Geoekonomi: Kina breder ut sig – Tege Tornvall

12
892
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

DEBATT. Den amerikanske aktivisten och filmskaparen Michael Moore kritiserar så kallad förnyelsebar energi (vind, sol och bio) som energikällor. I sin nya film ”Planet of the Humans” (Människornas planet) menar han att de är för dyra, ger för litet energi och skadar miljön.

Text: Tege Tornvall | Artikeln har tidigare publicerats på Klimatsans.se

Men hans kritik riktar sig bara mot västländer och västerländska investerare i dessa energislag. Han kritiserar varken Kinas eller andra östliga länders investeringar i samma energiformer. Inte heller deras mångfalt större investeringar i kolbaserad energi resp. kärnkraft.

Moore återkommer i stället till tidigare alarmisters varningar för att världens befolkning blivit för stor för Jordens natur och resurser. Vid Lilla Istidens slut ca 1870 var befolkningen 1,5 miljard. Med bättre klimat och levnadsvillkor har befolkningen ökat till 3 miljarder runt 1960, 6 miljarder år 1998 och nu 7,8 miljarder. År 2050 kan vi ha blivit 9-10 miljarder.

Som Hans Rosling betonade har världens befolkning trots det aldrig haft det så bra. Men det var före coronakrisen. Om den inte kan bromsas i folkrika och tätbefolkade utvecklingsländer, kan världens befolkning komma att minska.

Det skulle uppfylla många alarmisters önskan om färre människor. Men det skulle också vålla stor nöd, troligen stora oroligheter och kanske också krig.

Mitt i allt detta fortsätter Kina att öka sitt internationella inflytande och också breda ut sig geografiskt. Kina månar främst om sin infödda befolkning, Han-kineserna. Dessa är över 90 procent av Kinas 1,4 miljarder invånare och dominerar helt främst Kinas östliga, mer välmående områden.

Det är också Han-kineser som driver Kinas expansiva politik med dels utländska investeringar, uppköp och handelsavtal, dels också besättande och anspråk på andra områden. Redan har Kina annekterat Xinjian, Tibet och inre Mongoliet. Hongkongs självständighet hotas, och Kina betraktar Taiwan som en illegal utbrytare.

Även i andra asiatiska länder samt i Afrika gör Kina framstötar. Kina vill helt klart utvidga sitt territorium och sprida sin stora befolkning. Om Donald Trump vill sätta USA främst, sätter Kinas ledning definitivt Kina först. Det bör resten av världen se upp med.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Så Kina expanderar men om USA eller EU gör det då är det legitimt, kanske dom har något att bidra med vem vet,,, vad vi vet är vad US korporationen har bidra med, expansion on NASDAQ mer värde för aktie ägarna bra eller dåligt återstå att se när nu kraschen kommer.

  • Vi har gjort det väldigt mycket i NewsVoice. Vi har bland annat publicerat om USA:s ingrepp i Mellanöstern, Afrika och Sydamerika. Många flera länders interventioner och affärer bör kastas ljus på som tex Frankrike, Belgien och UK i Afrika. Om det finns tonvis av nyheter att publicera.

 2. Kina utnyttjar konsekvent och medvetet våra svagheter för att köpa in sig i och kontrollera nyckelnäringar.

 3. Låter det inte bekant? Förra året och dessförinnan vad Ryssland boven främst Putin. Nu skjuter man in sig på Kina. Inga klockor som ringer? Vad vill man att vi skall bortse ifrån?

  • Ett krig vinner man i dag först i opinionen, innan man vinner det i affärslivet
   eller på slagfältet. Det är propagandan det här gäller. Vinner man informationskriget och propagandakriget vinner man kriget.

 4. Idag kom ett ex av Epoch Times tillsammans med de sedvanliga reklambroschyrerna.
  Där tycker dom att vi ska kalla Corona viruset för dess ’rätta namn’ KKP-viruset.
  Tege Tornvall rättar in sig i det av väst framkallade polariserade tillståndet.
  Kinas agerande är legitimt och om dom hade samma inriktning som väst att nå oss med sin version skulle det bli bättre balans. Men dom bidar sin tid och undviker att ta strid mot strömmen av lögner som vi utsätts för.
  USA skulle ha kunnat samarbeta med Kina istället för demonisering.
  Kina bygger befolkningens kunskap, medan väst kör med propaganda.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här