Geoekonomi: Kina breder ut sig – Tege Tornvall

12
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

DEBATT. Den amerikanske aktivisten och filmskaparen Michael Moore kritiserar så kallad förnyelsebar energi (vind, sol och bio) som energikällor. I sin nya film ”Planet of the Humans” (Människornas planet) menar han att de är för dyra, ger för litet energi och skadar miljön.

Text: Tege Tornvall | Artikeln har tidigare publicerats på Klimatsans.se

Men hans kritik riktar sig bara mot västländer och västerländska investerare i dessa energislag. Han kritiserar varken Kinas eller andra östliga länders investeringar i samma energiformer. Inte heller deras mångfalt större investeringar i kolbaserad energi resp. kärnkraft.

Moore återkommer i stället till tidigare alarmisters varningar för att världens befolkning blivit för stor för Jordens natur och resurser. Vid Lilla Istidens slut ca 1870 var befolkningen 1,5 miljard. Med bättre klimat och levnadsvillkor har befolkningen ökat till 3 miljarder runt 1960, 6 miljarder år 1998 och nu 7,8 miljarder. År 2050 kan vi ha blivit 9-10 miljarder.

Som Hans Rosling betonade har världens befolkning trots det aldrig haft det så bra. Men det var före coronakrisen. Om den inte kan bromsas i folkrika och tätbefolkade utvecklingsländer, kan världens befolkning komma att minska.

Det skulle uppfylla många alarmisters önskan om färre människor. Men det skulle också vålla stor nöd, troligen stora oroligheter och kanske också krig.

Mitt i allt detta fortsätter Kina att öka sitt internationella inflytande och också breda ut sig geografiskt. Kina månar främst om sin infödda befolkning, Han-kineserna. Dessa är över 90 procent av Kinas 1,4 miljarder invånare och dominerar helt främst Kinas östliga, mer välmående områden.

Det är också Han-kineser som driver Kinas expansiva politik med dels utländska investeringar, uppköp och handelsavtal, dels också besättande och anspråk på andra områden. Redan har Kina annekterat Xinjian, Tibet och inre Mongoliet. Hongkongs självständighet hotas, och Kina betraktar Taiwan som en illegal utbrytare.

Även i andra asiatiska länder samt i Afrika gör Kina framstötar. Kina vill helt klart utvidga sitt territorium och sprida sin stora befolkning. Om Donald Trump vill sätta USA främst, sätter Kinas ledning definitivt Kina först. Det bör resten av världen se upp med.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
22 maj 2020 kl 23:33

Idag kom ett ex av Epoch Times tillsammans med de sedvanliga reklambroschyrerna.
Där tycker dom att vi ska kalla Corona viruset för dess ‘rätta namn’ KKP-viruset.
Tege Tornvall rättar in sig i det av väst framkallade polariserade tillståndet.
Kinas agerande är legitimt och om dom hade samma inriktning som väst att nå oss med sin version skulle det bli bättre balans. Men dom bidar sin tid och undviker att ta strid mot strömmen av lögner som vi utsätts för.
USA skulle ha kunnat samarbeta med Kina istället för demonisering.
Kina bygger befolkningens kunskap, medan väst kör med propaganda.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
Reply to  Peter Grafström
23 maj 2020 kl 15:11

Månne det?

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
22 maj 2020 kl 16:20

Låter det inte bekant? Förra året och dessförinnan vad Ryssland boven främst Putin. Nu skjuter man in sig på Kina. Inga klockor som ringer? Vad vill man att vi skall bortse ifrån?

Erik Forsman
Reply to  Birgit Sjölander
22 maj 2020 kl 20:06

Ett krig vinner man i dag först i opinionen, innan man vinner det i affärslivet
eller på slagfältet. Det är propagandan det här gäller. Vinner man informationskriget och propagandakriget vinner man kriget.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
20 maj 2020 kl 20:05

Kina utnyttjar konsekvent och medvetet våra svagheter för att köpa in sig i och kontrollera nyckelnäringar.

Erik Forsman
Reply to  Tege Tornvall
21 maj 2020 kl 06:48

Tja… Det kallas väl affärsutveckling, på det företagsekonomiska språket. Frågor på det?

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
20 maj 2020 kl 13:13

Nu har kinesen köpt in sig i Norwegian Airways, 13,5 % sägs det.

Harriet Larsson
Gäst
20 maj 2020 kl 09:29

Varför är det endast Kina som vi ska se upp med? Borde inte konsekvenserna med USA:s världspolis- politik uppmärksammas?

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Harriet Larsson
20 maj 2020 kl 10:34

Vi har gjort det väldigt mycket i NewsVoice. Vi har bland annat publicerat om USA:s ingrepp i Mellanöstern, Afrika och Sydamerika. Många flera länders interventioner och affärer bör kastas ljus på som tex Frankrike, Belgien och UK i Afrika. Om det finns tonvis av nyheter att publicera.

Ulf ClaréusD
20 maj 2020 kl 09:24

Jaha, än en gång försvann allt det jag skrivit senaste timmen. Rakt av bara!

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Ulf Claréus
20 maj 2020 kl 10:30

De kommentaren som försvann syntes aldrig i back-end, i vårt system. Det kan ha varit din webbläsare som krånglade.

Lars-Göran Helander
Lars-Göran Helander
Gäst
20 maj 2020 kl 07:37

Så Kina expanderar men om USA eller EU gör det då är det legitimt, kanske dom har något att bidra med vem vet,,, vad vi vet är vad US korporationen har bidra med, expansion on NASDAQ mer värde för aktie ägarna bra eller dåligt återstå att se när nu kraschen kommer.