inga befäl för att lära sig. Dessutom kan eventuellt smittade soldater sättas in i strid i ett desperat läge då bara biologisk krigföring återstår. ÖB:s råd står ristade i sten: ”Är det något som är viktigt så är det att sprita händerna. Inget inger mer förtroende än en soldat som doftar sprit”.

Hemtjänsten kommer nu att starta en ny brevkurs, ”Konsten att sitta inne och trivas”, för alla 70-plussare. Ett behjärtans- och efterföljansvärt exempel manar alla ansträngda kommunledningar.

Studentabiturienterna har tillsammans med åkeribranschen kläckt en hart när genial idé: ”En student på varje flak!” ”När vår bransch nu går på knäna är detta verkligen en snilleblixt”, säger Transports ordförande. ”Vi kommer att infinna oss på skolgårdarna med lika många lastbilar som det finns studenter, samtidigt blir det ju ännu festligare med de kilometerlånga lastbilskaravanerna med ölsprutande studenter”.

Svenska kyrkan vill inte vara sämre i coronatider med kyrkor som tömts på sina besökare. Inför varje högmässa kommer nu kyrkan att ha en telefonsvarare där man kan lyssna till de välkända präströsterna som alla börjar sin predikan med: ”Böjen Edra öron till mig”!

Till sist en nyskapande idé från vår största folkrörelse, fotbollen – nu när EM har flyttats ett år framåt. SVT kommer att göra collage på de mest spännande matcherna genom att ta en dramatisk minut här och en där och genom datoranimation sammanfoga dem till helt nyskapade matcher. Det enda kruxet är att lagen uppträder i olikfärgade tröjor. Men det har man löst genom att göra matcherna svart-vita, s.k. sport noir. Med dessa goda förebilder kommer vi alla snart att stå kärnsunda och kan börja skaka hand, kramas och pussas igen – närhelst vi så önskar.

Föreningen för mer eller mindre vetande.

Text: Christer Nilsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq